Likabehandlingsplan

Download Report

Transcript Likabehandlingsplan

140820

BIRKASKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN Grunduppgifter

Birkaskolan är en fristående skolverksamhet som innefattar år F-9. Skolbarnomsorgen är integrerad i skolverksamheten, såväl i det vardagliga arbetet som i lokaler. (Gäller F-3). Vår likabehandlingsplan gäller samtliga elever som tillhör vår verksamhet, förskoleklass, grundskola och skolbarnomsorg. Ansvarig för planen är rektor vid Birkaskolan. Huvudman är Birkaskolans styrelse.

Likabehandlingsgruppen

På skolan finns en likabehandlingsgrupp bestående av representant från skolledning, skola och fritidshem. Vid behov av ytterligare kompetens finns resurs som kurator, skolsköterska och skolpsykolog att tillgå. All personal är väl insatta i arbetet kring likabehandling och elever och föräldrar kan vända sig till personalen kring detta. Vi inleder vår likabehandlingsplan med att presentera Birkaskolans fyra värdeord. Dessa ord har vi kommit fram till därför att ingen elev ska behöva gå till skolan och riskera att bli utsatt för diskriminering eller annan kränkande behandling. Detta är Birkaskolans värdeord:

Delaktighet Respekt Utveckling Trygghet

140820

Definitioner

Gemensamt för all kränkande behandling är att någon eller några kränker principen om alla människors lika värde.

Diskriminering

är när skolan på osakliga grunder behandlar en elev sämre än andra elever och behandlingen har samband med diskrimineringsgrunderna kön, könsidentitet eller könsuttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. I skolan kan det vara huvudmannen eller personalen som gör sig skyldiga till diskriminering. Barn och elever kan inte diskriminera varandra i juridisk bemärkelse.

Trakasserier

trakasserier. definieras i diskrimineringslagen som ett uppträdande som kränker en elevs värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna. Det gemensamma för trakasserier är att de gör så att en elev känner sig förolämpad, hotad, kränkt eller illa behandlad. Både skolans personal och elever kan göra sig skyldiga till trakasserier. Även när en elev kränks på grund av en förälders sexuella läggning, funktionshinder etc. räknas det till

Kränkande behandling

definieras i skollagen som ett uppträdande som kränker en elevs värdighet men som inte har samband med någon diskrimineringsgrund. Kränkningar kan utföras av en eller flera personer och riktas mot en eller flera. Även institutioner som t.ex. skolan, kan genom strukturer och arbetssätt upplevas som kränkande. Kränkande behandling kan äga rum i alla miljöer - när som helst. En viktig utgångspunkt är att den som uppger att han eller hon blivit kränkt, alltid måste tas på allvar. Kränkningarna kan vara: • • • • • Fysiska (t.ex. att bli utsatt för slag och knuffar) Verbala (t.ex. att bli hotad eller att tilltalas nedsättande) Psykosociala (t.ex. att bli utsatt för utfrysning, ryktesspridning) Text- och bildburna (t.ex. klotter, brev och lappar, e-post, sms och mms) En kränkning kan äga rum vid enstaka tillfälle eller vara systematisk och återkommande.

Mobbning

är en form av kränkande behandling som innebär att en elev upprepade gånger blir utsatt eller upplever att den blir utsatt för negativa handlingar från en eller flera personer.

Delaktighet i likabehandlingsarbetet

Elevernas delaktighet

Eleverna är delaktiga i planen genom att varje klass har kamratstödjare som är en länk mellan klassen och likabehandlingsgruppen. Eleverna är delaktiga genom enkäter eller samtal kring värdegrund och likabehandling kontinuerligt.

Vårdnadshavarnas delaktighet

Skolans likabehandlingsplan finns på skolans hemsida så att alla som vill kan ta del av den. Föräldrarna får möjlighet att kommentera likabehandlingsplanen vid större revideringar.

Personalens delaktighet

Personalen har skolans värdegrund djupt förankrad i sitt dagliga arbete vilket medför att likabehandlingsplanen alltid hålls levande. Likabehandlingsgruppen går igenom planen varje år efter revidering. All personal är insatta och efterföljer likabehandlingsplanen.

140820

Förebyggande arbete/Kartläggning

På organisationsnivå

• • • Enkät till vårdnadshavare i förskoleklass, år 2, år 5 och år 8 i januari varje år. Elevenkät år 5 och år 8 i januari varje år. Kontinuerliga möten i Likabehandlingsgruppen Ansvarig: rektor

På gruppnivå

• Elevråd/Klassråd/pedagogiskt råd F-9 kontinuerligt Ansvarig: rektor/biträdande rektor/klasslärare • Kontinuerliga samtal i arbetslag samt stödteam Ansvarig: all personal • Observationer vid behov Ansvarig: berörd personal • Åldersblandade klasser samt fadderverksamhet Ansvarig rektor • Kamratstödjarmöten med representanter ur alla klasser sker kontinuerligt. Ansvarig: rektor/biträdande rektor/likabehandlingsgruppen • Rastvakter finns bland eleverna kontinuerligt. Ansvarig: rektor/personal • Livskunskap i alla klasser sker kontinuerligt. Ansvarig: Undervisande lärare • Olika samtalsforum bland eleverna vid behov. Här använder sig skolan ibland av extern resurs för att bredda kompetensen. Ansvarig: Berörd personal/rektor

På individnivå

• • Mentor/klasslärare samtalar med enskilda elever kontinuerligt Kontinuerliga samtal med elever kring värdegrunden. Ansvarig: All personal • Observation av enskilda elever vid behov. Ansvarig: Berörd personal

Ansvarsfördelning

• All personal på skolan har ansvar för elevernas välbefinnande och främjande av goda relationer. • Det ingår i personalens och ledningens uppdrag att direkt utreda och agera vid misstanke om att en elev blivit utsatt. • Det är personalens skyldighet att informera klasslärare/mentor och rektor så fort de sett eller hört någonting som tyder på att elev far illa.

140820

Rutiner för akuta åtgärder

Om det vid utredning framkommit att en elev blivit utsatt för kränkande behandling, trakasserier, mobbning eller diskriminering, finns följande åtgärder (en eskalerande rangordning). Vid misstanke om lagbrott görs en polisanmälan av ledningen: 1.

2.

Den personal som får kännedom om att en elev blivit utsatt inleder direkt ett samtal med eleven/eleverna. Det är väsentligt att samtalet äger rum i nära anslutning till händelsen. Vid samtalet diskuteras händelsen, och man gör en överenskommelse om hur eleven fortsättningsvis ska bete sig mot andra elever. Den personal som genomfört samtalet informerar övrig personal och arbetslaget så att alla känner till vad som har hänt. Föräldrarna informeras. Rektor informeras. Följs upp: På arbetslagsmöten Ansvarig: Rektor/personal Personalen i arbetslaget arbetar med de elever som varit inblandad i händelsen. Försök till lösning av problemen sker genom bl.a. samtal, värderingsövningar och andra åtgärder.

Följs upp

:

Genom att arbetslaget lyfter ärendet på arbetslagsmöten och utvärderar insatserna. Ansvarig: Rektor/utvecklingsledare/personal

3.

4.

5.

Om en elev fortsätter med sitt beteende av att utsätta annan elev/elever efter det första samtalet blir det ett mobbningsärende. Då blir nästa åtgärd att kontakta likabehandlingsgruppen. Likabehandlingsgruppen samtalar med eleven som blivit drabbad för att få beskrivning av händelsen och elevens känslor inför det som inträffat. Därefter genomförs samtal med den/de elever som utfört handlingen. Eleven/eleverna ger under samtalens gång förslag på vad den/de ska göra för att mobbningen skall upphöra. De berörda är under extra uppsikt under processen. Eleven/eleverna får förtroendet och ansvaret att själva ordna upp situationen. Föräldrakontakt tas därefter. Rektor gör en anmälan till huvudmannen om kränkande behandling. Följs upp: På arbetslagsmöten Ansvarig: Rektor och likabehandlingsgruppen Om eleven fortfarande utsätter annan elev/elever efter att likabehandlingsgruppen varit inkopplad tas ärendet till elevhälsoteamet. Där ingår företrädare för elevvården, berörd personal och rektor. Här tas beslut om skolgångens utformande och det förs protokoll. I elevhälsoteamet beslutas hur ärendet tas vidare.

Ansvarig: rektor Följs upp: Vid nästkommande elevhälsoteamsmöte Om problemet kvarstår efter att ärendet tagits upp i elevhälsoteamet kallar rektor till en elevvårdskonferens. Det är ett samtal där elev, lärare, vårdnadshavare, elevhälsan och rektor/biträdande rektor deltar. Syftet med samtalet är att se över hela skolsituationen och en ny överenskommelse görs som ska följas upp. Här måste det finnas plats för diskussioner kring hur personalen kan hjälpa eleven, hur skolans inre

6.

eller årskursens organisation kan hjälpa till att förbättra. Följs upp

:

140820 miljö påverkar situationen samt om en förändring i den pedagogiska verksamheten På arbetslagsmöten Ansvarig: Rektor/biträdande rektor Om det vid uppföljningen av ovanstående åtgärder visat sig att problemet kvarstår påbörjas ett samarbete med Socialtjänsten/polisen. Ansvarig: Rektor

Rutiner för uppföljande åtgärder

För att övergripande följa upp de konkreta åtgärderna och de aktuella fallen ser vi till att hela personalen är informerad via arbetslagsmöten. Vid dessa möten sker uppföljning av elevärenden som varit utredda för akuta åtgärder.

Uppföljning och utvärdering

Likabehandlingsgruppen informerar övrig personal om likabehandlingsplanen en gång per år eller när ändringar genomförts. Likabehandlingsplanen finns på vår hemsida för vårdnadshavarna. Varje år genomförs en kartläggning/nulägesanalys av likabehandlingsgruppen. Resultatet av arbetet med att nå målen i kartläggningen/nulägasanalysen kan utvärderas med hjälp av elevenkäter eller diskussioner samt observationer. Detta underlag kompletteras med samtal i arbetslaget, kamratstödjargruppen och elevrådet för att säkerställa att åtgärderna har haft effekt. Vid vårterminens slut görs en sammanställning av utvärderingen och nya mål sätts upp för kommande period.

Fortbildning

Likabehandlingsgruppen skall ges tid och tillgång till fortlöpande utbildning via kurser, föreläsningar etc.

Bilaga 1

Rutiner för Anmälan till huvudman om kränkande behandling.

Bilaga 2

Kartläggning/nulägesanalys Likabehandling för Birkaskolan. Läsår 14/15

140820