Shkolla Adleriane - Portali Psiko Social

download report

Transcript Shkolla Adleriane - Portali Psiko Social

 Qe
i vogel kishte nje deshire te fuqishme qe
t'i bente njerezit sa me te shendetshem.
 Gjate
luftes se pare boterore Adler sherbeu
si mjek ushtarak ne pavionin neuro-psikiatrik
te spitalit ushtarak
 "Shoqëria
e mërkurë“
 President i Shoqerise Psikoanalitike te Vjenes
 Shoqeria
per Psikologjine Individuale
 Zhvilloi
me shume se 30 klinika te trajtimit
te femijeve ne Viene
 Dinamika
e pushtetit dhe kompensimit
zgjasin përtej seksualitetin dhe arenes se
gjinisë dhe politikës
 FUSHA
SOCIALE
 Udhëtoi
dhe dha leksione për një periudhë
prej 25 vjecare per të promovuar qasjen e
tij të orientuar ne menyre sociale
superioritetit
/ inferioritetit
dy karrigeve ne
terapi
parandalimi
• problemet qe kane te bejne
me te ardhmen e fëmijës.
Popullariteti • optimizëm e ideve të tij
profesioni
/ puna,
shoqëria /
miqësia,
dashura /
seksualitet

Detyrat e jetës nuk duhet të konsiderohen
në izolimin.
 Bashkëpunimi.
temparamentit
stilet e jetes
familja
 Mund
ti dallonte temperamentet qe ne lindje
 Njerezit
kane nivele te ndryshme eksitimi
dhe ndjeshmerie , si dhe aftesie fizike
 Njerezit
dallojne dhe ne aftesite per
bashkeverprim dhe kontakt me te tjeret.
 Aspektet
emocionale -aktiv apo pasiv
 Mardheniet
mes prinderve dhe ekspozimit te
tyre ndaj femijeve
 Rendi
i lindjes eshte percaktues ne
personalitetin tone= kushte te ndryshme per
femijet
vemendja,
socializmi
konkurrenca
Ka gjithe vemendjen e prinderve te
fokusuar tek ai
Vemendja zhvendoset edhe tek femija i
porsalindur
sa me i madh te jete femija ne moshe aq
me pak e ndjen ai rrezimin nga froni.
organizatore
te mire
Interes per
rregull
konservatore
dhe pesimiste per
te ardhmen
neurotike.
Interes per
autoritet
nostalgjike
orientuar nga
e kaluara
 Nuk
e perjeton kurre pozicionin e pushtetit
absolut qe perjetojne femijet e pare
 Vellai
apo motra me e madhe mund te
kthehen ne nje pike referimi dhe konkurimi.
te
painteresuar
per pushtetin
optimiste
per te
ardhmen.
konkurues
nga natyra
 Ai
mund te behet i perkedheluri i familjes
 ata zhvillohen shpejt.
 Nuk
mesohet te konkuroje
 behet i varur prej te tjereve.
 qendron
gjithnje ne qender te vemendjes
 mund te piqen shpejt
 shfaqin shenjat e te rriturve sepse rrine ne
shoqerine e tyre.
 Ata
nuk jane mesuar te ndajne gjerat ose te
konkurojne.
 veshtiresi
kokurojne
jashte shtepise ku u duhet te
 Menyra
 Adleri
sesi ne shkojme drejt persosmerise
besonte tek fuqia kreative e vetvetes
 1.
-
Tipi dominues
Lloji me ekstrem:
 Sadistet, keqberesit, sociopatet
 -Lloji me pak ekstrem:
 Alkoolistet, te droguarit, vetvrasesit
 2.
Tipi marres
 Pret kenaqesi nga te tjeret dhe behet keshtu
i varur prej tyre
 3. Tipi shmanges
 I shmang problemet e jetes dhe deshtimet qe
mund te vijne prej tyre
 4. Tipi shoqerisht i dobishem
 Bashkepunues me te tjeret
 Perballen me problemet sipas nje skeme te
interesit social
stil jete prej
frikacaku
preukopime te
medha per
veten
pret shume por
ben pak
ka interes social
te ulet
aktivitet te ulet
orientuar nga
vetja
• : justifikon
mosangazhimin
• lufton kunder te
tjereve dhe
rregullave
• – ul vleresimin e
dickaje
Justifikimet
Zhvleresimet
Akuza-
Distanca-
• per te ruajtur
vetelveresimin
dhe per tu
mbrojtur nga
inferioriteti
nderpret
 1.Ndertimi
I mardhenies
 2.Stadi informativ

Cilat jane problemet e individit dhe si shprehen ndjenjat e tij te inferioritetit?

Cfare perpjekjesh ben klienti per te kapercyer inferioritetin e tij?

Ne c’ mardhenie eshte drejtimi I perpjekjeve te klientit me interesin per
bashkepunim social?

Ne cilat fusha te jetes klienti has veshtiresi?
Si I shmanget klienti zgjidhjes se problemit?

Ne c’menyre arrin klienti te ndihet superior nderkohe qe ai I shmanget zgjidhjes
se problemeve?

Ne c’menyre ndikon historia e shkuar e klientit ne ate qe ai ben tani?
 4.Stadi
I inkurajimit
 5.Stadi I interpretimit dhe njohjes
 6.Stadi I njohjes
 7.Stadi I eskperiences qe mungon
 8.Stadi I te vepruarit ndryshe
 9.Stadi I perforcimit
 10.Stadi I sensit komunitar
 11.Stati I riorientimit
 12.Stadi I mbeshtetjes dhe nisjes
 1.
 2.
 3.
 4.
 5.
 6.
Nderhyrja paradoksale
Sjellja me “sikurse”
Kapja e vetes gafil
Krijimi I levizjes
Ndotja e supes se klientit
Venia e qellimeve dhe angazhimi