Att leda projekt och människor

Download Report

Transcript Att leda projekt och människor

   

Att leda projekt och människor

  En komplett grundutbildning för nyblivna eller relativt oerfarna projektledare. Utbildningens längd är 12 teoriblock fördelade på lika många förmiddagar + 6 veckors praktik, allt inom en period på fem månader.

Antingen väljer du att gå hela utbildningen, eller bara de delar du behöver!

Du kan också välja mellan att bli diplomerad av Utveckla Ledare AB, certifierad enligt IPMA av Svenskt Projektforum, eller nöja dig med ett kursintyg. Vi guidar dig genom de olika alternativen. Pedagogiken är upplevelsebaserad inlärning, och vi har mycket dialog med deltagarna. Vi följer ett projekts livscykel och utför faktiska arbetsuppgifter i detsamma under tiden. Det är ett krävande sätt att både lära in och lära ut, som för deltagarna resulterar i en djupare förståelse och större kompetens.

1. Projektorganisation, 28 januari

exempel ett eventprojekt? Vad menas med projekt? När är det bättre att arbeta i projektform och när ska jag välja linjearbete? Vilka olika typer av projekt finns? Är det skillnad på att arbeta i ett produktutvecklingsprojekt och till

2. Förstudie, Projektdirektiv, Styrgrupp, 1 februari

Vad är, och varför ska jag göra en förstudie? Hur förhåller jag mig till ett projektdirektiv, och vem är ansvarig för det? Vilka är styrgruppen och vilken är styrgruppens roll?

3. Projektorganisation, Projektstart och Mål, 5 februari

Olika funktionsroller i ett projekt, och poängen med dessa, liksom spontana roller ur personligheter. En väl genomförd projektstart är en mycket god investering för resten av projekttiden. Hur formulerar och tydliggör jag målen, och vet jag hur de ska prioriteras? Förstudie Implementering Projektdirektiv Överlämning Projektplan Avslut Projektstart Utvärdering Genomförande

4. Projektplan, 7 februari

Vi skapar en projektplan med tidplan, resursplan, kommunikationsplan och riskanalys. Hur kan jag använda dessa som hjälpmedel?

5. Kommunikation och presentationsteknik, 11 februari

Från kroppsspråk och annat som signalerar, till handfasta tekniker för att bli tydlig i min verbala och skrivna kommunikation. Presentationsteknik i Power Point. Det som gör att informationen inte bara når ut, utan också går in!

6. Ledarskap, självinsikt och återkoppling (feedback), 15 februari

Ansvar och förväntningar på ledare i projekt, till skillnad från och i likhet med ledarskap i linjen. Mitt agerande speglar min självkänsla. Hur kan jag öka den för att skapa respekt och förtroende? Ett effektivt och roligt sätt att skapa förutsättningar för personlig utveckling är återkoppling. Vi lär oss hur och provar.  

   

7. Mötesteknik, 19 februari

Förberedelse och en tydlig vilja är nyckelbegrepp för lyckade möten. Vi skapar en agenda utifrån ett klart syfte och mål, och pratar om vikten av dokumentation.

8. Arbetsgruppers utveckling och beslutsfattande, 22 februari

Vi förklarar arbetsgruppers utveckling enligt modellen Integrated Model of Group Development, IMGD, och hur jag kan leda min arbetsgrupp framåt i sin utveckling för att så snabbt som möjligt arbeta effektivt tillsammans. Att våga fatta beslut och stå för dem är viktigt för att komma framåt, och lättare ju mognare arbetsgruppen är.

9. Hantera störningar, Implementering och Avslut, 4 mars

Ett störningsfritt projekt är en utopi. Att hantera störningar är därför vardag för projektets medlemmar. Har vi hjälp av riskanalysen? prioriteringsordningen? mitt mod att fatta beslut? min förmåga att kommunicera? När projektet är klart ska det överlämnas till en mottagare. Det som kallas agil överlämning innebär att överlämningen sker succesivt och börjar tidigt i projektet med en nära dialog. Att avsluta är viktigt både för organisationen i stort och i synnerhet för projektgruppen. Att tillsammans göra en utvärdering, få återkoppling på sin insats och inte minst skiljas från människor man kanske jobbat med väldigt intensivt och nära. Dokumentation ska finnas för andra att ta del av, kanske för en ny förstudie eller annat lärande.

10. Konflikthantering, 8 mars

ett konstruktivt sätt? Projektgruppen kommer sannolikt och förhoppningsvis att ha konflikter. Hur tar jag hand om dem på

Praktik 6 veckor med nätverksträffar 22 mars och 19 april 11. Uppföljning och lärdomar av praktiken, 29 april

Vi lyssnar på varandras erfarenheter och vad det praktiska utövandet tillfört de teoretiska kunskaperna, samt vilka lärdomar man tar med sig framöver.

12. Diplomering och certifieringsprov, 3 maj

Vi delar ut diplom i en ganska högtidlig avslutsceremoni. De som vill certifiera sig stannar kvar och gör sitt prov.

Hemuppgifter:

Mellan våra träffar arbetar deltagarna med att föra sina projekt framåt. Det som hänt under tiden hemma använder vi som exempel att koppla till teorier, och som utgångspunkt för arbetet i nästa träff.

Pris:

Enbart teoridelen block 1-10 Enstaka block per styck 22 500:- + moms 2 500:- + moms Teori och praktik Certifieringsprov 31 500:- + moms 7 000:- + moms

Anmälan:

Gör du till din kontaktperson hos oss. Avanmälan bör du göra senast 3v innan utbildningens start, därefter debiteras full avgift.