Mal for sertifiseringsrapport

Download Report

Transcript Mal for sertifiseringsrapport

Mal for sertifiseringsrapport

B O K M Å L

Generelt

Etter at du har satt deg grundig inn i bruken av LOGOS, tester du én elev med lesevansker. Ta opp elevens lesing på PC eller på lydbånd til bruk i feilanalysen. Dersom du under testingen gjør observasjoner som er viktige for testresultatet, kan du skrive disse inn i feltet ”Merknader” i Logos.

Krav til rapportens innhold

1.

Personalia

Her oppgir en fiktive opplysninger om navn, skole osv.

2.

Bakgrunn for henvendelsen

a) Informasjon fra skolen: Hvilke problemer har eleven? Hvor lenge har han/hun hatt disse vanskene? Har han/hun fått noen hjelp? Hvis ja, hvilke tiltak har vært iverksatt (innhold, organisering osv.) Hvilken effekt hadde disse tiltakene? Hvordan fungerer eleven i rettskriving og i andre fag? Andre informasjoner du mener er viktige å ta med b) Informasjon innhentet ved samtale med eleven og foresatte: Forsinket språkutvikling? Artikulasjonsvansker? Går lesevanskene igjen i familien? Hvilken interesse har eleven for lesing/skriving? Har eleven fått undersøkt syn/hørsel? I så tilfelle – med hvilket resultat? Elevens motivasjon/ interesse for å lese?

3.

Presentasjon og tolking av Logos-resultatene

A

. Bruk

detaljert rapport

i kartleggingsarbeidet

B.

Gå nøye gjennom hver enkelt deltest. Du må alltid vurdere både prosentilet for korrekthet, prosentilet for tidsbruk (R2) og effektivitetsprosentilet. Til slutt kategoriserer du vanskenes alvorlighetsgrad i henhold til oppgitt klassifisering i håndboken til Logos (alvorlige vansker, moderate vansker eller innenfor normalområdet)

C.

Rapporten må inneholde en sammenfatning av resultatene etter tolkingen av de enkelte deltestene. I sammenfatningen er det naturlig å holde følgende deltester opp mot hverandre:

Leseforståelse, lytteforståelse og begrepsforståelse

: disse kan samlet si noe om elevens generelle språkforståelse

Ordidentifikasjon, Fonologisk lesing og Ortografisk lesing

: Gi en samlet vurdering av elevens hovedstrategi og hans mestring av denne, underbygg vurderingen med å vise til resultater/funn i de enkelte deltester. Si også noe om hans mestring av den strategien som ikke er hans førstevalg

Fonemsyntese og fonemanalyse (oppgavesett 6-10, fonemisk bevissthet

): disse to forteller deg noe om elevens fonologiske bevissthet. Sammenhold gjerne resultatet med Fonologisk lesing

Å velge mellom ord og homofont nonord, ortografisk lesing og diktat

: disse deltestene forteller deg noe om elevens ortografiske bevissthet, og om forskjellen mellom gjenkjenning og gjenkalling.

Manuell og muntlig reaksjonstid

: Disse to deltestene forteller deg noe om elevens generelle reaksjonstid eller såkalt ”kognitive stil”.

D.

Konklusjon: Til slutt i rapporten må en konkludere med hensyn til om lesevanskene synes å være av generell karakter eller om det er dysleksi. Bruk indikatorskjemaet.

4.

Skisser et utkast til et pedagogisk opplegg for eleven

Skisser aktuelle tiltak på bakgrunn av elevens resultater i Logos. Bruk gjerne tips fra håndboken til Logos. – Hva eleven bør jobbe videre med? – Hvilke delferdigheter må styrkes? – Hvilken ordavkodingsstrategi skal benyttes og styrkes? – Hvordan skal en jobbe for å styrke disse ferdighetene? – Hvordan bør undervisningen organiseres (én-til-én, i gruppe etc.)?

– Omfanget av hjelpeundervisningen: Hvor mange timer pr. uke? Hvor mange timer totalt? Gjør greie for hvordan de ulike tiltakene bør vektlegges i én undervisningstime. – Hvilke konsekvenser får eleven sine vansker for annen undervisning? Tenk deg at opplegget skal benyttes av en lærer/spesialpedagog i hjelpeundervisningen. Skisser konkrete tiltak med utgangspunkt i elevens testresultater. Ikke bare ”rams opp” en rekke tiltak – avgrens tiltakene!

5.

Samarbeid

Hvordan kan et samarbeid mellom skole og hjem bidra til å fremme elevens leseferdighet? Samarbeid med lærere på skolen som underviser eleven i andrefag.

6.

Supplerende testinger

Forslag til supplerende testinger. Er det behov for å trekke inn annen fagekspertise i diagnostiseringsarbeidet? I så tilfelle- hvilke?

Avsluttende merknader

Innsending av rapporten

Rapporten sendes Logometrica AS pb. 29, 4349 Bryne, innen fem måneder etter avsluttet kurs. Sammen med rapporten sender du utskrift av: •

elevprofil

detaljert rapport

indikatorskjema

forside til sertifiseringsrapport

(det finner du her ). Etter at rapporten er mottatt av Logometrica AS, vil det ta inntil åtte uker før du får tilbakemelding om at rapporten er vurdert. Dersom rapporten blir godkjent, vil du få tilsendt brev om godkjenning samt

sertifiseringsbevis. Dersom rapporten ikke blir godkjent, må det sendes inn ny rapport innen to måneder etter at brevet er mottatt.