Transcript İndir

Damga Vergisi

Konu  Yazılıp imzalamak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenmesi  Herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için edilebilecek nitelikte olması ibraz  Elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgelerden olması  (I) sayılı listede yer alması

(I) Sayılı Liste

 Akitlerle ilgili kağıtlar  Kararlar ve mazbatalar  Ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar  Makbuzlar ve Diğer Kağıtlar

Yabancı Memleketlerde Düzenlenen Kağıtlar

 Türkiye’de resmi dairelere ibraz edilmesi  Üzerlerinde devir ve ciro işlemleri yürütülmesi  Herhangi bir suretle hükümlerinden Türkiye’de yararlanılması

Özellikli Durumlar

 Kağıtların Vücut Bulması - Taraflardan birinin yurtdışında olması  Serbest Bölgelerin Durumu

Şümul

 Vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhler  Bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler

Mükellef

Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir.

Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder.

Yabancı Memleketlerde Düzenlenen Kağıtlar

   Bu kağıtları resmi dairelere ibraz edenler Üzerlerinde devir veya ciro işlemleri yapanlar herhangi bir suretle hükümlerinden faydalananlar

Resmi Daire

 Resmi daireden maksat, genel ve özel bütçeli idarelerle, il özel idareleri, belediyeler ve köylerdir. Resmi Daire’ye Bağlı İşletme İktisadilik Ayrı Bir Tüzel Kişilik

Kağıtların Mahiyeti

 Bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılır ve buna göre tabloda yazılı vergisi bulunur.

 Mahiyeti tayin edilmek istenen kağıt üzerinde başka bir kağıda atıf yapılmışsa, atıf yapılan kağıdın hükümlerine nazaran iktisap ettiği mahiyete göre vergi alınır.

Nüsha-Suret

Bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtların her nüshası

ayrı ayrı aynı miktar veya nispette

Damga Vergisine tabidir.

-Yabancı Ülkelerde düzenlenip Türkiye’de ibraz edilen kâğıtlar

DVK-19 No’lu Sirküler

Aynı hüküm ve kuvveti haiz olmak üzere birden fazla düzenlenmiş ve taraf/taraflarınca ayrıca imzalanmış olan kâğıtların her biri nüshadır. Bu kapsamda nüshalar, belli bir hususu ispat ve belli etmek üzere müstakilen ve aynı zamanda farklı mekanlarda ibraz edilebilir mahiyette olan kağıtlardır.

 Suret ise aslında bulunan ibarelerin aynısını taşıyan, fakat aslında bulunan imzaları taşımayıp aslına uygun olduğuna ilişkin onaylayanın imzasını veya kaşesini ihtiva eden kâğıtları ifade etmektedir. Taraf/taraflarınca düzenlenerek imzalanmış, diğer bir ifadeyle hukuken tekemmül etmiş bir kâğıdın usulüne uygun olarak çıkarılmış, ancak taraflarınca ayrıca imzalanmamış örnekleri surettir.  Kâğıtların fotokopi ile çoğaltılmış örneklerinin de "Aslına uygundur" ya da "Aslı gibidir" şerhi ile onaylayanın imzası veya kaşesini ihtiva etmesi halinde mahiyeti itibarıyla suret; kâğıdın taraflarınca ayrıca imzalanması halinde ise nüsha olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Bir Kağıtta Birden Fazla Akit ve İşlem Bulunması

 Bir kağıtta birbirinden tamamen ayrı birden fazla akit ve işlem bulunması  Bir kağıtta toplanan akit ve işlemlerin birbirine bağlı ve bir asıldan doğması

Örnekler

 Adi Kefalet  Müşterek Borçluluk ya da Müteselsil Kefalet  İta Amirinin “Olur”u

Birden Fazla İmzalı Kağıtlar

   Kağıtlara konulan imzanın birden fazla olması verginin tekerrürünü gerektirmez.

Ancak maktu vergiye tabi olup müteaddit kişilerin imzasını taşıyan makbuz ve ibra senetlerinin Damga Vergisi imza adedine göre alınır.

Nispi vergiye tabi ve birden fazla kişinin imzasını taşıyan makbuz ve ibra senetlerinde her imza sahibine ait olan hisse ayrıca belli edilmiş ise, vergi hisselere göre ayrı ayrı ödenir.

Vergileme Ölçüleri

Damga Vergisi Nispi Belli Para Maktu Kağıtların Mahiyeti

Belli Para Gösterme Mecburiyeti

 Cari hesap şeklinde açılan krediler  Her türlü ikrazata ait taahhütname ve mukavelenameler (iskonto ve iştira senetleri taahütnamesi dahil)

Yabancı Paraların Türk Parasına Çevrilmesi

 Damga Vergisine tabi kağıtlarda yazılı yabancı paralar Maliye Bakanlığınca tayin ve ilan edilecek fiyat üzerinden Türk parasına çevrilerek ona göre Damga Vergisi alınır.

 Zamanaşımı ya da yabancı memleketlerde düzenlenen sözleşmeler ibraz tarihindeki kur üzerinden hesaplanan bedel üzerinden vergilendirilir.

Nispet

   Kağıtların Damga Vergisi bu kanuna ekli (I) sayılı tabloda yazılı nispet veya miktarlarda alınır.

Bir kağıt için hesaplanacak vergi tutarı (I) sayılı tabloda yer alan sınırlamalar saklı kalmak üzere 1.251.383,40 Türk Lirasını aşamaz.

Bu üst sınır tüm nüshalar için ayrı ayrı aranır.

Nispet

 Belli parayı ihtiva eden mukavelenamelerin değiştirilmesi halinde artan miktar aynı nispette vergiye tabidir.

 Bunların devri halinde aslından alınan verginin dörtte biri alınır.

 Mukavelenamelerin müddetinin uzatılması halinde aynı miktar veya nispette vergi alınır.

İstisnalar

 Resmi işlerle ilgili kağıtlar  Öğrenciler ve askerlerle ilgili kağıtlar  İşçiler, çiftçiler ve göçmenlerle ilgili kağıtlar  Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar  Kurumlarla ilgili kağıtlar

İstisnalar

   Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketler ile yatırım fonlarının kuruluşlarına, sermaye artırımlarına ve sure uzatımlarına ilişkin olarak düzenlenen kağıtlar.

Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan birleşme, devir ve bölünmeler nedeniyle düzenlenen kağıtlar. 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (12) numaralı bendi kapsamındaki işlemler nedeniyle düzenlenen kâğıtlar.   Hisse Değişiminin Durumu İş Ortaklıklarının Durumu

İstisnalar

 Resmi daireler lehine yapılan istimlaklerde düzenlenen kağıtlar.  Kamulaştırmalar ve 08.08.2000 tarih ve 37201 sayılı tamim

İstisnalar

 Bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kâğıtlar ile bu kâğıtlar üzerine konulacak şerhler (kredilerin kullanımları hariç).

 Kredinin tanımı  Yurtdışı kredi kuruluşu tanımı (Berne Union)

İstisnalar

 Sigorta mukavelenameleri, sigorta ücretine ait makbuzlar ve sigortanın tecdit ve temdidi ile temin olunan meblağın tezyidi halinde verilen beyanname ve avönanlar.

İstisnalar

 Faktoring şirketlerinin müşterileriyle yaptıkları faktoring sözleşmeleri ile bu sözleşmelere ilişkin olarak düzenlenen diğer kâğıtlar.

 İkrazatçıların durumu

Ödeme Şekilleri ve Ödeme Zamanları

 Damga Vergisi  Makbuz karşılığı,  İstihkaktan kesinti yapılması,  Basılı damga konulması şekillerinden biriyle ödenir.

Bu ödeme şekillerinin hangi işlemler için ne suretle uygulanacağını tespite Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Basılı Damga Konulması Suretiyle Ödeme Şekli ve Ödeme Zamanı

 Kanunda belirtilen basılı damga koydurmak suretiyle vergisi ödenebilecek kâğıtlar şunlardır;  Makbuz ve ibra senetleri,  Faturalar ,  Ulaştırma ile ilgili kağıtlar,  Elektrik, havagazı, telefon ve su abonman mukavelenameleri,  Maliye Bakanlığının müsaadesi alınmak şartiyle vergiye tabi diğer kağıtlar

Basılı Damga Konulması Suretiyle Ödeme Şekli ve Ödeme Zamanı

 Maliye Bakanlığı, bir kısım kağıtların vergisini basılı damga konulması suretiyle ödetme konusundaki yetkisini bugüne kadar kullanmamıştır.

 Makbuz ve ibra senetleri ile faturalar, 3239 sayılı Kanun ile çıkarıldıkları Vergiye bulunmamaktadır.

Tabi Kağıtlar Listesi’nden için bu fıkraların uygulama alanı  Basılı damganın ilgili kâğıtların düzenlenmesinden önce koydurulması gerekmekte ve parasının peşin olarak ve % 5 noksanı ile ödenmektedir.

Makbuz Verilmesi Suretiyle Ödeme Şekli ve Ödeme Zamanı

 Bu Kanunda gösterilen haller dışında Damga Vergisi makbuz karşılığında ödenir.

 Asıl olan ödeme şeklidir.

Makbuz Verilmesi Suretiyle Ödeme Şekli ve Ödeme Zamanı

 Maliye Bakanlığınca belirlenen mükellefler, kurum ve kuruluşlar tarafından bir ay içinde düzenlenen kağıtların vergisi, yirmi altıncı günü ertesi ayın yirminci günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve akşamına kadar ödenir.

 Yukarıda belirtilen dışındaki durumlarda, kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen on beş gün dairesine bir beyanname ile bildirilir ve aynı süre içinde ödenir.

içinde vergi

Makbuz Verilmesi Suretiyle Ödeme Şekli ve Ödeme Zamanı

 Makbuz karşılığı ödemelerde mükellefler aşağıdaki gibi gruplandırılabilir; 

Zorunlu sürekli mükellefler,

İhtiyari sürekli mükellefler,

Süreksiz mükellefler.

Zorunlu Sürekli Mükellefler

 Katma Bütçeli İdareler,  İl Özel İdareleri, Belediyeler,  Döner Sermayeli Kuruluşlar,  Bankalar,  Kamu İktisadi Teşebbüsleri,  Devlet ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri İştirakleri,  Özerk Kuruluşlar ,  Diğer Kamu Kurumları,  Anonim Şirketler.

Zorunlu Sürekli Mükellefler

Mükellefler;  Düzenledikleri kağıtlara ilişkin ödemeleri kaydetmek üzere “Damga Vergisi Defteri” adı altında özel bir defter tutacaklardır.

 Tutacakları damga vergisi defterlerini notere veya ticaret sicili memurluğuna tasdik ettirmeleri gerekmektedir.  Gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı oldukları vergi dairelerine başvurarak sürekli damga vergisi mükellefiyetini tesis ettirmeleri gerekmektedir.  1 ay içinde düzenleyecekleri nispi ve maktu vergiye tabi kağıtların damga vergisini ertesi ayın 20. günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine bir beyanname ile bildirilip, tarh ve tahakkuk ettirilen vergiyi 26. günü akşamına kadar makbuz mukabili ödemeleri gerekmektedir.

İhtiyari Sürekli Mükellefler

 5422 sayılı KVK’ na tabi mükellefler,  Kollektif ve Adi Komandit şirketler,  213 sayılı VUK hükümleri çerçevesinde Bilanço esasına göre defter tutanlar,  213 sayılı VUK hükümleri çerçevesinde İşletme hesabı esasına göre defter tutanlar,  Serbest meslek erbabı.

İhtiyari Sürekli Mükellefler

 Makbuz usulü ödeme, bu mükellefler için bağlayıcı olmayıp, sürekli damga vergisi mükellefiyeti tesis ettirmeleri ihtiyaridir.

 Bu seçimlik haklarını kullanarak sürekli mükellefiyet tesis ettiren mükellefler, zorunlu mükellefiyet tesis ettiren mükelleflerle aynı düzenlemelere tabi olacaklardır.

 Sürekli mükellefiyet tesis ettirmek istemeyenler ise, süreksiz mükellefiyete ilişkin esaslara tabi olacaklardır.

Süreksiz Mükellefler

 Sürekli mükellefiyet tesis ettirmek istemeyen mükelleflerin,  Damga vergisine ilişkin kayıtlarını 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre tutmak zorunda oldukları defterlerinde ayrıntılı olarak göstermek şartı ile ayrıca damga vergisi defteri tutmalarına gerek bulunmamaktır.

 Düzenledikleri veya taraf oldukları kağıtlara ilişkin damga vergilerini kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen onbeş gün içinde ilgili vergi dairesine damga vergisi beyannamesi ile bildirecek ve aynı süre içinde ödeyeceklerdir.

İstihkaktan Kesinti Suretiyle Ödeme ve Ödeme Zamanı

 Genel ve katma bütçeli dairelerle il özel idareleri ve belediyeler, bankalar, iktisadi kamu teşekkülleri ile bunların iştirakleri ve müesseseleri ve benzeri teşekkül, iştirak ve müesseselerin ödemelerinde kullanılan  Nispi vergiye tabi bulunan makbuzlarla bu mahiyetteki kağıtlara ait vergilerin, a) Bu ödemelerin yapılması, b) Avans suretiyle Ödemelerde avansın itası, Sırasında ilgili daire ve müesseseler tarafından istihkaktan kesinti yapılması şekliyle ödenmesine Maliye Bakanlığınca izin verilebilir.

Bir ay içinde kesilen Damga Vergisi ertesi ayın 20. günü akşamına kadar ödemenin yapıldığı yer vergi dairesine bir beyanname ile bildirilir ve 26. günü akşamına kadar yatırılır.

İstihkaktan Kesinti Suretiyle Ödeme ve Ödeme Zamanı

     Bu usule göre vergilendirilecek kağıt ve işlemler;  Maaş, ücret vb adlarla hizmet karşılığı yapılan ödemeler,  Müteahhit ve diğer şahıslara yapılan kati veya avans şeklindeki istihkak ödemeler vb.

Sadece nispi vergiye tabi bulunan kağıtların vergisi bu usulle ödenir.

Genel bütçeli kuruluşların istihkaktan kesinti şekliyle ödemeleri gereken damga vergileri için beyanname vermelerine gerek bulunmamaktadır.

İstihkaktan kesinti şekliyle ödeme usulüne tabi mükelleflerin, bu verginin ödenmesi bakımından makbuz usulü ödemeye tabi mükellefler de olduğu gibi, ayrı mükellefiyet tesis ettirme mecburiyetleri yoktur.

Ancak sürekli mükellefler gibi Damga Vergisi Defteri tutmak zorundadırlar.

SORUMLULUK

   Vergisi ödenmemiş veya noksan ödenmiş kağıtların vergi ve cezasından kağıtları

ibraz edenler

sorumludurlar (

mükelleflere rücu hakkı saklı kalmak üzere

),

Birden fazla kişi

tarafından imzalanan kağıtlara ait vergi ve cezadan

imza edenler

müteselsilen sorumludurlar,

Damga Vergisinden muaf kuruluşlar ile kişilere

tamamını

kişiler

ait olup bu kuruluşlarca imzalanan kağıtlara ait verginin öder. Ancak ödenmemiş veya noksan ödenmiş vergi ve ceza için bu kurumlar kişilerle beraber müteselsil sorumludur (17 ve 49 Seri No’ lu GT)

SORUMLULUK

  

Sürekli DV Mükellefleri

Zorunlu veya ihtiyari olarak sürekli DV mükellefiyeti

tesis ettirenlerin

sorumluluğunda. taraf olduğu işlemlere ait kağıtların vergisi ve beyanı sürekli mükelleflerlerin Vergi için diğer tarafa rücu hakkı olmakla beraber vergi, ceza ve fer’ileri bu mükelleflerden alınır. (43 Seri No’ lu GT ) Bu mükellefler vergisi ödenmemiş veya noksan ödenmiş kağıtları işleme koyamazlar. Aksi halde bunlardan kağıdın mükelleflerinden alınacak ceza tutarında

ayrıca

ceza alınır.

Süreksiz DV Mükellefleri

 Zorunlu veya ihtiyari olarak sürekli DV mükellefiyeti

tesis ettirenlerin dışında kalan kişiler,

imzalarını taşıyan kağıtların Damga Vergilerini, kağıdın düzenlendiği tarihi izleyen 15 gün içerisinde vergi dairesine beyan ve aynı süre içinde ödemesinden sorumludurlar.

SORUMLULUK

Yabancı memleketlerle, Türkiye'deki yabancı elçilik ve konsolosluklarda düzenlenen

ticari ve mütedavil kağıtların vergi ve cezası

hamillerinden

alınır.  Resmi dairelerin ilgili memurları kendilerine ibraz edilen kağıtların Damga Vergisini aramaya ve vergisi hiç ödenmemiş veya noksan ödenmiş olanları bir tutanakla tespit edip,vergi dairesine göndermeye mecburdurlar.

Noterlerin Sorumluluğu

 Düzenleme İşlemlerinde  Vergisi mükelleflere  Cezası noterlere  Tasdik (Onaylama) İşlemlerinde  Kağıdın mükelleflerinden alınması gereken ceza tutarı kadar bir ceza  VUK’ un 355’ inci maddesi gereğince Özel Usulsüzlük Cezası (48 Seri No’ lu GT )

02.01.2004 tarihli ve 5035 sayılı Kanun'un 28'inci maddesi ile Damga Vergisi Kanunu’na Ek-2'nci madde eklenmiştir. Söz konusu madde döviz kazandırıcı faaliyetlerde damga vergisi istisnası uygulamasına yönelik olup, esasında 3505 sayılı Kanun'un geçici 2'nci maddesinde yer alan ve süresi 31.12.2003 tarihinde sona eren

istisnanın devamı

için ihdas edilmiştir.

  1 Seri No'lu Döviz Kazandırıcı Faaliyetlerde Damga Vergisi Ve Harç İstisnası Uygulaması Hakkında Tebliğ'de

döviz kazandırıcı faaliyet

tanımı,  İhracat  Diğer döviz kazandırıcı faaliyetler olarak belirtilmiştir. Tebliğ'de ihracat ve döviz kazandırıcı faaliyetlerin neler olduğu tek tek sayılmakla birlikte zaman içerisinde 2, 3 ve 4 Seri No'lu Tebliğlerle bunlarda değişiklikler yapılmış, bazı işlemler döviz kazandırıcı faaliyetlere eklenirken bazıları da bunlar arasından çıkarılmıştır.

İhracat İşlemleri

 İhracat karşılığı yapılacak ödemeler,  İhracattan doğan alacağın ihracatçı tarafından temliki,  İhracat bağlantıları için düzenlenecek anlaşmalar,  Transit ticarete konu malın satın alınması ve satılması,  Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında yapılan ithalat veya yurt içi alımlar

Diğer Döviz Kazandırıcı Faaliyetler

       Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca yayımlanan cari yıl yatırım programında yer alan kamu yatırımlarından, Uluslararası ihaleye çıkarılanların ihalesini kazanan firmaların veya Yabancı para ile finanse edilenlerin yapımını üstlenen firmaların yapacakları satış ve teslimleri, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırım mallarını üreterek Yatırım Teşvik Belgesi sahibi yatırımcılara teslim eden yerli imalatçı firmaların yapacakları satış ve teslimleri, Yap-İşlet Modeli çerçevesinde yapılacak yatırım projelerini üstlenen yerli firmaların yapacakları hizmet ve faaliyetleri, Uluslararası taşımacılıktan döviz olarak kazanılan navlun bedellerinin yurda getirilmesi kaydıyla kara, deniz veya hava ulaştırma hizmet ve faaliyetleri, Yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirilecek müteahhitlik, müşavirlik, yazılım ve mühendislik hizmetleri gibi döviz kazandırıcı hizmet projeleri, Turizm müesseseleri ile seyahat acentelerinin yurt içindeki ve yurt dışındaki turizm faaliyetleri sırasında yaptıkları döviz karşılığı hizmet satışları, Yerli firmalarca, ihraç ürünlerimizin pazarlanması amacıyla yurt dışında mağaza açılması veya işletilmesi,

Uygulamaya İlişkin Esaslar

 Dahilde İşleme İzin Belgesi  Vergi Resim Harç İstisnası Belgesi  İstisnasının uygulanabilmesi için, vergi ve harca konu işlemin, sözü edilen

belgelerin geçerlilik süresi içerisinde

yapılması şarttır.

 Döviz kazandırıcı faaliyetlerde, ihale makamı dışında kalan

diğer işlem tarafları

arasındaki muamelelere; her iki işlem tarafının da o işle ilgili olarak düzenlenmiş belgeye sahip olmasına bağlı olarak damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilecektir.

SORUMLULUK

  İşlem Yapan Kuruluşların Sorumluluğu   Söz konusu istisnayı uygulamak suretiyle işlem yapan (

noter, tapu, gümrük, ihaleyi yapan kurum veya kuruluş vb.

) kuruluşlar

,

herhangi bir makam veya merciden muafiyete dair yazı talep edilmeksizin damga vergisi istisnasını re'sen tatbik edeceklerdir. İstisna uygulaması sebebiyle ilgililerine ödettirilmeyen veya ödeme sırasında tevkif edilmeyen damga vergilerine ilişkin olarak, işlemin yapıldığı veya vergiye konu kağıdın düzenlendiği tarihi takip eden 30 gün içinde Bildirim Formu doldurularak, ihracatçı veya yüklenici kuruluşların gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine bildirilecektir. DTM Tarafından Yapılacak İşlemler  TCMB Tarafından Yapılacak İşlemler

UYGULANACAK YAPTIRIMLAR

MÜKELLEFLERE UYGULANACAK YAPTIRIMLAR

Döviz kazandırıcı faaliyetlerde;  Alınmayan damga vergisi ve harç tutarının, döviz kazandırıcı faaliyetlerin gerçekleşmeyen kısmına isabet eden tutarı,  İstisna Belgesinin iptal edilmiş olması durumunda alınmayan damga vergisi ve harç tutarları,  213 sayılı VUK hükümleri çerçevesinde ceza ve gecikme faizi ile birlikte geri alınacaktır.  Gecikme faizi, kağıdın düzenlendiği veya işlemin yapıldığı tarihten başlayarak hesaplanacaktır.

İŞLEM YAPAN KURULUŞLARA UYGULANACAK YAPTIRIMLAR

 İşlemi yapan ancak 30 günlük sürede gerekli bildirimde bulunmayan sorumlular adına ikinci derece usulsüzlük cezası kesilecektir.  Bu Tebliğ kapsamına girmediği halde bu Kanun ve Tebliğ gerekçe gösterilerek damga vergisi ve harç istisnası tatbik edilen işlemleri yapan kuruluşlar, alınmayan damga vergisi ve harç tutarları ile bunlara ilişkin faizlerin ödenmesinden müteselsilen sorumlu olacaklardır

.

 İstisnaya konu işlemi yaptığı halde gerekli bildirimde bulunmayan kuruluşlar, döviz kazandırıcı faaliyetin gerçekleşmemesi veya belge şartlarına uyulmadığının tespiti halinde, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri çerçevesinde ilgililerden ceza ve gecikme faizi ile birlikte tahsil edilmesi gereken damga vergisi ve harç tutarlarından, müteselsilen sorumlu olacaklardır.

İletişim

Yilmaz Şahin

[email protected]

Fisun Türkmen

[email protected]