bina bilgisi 4 kütüphaneler

Download Report

Transcript bina bilgisi 4 kütüphaneler

KÜTÜPHANE BİNALARINA FARKLI ÖRNEKLER

Minneapolis Merkez Kütüphanesi (Minnesota, ABD)

Yapının mimarisi Patronas Kulelerinin ünlü mimarı Cesar Pelli’ye aittir. 5 katlı kütüphane katlarının altında 2 kat otopark bulunmaktadır.

Ana girişin üstünde öne doğru uzanan çatı binaya anıtsal bir hava katmaktadır.

Cephe panellerle bölünmüş camlarla kaplı. Böylece yapı olabildiğince ışık alıyor.

Betonarme olan konstrüksiyonda yüksek tavanlı ferah katları geniş açıklıkları geçen mantar kolonlar taşıyor.

İki ana kütlenin ortasında ışık alan büyük bir atriyum bulunmaktadır. Bu atriyum ana sirkülasyon aksını oluşturmaktadır. Yürüyen merdivenler, asansör ve merdivenler bu orta alanda yer almaktadır.

Giriş aksındaki bu alan geçici sergilerin yapıldığı bir aktivite salonu görevi de üstlenmektedir. Zemin katta elektronik katalog taramaları için bilgisayar salonları, işitme engelliler için işaret dili öğrenme ve geliştirme amaçlı video odaları, yaşlılar için büyüteçli okuma masaları ve bilgisayar kullanma kursları sınıfları yer alıyor.

Kütüphanenin çocuklara ayrılmış bir bölümü bulunmaktadır. Bu bölümde her şey farklı yaş gruplarındaki çocuklar için düşünülmüştür. Kitaplıkların boyları kısa ve iç mekan düzenlemesi canlı ve renklidir.

Katlar ve salonlar konulara göre düzenlenmiş. Kütüphane kapsamında hizmet veren farklı kapasitelerde 16 adet özel çalışma, konferans ve toplantı odası yer almaktadır Bu odalar farklı katlara dağılmıştır .

Özel çalışma odalarından iki tanesi müzik odası. Odalardan biri piyano çalışmak için düşünülmüş.

Whistler Halk Kütüphanesi (British Colombia, Kanada)

Kütüphane, merkezi yeşil kamusal parkının yanında yer alan sürdürülebilirlik kriterlerini sağlamış, sertifikalı bir kamu binasıdır.

Ahşap karkas yapı, ahşap bina tasarımı dalında birçok ödüle layık görülmüştür.

Dışarıdan da hissedilen ahşap konstrüksiyon iç mekanları son derece şık ve sıcak yapmıştır.

Bina L şeklinde ve tüm çatısı yeşildir.

Çarpıcı ve davetkar bir girişi ve çevre ile uyumlu modern bir mimarisi vardır.

Chongqing Kütüphanesi (Chongqing, Çin)

olan Çin’in en büyük kentlerinden biri Chongqing’deki bu 50 bin metrekarelik kütüphane, Çin gibi devasa boyuttadır.

Kompleksin konser salonu, galeri ve sergi alanları, konferans salonu, restoranları ve bu kütüphaneye başka illerden gelen araştırmacıların kalabilmesi için bir oteli var.

Yapının planlaması geleneksel Çin mimarisinde de sıklıkla yapıldığı gibi merkezi bir avlunun etrafında şekilleniyor. Bu avlu sokak kotundan bir kat aşağıda bulunuyor ve hızla büyüyen Çin kentinin manzarasına hakim orman ağaçlarının olduğu yeşil bir bahçe olarak konumlanıyor.

Bu bahçe sokaktan geçenlerce görülebiliyor ama sadece kütüphanenin okuma odalarında olanlar buraya çıkabiliyor. Bahçe ile birlikte dev bir havuz hem güzel bir peyzaj yaratıyor hem de cam cephesinden dolayı ısınacak yapıyı serinletiyor.

Kütüphanenin iç mekanlarındaki kurgu da geleneksel Çin kültürü ve modern mimarinin sentezi ile şekillenmiştir. İç mekanlarda kullanılan taşlar yerel malzemedir. Taşın iç mekanlarda sıklıkla kullanılması Çinli yetkililerin kütüphanenin sağlamlığı, güvenli ve daimi olması hissini vermek istemelerindendir.

Okuma alanları olabildiğince aydınlık olan ve bahçe manzarası sunan cam kenarlarında yer alıyor.

Halmstad Kent Kütüphanesi (Halmstad, İsveç)

ve Kütüphane Nissan nehrinin kenarındaki parkta yer alan tarihi almaktadır.

kentin manzarasına hakim konumda yer Kütüphanede 50 farklı dilde 260 bin kitap, dergi, gazete, cd, film, video oyunu, dijital kitap ve dijital müzik olmak üzere medya kaynağı bulunuyor.

Yapının girişi insanda dinamizm ve aktivite hissini uyarmak hedefiyle tasarlanmıştır. Giriş katında kafeterya ve resepsiyon, danışma alanları, kent galerisi ve kütüphanenin çocuk bölümü ve romanlara ayrılmış kısmı yer almaktadır. Üst katlardaki kısımlarda roman dışı bilgi kaynakları bulunmaktadır.

Kütüphanenin tüm cephesi tamamen camdan oluşmaktadır. Bu durum İsveç gibi bir ülkede pasif ısınmadan ve doğal aydınlatmadan olabildiğince yararlanmayı sağlamıştır. Binanın çatısının tümü ise park gibi çimen ile kaplıdır.

Bishan Halk Kütüphanesi (Bishan, Singapur)

Kentin merkezi iş alanı ve alışveriş merkezine yakın olan kütüphane yakındaki okullara da hizmet etmektedir.Kütüphanenin amacı aktif bir eğitim yapısı oluşturmak ve her yaştan insana hitap etmektir.

Yapı renkli iç mekanları ve organizasyonu ile bu amacına ulaşarak kent içinde yaşlıdan gence birçok insanın geldiği canlı bir merkez olmayı başarmıştır.

Yapı 1400 metrekarelik bir arsada yer alıyor. 4 katı ve bir bodrum hacmine sahiptir. Yapının en çarpıcı kısmı dışarı doğru çıkmalı renkli okuma hacimleridir. Bu hacimler dışarıdan ve içeriden güzel perspektifler sunarken insanları sessiz ve hoş bir ortamda okumaya olanak sağlayarak kütüphaneye gelmeye teşvik etmektedir.

Cottbus Üniversite Kütüphanesi (Brandenburg, Almanya)

Kütüphane, amorf şekli ve beyaz cephesi ile dikkat çekici bir yapıdır. Yapının cephesi tamamen cam ama tam geçirgen değildir. Camların üzerinde sayılar ve birçok dilden harflerin tekrarlanarak oluşturdukları bir doku vardır. Bu doku binaya beyaz rengini vermektedir.

Dıştan beyaz görünen yapının içi son derece renklidir.

olup İç mekanın renkleri gece binanın ışıkları açılınca anlaşılmaktadır.

İç mekanlarda ağırlıklı kullanılan renkler fuşya, yeşil, sarı ve kırmızıdır. Bu durum kıvrımlı yüzeyler ve iç boşlukların olduğu ferah mekanların sayesinde hoş perspektifler vermektedir.

Kütüphane, insanın enerjisini arttıran daha büyük kitaplara bir enerji ile sarılmayı sağlamak istiyor havasını vermektedir.

Kütüphanenin 7 toprak üstü 2 bodrum olmak üzere 9 katı var. Yapının cam cephesi, kıvrımlı formu ve iç boşlukları sayesinde gündüz hemen hemen her yer doğal ışıktan faydalanıyor. Her katın planlaması birbirinden farklı. Akademik bir kütüphane olduğu için organizasyon ona göre yapılmış ve yazılı kaynakların yanında dijital kaynaklardan da yararlanılacak mekanlar yaratılmış.

Tama Sanat Üniversitesi Kütüphanesi (Hachioji, Tokyo, Japonya)

Fikir yapıyı, zemin katta, içinden kütüphaneye girmek isteyen – istemeyen herkesin geçebileceği aktif bir noktası olarak tasarlamaktı.

geçiş Bu şekilde, insanların binanın içinden rahatlıkla geçebilmeleri ve binayı görebilmeleri için, rastgele sıralanan kemerlerden oluşan kütlenin, yükselen zemin ve ön bahçenin binayla birlikte devam ettiği hissi yaratılmak istenmiştir.

Karakteristik kemerler çelik plakalarla oluşturulup betonla kaplanmıştır. Planda bu kemerler, birbirlerini birkaç noktada kesen kıvrımlı çizgiler üzerine yerleştirilmiştir. Bu kesişimler ile kemerler tabanda oldukça ince tutulabilmiş ve üzerindeki katı taşıyabilir hale gelmiştir.

Kemer sıralarının kesişimleri, farklı birimlerin yumuşak biçimde birbirinden ayrılmasını da sağlamaktadır.

Farklı biçimlerdeki raflar, çalışma masaları, cam bölmeler, her bölüme kendine özgü bir karakter vermektedir. Bölme ve kemerler aynı zamanda yapıda görsel ve mekânsal süreklilik sağlamıştır.

Bu değişik rafların arasında boyutlarda ise çalışma masaları yer alıyor.

Üzerinde son teknoloji ürünü bir fotokopi makinesinin bulunduğu geniş masada, kullanıcıların profesyonel düzenleme yapabileceği bir alan yaratılmış.

Eğimli zemin katta, dergilerin son sayılarının bulunduğu büyük cam bir masa ile video izleme bölümü, öğrencilerin otobüslerini beklerken vakit geçirebilecekleri bir alan sağlıyor.

Merdivenlerden yukarı çıkıldığında, kemerlerin altında geniş ancak alçak kitap rafları görülüyor.