Transcript Prezentare genul dramatic
GENUL DRAMATIC
INSTRUIREA ÎN SOCIETATEA CUNOAŞTERII
PROIECT IMPLEMENTAT DE MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERULUI ŞI SPORTULUI, ÎN PARTENERIAT CU
SIVECO, ROMÂNIA S.A.
PREDAREA PRIN PROIECTE
ŞCOALA CU CLASELE I-VIII NR. 5, TULCEA
Prof.
ARGENTINA GHERASIM
GRUP –ŢINTĂ
CLASA
a VIII-a C
DRAGI ELEVI,
De-a lungul a 10 ore, vom desfăşura un cadrul predării prin proiecte .
ALT FEL
de activităţi în Cu siguranţă veţi fi atraşi, fiindcă proiectele oferă situaţii autentice, din viaţa reală, determină contextualizarea activităţilor de învăţare şi încorporarea capacităţilor de gândire de nivel superior cu privire la ideile importante.
De asemenea, veţi utiliza puterea tehnologiei informaţiei pentru a vă stimula imaginaţia şi pentru a vă facilita transferul achiziţiilor învăţării în viaţa de zi cu zi.
Este foarte important că,
împreună
, ne vom dezvolta o parte dintre competenţele necesare în secolul XXI:
o Comunicare verbală, scrisă şi multimedia
eficientă
o Impartasirea de idei noi cu alte persoane; o Accesarea, administrarea, evaluarea şi crearea de informaţii noi în diverse forme şi medii; o Demonstrarea capacităţilor de lucru în echipă, adaptarea la diverse roluri şi responsabilităţi, respectarea altor puncte de vedere; transferul cunoştinţelor dintr-un domeniu în altul o Demonstrarea unui comportament etic în contexte legate de propria persoană, loc de desfăşurare a unei activităţi şi comunitate
.
NU UITAŢI!
1. Vom investiga împreună un capitol nou,
genul literar dramatic
insistând asupra uneia dintre speciile literare ale acestui gen, şi anume
COMEDIA.
, 2. Aştept să fiţi riguroşi, creativi, cooperanţi pentru ca rezultatele muncii
noastre
să genereze satisfacţia firească şi aşteptată, să vă ajute în următoarele etape ale devenirii.
3. Vom utiliza resurse de îndrumare şi colaborare on-line, deocamdată e mail-ul şi messenger-ul.
După 20 martie vom utiza wiki pentru schimbul de idei în vederea atingerii standardelor de performanţă în învăţarea cu ajutorul TIC.
4. Reflecţiile asupra învăţării se vor regăsi, deocamdată, în personal , dacă aveţi aşa ceva.
blog-ul 5. Tot ceea ce vom face de acum încolo este foarte serios şi laborios, ceea ce înseamnă o gândire prealabilă a modului de lucru , 10 ore la clasă şi mult mai multe acasă.
NU UITAŢI!
1. 5 echipe de câte 5 elevi ( exceptie: 1 echipă de 6 elevi)
2. Fiecare coordonator de echipa trebuie să alcătuiască echipa, având grijă ca aceasta să fie eterogenă, cuprinzând, în procente egale ,băieţi /fete, elevi foarte buni/buni/ de nivel mediu 3. Posibilă distribuire a
responsabilităţilor :
Coordonatorul
“ creierul” grupei
Animatorul “ Inima” grupei;
Corectorul
Expertul I
Graficianul/plasticianul/ muzicianul
1) Întocmiţi-vă o bibliografie
:
Lucrări de specialitate; Mijloace auxiliare (v. Caietele speciale, suporturi curs, fişe de lucru) Toate motoarele IT de căutare şi de socializare
Nu este admis plagiatul!
2) Toată activitatea trebuie să se concretizeze în nişte PRODUSE:
Prezentări PPT; Afişe, broşuri, glosare, postere reprezentative pentru atmosfera din grupă; Aspecte din activitatea grupei şi a întregii clase; Scurte dramatizări; Filmuleţe didactice
Va fi un proces de învăţare continuă, care va însemna:
Primirea informaţiilor-baliză , absolut necesare, sub forma suportului de curs sau a tabelelor de genul “ AFLAŢI MAI MULT ” sau “ ŞTIAŢI CĂ...”, combinate cu brainstormingul obişnuit şi conversaţia didactică, poate chiar expunere profesorală; Evaluări :-orale /scrise; tradiţionale /complementare; individuale/ pe grupe/frontale; iniţiale /formative/ sumative ; on-line sau of- line.
Ca de obicei, voi ţine cont de implicare, atitudine, seriozitate , respectarea condiţiilor unui dialog eficient.
Indiferent de strategia didactică abordată, elementul indispensabil bunului mers este contactul direct cu opera literară “ O scrisoare pierdută” , atât de actuală prin mesajul transmis , atât de valoroasă artistic, încât face din autorul ei contemporanul nostru.
ORGANIZAREA GRUPELOR
GRUPA I- Cătălina Nedelcu Grupa a II-a- Dragomir Bianca ACTUL I Cadrul acţiunii (timp, loc, personaje); Numirea momentului/momentelor subiectului; Prezentarea conţinutului de idei; Precizarea a două trăsături morale, asociate mijloacelor de caracterizare, a două dintre personajele prezente în act; o reprezentare plasică sau o dramatizare a unei scene, asociată unui fundal sonor.
Câteva reflecţii legate de : specificul întâmplărilor; de natura personajului; rolul elementelor metatextuale ( nonverbale, paraverbale)
ACTUL AL II-LEA
Cadrul acţiunii (timp, loc, personaje); Numirea momentului/momentelor subiectului; Prezentarea conţinutului de idei; Precizarea a două trăsături morale, asociate mijloacelor de caracterizare, a două dintre personajele prezente în act; o reprezentare plasică sau o dramatizare a unei scene, asociată unui fundal sonor. Câteva reflecţii legate de : specificul întâmplărilor; de natura personajului; rolul elementelor metatextuale (nonverbale, paraverbale;
ORGANIZAREA GRUPELOR
GRUPA A III-A- Daniel Moraru
ACTUL AL III-lea Cadrul acţiunii (timp, loc, personaje); Numirea momentului/momentelor subiectului; Prezentarea conţinutului de idei; Precizarea a două trăsături morale, asociate mijloacelor de caracterizare, a două dintre personajele prezente în act; o reprezentare plasică sau o dramatizare a unei scene, asociată unui fundal sonor.
Câteva reflecţii legate de : specificul întâmplărilor; de natura personajului; rolul elementelor metatextuale ( nonverbale, paraverbale)
GRUPA A IV-A: Bianca Dragomir
ACTUL AL IV-lea Cadrul acţiunii (timp, loc, personaje); Numirea momentului/momentelor subiectului; Prezentarea conţinutului de idei; Precizarea a două trăsături morale, asociate mijloacelor de caracterizare, a două dintre personajele prezente în act; o reprezentare plasică sau o dramatizare a unei scene, asociată unui fundal sonor.
Câteva reflecţii legate de : specificul întâmplărilor; de natura personajului; rolul elementelor metatextuale ( nonverbale, paraverbale)
ORGANIZAREA GRUPELOR
II.
I.
I.
Grupa a V-a, Maria Pascale
Valoarea expresivă a mijloacelor lingvistice:
sugestii oferite de vocabular, punctuaţie; încălcarea normelor gramaticale interogaţia şi exclamaţia retorică
Glosar de termeni literari specifici genului dramatic Sursele comicului:
de limbaj; onomastic ( de nume) de situaţie; de caracter Grupa a VI-a, LUIZA MAZĂRE
I.
II.
III.
Tipuri literare întâlnite în comedie Structura comediei Analiza comparativă a funcţionalităţii modurilor de expunere în cele trei genuri literare, având în vedere:
ponderea acestuia; modalităţi de structurare şi de redare grafică; rolul acestora în caracterizarea personajului, în asigurarea continuităţii ideatice, crearea unei anumite atmosfere etc.
i.
Până la crearea catalogului virtual al clasei, am nevoie de
e-mail urile vostre.
ii.
Pe acest slide ar fi trebuit să fie un test de
evaluare iniţială...
( hai mai mamaaaa
)
i.
Ca să nu vă încarc prea mult, o lăsăm pe miercuri.
ii.
Până atuncă însă revizuiţi următoarele concepte operaţionale: gen literar, specie literară, epic, liric, moduri de expunere, personajul literar.
iii.
TERMINAŢI DE CITIT “ O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale!!!!
PE CURÂND!
căci acesta nu-i decât