RESURSE SI RATIONALITATE

Download Report

Transcript RESURSE SI RATIONALITATE

Colegiul Economic “Transilvania” Profesor: Balan Sorina Nume: Trif Larisa Clasa: a XI-a A

Resursele sunt bunurile materiale create de om care ar putea servi sau care servesc satisfacerii nevoilor individuale sau colective.

Existenta resurselor asigura dezvoltarea economiei si de asemenea un nivel de trai inalt in cazul in care resursele sunt folosite bine si rational.Sunt limitate, caracterizate de RARITATE.

La nivel macroeconomic se manifestă prin dinamica şi nivelul indicatorilor sintetici macroeconomici, evoluţia principalelor domenii de activitate exprimată prin indicatorii specifici ai producţiei industriale şi agricole, transporturilor, telecomunicaţiilor, construcţiilor, comerţului interior şi exterior etc., modificarea veniturilor reale ale populaţiei, credit, inflaţie, şomaj, etc., exprimând în fapt dorinţa de cumpărare.

La nivel microeconomic, venitul consumatorului este factorul esenţial care prin mărime, formă, dinamică, distribuţie în timp, destinaţie, etc. constituie premisa materială a comportamentului consumatorului şi principala restricţie care se impune acestuia.

Comportamentul rational al consumatorului se concretizeaza intr-o alegere eficienta. Eficienta alegerii inseamna recunoasterea efectului consumului sub forma satisfactiei si a efortului sub forma preturilor platite, adica : - obtinerea satisfactiei maxime pe unitate de efort - realizarea unui minim de cheltuiala pe unitate de satisfactie resimtita.

Utilitatea economica, reprezinta satisfactia sau placerea pe care o genereaza consumatorului utilizarea de bunuri sau servicii si exprima capacitatea reala sau presupusa a unui bun de a satisface o anumita nevoie.

Echilibrul consumatorului se realizeaza la nivelul egalitatii raportului dintre utilitatea marginala si pret pentru fiecare bun consumat, cand venitul pentr consum este cheltuit in totalitate sau ramane insufiecient pentru achizitionarea unei unitati suplimentare dintru-un bun.

Alegerea consumatorului raţional este, sau ar trebui să fie, guvernată de principiul eficienţei. El va compara de fiecare dată satisfacţia pe care o resimte îi urma achiziţionării şi consumului cantităţilor diferite din respectivele bunuri ci efortul (sacrificiul) pe care trebuie să-l facă, concretizat în venitul bănesc cheltuit.

Consumatorul rational comportamentului este consumatorului doar analiza ipotetic si reprezinta consumatorul care la un venit dat isi cumpara bunuri in mod optim din fiecare. Dar este doar o prezentare a unui comportament teoretic.

in realitate comportamentul consumatorului modern oscileaza intre utilitate sau necesitate pe deoparte si dorinte sau placeri.

Consumatorul raţional optează întotdeauna pentru bunul al cărui raport astfel calculat, are valoarea cea mai mare sau eficienţa cea mai ridicată.

EXEMPLU

Multi consumatori considera ca cel mai important lucru este pretul produselor ce le cumpara si astfel, din varietatea care exista, alege sa cumpere bunurile care au pretul mai mic pentru ai ramane bani pentru cat mai multe bunuri. Avand acest tip de rationament, acest consumator profita, chiar urmareste orice reducere de preturi sau promotie. De obicei cei cu veniturile mici practica acest mod de consum.

http://curspedagogie.blogspot.com/2010 /12/resursele-si-rationalitatea utilizarii.html

http://chiarstii.com/2010/11/resurse-si rationalitate/ http://www.google.ro/search?hl=ro&q=r esurse+si+rationalitate&bav=on.2,or.r_gc.r

_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1280&bih=930&pdl =300&wrapid=tljp1335883091388022&um= 1&ie=UTF 8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&e i=fBGgT92iH4HPsgbpj9jZAQ