Caracterizare Zaharia Trahanache

Download Report

Transcript Caracterizare Zaharia Trahanache

 Este unul dintre personajele principale ale comediei făcând parte din rândul burgheziei dornice de parvenire. Este şeful local al partidului de guvernământ,preşedinte al mai multor “comitete şi comiţii”. Este soţul lui Zoe şi prietenul prefectului Ştefan Tipătescu.

  Se încadrează într -o anumită tipologie deoarece are o trăsătură dominantă de caracter,tipul “încornoratului simpatic”.

În capitala unui judeţ de munte se bucura de autoritate şi de prestigiu recunoscute chiar de opoziţie.

  Deşi susţine ideea integrităţii morale ,el practică înşelăciunea atât în familie cât şi în politică. În familie acceptă triughiul conjugal dintre el,Zoe şi Tipătescu care i-a făcut şi multe servicii politice. Această acceptare se datorează şi comodităţii. În viaţa politică el falsifică listele electorale numărând voturile simpatizanţilor împreună cu Farfuridi şi Brânzovenescu. Deşi unii nu mai au averea necesara pentru a vota ei îi trec pe liste.

 Este un politician abil care ştie că funcţia sa depinde de şefii de la centru şi de aceea se lasă manevrat de aceştia. Astfel, atunci când partidul îi cere să-l susţină pe Agamemnon Dandanache, o face, deşi nu îl cunoaşte şi de la care va afla mai târziu că folosise aceeaşi metoda ca Nae Catavencu ,o scrisoare compromiţătoare,pe care însă nu o returnase. Este convins că partidul îi asigură bunăstarea şi de aceea aplică deviza “De la partid atârnă binele ţării şi de la binele ţării atârnă binele nostru.”

 Este vanitos,reacţionând brutal atunci când este acuzat de trădare de Farfuridi şi Brânzovenescu,ce îl văzuseră discutând cu Nae Caţavencu . Deşi senil şi ramolit şi plat în gândire, el este numai în aparenţă naiv, pentru că se preface îngrijorat de ameninţarea lui Caţavencu sau o consideră o “palstografie”, pe când în realitate el pregăteşte cu abilitate contra şantajul fără niciun scrupul. El găseşte astfel o poliţă prin care Caţavencu luase nişte bani de la firma de avocatură unde lucra şi se foloseşte de ea pentru a nu-i mai susţine candidatura ,de aceea îl propune su seninătate pe Dandanache la întrunirea doctorală, provocând o bătaie între susţinătorii partidului său care era la guvernare şi susţinătorii lui Caţavencu.

     Personajul este caracterizat indirect prin fapte,vorbe,prin relaţiile cu alte personaje, dar şi prin diferite faze ale comicului. Comicul de limbaj ilustrat prin ticurile verbale ale personajului:”ai puţintică răbdare”, si prin “unde nu e moral acolo e corupţie şi o societate fără prinţipuri,va să zică că nu le are”, pune în evidenţă incultura lui. Comicul de nume scoate în evidenţă trăsătura dominantă de caracter a personajului. Zaharia vine de la zahariseală, ramolire, iar Trahanache care înseamnă aluat moale, arată maleabilitatea personajului în funcţie de interes.

Comicul de situaţie pune în evidenţă abilitatea lui, un exemplu constituindu-l scena în care nu vrea să se arate afectat de scrisoarea compormiţătoare considerând-o o plastografie.

Comicul de caracter îl incadrează în tipologia încornoratului simpatic.

 Prin toate aceste trăsături Trahanache ilustrează cu succes clasa socială din care provine, burghezia care este în ascensiune şi care doreşte să parvină.

  Manual de limba română, clasa a X-a, Editura Art

O scrisoare pierdută, teatru de I.L.Caragiale, Editura Minerva, 1986.