Transcript Caracterizarea lui Zoe trahanache
Dandu –Gabriela Clasa a X/a D
Deşi nu este membră a partidului din care soţul şi amantul fac parte, ea conduce totul din umbră, datoritã influenţei pe care o are asupra celor doi. De aceea, pentru Farfuridi, partidul înseamnã în primul rând „madam Trahanache” şi apoi ceilalţi.
Zoe este tipul femeii uşuratice, ea îşi înşalã soţul cu cel mai bun amic. În momentul descoperirii relaţiei ei cu Ştefan Tipãtescu, prin scrisoarea ajunsã în mâinile lui Caţavencu, ea luptã cu înverşunare ca sã-şi salveze reputaţia şi poziţia socialã pe care o are.
Comicul de situatie, realizat cu mare artã de autor, este savuros, Zoe fiind nevoitã sã lupte astfel pentru salvarea aparenţei sale.
În acest sens, indirect, prin comportamentul ei, prin relaţia cu celelalte personaje, se remarcã însuşirea unei femei energice, care este hotãrâtã sã iasã din impas. Prin urmare, apeleazã la toate mijloacele pentru a-l convinge pe Tipãtescu sã-l sprijine pe Catavencu în alegeri: plânge, leşinã, ameninţã şi trece de la o stare la alta cu dezinvolturã, ca o actriţã, pentru a ajunge în final la concluzia cã „cine luptã cu Caţavencu, luptã cu mine”.
Când este stãpânã pe situaţie, vrea sã-i demonstreze lui Nae Catavencu faptul cã e o femeie bunã, iertãtoare, şi-i cere în schimb sã conducã manifestaţia publicã în cinstea noului ales, ameninţându-i cu ironie cã „asta nu este cea din urmã Camerã”.
O scrisoare pierdută, de I.L.Caragiale, Ed. Minerva, 1986.
Manual de limba şi literatura română, Ed. Art, 2000.