Lägg märke till märkningen« som PDF

Download Report

Transcript Lägg märke till märkningen« som PDF

Lägg märke tiLL märkningen

maakera tur & retur sidan 13-15

Beskrivning

Detta förslag innehåller undervisning, elevernas egen research i verkligheten, kunskapssökande och redovisning samt reflekterande samtal.

sYfte materiaL Syftet är att eleverna ska förstå vad miljö- och rättvisemärkning av en vara innebär, vad de olika märkningarna står för och vilken betydelse de har för människor och miljö.

Bilder av fem olika märken, papper och pennor, se arbetsblad sist i lektionsförslaget.

tidsÅtgÅng

genomförande

Moment 1: två lektioner.

Moment 2-3: två lektioner.

moment 1. märkningsdetektiver Presentation av märkningar Märkning av varor utifrån miljö- och rättviseperspektiv startade för mer än 20 år sedan för att underlätta för konsumenter att välja produkter som minskar belastningen på miljö och människor. I dag finns det ett flertal märkningar. Presentera de viktigaste för eleverna.

fairtrade Fairtrade betyder rättvis handel. Fairtrade är den enda produktmärkning vars kriterier syftar till att motverka fattigdom och stärka graden av infly tande och medbestämmande bland människor i världens utvecklingslän der. Kriterierna baseras på ILO:s konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet samt syftar till ekonomisk, social och miljömässig utveckling. det inneBär att: • • • • • Odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor Premier till investeringar i lokalsamhälle och verksamhet Barnarbete och diskriminering motverkas Demokratin och organisationsrätten främjas Miljöhänsyn och ekologisk produktion främjas Fairtrade-märkta produkter är bland annat kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, bananer och annan färskt frukt, juice/läsk, ris, quinoa, glass, socker, kryddor, nötter, snacks/godis och honung. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, blommor, sportbollar och produkter som innehåller Fairtrade-märkt bomull.

Fairtrade är en oberoende produktmärkning. Aktiebolaget ägs av Svenska kyrkan och LO; föreningens medlem mar är ideella organisationer. Fairtrade Sverige är den svenska representanten i Fairtrade Labelling Organiza tions International, FLO. www.fairtrade.se

svanen Svanen är Nordens officiella miljömärkning och leds i Sverige av Miljömärkning Sverige AB, där det sitter representanter för regeringen, miljöorganisationer och företag. Svanen utvecklar kriterier utifrån ett livscykel perspektiv - från råvara till avfall. Ofta handlar det om att utveckla kriterier för produkter som används i stor mängd och av många människor. Det finns drygt 6 500 svanenmärkta produkter. Svenska Miljömärknings nämnden, som bedömer frågor rörande EUs Ecolabel, EU-blomman, är knutet till Miljömärkning Sverige AB. www.svanen.se

eu-BLomman EU-blomman fungerar på samma sätt som Svanen och är EU:s officiella märkning. Både Svanen och EU-blom man granskar produkten eller tjänsten hela vägen från råvara till avfall. www.svanen.se/EU-Ecolabel Bra miLjövaL/faLken Bra Miljöval, även kallad Falken, är Naturskyddsföreningens miljömärkning. Grundidéerna för märkningen är att vi måste spara på naturresurserna. Den biologiska mångfalden och människans hälsa får inte hotas. Mate rial ska kunna återföras till naturens kretslopp, användas på nytt eller återvinnas. Märket Bra Miljöval hittar du bland annat på vardagskemikalier, textil, el, transporter och livsmedelsbutiker. www.naturskyddsforeningen.se/bra-miljoval svanen   krav eu-märket   svenskt sigill krav   KRAV-märkningen står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar. KRAV är symbolen för eko logiskt framtagna produkter. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och genmodifierade organismer (GMO) får inte användas. Djurens hälsa och naturliga beteende värnas. KRAV drivs som en ekonomisk förening med 26 rikstäckande medlemsorganisationer. KRAV hittar man främst på livsmedel, men även restauranger, butiker, fröer och odlad fisk kan KRAV-märkas. www.krav.se

eu-märket för ekoLogiskt jordBruk EU-märket för ekologiskt jordbruk är EU:s motsvarighet till KRAV och i Sverige kontrolleras märkningen också av KRAV. På vissa punkter har KRAV hårdare regler än EU. www.ec.europa.eu/agriculture/organic svenskt sigiLL Svenskt Sigill är ett kontrollmärke som garanterar att råvarorna har producerats av svenska kontrollerade går dar och odlingar. Höga krav ställs på säkra livsmedel, miljöhänsyn, god djuromsorg och öppna svenska land skap. Bakom märket står Sveriges bönder och odlare. www.svensktsigill.se

sPaning Dela in eleverna i mindre grupper och ge grupperna var sitt märke. De ska nu spåra upp var de hittar just det märke de tilldelats.

Här är förslag på platser: - livsmedelsbutiker - skolköket - hemkunskapsrummet - fritidsgården - förskolan En grupp kan få till uppgift att på biblioteket titta igenom tidningar och tidskrifter för att hitta reklam för en eller flera av märkningarna. Märkningsdetektiverna kan dessutom få i uppdrag att visa sitt märke för några vuxna och fråga om de vet vad det står för. Be varje grupp redovisa för hela klassen hur många märken de hit tade, på vilka produkter de fann sitt märke och vad de intervjuade visste om märkningarna. moment 2. kunskaPsdetektiver Nu ska grupperna upptäcka vad de lärt sig, vad de mer be höver veta och hur man kan få reda på det. Ge varje grupp nedanstående lista (den finns även på arbets bladet sist i lektionsförslaget). Kan de svara på frågorna vet de vad de vet. Kan de inte svara på frågorna, ska de söka på hemsidorna för märkningarna. Spaningsfrågor: Hur länge har märkningen funnits i Sverige?

Vem står bakom märkningen?

Vilka är kriterierna för märkningen?

Vilka produkter kan märkas med detta märke?

moment 3. samtaL och funderingar På www.miljomarkarna.se finns en översikt med länkar till några av de olika miljömärkningarnas hemsidor. Grupperna redovisar för hela klassen vad de upptäckt som kunskapsdetektiver, varefter samtal förs med eleverna utifrån följande frågor: - Vad anser du om de olika märkningarna? - Är de bra? - För vem är de bra?

- Varför ska man köpa varor med dessa märken?

- Varför ska man inte köpa dem? - Vad blir skillnaden om man köper eller inte? - För dig? - För dem som tillverkat/odlat dem? - För miljön?

vad kan vi göra?

Gör en utställning som innehåller bilder på märkena, exempel på varor med märket, exempel på reklam för märket, spaningsfrågorna med svar.

fördjuPningsmateriaL

Föreningen Medveten Konsumtion är ett nätverk av människor som hjälper varandra att kunna ta mer medvetna konsumtionsbeslut ur miljö- och rättviseperspektiv. www.medvetenkonsumtion.org

Idé och utformning: Karin Åkerlund, Liv och Lärande, på uppdrag av Svenska Kyrkans Unga (www.livochlarande.se) Detta material är helt eller delvis finansierat av Sida, Styrelsen för Internationellt Utvecklingssamarbete. Sida delar inte nödvändigtvis de åsikter som här framförs. Ansvaret för innehållet är uteslutande författarens.

sPaningsfrÅgor

Här hittar du spaningsfrågor som du kan fundera över när du är ute och spanar: 1. Hur länge har märkningen funnits i Sverige?

2. Vem står bakom märkningen?

3. Vilka är kriterierna för märkningen?

4. Vilka produkter kan märkas med detta märke?

     

PÅ www.miLjomarkarna.se finns en översikt med Länkar tiLL nÅgra av de oLika miLjömärkningarnas hemsidor.