Miljöbroschyr - AFA Fastigheter

Download Report

Transcript Miljöbroschyr - AFA Fastigheter

Det miljövänliga kontoret

2

För att värna om miljön måste vi alla hjälpas åt. Vi arbetar aktivt för att våra fastigheter ska vara ett attraktivt alternativ även ur ett miljöperspektiv.

AFA FASTIGHETER, ENERGI OCH MILJÖ

Vi eftersträvar en miljöanpassad förvaltning och drift av våra fastigheter. Genom våra energi- och miljöpolicyer har vi tydliga mål vad det gäller energianvändning och miljöutsläpp för vårt fastighetsbestånd. Till stöd för ett strukturerat arbete med fokus på lägre energiförbrukning, minskade utsläpp och miljömärkning är vi certifierade enligt ISO 50001. Vi vill kvalitetsmärka våra fastigheter och arbetar för att miljöklassa dem, främst enligt ”Miljöbyggnad”.

Som hyresgäst är du en mycket viktig del av vårt miljöarbete och tillsammans kan vi med relativt enkla medel göra mycket.

Det handlar om att använda lokalen och utrustningen på ett optimalt sätt, att göra rätt val av produkter och tjänster vid inköp och att vara medveten om olika val och konsekvenserna av dessa.

I denna skrift har vi sammanställt några områden där du som hyresgäst kan påverka miljöbelastningen och i flera fall samtidigt sänka dina energikostnader.

3

4

LOKALERNA

Lokalerna och utrustningen i dessa är en stor och viktig del av företagets miljöpåverkan. Rätt användning av lokalen påverkar även medarbetarna, deras arbetsmiljö och hälsa. Hållbarhet är viktigt för oss i flera sammanhang och vi vill befinna oss i framkant. Följ med oss!

MEDARBETAREN

Involverade, motiverade och delaktiga medarbetare är en förutsättning för att företagets miljöarbete ska kunna genomföras i praktiken. Hur beslut som tas i organisationen påverkar miljön och hur ni genom aktiva val kan minska miljöpåverkan på olika sätt bör finnas med i alla delar av verksamheten.

5

6

GRÖNA HYRESAVTAL

För dig som vill gå ett steg längre och vill integrera miljöengagemang i företagets värderingar, samarbetar vi gärna för att tillsammans komma ännu längre. Att teckna gröna hyresavtal är en samverkansform där vi tillsammans når gemensamt uppsatta mål. Ett grönt hyresavtal ger oss även större möjlighet att möta era specifika miljökrav.

Att teckna ett grönt hyresavtal är ett naturligt steg vidare i vårt samarbete för en hållbar miljö. Det gröna hyresavtalet är en bilaga till det befintliga hyresavtalet och skapar en plattform för en långsiktig samverkan mellan dig som hyresgäst och oss som hyresvärd.

Med gemensamma mål och handlingsplaner genomför vi aktiviteter för att minska lokalens miljöpåverkan. Regelbundna träffar och utbyte av information, kunskap och idéer kring drift, underhåll och förvaltning bidrar till hållbara lösningar inom energieffektivisering, materialval, transporter och avfalls- hantering. Din förvaltare berättar gärna mer om detta.

GRÖNT ELAVTAL

Genom vårt avtal med Skellefteå kraft har vi tillgång till miljömärkt el. Vår el produceras i Finnfors vattenkraftverk. Genom oss kan ni få miljömärkt el till ett förmånligt pris. För mer information om detta, kontakta din förvaltare.

7

8

VÄRME OCH VENTILATION

Lokalerna ventileras via ett ventilationssystem. Vid normal användning av lokalerna behövs ingen vädring, men ibland kan behovet uppstå. Tänk på att om fönster och ytterdörrar lämnas öppna, även bara på glänt, under en tid blir väggen nedkyld och värmen ifrån elementen höjs automatiskt. Öppna istället fönstret på vid gavel i fem minuter och vädra igenom lokalen ordentligt. Upplever du att det är för varmt i lokalerna generellt, sänk värmen via elementen istället för att vädra bort värmen.

Dragiga och trasiga dörrar är onödiga energitjuvar. Kontakta din förvaltare om fönster eller dörrar behöver åtgärdas.

Ställ inga täckande möbler framför elementen. Det förhindrar värmestrålningen och cirkulationen, resultatet blir ett kallt rum.

VATTEN

Kontakta driftpersonalen om du upptäcker rinnande toaletter eller läckande kranar. Många droppar små blir snabbt till en å… 9

10

BELYSNING

Tänk på möbleringen och ta bort föremål som blockerar fönster så att det viktiga dagsljuset släpps in i lokalen. Lokalerna är dimensionerade för en viss personbelastning och det finns naturligt dagsljus på vissa platser. Kontakta alltid din förvaltare för att rådfråga inför ommöbleringar eller förändringar i användningen av lokalerna.

Se till att all belysning är släckt när du lämnar arbetsplatsen. Lampor och lysrör drar inte mer el för att de tänds och släcks ofta. Energianvändningen och växthusgasutsläppen för belysningen minskar kraftigt om du installerar moderna lågenergilampor t. ex. LED och lysrör av lågenergimodell. Installerar du även belysningsstyrning kan du ofta spara ännu mer. Leta efter en armatur som minst halverar energianvändningen när det är dags att byta. Ta bort, eller koppla ifrån, onödiga ljuspunkter och styr belysningen i allmänna utrymmen, WC, etc. med närvarogivare, ljusstyrning och/eller kopplingsur. Glöm inte att återvinna lamporna!

11

12

KÖK/PENTRY

När det är dags att byta ut vitvarorna, ersätt dem med vitvaror med hög energiklassning och om möjligt även med Svanenmärkning.

Kontakta reparatör om du misstänker att gummilisterna som ska täta kyl och frysdörrar inte håller tätt. Frosta av frysen vid behov. Fyll diskmaskinen innan den startas och använd miljöprogram och miljövänligt diskmedel.

Ställ krav på kaffeautomaten. Moderna maskiner kan halvera energiåtgången. Servera varma drycker i porslinsmuggar och med skedar som man diskar. Det är trevligare och minskar både klimatpåverkan och sophämtning.

Undvik engångsartiklar.

13

14

TEKNISK UTRUSTNING

Ny teknik drar i regel mindre ström än gammal. Skillnaden mellan energisnåla datorer och miljöbovarna kan vara stor. Jämför och välj miljömärkta produkter. Svanen, Energy Star och TCO Certified är bra val.

Du sparar både pengar och miljö genom att stänga av datorn när du inte använder den. Aktivera energisparfunktionen som automatiskt släcker ner din skärm efter en stunds inaktivitet.

RÄTT TEKNIK

Införskaffa en multifunktionsmaskin istället för flera olika sorters kopiatorer, skrivare och faxar. Välj en maskin med låg effekt i sparläge och som snabbt återgår till startläge.

Har du många dataservrar eller nätverksomkopplare som konstant kräver el och kylning finns det anledning att se över om de kan bytas ut mot modernare med högre kapacitet och lägre energianvändning. I många verksamheter kan en serverfri lösning ”moln” vara ett bra alternativ.

Tänk på hur och vad du skriver ut. Dubbelsidiga kopior och utskrifter halverar pappersåtgången. Ställ in dubbelsidig och svartvit utskrift som standard och undvik onödiga pappersutskrifter. 15

16

KONTORSUTRUSTNING

Beställ papper och övrigt material med miljömärkning Svanen alternativt Bra Miljöval. Detta ger en garanti om minimal energianvändning och miljöpåverkan.

SKAFFA GRENUTTAG

Om du vill stänga av skrivaren, skärmen, bildläsaren och all annan kringutrustning manuellt kan du skaffa en grenkontakt med strömbrytare. Kopplar du alla apparater hit kan du med en knapptryckning göra dem strömlösa. En ännu smidigare lösning är ett intelligent grenuttag som bryter all ström automatiskt då du stänger av datorn.

LADDA BATTERIERNA

Genom att skaffa en batteriladdare och laddningsbara batterier slipper du köpa dyra och miljöfarliga engångsbatterier. Genom att välja bort sladdlös mus slipper du batterier till den.

17

18

ÅTERVINNING

Alla arbetsplatser bör ha plats för återvinning av papper. Återvunnet papper minskar energianvändningen väsentligt jämfört med framställning av nytt papper av skogsråvara. Inred lokalerna dynamiskt och planera så att de klarar en förändring. Värna om att inredningen är miljösmart och återanvänd om möjligt inredningsdetaljer.

Återvinn all teknisk apparatur, glödlampor och batterier.

BUD OCH TRANSPORT

Att alltid be om att få ett cykelbud eller miljöbil vid leveranser och transporter är att göra ett enkelt miljöval. Många bud och taxibolag erbjuder klimatsmarta alternativ. Som regelbunden beställare kan du skriva avtal om miljöanpassade tjänster.

19

20

MILJÖMÄRKNINGAR

Några exempel på bra val vid inköp till verksamheten.

BRA MILJÖVAL

Visar vilka produkter som är minst skadliga för miljön. Kriterierna utgår från ett helhetsperspektiv och ställer krav på råvaran, de kemikalier som används i produktionen, utsläpp och den energi som går åt för att producera en vara eller tjänst.

KRAV

Ekologiskt odlat utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Ekologiskt producerade produkter bidrar till en bättre miljö och till ett öppet landskap med biologisk mångfald.

SVANEN

Nordens officiella miljömärkning. Produkter och tjänster märkta med denna märkning har granskats utifrån miljöpåverkan under hela dess livscykel – från råvara till avfall. Hårda miljökrav men även krav på funktion och kvalitet.

EU ECOLABEL

Tidigare EU-Blomman som är EU:s officiella miljömärke. Ecolabel fungerar på samma sätt som Svanen. Är ett Typ 1 – miljömärke. Oberoende kvalitets- och miljömärkning som ställer krav på utsläpp, ergonomi, ekologi och energi.

EMAS

EU:s frivilliga miljöstyrnings- och miljörevisions- ordning som syftar till att effektivisera och ständigt miljöförbättra miljöarbetet på företag och organisationer.

ENERGY STAR

Internationellt frivilligt märkningsprogram för energieffektivitet.

21

22

KONTAKTER

Kontaktuppgifter till din förvaltare och till driftpersonalen hittar du på anslaget i trapphuset.

Vill du veta mer om vårt miljöarbete, kontakta gärna Ulrika Rydén, Energi- och hållbarhetsansvarig på AFA Fastigheter. [email protected] Telefon 08-696 40 76

AFA Fastigheter förvaltar, projekterar och hyr ut kommersiella samt bostadsfastigheter i Stockholm, Göteborg, Malmö, Linköping och Västerås. Vårt bestånd består av 61 st fastigheter varav 9 st ägs av Grön Bostad vilket vi äger tillsammans med ByggVesta till lika delar. Grön Bostad bygger miljösmarta bostäder vilket bl.a. innebär att de är optimerade för att göra av med så lite energi som möjligt.

23

POSTADRESS

AFA Fastigheter 106 27 Stockholm

BESÖKSADRESS

Klara Södra Kyrkogata 18

VX

08-696 40 00

FAX

08-869 39 44

INTERNET

www.afafastigheter.se