Integrarea economiei europeana pp Rus Doriana

Download Report

Transcript Integrarea economiei europeana pp Rus Doriana

Integrarea economica europeana

Rus Doriana – Alexandra Clasa a XI-a A An şcolar: 2012-2013 Prof: Bălan Sorina

Cuprins

o Introducere o Informatii generale o Originile Uniunii Europene o Tratatul de la Paris: Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului (CECO) o Tratatul de la Roma: obiective si mijloace o Argumente economice în favoarea crearii Comunitatii Economice Europene o Concluzii o Bibliografie

Introducere

Integrarea economica europeana a aparut in urma dorintei de a suprima barierele tarifare din libera circulatie e bunurilor,capitalurilor,serviciilor si persoanelor si completarea realizarii pietii unice.A contribuit si impiedicarea confruntarilor razboinice asupra terenului european, favorizand reconstructia distrugerilor din cel de-al doilea razboi mondial, aparandu-se de agresivitatea economica americana, constituindu-se ca o a treia putere economica mondiala

Informatie generala

Pornind de la definitia data integrarii economice ca fiind un proces complex de dezvoltare a economiei mondiale in conditiile contemporane, care se bazeaza pe o treapta calitativ noua, superioara a interdependentelor si a specializarilor intre economiile diferitelor state, si este determinata de un ansamblu de factori, intre care un rol esential il are revolutia tehnico-stiintifica contemporana, se pot desprinde sensurile si punctele de vedere cu privire la integrarea economica.

Dupa al doilea razboi mondial au avut loc schimbari de o mare diversitate si complexitate in ansamblul conditiilor tehnico-stiintifice, politico-sociale, economice si culturale, care formeaza cadrul general de miscare a economiei mondiale. In prim planul acestor schimbari se situeaza cresterea numarului de state suverane. Acest amplu proces a determinat multiplicarea centrelor de decizie autonoma; de asemenea, s-a ajuns la un grad mai ridicat de eterogenitate a sistemelor economice reale, a nivelului de dezvoltare economico-sociala a tarilor. In aceste conditii, interdependentele economiilor nationale nu numai ca dobandesc noi dimensiuni si caracteristici, dar au si o perspectiva noua.

O serie de tari care au suferit mari pierderi in cursul celui de-al doilea razboi mondial (Germania, Japonia) si-au refacut economia pe o baza tehnica moderna. Cresterea lor economica a devenit treptat atat de mare incat, in intreaga lume, a fost apreciata ca un adevarat miracol

Notiunea de integrare a fost folosita pentru prima data in stiinta economica in relatie cu organizatiile industriale. Prin aceasta notiune se intelege exprimarea unui ansamblu de acorduri intre firme pentru formarea de carteluri, concerne, trusturi sau fuziuni, pe o directie verticala, in sensul punerii in relatie a furnizorilor cu utilizatorii, si pe o directie orizontala, cu privire la intelegerile dintre firmele concurente.

In procesul de constituire a unor noi centre de putere economica un rol determinant l-a avut revolutia tehnico stiintifica, care s-a declansat la mijlocul secolului XX. Ea a jucat un rol hotarator in modernizarea aparatului de productie, pe baze noi, nemaiantalnite pana atunci; a determinat schimbari adanci in repartitia activitatilor pe ramuri, in diviziunea internationala a muncii si in comertul exterior. De aceea, nu este deloc intamplator faptul ca primele organizatii integrationiste au luat fiinta dupa 1951, iar dupa 1955, sub puternica influenta a revolutiei tehnico-stiintifice contemporane, s-a constituit

Comunitatea Economica Europeana

, precum si alte organizatii economice interstatale.

Originile Uniunii Europene

Perioada 1946-1950

:  Ideea europeana – evolutie.

 Miscarea pan-europeana (1923; Congresul de la Viena, în 1926)  Uniunea Federalista Europeana a fost creata în Paris, 1946, ca o miscare multi-partitista.

 Liga Europeana pentru Cooperare Economica, la initiativa lui Paul van Zeeland, în 1947 (studii asupra diverselor aspecte economice ale cooperarii: mobilitatea capitalului, оntreprinderile, monedele etc.).

 Planul Marshall: European Recovery Programm (1948 1952).

 Organizatia pentru Cooperare Economica Europeana (OEEC), în aprilie 1948.

 Uniunea Europei Occidentale (WEU), în Martie 1948, în scop de aparare.

 Aceleasi tari WEU plus US, Canada, Norvegia si Portugalia au format, în aprilie 1949, NATO

Congresul European, la Haga, în mai 1948, a dus la crearea Consiliului Europei (1949, semnat la Londra), avînd sediul la Strasbourg.

Tratatul de la Paris: Comunitatea Economica a Carbunelui si Otelului ( CECO)

 Planul de formare a CECO a fost semnat la 18 aprilie 1951 de catre cele sase state Vest-europene sub denumirea de Tratatul de la Paris.

 Obiective: mentinerea pacii, renuntarea la vechea rivalitate, în favoarea cooperarii; evitarea conflictelor si ridicarea standardului de viata.

 Robert Schuman, Ministru de externe al Frantei, a prezentat un plan pentru Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (European Coal and Steel Community), la 9 Mai 1950.

 CECO urma sa contribuie la expansiunea economica si extinderea ocuparii fortei de munca.

 Oferta de produse: controlata (cote de productie), acces egal la surse de produse pentru consumatori; interzicerea discriminarii prin preturi; modernizarea productiei.

 Inalta Autoritate - organism executiv supranational - urma sa puna în aplicare Tratatul.

 Consiliul de Ministri se afla între Guverne si Înalta Autoritate.

Tratatul de la Roma: obiective si mijloace

• Ministrii de externe ai celor sase state s-au întîlnit la Messina, în iunie 1955. Paul-Henri Spaak (Belgia) propune crearea unei piete comune si a unui acord sectorial pentru energie atomica, idee acceptata la Venetia, în mai 1956. Pregatirea semnarii unui tratat, ceea ce s-a realizat la 25 martie 1957, la Roma

 Ideea planului a venit si din faptul ca siderurgia franceza depindea de carbunele renan pentru alimentare cu cocs. Germania detinea cea mai puternica industrie grea, ceea ce alimenta teama Frantei de o noua reînarmare a Germaniei.

 Jean Monnet, un om de afaceri si financier international, de profesie, bancher, este cel care a gasit, în fapt, solutia ceruta de catre Franta în privinta raporturilor fata de Germania: punerea în comun, sub o autoritate supranationala, a resurselor siderurgice si de carbune, ceea ce a lansat procesul de integrare economica. Monnet a intuit si nevoia unor politici federale cuprinzatoare, nu doar o simpla piata comuna.

Tratatul de la Roma a fost semnat cu o valabilitate nedeterminata

Obiective

:  promovarea unei dezvoltari continue, armonioase si echilibrate;  stabilitate sporita;  relatii mai strînse între statele membre.

 mentinerea si întarirea pacii si libertatii;  îmbunatatirea conditiilor de munca si viata оn CEE,  dezvoltarea armonioasa a regiunilor.

Modalitati:

 crearea unei piete comune;  apropierea treptata a politicilor economice a statelor membre;  eliminarea taxelor vamale si a restrictiilor cantitative în comertul reciproc;  libertate de miscare pentru bunuri, persoane, servicii si capital;  instituirea unei politici comerciale comune fata de tarile terte;

• politici comune în domeniul agriculturii si transporturilor; • concurenta nedistorsionata în cadrul pietei comune; • coordonarea politicilor economice si rectificarea dezechilibrelor în balantele de plati; • "aproximarea" (punerea de acord a legislatiei), care sa faca posibila functionarea pietei comune; • crearea unui Fond Social European si a unei Banci Europene de Investitii, pentru a crea oportunitati pentru noi locuri de munca; • asocierea tarilor si teritoriilor de peste mari.

Argumente economice оn favoarea crearii Comunitatii Economice Europene

I.

impactul pozitiv al competitiei sporite asupra eficientei productiei si ocuparii fortei de munca, asupra R&D, a crearii de noi produse, calitativ superioare, noi servicii, tehnologii mai eficiente; II.

extinderea pietei prin specializare si economii datorate dimensiunii (economies of scale); III. reducerea riscului si incertitudinii.

Concluzii

Integrarea economica interstatala constituie una din trasaturile caracteristice esentiale ale economiei mondiale in perioada postbelica. Ea a determinat formarea unor noi centre de putere, care exercita o influenta tot mai mare asupra raportului de forte din lumea contemporana.

 Integrarea economica apare, ca proces contemporan, dupa al doilea razboi mondial, in contextul vest-european din considerente ce au pornit initial de la situatia economica din aceasta perioada. Integrarea statelor vest-europene a fost una din modalitatile de refacere economica a unor tari ce resimteau efectele negative ale razboiului.

 Apoi, ca urmare a extinderii integrarii economice interstatale si in alte zone ale lumii, interdependenta dintre tari si cooperarea economica au capatat nu numai dimensiuni si particularitati noi, dar si o dinamica deosebita. De asemenea, sub impactul integrarii economice, relatiile economice din intreaga lume au cunoscut, schimbari si mai profunde.

 In timp, am asistat la aparitia unor organisme de integrare economica din ratiuni diverse si cu obiective diferite. De aceea, atat teoria cat si practica economica a avut in vedere mai multe tipuri si forme de integrare in functie de subiecti, obiectivele integrarii, suportul teoretic pe care se bazeaza, programele de functionare etc

Bibliografie

• Manual de istorie universala pentru clasa a XII-a (A.Patrencu.I.Chiper) • Surse din internet http://idd.euro.ubbcluj.ro/interactiv/cursuri/MariaBarsan/ cap1.html

http://www.scribd.com/doc/13139422/Integrare Economica-Europeana