Antiklinal ekseni

Download Report

Transcript Antiklinal ekseni

KIVRIMLAR

KIVRIMLAR   Orojenik hareketler esnasında yatay durumdaki tortul tabakaların yan basınçlar altında sıkışarak bükülmesi sonucu oluşan yapıya KIVRIM denilir. Kıvrılma sırasında tabakaların bir semer gibi yükselen kısmına Antiklinal denir. Çanak halinde çukurlaşan bölümüne ise Senklinal adı verilir.

TABAKALARIN DURUŞU

KIVRIMIN ÖZELLİKLERİ Bir kıvrım, 1- Tabakayı kıvıran gücün şiddetine 2- Tabakanın basınca karşı koyma direncine bağlı olarak farklı özellikler gösterir.

ANTİKLİNAL EKSENİ VE SENKLİNAL EKSENİ Antiklinali ortadan Antiklinal ekseni ayırdığı denilir.

varsayılan Senklinali ortadan ayıran eksene ise denilir.

eksene Senklinal ekseni

ANTİKLİNAL VE SENKLİNAL KANATLARI  Eksenlerin her iki bölümünde kalan eğimli katmanların bulunduğu kesimlere ise antiklinal ve senklinal kanatları denir.

TABAKALARIN UZANIŞI VE DALIŞI Yatay veya ters dönmüş tabakaların bir uzanış ve eğimi yoktur.

Buna karşın, dalış dolayısıyla bir eğim vardır.

diğer tabaka duruşlarında, bir uzanış ve yerin altına doğru bir Tabaka Uzanışı saptarız.

: Tabakanın ufuk düzlemiyle ara kesitinin coğrafi yönü demektir. Bunu pusulayla Tabaka Dalışı ve Eğimi : Tabakanın dalışı, ufuk düzlemiyle yaptığı açı demektir.

KIVRIMIN YÜKSEKLİĞİ VE KIVRIMIN BOYU Antiklinalin en yüksek yeri ile senklinalin en çukur yeri arasında kalan kesime Antiklinal Yüksekliği yada Senklinal Derinliği adı verilir.

Biri birini izleyen iki antiklinal ekseni arasında kalan uzaklığa ise Senklinal boyu denir.

TABAKALARIN UZANIŞI VE DALIŞI

TABAKALARIN DALIŞI

KIVRIMLI YAPI

MONOKLİNAL (EĞİMLİ) YAPI (KUESTA, HOGBACK, DİK YAPI)

H

OGBACK

DİK YAPI

KIVRIM ÇEŞİTLERİ Eksenlerinin duruşuna göre;   Simetrik (Dikey) Kıvrımlar : İki yandan eşit sıkışmaların sonucu oluşular.

güçte Asimetrik (Eğimli) Kıvrımlar: İki yandan farklı güçte sıkışmaların sonucu oluşular.

SİMETRİK (DİKEY) KIVRIMLAR 1 fazladır. Az basınç ve sert tabakaların bulunduğu yerlerde görülürler.

2 olan kıvrımlardır. Yumuşak tabakalarda görülürler.

3 kıvrımlardır. Plastik tabakalarda oluşurlar. 4 Gevşek kıvrımlar: Normal kıvrımlar: Sıkışık kıvrımlar: Kıvrımın genişliği yüksekliğinden daha Yelpaze kıvrımlar: Uzunluğu ve yükseltisi birbirine yakın Yükseltisi genişliğinden fazla olan Etki gücü ve tabakanın cinsine bağlı olarak orta kesimlerinde daralan, genişlemiş antiklinal ve senklinallerden oluşan kıvrımlardır.

ASİMETRİK (EĞİMLİ) KIVRIMLAR 1- İzoklinal (eğik) kıvrımlar: 2- Devrik kıvrımlar: kıvrımlar denir. 4- Ekaylı kıvrımlar: Antiklinal ve senklinal eksenlerinin bir yana doğru eğimli olduğu kıvrımlardır.

Eğiklik derecesi fazla olan kıvrımlardır. Kıvrım ekseni yataya yakın bir konuma gelmiş olabilir. 3- Bindirmiş kıvrımlar (Thrust veya Nap): Bir yönden gelen basıncın çok şiddetli olması durumunda, antiklinaller senklinallerin üzerine adeta kapaklanır. Bunlara bindirmiş Bindirme olayı devam ettiği taktirde kıvrımlar tamamen birbiri üzerine biner ve balık pullarına benzeyen bir yapı kazanırlar. Bunlara ekay denir. Senklinal üzerine kapanan antiklinal nedeniyle adeta görünmez olur ki bu tek yönün hakim olduğu bir itilmenin göstergesidir.

NORMAL KIVRIM

SIKIŞIK KIVRIM

SIKIŞIK KIVRIM

KIVRIMLI YAPI

KIVRIMLI BİR TABAKADA DALIM

KALEDONYEN KIVRIMLARI

BİNDİRMİŞ KIVRIM (THRUST-NAP)

BİNDİRME (NAPPE)

BİNDİRME FAYLARI

LİGURİEN NAPLARI (BİNDİRME)

BİNDİRME (NAPPE-THRUST)

BİNDİRME (NAPPE-THRUST)