Lector Dr. Gabriela Iorgulescu - Societatea Academică a Științelor

Download Report

Transcript Lector Dr. Gabriela Iorgulescu - Societatea Academică a Științelor

Conferința nationala

„Semne si simptome in identificarea formelor de abuz la copii -abordare pluridisciplinara” Lector Univ. Dr. Gabriela Iorgulescu, Presedinte SASCR

Invitatul special al conferintei este David Prescott, director al Departamentului pt Dezvoltare profesionla si Optimizare a Performantei la centrul Becket din New England , USA

Public ţintă

Public profesionist Psihologi Public strtegic a

Medici pediatri, de familie, internisti Medici şcolari Medici dentişti Medici neurologi, psihiatri Medici medicna de urgenta, paramedici Studen ţi, etc

Psihoterapeuţi Cadre didactice Asistenţi sociali

Mass Media Autorităţi

Propuneri pentru modificarea și completarea Legii sănătății și a protecției copilului

• • • • •

Prevenţia în sănătate

şi reducerea costurilor viitoare, dar şi mijloacele de prevenire a formelor de abuz prin consultul obligatoriu anual medical şi

stomatologic Formarea profesională

, instruirea medicilor, asistentilor medicali, studenților la medicină şi a pedagogilor, cu privire la identificarea formelor de abuz în cabinete, grădinițe şi şcoli.

Fişa clinică standardizată

şi înregistrarea statistică la nivel național.

Monitorizarea

pe o perioadă îndelungată a victimelor, dar şi a abuzatorilor la ieșirea din detenție.

Înăsprirea pedepselor de complicitate şi neraportare

a oricărei forme de abuz în funcție de gravitate

Primul eveniment...Primul succes!

Consultul obligatoriu (medical şi stomatologic)

Acest proiect de lege fiind deja aprobat si pus in practica din acest incepand cu data de 1 iunie

Prin controlul regulat si examinarea extremităţii cefalice, stomatologii au „șansa” de a depista din timp o mare parte a formelor de abuz fizic, ce se desfăşoară în această zonă (peste 65-70% dintre abuzuri lasă urme în această parte), coroborat cu alte simptome vizuale și de comportament specifice copiilor abuzați sexual și emoțional, dar și neglijaţi.

Instruirea medicilor, studenților la medicină şi a pedagogilor cu privire la identificarea formelor de abuz la copil

• • • • • Formarea profesională -strategie esențială care ajută la eradicarea abuzului sexual asupra copilului.

Dezvoltarea unor programe de intervenție eficace include 3 elemente:

1.

2.

3.

formarea profesioniștilor coordonarea serviciilor care se ocupă de copii pe cinci domenii (educație, sănătate, asistență socială, sistemul juridic și poliția) crearea de servicii specializate de tratament pentru victime și agresori

Face parte din planurile de învățământ universitar și formare trebuie să urmeze o astfel de toți cei care vor lucra direct cu copiii (pedagogi, profesori, psihologi,

educatori, medici, asistenții medicali, avocații, polițiștii)

Formarea profesioniștilor presupune o schimbare a atitudinilor politice și sociale față de abuzul sexual asupra copilului.

Din anul 2002, toate școlile dentare din S.U.A. și Canada au inclus educația abuzului copiilor în programele lor.

Fişa clinică standardizată şi înregistrarea statistică la nivel național

Pe lângă constatarea necesității pregătirii adecvate a categoriilor importante din viața copilului, s-a constatat incapacitatea înregistrării unei fișe complete standardizate, la nivel național. • O identificare corectă a unor eventuale suspiciuni legate de vreo formă de abuz, este insuficientă fără posibilitatea înregistrării acesteia.

Monitorizarea pe o perioadă îndelungată a victimelor, dar şi a abuzatorilor la ieșirea din detenție

• • • • Maltratarea copilului este o afecțiune ciclică, deoarece de multe ori copii abuzați devin părinți abuzivi.

Între copil.

30 și 60%

dintre părinții abuzivi recunosc că au abuzat sau au neglijat un

90%

dintre bărbații din închisori au fost abuzați când erau copii

50%

dintre femeile criminale violente admit că au fost abuzate sexual și/sau fizic în copilărie.

Este necesar un program de monitorizare complet, cum ar fi poliţia pentru abuzatori, inclusiv asistenţă psihologică pentru o perioadă îndelungată, atât pentru agresori cât mai ales pentru victimă (lucru de care s-a ținut cont la nivel legislativ în S.U.A. și țările din Uniunea Europeană)

Înăsprirea pedepselor de complicitate şi neraportarea oricărei forme de abuz în funcție de gravitate (de la amenzi foarte mari până la închisoare)

În România sunt insuficient dezvoltate legislația și metodologia necesare identificării și prevenției din perspectiva medicală și pedagogică a violenței sau neglijenței asupra copiilor .

Convenţia de la Lanzarote

– reprezintă un important pas înainte în prevenirea infracţiunilor de natură sexuală –

garantează protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale şi prevede procedurile legale împotriva presupuşilor autori ai acestor infracţiuni.

obligă introducerea sancțiunilor penale

.

• •

Societatea Academică a Științelor Comportamentale din România-scop si obiective

Domeniile definitorii ale stiintelor comportamentale si sociale sunt acelea care se focalizeaza in mod fundamental si explicit pe intelegerea proceselor comportamentale si sociale sau pe utilizarea acestor procese pentru a prevedea sau influenta starea de sanatate si factorii de risc pentru boala, ca de ex:

interventii cognitiv-comportamentale pentru tulburari anxioase, strategii psihologice de reducere a durerii, relatia intre comportamentul personalului medical si complianta la tratament, promovarea unei alimentatii sanatoase, interventii la nivel familial pentru prevenirea accidentarii copilului sau a sindromului mortii subite la sugar, Interventii comportamentale si sociale pentru promovarea sanatatii si multe altele. • • •

In concluzie

, se pot desprinde cateva aspecte esentiale, care sustin relatia existenta intre comportament si sanatate/boala: 1. exista comportamente care cauzeaza boli sau care conduc la declansarea unor boli; 2.

tulburare organica (!); 3.

boala insasi atrage un anumit comportament, ea nu este numai o atitudinea si comportamentul persoanei in momentul in care aceasta adopta masuri preventive sau curative.

Societatea Academică a Științelor Comportamentale din România

Si-a propus să devină un liant între lumea academică, publicul larg, autorități,

instituții, publicul profesionist din domeniul medical, psihologi, O.N.G.-uri și mass

media, în ceea ce privește aspecte legate de științele comportamentale in stransa legatura si cu aplicabilitate in viata sociala si vizeaza atat proiecte de interes social pentru copiii defavorizati, cat si organizarea de conferinte, workshopuri, programe de educatie, profilaxie si preventie medicala in sprijinul acestora.

Un astfel de exemplu este chiar tema noastra: ABUZUL ASUPRA COPILULUI Reuniunea Societății Academice a Științelor Comportamentale reprezintă o

invitație de implicare adresată tuturor specialiștilor implicați în rezolvarea

problemei copiilor abuzați (asistenți sociali, medici de familie, medici stomatologi, psihologi, polițiști, specialiști).

Ex STUDIU PILOT : Copiii defavorizati din Parohia Lada: • Copii care treiesc in conditii de viata precare din toate punctele de vedere: in primul rand afectiv-emotional, financiar, medical, educational • O mare parte a acestor copii, traiesc adevarate drame familiale: neglijare si violenta domestica in familie generata de alcoolism sau/si tulburari psihice care vor genera tulburari ale dezvoltarii psiho-emotionale a copilului dar si a viitorului adult care va duce mai departe aceleasi modele afective si educationale.

Constructia asezamantului social “ Mana Cereasca” cuprinde: cantina, bibloteca, sala after-school, , 2 camere cazare temporara, cabinet medical

PROIECTE SOCIALE IN CURS de DESFASURARE

PROIECT MEDICAL:

• Educatie parentala “ZAMBET DE COPIL” • Proiectul ”Zâmbet de copil”, în parteneriat cu Facultatea de Medicina Dentara si Liga Studenților în Medicină UMF Carol Davila Bucuresti : • program de profilaxie, prevenție și tratament destinat copiilor defavorizați din parohia Lada. •

TABERE EDUCATIVE PENTRU COPII DEFAVORIZATI

PROIECTE EDUCATIVE ÎN ȘCOLI :

• combaterea violentei prin intermediul sportului • combaterea fenomenului de bullying • Constructia asezamantului social “ Mana Cereasca”

VĂ MULȚUMESC!

www.stiinte-comportamentale.ro