Transcript Seminar - Rupe ciclul violentei
Seminar Rupe ciclul violen
ț
ei
Material preg ă tit de Drs. Claudio ș i Pamela Consuegra Directori Departament Via ț a de familie Diviziunea America de Nord a Bisericii Adventiste de Ziua a Ș aptea
Ziua prevenirii violen ț ei: end it now
Departamentul Misiunea Femeii al Conferin ț ei Generale
Isus a folosit aceiași termeni de cel puțin patru ori, pentru a descrie relațiile care trebuie să existe între ucenicii Săi. Ioan 13,34: ”Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții; cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții.” Din nou în versetul 35: ”Prin aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei: dacă veți avea dragoste unii pentru alții.”
Două capitole mai departe, Isus rostește aceleași cuvinte cu mai multă putere: Ioan 15, 12 ”Aceasta este porunca Mea: să vă iubiți unii pe alții, cum v-am iubit Eu.” Și din nou în versetul 17: ”Vă poruncesc aceste lucruri, ca să vă iubiți unii pe alții.”
ÎNTREB
Ă
RI PENTRU DISCU
Ț
II PE GRUPE
Este dragostea un sentiment sau o decizie? Cum ne ajută versetele precedente să ajungem la concluzia potrivită?
Poate fi poruncită dragostea?
Poți iubi pe cineva și în același timp să abuzezi persoana respectivă?
Isus nu ne-a dat doar o recomandare, o invitație, o încurajare ca să ne iubim unii pe alții...
El ne-a poruncit să ne iubim unii pe alții, dacă vrem să fim ucenicii Săi.
”Nu îngăduiţi ca cearta sau neînţelegerile să pătrundă în casa voastră. Vorbiţi blând. Niciodată nu lăsaţi ca vorba să vă fie aspră. Păstraţi-vă calmul. Îndepărtaţi căutarea de greşeli şi orice fel de falsitate. Spuneţi-le copiilor voştri că doriţi să-i ajutaţi să se pregătească pentru un cer sfânt, unde există numai pace, unde nu se aud certuri. Aveţi răbdare cu ei când trec prin încercări, care vouă poate că vi se par mici, însă pentru ei sunt mari.
Când tata şi mama sunt convertiţi, va exista o convertire adevărată a principiilor lor de conducere. Gândurile lor vor fi convertite; limbile lor vor fi convertite...
Nu va exista vorbire cu voce tare, mânioasă, în cămin. Cuvintele vor fi de un asemenea caracter, încât vor înmuia şi binecuvânta pe ascultător... Îndepărtaţi toate trăsăturile urâte din vorbirea voastră.
Noi trebuie să ne supunem temperamentul pripit şi să ne stăpânim cuvintele şi în acest fel vom obţine mari victorii. Dacă nu ne stăpânim cuvintele şi temperamentul, noi suntem robii lui Satana. Suntem supuşi lui. El ne ţine captivi. Toate cuvintele zornăitoare şi urâte, nerăbdătoare, nervoase, sunt o ofrandă adusă maiestăţii sale satanice.
Şi aceasta este o jertfă costisitoare, mai costisitoare decât orice sacrificiu pe care l-am putea aduce lui Dumnezeu; căci ea distruge pacea şi fericirea întregii familii, distruge sănătatea şi în cele din urmă va duce la pierderea vieţii şi fericirii veşnice.” Ellen G. White, Căminul Adventist, p. 436, 437.
Date statistice despre violența domestică
Conform Asociaței de Prevenire a Violenței în Familie , la nivel mondial,
1 din 3
femei a avut parte de abuz sexual, fizic, emoțional sau alte tipuri de abuz, de-a lungul vieții ei. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că din patruzeci și opt de supraviețuitori din întreaga lume,
10 – 69%
dintre femei declară că au fost abuzate fizic la un moment dat de partenerul lor intim.
Tipuri de abuz
1. Abuz Emoțional/Verbal 2. Abuz financiar 3. Abuz fizic 4. Abuz sexual 5. Abuz digital 6. Abuz religios
CICLUL VIOLEN
Ț
EI DOMESTICE
Violența domestică urmează de obicei anumite tipare. Poate să pară imprevizibilă – o simplă explozie legată de momentul respectiv și de circumstanțele din viața persoanelor implicate. Dar de fapt, violența domestică se instalează după niște tipare, indiferent când apare și cine este implicat. Tiparul sau ciclul se repetă; gradul de violență poate să crească de fiecare dată.
Mijloace vizuale
Ciclul violenței domestice este ciclic în sine. Imaginați-vă un ceas, care arată doar cifrele 12, 3, 6 și 9 .
Fixați ceasul în pozitia orei 3:00. Dar în loc de 3:00 puneți o etichetă pe care scrie:
1. Faza unei false luni de miere
Faza unei false luni de miere este exact așa cum sună. Abuzatorul se poartă frumos cu victima, îi oferă flori și dulciuri, este afectiv și drăguț, o răsfață cu diverse nume și așa mai departe. Acesta este un timp minunat de care victima se bucură.
2. Faza "Normală"
Faza de falsă lună de miere se scurge ușor, făcând loc ”fazei normale”. Lucrurile merg bine încă. Parcă s-au mai așezat puțin. Abuzatorul nu mai acționează romantic cu flori și bomboane și nume de răsfăț, dar ei se bucură de o viață normală.
3. Faza tensiunii crescânde
Acum avem imaginea ceasului fixat la ora 9:00, cu eticheta: ” Faza tensiunii crescânde”. Ne aducem aminte care sunt fazele anterioare : - faza normală - falsa lună de miere. Lucurile încă merg bine. Victima tinde să creadă că a depășit problemele. Dar ceva plutește încă în aer.
4. Explozia
Am ajuns la imaginea ceasului fixat la ora 12:00 – explozia. Poate să îmbrace multe forme. De obicei presupune violență fizică. Uneori violența este doar emoțională, nu fizică – variază de la o persoană la alta. Dar când are loc explzia, aceasta nu dă greș.
Suntem diferiți
Acest ciclu nu are o limită in timp. Unele cupluri parcurg toate aceste faze într-o lună; altele într-o săptămână și altele într-o zi. Unele cupluri se desfășoară astfel pe parcursul unui an.
Veștile rele continuă
În timp ce abuzatorul parcurge ciclul violenței din nou și din nou, vei observa o schimbare. Faza lunii de miere se va scurta. În cele din urmă va dispărea. Apoi faza normală se va scurta, până când victima va rămâne doar cu faza tensiunii crescânde și cu faza exploziei.
Complicații
Agențiile de prevenire a violenței domestice cunosc acest fenomen și te pot ajuta în confruntarea cu îndoiala și cu acuzațiile. Problema nu este reprezentată de acel incident declanșator, ci de acumularea masivă de mânie și violență pe care abuzatorul este gata s-o descarce în orice moment.
Ce este de făcut?
Iată câțiva PAȘI de urmat dacă tu sau o altă persoană pe care o cunoști este victima violenței domestice.
1. Cheamă poliția.
2. Vorbește cu o persoană de încredere.
3. Stai de vorbă cu un consilier.
4. Alcătuiește un plan de siguranță.
ÎNTREBĂRI PENTRU TINE
Dacă cunoști o persoană care este abuzată de partenerul de viață, în ce fel poți fi de ajutor? Ia-ți câteva minute (5-10) pentru a alcătui o listă cu ceea ce ai spune sau ai face pentru acea persoană.
Alte sfaturi pentru victimă
(sau pentru persoana care ajută victima)
Sună la adăpostul pentru victimele violenței domestice.
Dacă ai copii de vârstă școlară, anunță directorul sau consilierul școlii. Păstrează un cerc restrâns de comunicare.
Conversații telefonice despre situația ta:
Evită convorbirile telefonice de acasă. Abuzatorul poate ”intra pe fir” și poate afla unde plănuiești să pleci. Fii precaut/ă și în ce privește convorbirile pe telefonul mobil.
Fii conștient/ă de posibilitatea de monitorizare a telefonului mobil
Folosirea computerului:
Dacă îți dai seama că abuzatorul îți poate monitoriza folosirea computerului, mergi la un prieten pentru a-l folosi pe al lui/al ei Stochează informații pe internet, ca să poți avea acces la ele de oriunde. Poți stoca documente în format electronic, atașându-le la email-uri.
Schimbă des parola. Alege parole imposibil de ghicit. Șterge istoria Web – browser-ului.
Unde mai poți găsi ajutor?
Medicul tău sau personalul de la serviciile de urgență care îți acordă primul ajutor te pot îndruma spre anumite locuri sigure Unele centre pentru primirea victimelor în regim de urgență pot oferi adăpost pentru 24 de ore , pentru tine și copii, și te pot sfătui în ce privește aspectele legale.
Centre de consiliere – ce oferă sprijin pentru pesoanele afalte în relații abuzive.
Biserica locală: vorbește personal cu pastorul sau alți consilieri profesioniști din biserică
ACTIVITATE PE GRUPE
Formați grupe mici (3-5 persoane) și gândiți-vă la idei practice pe care biserica le poate aplica pentru a ajuta victimele violenței domestice. Fiți cât se poate de specifici, pentru că aceste idei pot face parte din planurile care vor fi discutate și votate în comitetul bisercii și apoi implementate. După 15 – 20 min. reveniți în plen și alcătuiți o listă scrisă cu aceste idei. Așezați-le în ordinea priorităților. Prezentați apoi această listă comitetului bisericii ca pe un plan de acțiune.
IPOTEZE STEREOTIPICE
Pentru că abuzul față de femei se practică de atât de mult timp – prea mult timp – mulți consideră că violența domestică are loc doar din partea bărbaților asupra femeilor. Însă studiile recente arată că este în creștere și tendința femeilor de a-i abuza pe bărbați.
Consum abuziv de alcool Disfuncții psihice Așteptări, ipoteze și concluzii nerealiste
CARE ESTE ROLUL BISERCII?
Trebuie să-i
educăm
pe membrii noștri cu privire la realitatea care ne înconjoară. În același timp, biserica trebuie să fie precaută în acest proces; să nu cădem în extrema de a considera orice acțiune imperfectă, orice greșeală ca fiind ”abuz”.
Trebuie să
intervenim
pentru a-i salva pe cei abuzați. Nu este potrivit să întrebi victima de ce mai stă cu abuzatorul. Nici nu e suficient să-i spui să plece de la el. Dacă biserica este conștientă de existența abuzului, trebuie să intervină pentru a proteja, a salva și a deveni avocat pentru victimă.
Trebuie
să ajutăm
victima să facă planuri pe termen mai lung. Să nu uităm că a-i spune simplu că trebuie să plece de lângă abuzator nu este întotdeauna atât de simplu, practic sau posibil.
CONCLUZIE
Vor cunoaște oamenii că suntem ucenicii lui Hristos, după cum ne iubim unii pe alții?
Dacă suntem ucenicii Săi , nu vom îngădui nici o formă de abuz în familiile sau în bisericile noastre. Dacă suntem ucenicii Săi , vom educa fiecare persoană pentru a ști să recunoască semnele abuzului. Dacă suntem ucenicii Săi , vom interveni în favoarea victimei, pentru ruperea ciclului violenței pe care îl experimentează. Dacă suntem ucenicii Săi , vom ajuta victima cu cele necesare, după ce a reușit să plece din mediul abuziv.
”Domnul dorește din partea copiilor Săi, să păstreze în familiile lor ordinea și armonia ce sălășluiesc în curțile cerești.” Ellen G. White, Sfaturi pentru sănătate, p. 101.