Till företag och handledare som medverkar i utbildningen

Download Report

Transcript Till företag och handledare som medverkar i utbildningen

Kvalificerad kontaktledningstekniker Kursplaner

Affärsmannaskap för tekniker (1p)

Utbildningen i Affärsmannaskap handlar om att agera affärsmässigt och professionellt i kontakten med kunder, leverantörer och partners. För att uppnå maximal lönsamhet krävs att alla medarbetare vet hur man bemöter kunderna på ett professionellt sätt.

Allmän järnvägsteknik för tekniker (4p)

Järnvägens olika tekniska system påverkar och är beroende av varandra. I kursen ges en översikt vad ban-, el-, signal- och kommunikationsteknik innebär samt hur dessa system interagerar med varandra. I kursen ges teoretisk information som kompletteras med rundvisningar i Järnvägsskolans omfattande övningsanläggningar där tekniken kan studeras ur ett mer påtagligt perspektiv. Information om järnvägens historia och utveckling fram till idag åskådliggörs genom ett besök på Järnvägens Museum i Ängelholm.

Arbeten på kontakt- och hjälpkraftssystem från liftfordon (5p)

Kursen inleds med information om lifträlsbilens och liftmotorvagnens huvudbeståndsdelar och övergripande funktion samt om hur fordonstillsyn ska utföras. Därefter informeras om hur viktigt det är att man använder rätt arbetsmetodik vid montagearbete från liftkorg. I kursen ges också information om liftens huvuddelar, funktionen, kapacitet och drivmaskineri. Praktiska övningar genomförs på Järnvägsskolans spår- och kontaktledningsanläggning där spårgående fordon som liftmotorvagn och lifträlsbil används. De studerande får manövrera fordonet och liften samt använda specialverktyg vid de vanligast förekommande montage arbeten som t.ex. utbyte av utliggare eller delar av denna. Vid den här typen av arbeten används de hjälpmedel som finns till hands för att avlasta ledningarna. Samtliga får öva på att biträda då lifträlsbilen ska köras på resp. av järnvägsspåret.

Byggnation av hjälpkraft- och kontaktledning (SYT) (15p)

Kursen inleds med ett kort avsnitt som behandlar kontaktledningshängverkets elasticitet och krafter i hängverket. De studerande får med hjälp av ritningar, standarder och handböcker ta fram de uppgifter som krävs för att bygga en hjälpkraftledning och ett kontaktledningssystem med Y-lina. I Kursen ingår även ett avsnitt som behandlar tågvärmens uppbyggnad och funktion. Precis som på föregående kurs används Järnvägsskolan övningsområde vid de praktiska övningarna och studenterna delas i grupper, I en övning byggs en tvåfasig hjälpkraftledning vilket omfattar montage av hjälpkraftstoppar på stolpar, ledningar, frånskiljare och hjälpkraft transformator i stolpe. Därefter byggs ett kontaktledningssystem med Y-lina. Ledningsavsnittet

innehåller en sektionspunkt med tillhörande viktavspänningar. Stor vikt läggs vid att Y-linorna monteras korrekt. I sista övningen åtgärdas ett kontaktledningshaveri där de studerande får reparera, justera samt kontrollera ledningens trafikduglighet.

Byggnation av kontaktledning med elektriska kopplingar (20p)

Inledningsvis får de studerande med hjälp av ritningar, standarder och handböcker ta fram de uppgifter som krävs för att bygga och justera kontaktledningssystem. Stor vikt läggs på att läsa och tolka ritningar samt elektriska kopplingsscheman för olika typer av kontaktledningssystem. De studerande ska även kunna utföra enklare beräkningar av de krafter som uppstår på stolpar, strävor och stag. En stor del av kursen ägnas åt att bygga kontaktledning på Järnvägsskolan övningsområde där det är möjligt att bygga 360 meter långa ledningsavsnitt (tre parallella) på avkortade stolpar vilket möjliggör montage utan liftredskap. Studenterna delas in grupper där varje grupp bygger ett kontaktledningsavsnitt innehållande en s.k. sektionspunkt med tillhörande viktavspänningar samt monterar övrig utrustning som t.ex. sugtransformatorer, frånskiljare, sektionsisolator (kälke) och isolatorer i avspänningslinor.

Elsäkerhetsföreskrifter för högspänningsanläggningar (5p)

Kursen är mestadels teoretisk med genomgång av lagar, föreskrifter och standarder som berör järnvägens högspänningsanläggningar (över 1000 V AC/1500 V DC). Trafikverket har egna kompletterande föreskrifter på detta område där BVF 1921, Elsäkerhetsföreskrifter för arbete på eller nära kontaktlednings- och tågvärmeanläggningar, är en av de väsentligaste och som därför ges stort utrymme i kursen. Delar av Elsäkerhetsverkets författningssamling ELSÄK-FS 2008:1 7 kap. särskilda säkerhetskrav för kontaktledningsanläggningar för järnvägs-, spårvägs-, tunnelbane- och trådbussdrift behandlas också samt specifikt järnvägens egna två och trefasiga hjälpkraft system.

Grundläggande kompontent-, verktygskännedom och montage (15p)

I kursen ges en grundlig genomgång av kontaktledningens mekaniska uppbyggnad där såväl gamla som nya system behandlas. En viktig del i kursen är att de studerande lär sig att hitta styrande och stödjande dokument på Trafikverkets företagsportal samt att de kan använda dessa dokument för att lösa olika uppgifter. I kursen ingår även ett stort antal övningar där man tränar sig på att läsa och tolka ritningar. Paktiska moment sker i stort sett uteslutande inomhus i montagehall där ett antal olika delmoment ska utföras. De moment som ingår är, byggnation av olika typer av kontaktledningsutliggare i kontaktledningsstolpar, byggnation av kontaktlednings brygga, kontaktpressning och skarvning av kontakttråd och bärlina, montage av viktavspänning, najning av linor i kontaktledningen och anslutning av jordtrådar till rälsliv genom pinnlödning samt genom håltagning i rälsliv och bultning. Ett antal studiebesök vid olika typer av pågående kontaktledningsarbeten ingår.

Heta arbeten (1p)

I kursen behandlas de krav avseende brandskydd som svenska Brandförsvarsföreningens behörighetsutbildning för s.k. "heta arbeten" uppställer, vilka också sammanfaller med vad försäkringsbolagen rekommenderar (anpassat efter AF AMA 98). Informeras om hur gasflaskor ska transporteras samt hanteringen i händelse av brand.

Introduktion för Järnvägstekniker (5p)

Introduktionen innehåller en allmän orientering om arbetet som kvalificerad kontaktlednings tekniker, om anordnaren och utföraren samt om utbildningen. Det orienteras även om möjligheterna till fritidsaktiviteter och övriga aktiviteter i regionen. Då arbetet som kontaktledningstekniker är ett relativt fysiskt krävande arbete informeras här även om arbetsmiljöverkets regelverk och vilka arbetsmiljöfaktorer som skapar en sund och säker arbetsmiljö samt vikten av att tillämpa en korrekt ergonomi.

Järnvägens elkraftsförsörjning (10p)

Kursen ger en övergripande kunskap och insikt i kraftförsörjningsanläggningar och ledningsnät för spårbunden trafik samt för trådburen busstrafik. De studerande förutsätts ha goda kunskaper i ellära då dessa tillämpas genom elektriska beräkningar på Trafikverkets kontakt- och hjälpkraftsystem. På området elmaskiner och elektriska drivsystem behandlas Trafikverkets roterande omformare samt principen för olika elektriska lok och elektrisk traktion. Förståelsen för vad som krävs för att bedriva elektrifierad järnväg ökas ytterligare genom att de studerande får utföra enklare beräkningar på dessa system. I kursen genomförs även ett antal laborationer samt studiebesök i Trafikverkets kraftförsörjningsanläggningar.

Krishantering (1p)

Denna kurs lägger en bra grund för att vara rustad och väl förbered vid en eventuell kris, ex. olycka, och hur man skickligt kan hantera de problem som då uppstår på arbetsplats. Den här kursen ger värdefull insikt i de förhållanden som råder under och efter en kris.

Lågspänningsinstallationer och föreskrifter vid järnvägen (15p)

I kursen kombineras teoretiska genomgångar av lagar, föreskrifter och standarder som berör lågspänningsanläggningar (upp till 1000 V AC/1500 V DC) med praktiska övningar i Järnvägskolans montagehall. De studerande ska kunna hur de vanligaste lågspännings installationerna i järnvägsspecifika anläggningar ska utföras för att de ska uppfylla föreskrifternas och tillämpliga standarders krav. Under praktiken får de studerande utföra installationer, idrifttagande och underhåll av järnvägsspecifika lågspänningsanläggningar samt felsöka. Övningarna innehåller bl.a. montage av bangårdsbelysning i brygga och stolpe samt styrning av belysningen samt motorstyrningar för t.ex. fjärrstyrning av frånskiljare placerade i kontakt ledningsstolpe. Även installationer i speciella lågspänningsanläggningar som 2-fas system och 3x230 V utförs.

Lärande i arbete (70p)

Målet med kursen är att ge fördjupade praktiska kunskaper och färdigheter inom alla de moment och arbetsuppgifter som ingår i yrkesrollen och tillämpa dessa praktiskt i arbetslivet. Den studerande ska dessutom ha utvecklat sin förståelse och helhetssyn för olika teknikområden inom järnvägsteknik.

Projektarbete (15p)

Projektarbetet är individuellt och det ges stor frihet för de studerande att själva välja ut ett område som de vill fördjupa sig inom. Projektet kan vara såväl av teoretisk karaktär som av praktiskt karaktär eller en kombination av båda delarna. Projektet bedöms och måste vara godkänt för att man ska kunna erhålla examen.

Röjsågsutbildning (1p)

Handhavande av röjsåg och underhåll av förslitningsdelar.

Säkerhet på väg (2p)

Kursen tar upp lagar och regler för den som utför vägarbete samt hur reglerna ska tillämpas vid olika typer av arbete. Risker som finns vid vägarbete ska tydliggöras och lösningar hittas. Kursen innehåller också trafiksäkerhetsfrågor och trafikanters beteende. Utbildningen följer Trafikverkets riktlinjer om kompetenskrav enligt TRV 2011/44052A. Utbildningen baseras på de krav som anges i Trafikverkets nuvarande regelverk IFS 2009:4 Säkerhet vid arbete på väg.

Sjukvård, hjärt- och lungräddning (1p)

Kursen ger kännedom om hjärt- och lungräddning så att man självständigt kan agera korrekt på en olycksplats tills kvalificerad hjälp anländer. Samtliga får utföra hjärt- och lungräddning på realistiska övningsdockor framtagna speciellt för detta ändamål. Vikten av att utföra åtgärder i rätt ordning med avseende på att larma, åtgärda andning och blödning samt hantera chocktillstånd är andra viktiga parametrar som behandlas i kursen.

Stabilitetspåverkan i spår (2p)

Alla som arbetar i spårmiljö, alltså även de som inte arbetar specifikt med banteknik, ska ha en grundläggande förståelse för varför stabiliteten påverkas i spåret d.v.s. vad som händer i spårkonstruktionen vid olika ingrepp. Dessa parametrar behandlas inom ramen för kursen där även vikten av att kontrollplanen fylls i på ett korrekt sätt är ett viktigt moment.

Trafiksäkerhet för arbete i trafikerad spårmiljö (6p)

För att överhuvudtaget få lov att ensam vistas i spår och/eller utföra arbeten i trafikerad spårmiljö ställer Transportstyrelsen krav på att man har kompetens för detta. Denna kompetens erhålls i kursen där man bl.a. går igenom hur man kan utföra riskbedömning för aktiviteter inom spårområdet. Kursen ger behörighet att ansvara för säkerheten vid aktiviteter i trafikerat spår samt att anordna tågvarning och behörighet att tjänstgöra som tågvarnare. Det ingår även ett stort antal tillämpningsövningar i spårmiljö där kunskaperna kan omsättas. Denna kurs är godkänd av Transportstyrelsen och för att erhålla denna trafiksäkerhetskompetens ställs medicinska krav. God syn, hörsel och fullgott färgseende är ett absolut krav. För att få tjänstgöra som tågvarnare ställs krav på godkänd läkarundersökning enligt BV FS 2000:4

Växelvärme, byggande, underhåll och energistyrning (6p)

Genomgång av varför man använder växelvärme. Växelvärmesystemens uppbyggnad och funktion förklaras ingående. Inställningsmöjligheter via operatörspanel placerade i styrskåp och genom lokal anslutning av PC med specialanpassad programvara ingår som delmoment i kursen. Även fjärruppkoppling via Internet och möjligheterna att kontrollera och styra enskilda växelvärmeutrustningar genom detta förfarande tas upp under kursen. Praktiska moment sker såväl ute på Järnvägskolans spåranläggning som i växel placerad inomhus i montagehall. De moment som ingår är, montage av växelvärmeelement, idrifttagning, inställning av systemet via ovan nämnda metoder samt felsökning.