Redovisningskonsult - Påhlmans Handelsinstitut

Download Report

Transcript Redovisningskonsult - Påhlmans Handelsinstitut

Redovisningskonsult

en studiemedelsberättigad heltidsutbildning

400 YH-poäng

Yh-utbildningar

är statsfinansierade eftergymnasiala yrkesutbildningar med stark koppling till arbetslivet. En YH-utbildning ska svara mot ett verkligt behov i arbetslivet. Därför deltar arbetslivet både i utformningen av utbildningen och genom att ställa sina arbetsplatser till förfogande under delar av utbildningen (LiA - Lärande i Arbete/arbetsplatspraktik) samt sitter med i ledningsgrupp. Läs mer om YH på

www.yhmyndigheten.se

.

Poäng

En YH-utbildning ger YH-poäng. Fem poäng motsvarar en veckas studier. Kurserna i en YH-utbildning är i allmänhet inte tillgodoräkningsbara inom högskolan. Om de får tillgodoräknas prövas av respektive högskola.

Studiefinansiering

En YH-utbildning berättigar till studiemedel på samma sätt som högskole utbildningar. Detta gäller under hela utbildningen, även under de delar som är arbetsplatsförlagda (LiA). Studiemedel kan du söka hos CSN (Centrala Studiestödsnämnden). Läs mer om CSN på

www.csn.se

.

Kvalitetssäkring

För att bedöma att utbildningen uppfyller de mål som är satta genomförs ett flertal utvärderingar under utbildningstiden.

Ledningsgruppen

För att bli beviljad tillstånd att bedriva YH-utbildningar krävs ett uttalat behov av utbildad arbetskraft från den bransch som utbildningen riktar sig mot. För varje YH-utbildning finns en ledningsgrupp som är ytterst ansvarig för bland annat antagning av studerande, innehållet i utbildningen, utveckling, kvalitetsuppföljning och kompetens hos lärare. Ledningsgruppen består av: • • • • • Företrädare för näringslivet Företrädare för universitet/högskola Företrädare för det offentliga skolväsendet Representant från utbildningsanordnaren Studeranderepresentant Majoriteten av ledamöterna i ledningsgruppen ska vara företrädare för arbetslivet. YH-myndigheten kontrollerar och stöttar samtliga YH-utbildningar i Sverige, samt genomför kontinuerligt kvalitetskontroller på olika sätt.

Redovisningskonsult, 400 YH-poäng Mål

Övergripande mål med utbildningen är att den studerande efter genomförd yrkesutbildning ska kunna arbeta självständigt och i team med kvalificerade ärenden rörande redovisning, bokslut, deklaration, skatte- och företagseko nomisk rådgivning. Arbeta lösningsinriktat och konsultativt gentemot anställda, organisation och externa kontaktytor. Värdera resultat och analysera olika verksamheters lönsamhet, finansiella ställning och likviditet Upprätta och tolka ekonomiska kalkyler för ett företags lönsamhet, prissättning, finansering, likviditet och finansiella status.

Konsultativa rollen

Branschen står inför ett generationsskifte med stora behov av att kunna rekrytera kompetenta redovisningskonsulter och kompetenskrav som betonas av branschen är de konsultativa egenskaperna samt grund för en framtida auktorisation. Färdigheter och kunskaper om kommunikation, presentation och att arbeta analytiskt och lösningsorienterat är viktiga egenskaper i rollen som konsult. Den rådgivande/analyserande rollen kommer att bli än mer central och redovisningskonsulterna kommer att vara efterfrågade av företag

som behöver en ekonomisk rådgivare. Många av räkenskapsårets uppgifter blir mer och mer datoriserade/standardiserade och branschen ställer tydliga kompetenskrav i affärssystem och att en redovisningskonsult måste kunna tolka och anlysera information och finansiell data. Denna utbildning uppfyller de teoretiska kraven för grundnivån inför en auktorisation i FAR och SRF, dvs 200 YH-poäng Företagsekonomi, 50 YH poäng Beskattningsrätt och 50 YH-poäng Handelsrätt.

Kurser som ingår i utbildningen Ämne Antal poäng Affärssystem / IT-stöd Beskattning 1

Privatbeskattning 20 20

Beskattning 2

Företagsbeskattning

Ekonomistyrning

30 55

Examensarbete Extern redovisning Handelsrätt Kommunikation, presentationsteknik & rådgivning Koncernredovisning LiA – Lärande i Arbete (praktik) Årsredovisning i AB

30 60 50 10 15 50+50 20

Påhlmans Handelsinstitut

Påhlmans Handelsinstitut är ett av Sveriges äldsta handelsinstitut och grundades 1881. Påhlmans bedriver utbildningar inom ekonomi, marknadsföring, språk och juridik. Påhlmans Handelsinstitut har många års erfarenhet av att genomföra YH – utbildningar och har totalt tre YH – utbildningar inom ovan nämnda områden. Läs mer om Påhlmans på

www.phi.se Undervisning/lärare

• • 15 lärarledda lektioner/vecka hos Påhlmans Handelsinstitut i genomsnitt under utbildningen, övrig tid självstudier. Utbildningen är en

heltidsutbildning.

Lärarna är yrkesverksamma och de har så väl relevant examen som kompetens i det ämnet de undervisar i och konsulteras av Påhlmans Handelsinstitut. • Undervisningen bygger på teori undervisning och problembaserad pedagogik som tillämpar teoretiska kunskaper i praktiska sammanhang.

Projektarbeten och andra arbetsformer

I utbildningen ingår bl.a. projektarbeten och presentationer i mindre grupper och/eller helklass.

Praktik – LiA = Lärande i Arbete

I utbildningen ingår 20 veckor LiA kurs. LiA är fördelat på två delar/kurser. Lärande i arbete = praktisk tillämpning av utbildningens teoretiska avsnitt i ett av branschens företag under ledning av en handledare. Vi ser gärna att du söker din LiA själv, med hjälp av dina egna kontakter och målsättningar. I och med att Påhlmans har det slutliga ansvaret för att samtliga studerande har en LiA, använder vi vårt omfattande kontaktnät för att säkerställa LiA-platserna.

Förkunskaper

För att kunna söka till denna utbildning behöver du ha grundläggande behörighet. Särskild förkunskaper är lägst betyget godkänt i Svenska B, Engelska B, Matematik B, Företagsekonomi B

eller

motsvarande kunskaper. Saknar du gymnasiebetyg enligt ovan kan du validera dina kunskaper via kostnadsfria kunskapstest, som i så fall görs hos Påhlmans Handelsinstitut.

Ansökan

Din kompletta ansökan ska innehålla följande: Ifyllt anmälningsformulär via www.phi.se Ditt kompletta CV • • • Betygskopior som styrker din behörighet Efter att vi har mottagit din ansökan erhåller du en bekräftelse från oss via e post med ytterligare information.

Urval och antagning

Din ansökan bedöms efter betyg och/eller tidigare utbildningar, arbetslivserfarenhet (minst deltid, oavsett bransch) samt särskilt prov inom företagsekonomi. Ansökningarna dokumenteras och granskas av utbildningsanordnaren. Alla som är behöriga kallas att skriva det särskilda provet som den sökande måste skriva minst godkänt på. Poäng för betyg, arbetslivserfarenhet och särskilt prov räknas samman. Antagning och beslut tas därefter av ledningsgruppen. Den sökanden antas i den ordning poängen utvisar, där den med högst poäng antas först. Antagningsbesked kommer i vecka 26 – 2014.

Betyg i utbildningen

Betygen grundar sig på följande: Muntliga och skriftliga prov efter varje kursavsnitt • • • Bedömning av projektarbeten Uppföljning av LiA perioder

Betygsgrader

Icke Godkänd, Godkänd, Väl Godkänd

För godkänd examen krävs

Minst godkänd betyg i samtliga av utbildningens kurser. Har du fullföljt utbildningen får du ett examensbevis och ett Europass. Europasset är ett komplement till examensbeviset på engelska som gör att du lättare kan marknadsföra dig utomlands. Har du inte fullföljt alla kurser på utbildningen får du ett utbildningsbevis.

Sista ansökningsdag

Din kompletta ansökan för ht 2014 ska vara oss tillhanda senast fredag den 25 april 2014.

Utbildningsstart

Augusti 2014.

Kurslokaler

Hagagatan, Stockholm (T-bana Odenplan)

Utbildningslängd

80 veckor, varav 20 veckor LiA (Lärande i Arbete/praktik)

Antal studerandeplatser

33

Litteratur

Bekostas av deltagaren själv.

Informationsmöten

Kommer att hållas i Aulan på Medborgarskolans Hus, Hagagatan 23 A på torsdagen den 3 april mellan 14.00 och 17.00 samt tisdagen den 8 april mellan 18.00 och 21.00.

Information

Monika Kageryd, tfn 08-457 57 47 [email protected]

Poängfördelning, kursplaner och mål Affärssystem /IT-stöd, 10 poäng

-

Mål

De studerande kommer att arbete i i affärssystemen Agresso och Visma i samarbete med dessa leverantörer. Efter kursen kommer deltagaren att kunna använda ovanstående applikationer/system som självklara arbetsverktyg inom sitt kommande yrke. Vidare kommer man arbeta med Excel och PowerPoint.

Innehåll

Hur skapar man rapporter & analyser Digitalisering av ekonomin - vad innebär digitala plattformar.

Beskattning 1, 20 poäng

Privatbeskattning

Mål

De studerande ska ha goda kunskaper om hur det svenska skattesystemet är uppbyggt och vara väl insatta i gällande skattelagstiftning. De studerande skall kunna utföra skatteberäkningar för privatpersoner i inkomstslagen tjänst och kapital samt kunna förstå de skattemässiga konsekvenserna av olika alternativ och beslut. De ska även praktiskt kunna upprätta inkomst deklarationer med relevanta bilagor för privatpersoner.

Innehåll

- Inkomst av tjänst Ökade levnadskostnader vid tjänsteresor Resekostnader Arbetsresor Avdrag i tjänst . - Inkomst av kapital Försäljning av värdepapper Försäljning av fastigheter Uthyrning av privatbostad Försäljning av övriga tillgångar.

Beskattning 2, 30 poäng

Företagsbeskattning

Mål

Kursen ger de studerande kunskaper om beskattning av olika företagsformer samt de skatteregler som gäller för inkomstslaget näringsverksamhet. De studerande skall praktiskt kunna upprätta deklarationer för inkomstskatt, mervärdeskatt samt socialavgifter. Kursen ger också kunskaper om skatteprocessen samt Skattemyndigheternas organisation och verksamhet.

Innehåll

- Skatteregler för aktiebolag - Skatteregler för enskild näringsverksamhet - Skatteregler för handelsbolag och dess delägare - Skatteregler för fåmansföretag - Koncernbeskattning - Mervärdesskatt och socialavgifter.

-

Ekonomistyrning, 55 poäng Mål

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: värdera resultat och analysera olika verksamheters lönsamhet, finansiella ställning och likviditet förstå sambandet mellan, och tolkning av, redovisningsrapporter på koncern respektive bolagsnivå förstå kassaflödesanalysens innehåll och samband med RR & BR. Projektarbetet skall ge de studerande praktisk erfarenhet av budgetarbete/-ekonomisk planering i ett mindre företag och ge den studerande träning i hur ekonomiplaneringen används som underlag för bedömning av företagets lönsamhet och likviditet.

Innehåll

Priskalkylering och Budgetering Finansiell planering, Kapitalbehovsberäkning, Investeringskalkyler samt Intern Redovisning Räkenskapsanalys Projektarbete i Ekonomistyrning Kursen ger kunskap om de grundläggande begreppen inom ekonomistyrning, olika metoder för priskalkylering samt kunskaper i internredovisning och om budgetprocessen i företag.

Examensarbete, 30 poäng

-

Mål

De studerande ska arbeta med ett företag från affärsidé till analys av bokslut och föreslå lösningar med analyser och kostnadskalkyl/ budget. Arbetet utförs i par med lärarhandledning. De studerande ska slutligen presentera arbetet inför klassen muntligt. sortera, bearbeta och strukturera underlaget arbeta i affärsystem samt annat it-stöd resonera kring resultatet och dra slutsatser. -

Innehåll

Starta och registrera ett företag och utforma affärsidé Göra nödvändiga budgetar för företagetstartkapitalbudget, resultat-och likviditetsbudget Kontera ett antal affärshändelser under året Gör nödvändiga periodiseringar och bokslutsdispositioner och upprätta en årsredovisning Analysera bokslutet med viktiga nyckeltal- dra slutsatser om vad som skett och rådgivning inför kommande år Upprätta en deklaration för bolaget.

Extern redovisning, 60 poäng

-

Mål

Efter genomgången kurs ska den studerande självständigt kunna sköta redovisning och bokslut hos mindre och medelstora företag, samt ha en god insikt i de lagar och regler som styr redovisning och bokslut. Den studerande ska kunna söka information och självständigt lösa frågeställningar inom redovisningsområdet. Den studerande ska med lätthet använda sig av system och program.

Innehåll

Företagsformer Organisations- och redovisningsteori samt ekonomiska grundbegrepp Lagar och regler som styr redovisningen BAS-kontoplanen Löpande bokföring inkl bokföring på dator Periodiseringar Värdering av omsättningstillgångar Värdering av anläggningstillgångar Skulder och Avsättningar Bokslutsdispositioner och Obeskattade reserver Aktiebolagets skatt Eget kapital i aktiebolag Resultatfördelning i handelsbolag.

Handelsrätt, 50 poäng Mål

Översikt av handelsrättens olika delar: avtalsrätt, köprätt, fastighetsrätt, associationsrätt, skadeståndsrätt, ekonomisk familjerätt, fordringsrätt, utsökningsrätt, immaterialrätt och marknadsrätt. Den studerande ska, efter kursens slut, utifrån ett praktiskt perspektiv känna till och kunna identifiera de mest centrala rättsliga problemställningarna i vårt handelsrättssystem och kunna tillämpa och tolka utvalda delar av lagstiftningen, främst inom handelsrättsområdet.

Kommunikation, Presentationsteknik och rådgivning, 10 poäng Mål

Den studerande ska efter genomförd kurs förstå villkoren för människors kommunikation, få en övergripande inblick i modern psykologi i affärslivet samt stärka sin personliga insikt för att förbättra relationer och kontakter samt kunna göra presentationer med kvalificerat innehåll inför andra.

Innehåll

Retorik Presentationsteknik Praktiska övningar.

Koncernredovisning, 15 poäng Mål

Kursen ger kunskap om de grundläggande begreppen inom koncern redovisning. Den studerande ska erhålla kunskaper om de lagar och rekommendationer som styr koncernredovisningen för olika typer av koncerner. Vidare ska den studerande ha god förståelse för de olika metoder som används i koncernredovisning och om hur olika beslut påverka koncernens resultat, ställning och skattesituation.

Innehåll

Vad är en koncern? Redovisningsprinciper Lagbestämmelser och redovisningsrekommendationer för onoterade företag Lagbestämmelser och internationella redovisningsstandarder för noterade företag Översiktlig beskrivning av redovisning för koncerner Tillämpningsexempel Fördjupningsexempel Tillämpningsexempel enligt IFRS Valutaomräkning Koncernens eget kapital Moderföretagets utdelning Poolningsmetoden Kapitalandelsmetoden Klyvningsmetoden Försäljning av dotter- och intresseföretag Kassaflödesanalys Koncernen från beskattningssynpunkt.

LiA 1, 50 poäng Mål

Efter kursen ska den studerande ha praktiska kunskaper i redovisning och bokslut hos mindre och medelstora företag, samt kunna tillämpa lagar och bestämmelser som styr bokslutsarbete. Den studerande ska kunna reflektera över en redovisningsekonoms roll och arbetsuppgifter.

Innehåll

Praktiskt arbete med redovisning Löpande bokföring Användande av aktuellt programvara för bokföringsarbete på företaget Delta i bokslutsarbete Bedöma det aktuella företagets lönsamhet och likviditet.

LiA 2, 50 poäng

-

Mål

Efter kursen ska den studerande kunna tillämpa sina kunskaper som en integrerad helhet i arbetet som redovisningsekonom, sköta företagets redovisning i olika former, delta som medverkande i ett rådgivarteam inom olika frågor, samt presentera kvalificerade ekonomiska bedömningar inför ledningsgrupp eller extern kund.

Innehåll

Tillämpa lagar och regler som styr redovisning och bokslutsarbete Delta i deklarationsarbete Upprätta deklarationer Hantera beskattningsproblematik Använda baskontoplan Upprätta företagsanalys Upprätta ekonomiska kalkyler Analys av verksamhetens finansiella ställning och likviditet Använda dator för redovisning, finansiering och budgetering Planera och delta i arbete inom internt rådgivningsteam Presentation av kalkyler, analyser, budget eller liknande för ledningsgrupp/kund.

Årsredovisning i AB, 20 poäng Mål

Att i projektform självständigt kunna upprätta en komplett årsredovisning för ett mindre aktiebolag. Projektarbetet ger den studerande insikt och erfarenhet av hur årsredovisningens olika delar ställs samman till en helhet utifrån lagar och regler. Att ge den studerande en insikt i revisorns roll samt att ge en frågebank kring poster i Resultat- & Balansräkningen och företagets övriga redovisning. Arbetet fortlöper som en process där de studerande under kursens gång genomför ett projektarbete.

Innehåll

Upprätta en årsredovisning enligt ÅRL Sammanställa ett komplett bokslut med resultat- och balansräkning Förvaltningsberättelse Tilläggsupplysningar med tillhörande notapparat Övriga nödvändiga formalia för en fullständig årsredovisning. Redovisningsprinciper Revisionsuppdragets olika delar.

Observera att ändringar kan förekomma.