STAL 1_13 web (.pdf)

Download Report

Transcript STAL 1_13 web (.pdf)

Tidning från Stena Stål # 1.2013

Avancerad logistik när lagret levererar Rallyförare fixar rutten i Värmland Ny cykel toppar med former från förr

De vet hur man ställer till en scen

Prestigeuppdrag när Skansen rustar Solliden

En del av din styrka

Inledare

| nummer 1 2013

en bit in i ett nytt kalenderår ...

Två och en

halv månad in på 2013 kan vi konstatera att efterfrågan är något svag. Tittar vi tillbaka på 2012 ser vi att det volymmässigt blev cirka tio procent lägre än 2011. Jämför vi vårt eget räkenskapsår från den 1 september till och med februari med samma period året före så har volymen gått ned cirka 15 procent jämfört.

DeT är SvårT

att sia om framtiden. Men vi tror att vi nu, per februari, har passerat botten. Man kan titta på många indikatorer, som omvärldens utveckling, inköpschefsindex, kronans utveckling och den svenska ekonomins utveckling.

"... någon rejäl volymökning ser vi nog inte förrän i höst."

Några signaler är positiva. Andra är mer svårtydda, exem­ pelvis den svenska kronans utveckling.

Enligt Konjunkturinstitu­ tets barometerindikator för februari så pekar det upp lite på slutet, men konjunk­ turen är ändå att betrakta som svag. Vår bedömning är att efterfrågan sakta ökar från mars, men någon rejäl volymökning ser vi nog inte förrän i höst.

PrISuTvecklIngen

ser ut att ligga Konjunkturinstitutets barometerindikator för februari. Källa: http://www.konj.se/762.html

relativt still. Den mindre höjning vi trodde på för första kvartalet uteblev och i skrivandes stund är det mer tryck nedåt än uppåt. Det beror delvis på den starka kronan. Råvarorna ligger relativt still och vi ser inga nedgångar på vare sig skrot eller malm. Verken behöver ju marginalförstärkning men efterfrågan gör att de inte klarar att höja. Vår tro är att priserna för andra kvartalet kommer att hålla sig ganska oförändrade .

JuST nu arbeTar

ett roligt projekt.

vi mycket med leverans­ säkerhet, bland annat med hjälp av vårt höglager­ system på huvudlagret i Västerås som nu är igång. Även vår transportplanering är starkt i fokus, läs mer på sidan här intill. Och missa inte texten om den nya Sollidenscenen på Skansen, Dä ä också görsköj å läse om Värmland längre fram i tidningen.

Göteborg, vecka 11, 2013 JAN­ERIK DAHLIN, VD, STENA STÅL

Stål.

är en tidning om stål och ges ut av Stena Stål.

Adress:

Box 4088, 400 40 Göteborg

Besöksadress:

Fiskhamnsgatan 8, 414 58 Göteborg

Telefon:

010-445 00 00

Ansvarig utgivare:

Jan-Erik Dahlin

Redaktör:

Ann Svensson Vi gillar tips och synpunkter på tidningen. Hör gärna av dig till oss på [email protected]

Besök oss på webben:

www.stenastal.se, www.stenastal.no

Produktion:

Newsroom, Göteborg www.newsroom.se

Projektledare:

Leif Simonsson

Grafisk form:

Tommy Apelqvist

Repro:

Newsroom

Tryck:

Göteborgstryckeriet, Mölndal 2013

Framsidesbilden:

Hasse Andersson och Aarre Heinonen, MF Bygg, tillsammans med Ulrica Ericson, byggprojektledare på Stiftelsen Skansen. Fotograf: Jeanette Larsson. Läs mer på sidan 6.

2 Stena Stål önskar

Glad Påsk

och fyller påskägget med salta balkar, skruvar, stålkablar och lakritsbomber...

stål # 1.2013

fokus

| leveranser

Hjälte i logistikens elitserie

Ena dagen beställning hos någon av Stena Ståls säljare, nästa dag leverans. Bakom det smidiga flödet – avancerad logistik. Transportledaren Rickard Norén är en av många oumbärliga doldisar i kedjan som ser till att du får din beställning i rätt tid. Text: Tommy apelqvist Det är huvudlagret

i Västerås som är hjärtat i Stena Ståls verksamhet. På en yta om 3,5 hektar finns hela sortimen­ tet, redo att levereras till hundratals kunder och Stena Ståls 13 lager från norr till söder. Tidigt varje morgon rullar 15 långgodsbilar och trailers med gods ut på vägarna. Förr gick turerna statiskt på bestämda dagar. – Men det var innan vi skaffade detta, säger Rickard Norén och visar sin nya bästa kompis – ruttprogrammet Transvision, som blixtsnabbt samkör alla leveranser inför kommande dag. Last matchas mot adress, avstånd, arbetstid och vägegenskaper. Ut kommer de smartaste körsträck­ orna med så få bilar och mil som möjligt. Funkar klockrent, enligt Rickard.

– En miljövinst. Vi spar bränsle. Och tid och pengar förstås. Samtidigt har vi blivit mer flexi­ bla. På vissa håll, som i Roslagen, har vi ökat servicen med fler leveransdagar per vecka genom smartare körningar, samtidigt som vi kunnat plocka bort en rutt, säger han.

Det är lunchtid

och Rickard och kollegorna Björn och Matte tankar ned alla ordrar som säljarna lagt under förmiddagen till Transvision. Dagens mest intensiva period är här. Rutter läggs, fraktsedlar skrivs. Klockan 14 är stopptid för leverans dagens därpå.

– Eftersläntrande ordrar kommer alltid, och vi gör vårt bästa för att få med dem. Men tiden är knapp. Gänget på lagergolvet har nu bara två timmar på sig plocka ihop de sista beställningarna. Tra­ verser slamrar. Klockan går.

16.00 måste de vara klara. Då står nämligen alla bilarna – som levererat gods sedan femtiden på morgonen – på plats igenför att fyllas på nytt, och nästa gäng, las­ tarna, är redo att hugga i. – En bra dag, det är då allting flyter, last­ utrymmena är optimalt packade och körningar­ na rullar på.

n RIcKARD NORéN Ålder: 33.

 Bor: I Eskilstuna med familjen.

  Lyssnar på: Mest hårdrock. Metallica är favoriterna. Deras senaste (samarbetet med Lou Reed)? Det håller, det med. Ett band som hållit på så länge måste få testa nya grepp.

Missar aldrig på TV: NHL­ hockey på Viasat.

HUVUDLAGRET VÄSTERÅS  Antal anställda: 47.



Total lageryta (inne och ute):

36 000 m 2 .

 Antal transportledare: Tre. ­ Rickard Norén (Mälardalen).

­ Mattias Andersson (distrikt: Norrland, övriga Dalarna samt Sydsverige).

­ Björn carlsson (distrikt Värmland, Småland, Jönköping och bilarna till Göteborg).

leveranssäker. vissa skäms för sina laster. Inte rickard norén. Tvärtom. Men så hand lar det om optimerade godstransporter med stål, vilka dagligen rullar på landsvägarna till kunder från norr till syd. han är en av tre transportledare på Stena Ståls huvudlager i västerås – hjärnorna bakom en avancerad logistik.

Foto: Jeanette Larsson 3 stål # 1.2013

70 60 50 120

marknadsinfo

| kvartal

1 110 Index=100 2008­06­01 100 90 80 Rostfri plåt Grovplåt, kvarto Varmvalsad bandplåt KKR Stång Balk Armeringsstål Specialstål

nedslag

| värmland

4

A n a lys

Kronans värde avgörande för stålpriset

hanS SvenSSon

STENA STÅLS INKÖPScHEF

Trots flera aviseringar

om höjda stålpriser från producenterna under de senaste månaderna så är priserna förhållan­ devis stabila med små svängningar från månad till månad det senaste halvåret. Det som höjs en månad faller ofta tillbaka till samma nivå månaden efter. Malm och skrotpriser är på en högre nivå än för sex månader sedan men detta har inte förts vidare i högre stålpriser. Stålverken är pressade och går generellt med förlust med en överkapacitet i Europa som ledande bedö­ mare uppskattar till 25 %.

Den svenska kronan

stärks allt mer och åttakronorsstrecket kommer allt närmare. Positivt för import, men negativt för export. I många fall innebär det att insatsvarorna till industrin, såsom stål, blir billigare. Men klarar vår så viktiga exportindustri att behålla sina marknader med det handikapp som en stark krona ger? Det blir tufft, särskilt med tanke på att marknaderna i vår omvärld överlag är betydligt svagare än den svenska.

historiskt sett så

är det andra kvartalet ett spännande kvartal som brukar bjuda på rejäla prisuppgångar. Så var det både 2010 och 2011 då priserna gick upp med runt 25 %. Förra året såg vi också en uppgång men enbart på platta produkter och betydligt blyg­ sammare 7­8 %. Förutsättningarna för några prisförändring­ ar i andra kvartalet 2013 känns små. Råvaru­ priserna är stabila på en hög nivå och med en tillväxt i global efterfrågan kommer de nog att ligga kvar där. Stålverken vill höja priserna men med ett stort kapacitetöverskott i vår närmarknad så har hittills varje försök gått i stöpet då man till slut väljer volym före pris. Ska priserna stiga krävs en kraftig efterfrå­ geökning och även om det finns små positiva signaler samt hopp och tro så finns inga fak­ torer som pekar på en sådan kraftig tillväxt så att det har någon påverkan.

"Ska priserna stiga krävs en kraftig efterfrågeökning. Även om det finns små positiva signaler samt hopp och tro så finns inga faktorer som pekar på en sådan kraftig tillväxt"

Sammanfattningsvis är priserna

vara det ett tag till. på stålet. låga och kommer enligt min bedömning fortsätta att Kronans värde kommer att vara mer avgö­ rande för priserna i Sverige än utvecklingen n stål # 1.2013

Trivs nära kunderna. Pontus hofmann (t v) och Morgan Fredholm på Stena Ståls karlstadsfilial har inte bara fått bra snurr på verksamheten, de har dessutom järnkoll på distriktet. Men så är också bägge uppväxta i stan.

Foto: Öyvind Lund Storfors

värmland växlar upp

Inga konstigheter egentligen. Två rutinerade stålmän vid rodret. Ett kontor och en rejäl dos lokalkännedom. det var allt som krävdes för ge Stena Ståls nya Karlstadsfilial en rivstart 2010. Text: Tommy apelqvist bara drygt två

år senare är försäljningskonto­ ret i Karlstad rejält etablerat. Dessutom har turtätheten för leveranser till värmlandskunderna fördubblats. Nu rullar tur­ bilar fyra gånger i veckan i de större orterna. Och försäljningen? – Vi har tredubblat omsättningen, säger platschef Morgan Fredholm som tillsammans med kollegan Pontus Hofmann utgör kontoret.

De är gamla i gemet, uppväxta på orten och med över 40 år i branschen tillsammans.

Själva lanseringen av det nya kontoret blev därför en ytterst modest affär.

– Vi skrev ihop en enkel presentation själva. Ett A5 med bild på oss och kontaktuppgifter som vi postade till tänkbara kunder.

Effekten lät inte vänta på sig. En påminnelse om att allt inte måste vara digitalt eller hi­ tech för att funka.

– Ett par dagar efteråt var det högtryck här på kontoret. Telefonerna gick varma. Och fort­ farande när vi är ute och besöker kunder ser vi att det där utskicket sitter uppe på väggen hos många.

Konjunkturen – för tillfället är den inte på topp, men för framtiden ser det hoppfullt ut.

– Ja, vi kommer sannolikt att behöva anstäl­ la en säljare till, säger Morgan Fredholm.

Att Stena Stål har tillverkningsanläggningar i distriktet ger extra tyngd åt kunderbjudandet.

– Absolut, det händer att kunden efterfrågar andra mått än standardformaten på tunnplåt. Att då kunna hänvisa till vår tunnplåtsbear­ betning i Storfors är mycket värt.

det ryktas förresten att du brukar "sopa banan" med konkurrenterna...?

– Ha, ha – det stämmer, åtminstone på cur­ lingbanan. Jag har spelat sedan 1977. I fjol vann laget brons i VM för old boys. Det var stort. n MORGAN FREDHOLM, PLATScHEF  Ålder: 60.

  Bor: I Karlstad. 10 minuter från jobbet.

Kör: Volvo V70. Men för två år sedan blev jag och frun med husbil. Det har bland annat blivit en tur till Frankrike.

   Lyssnar på: Blandat, men gärna Rod Stewart. Har sett alla hans Sverige­ besök de senaste 20 åren.

Startsida på datorn: Nordeas webb­ plats. Intresse för privatekonomi? Nej, men det är jag där jag betalar räkning­ arna, vilket är det enda jag använder datorn till – utanför arbetet alltså.

Så börjar jag helst dagen: Med fru­ kost och Nya Wermlands­Tidningen. STENA STÅL I VÄRMLAND  Finns på tre orter: Försäljningskontor i Karlstad sedan hösten 2010. I Mol- kom finns en anläggning för skurna och bearbetade produkter och i Stor- fors en för tunnplåtsbearbetning.

Stockholm stål # 1.2013

5

hos kunden

| MF BYGG

bärande konstruktion i traditionsbärande anläggning. Tolvslaget på nyår, allsång på sommaren – Solliden är en klassiker i allmänhetens tjänst. hasse andersson på MF bygg utför svetsarbete på bågarna 14 meter över marken (ovan och t v). att den klassiska snäckformen från 1938 bevaras ser bland andra aarre heinonen, MF bygg, och ulrica ericson, byggprojektledare på Stiftelsen Skansen, till.

Foto: Jeanette Larsson 6

Solliden – nu ska den bli bäst i norra europa

Sveriges mest kända scen ökar kapaciteten

ett prestigeprojekt som märks

Skansens Sollidenscen byggs nu om för att bli större och modernare, målet är att skapa norra Europas bästa utomhusscen. den vackra snäckformen från 1938 behålls och har varit inspiration till den nya scenkonstruktionen av glas och sto ra stålbågar som bär upp det till synes svävande metalltaket.

Text: erica holm

Sollidenscenen byggs om för att ge en bättre upplevelse till publiken, och bättre förutsätt­ ningar för programproduktion.

– Den gamla scenen var inte anpassad till ny teknik och vi vill kunna ta emot större arrangemang. Med modern scenteknikanlägg­ ning slipper vi hyra in extra utrustning inför varje arrangemang, säger Ulrica Ericson, bygg­ projektledare på Stiftelsen Skansen.

Kontrollen av scentekniken, mixerhuset, som tidigare funnits i ett plasttält blir en per­ manent byggnad med välvt tak och väggar, klädda i koppar mittemot scenen nära Solli­ dens restaurang.

Scenen blir högre för att förbättra sikten för publiken. Den görs också djupare för att öka möjligheterna för olika sorters uppträdanden.

– Publikområdet blir också större och helt omgjort för bättre sikt mot scen och bättre tillgänglighet. Bland annat läggs en hörslinga i marken.

På Sollidenplan har det funnits flera olika typer av musikpaviljonger sedan 1914. Redan på 1930­talet ansågs dessa för små och man ansåg att en riktig musikscen behövde byggas. Då den första Sollidenscenen med den karak­ täristiska snäckformen färdigställdes 1938 var den Europas modernaste. Då satt besökarna vända ut mot utsikten över Stockholm och njöt av akustisk musik från scenen, naturligt förstärkt av den sinnrika snäckformen.

Den nya Sollidenscenen kommer att vara klar för invigning lagom till nationaldagen den 6 juni 2013.

Aarre Heinonen, projektledare på M Fontana Bygg, tycker att det är ett mycket intressant projekt att vara del aktig i eftersom det är något som alla kommer att se i framtiden.

– Det betyder jättemycket för oss och är en spännande utmaning tack vare den annor lunda konstruktionen. Jobbet skiljer sig väldigt mycket från vad vi brukar göra.

M Fontana bygg arbetar med olika underleverantörer till delar av projektet.

En av de stora utmaningarna är att bygga upp det nya taket av stora ”fartygsplåtar” som bara är 6 millimeter tjocka. – Ett roligt projekt att vara med i, en fjäder i hatten, säger Fredrik Söderberg, produk­ tionschef Hellmans SBA som tillverkat taket.

Leif Andersson vd på Sjölanders Meka­ niska känner sig också hedrad.

– Det är en välkänd och viktig svensk ”kulturplats” och det är inte ofta våra pro­ duktioner syns i sådana sammanhang eller för den breda allmänheten. Vi är nöjda med det arbete och de fina bågarna vi levererat. Det var ett omfattande svetsarbete på rela­ tivt kort tid och därtill hade vi vissa ytfinish­ krav som vi inte var så vana med, säger han. stål # 1.2013

stål # 1.2013

   

ByGGFAKTA

 Totalkostnad cirka 70 MSEK inkl moms.

       Byggstart: 3 september 2012.

Återinvigning: 6 juni 2013.

Generalentreprenör: Ncc construction Sverige.

Arkitekt: Tengbom arkitekter.

Landskapsarkitekt: Topia Landskaps­ arkitekter.

Konstruktör: Tyréns AB och FKAB.

Projektering el-/telesystem: Lars Alm & c:o.

Projektering scenteknik: AIX Arkitekter­Arteno.

yta nytt scengolv: 300 m 2 (det ursprung­ liga är cirka 250 m 2 .

yta nytt scentak: 380 kvm.

M Fontana Bygg sköter montering på plats. Det nya taket är framtaget med hjälp av FKAB i Uddevalla och tillverkat av Hellmans SBA och Sjölanders har till­ verkat bågarna som bär upp taket. Wik­ lunds Åkeri AB sköter alla transporter.

7

profilen

| anders rådström

tema

| cykel

bra fart. – vi har trimmat upp den till 170 häst krafter, säger anders rådström om sin nästan tjugo år gamla volvo. Mekandet sköter han själv.

Foto: Öyvind Lund 8

rally bakom ratten

En rallyförare bakom lastbilsratten. Skulle ju kunna gå hur som helst. Men Anders Rådström från Torsby tar det lugnt på rutten.

Text: Thomas Drakenfors 170 knyck inne

på små grusvägar i skogen, i en gammal Volvo 940 trimmad till bristnings­ gränsen. Inget för den vanliga fickparkeraren. Men Anders Rådström vet vad han håller på med. Redan för 30 år sedan kom han med i juniorlandslaget i rally. Sen var han en del av den svenska eliten i många år. Han var med i Svenska rallyt med topplace­ ringar under ett drygt decennium och körde även en hel del utomlands. Tyskland, Belgien, Frankrike, Skottland.

– Jag höll på aktivt fram till år 2000. Då blev det för mycket, med familjen och firman. Anders Rådström trailertransport hyr ut skogsmaskiner och kör lastbilstransporter. Företaget har elva anställda och en omsätt­ ning på 30 miljoner. Bland annat sköter de transporterna från Stena Ståls lager i Västerås ut till kunderna i Värmland.

– Men när det gäller skrotgods har Stena andra som kör, säger han.

Nu är han inne på sitt andra återfall som rally­ förare, i klassen Volvo original. Men att närma sig 50 och ligga på topp? Inga problem. Enligt Anders Rådström finns det 70­åringar som kör bra.

Fast i Finnskogsvalsen i januari höll det på att gå åt skogen. – Växellådan pajade efter andra etappen. Men vi tog oss faktiskt fram rätt bra ändå.

Det slutade på en hygglig åttonde plats för honom och kartläsaren Lars­Ove Larsson. n

rådströms trailertransport kör gods från Stena Ståls huvudlager i västerås. Firman har en Scania- och tre volvolastbilar.

ANdERS RÅdSTRöM

 Ålder: 49 år.

  Familj: Fru och fyra barn.

Intressen: Rally, löpträning och längdskidåkning.    Lyssnar på: ”Top cats, de bor här intill”.

Läser: Biografier.

Åker: Jag har en Xc 60, en fyrhjuls ­ driven Mercedes och en BMW.

ANdERS RÅdSTRöM TRAILERTRANSPORT

 Firman har fyra lastbilar och sex skogs­ maskiner. Förutom åt Stena kör de järnvägs­ räls från Malmö till Oslo. Skogsmaskinerna hyr de ut i hela Sverige. Efter stormar har de även hyrt ut till bland annat Tyskland. stål # 1.2013

Trampa med stil. Stålhästen är cykelmärket som lanserar hojar, som de såg ut förr.

Stålhäst med stil från förr

Med robusta, billiga och enkla maskiner som ser ut som på farfars tid har företa get Stålhästen etablerat sig på den svenska cykelmarknaden.

– I år räknar vi med att sälja 2 500 cyklar, säger delägaren Erik Klerelid.

Text: Thomas Drakenfors ritningarna har erik

Sjögren som smakråd.

han.

Klerelid, som är maskin­ ingenjör, ordnat själv ihop med vd:n Martin – En stilig cykel, det har varit vårt motto, säger Idén fick de när de kollade in hojar från 1930­ och 40­talen, slitstarka modeller som håller än. Riktigt den hållbarheten kan de inte lova med Stålhästens hojar. Å andra sidan är priset – under 3000 kronor – antagligen en tiondel av vad en 30­talscykel gick på när den var ny.

– Men hur länge cykeln håller beror på hur du sköter den, säger Erik Klerelid.

Det låga priset hänger även ihop med produktion och distribution. Fabrikerna ligger i Taiwan och Kina och det finns inga butiker, kunden beställer på nätet och får ett platt paket på posten.

– Du får montera framhjul, sadel och pedaler själv.

Ni har inte så stort utbud av färger?

– Du kan få den i vilken färg du vill, bara den är svart. Eller vit.

Om du fick önska en kändis för att marknads föra hojen?

– Björn Ranelid, han skulle vara perfekt. n

STARTAdE 2010

 Tre år på marknaden.

 Företaget grundades 2010 och började sälja cyklar hösten samma år. 2012 sålde de 1 250 cyklar. I år räknar de med en omsätt­ ning på 6 miljoner. Förut­ om Erik Klerelid och Mar­ tin Sjögren är en webbde­ signer och programmera­ re knutna till företaget. cyklarna finns i några modeller, bland annat en klassisk gammaldags, fast med 3­växlat Shimanonav. Dessutom en helt ny sportmodell.

checklista:

Så vårtrimmar du hojen

Snart är våren här och det är dags att plocka fram cykeln. Men innan du bör jar cykla bör du se över den, kontrollera så att allt fungerar och ge den en rejäl rundsmörjning.

Text: erica holm

Börja med att ställa cykeln upp och ner. Fyll en hink med varmt vatten och lite bil- eller cykelschampo. Tvätta hela cykeln med exempelvis en diskborste. Använd inte avfett ning eftersom det löser upp fett i kullagren. Använd inte heller högtryckstvätt eftersom det kan pressa in smuts i utrymmen på cykeln där du inte vill ha den.

Torka av cykeln med en trasa. Smörj väx lar, kedja, pedaler med mera med en tunn fin cykelolja eller teflonolja. Du kan även polera de lackade delarna med bilvax som skyddar mot smuts.

Kolla så att lyktorna fungerar.

Pumpa däcken och kolla så att de inte är torra och spruckna vilket kan orsaka att de exploderar när det blir varmare och luften expan derar. Kolla även alla ekrar så att de sitter fast och snurra hjulen så att du ser att de inte är skeva.

Kolla att styret och sadeln sitter fast ordentligt.

Gör även en bromscheck så att du är säker på att bromsarna tar ordentligt innan du cyklar iväg. Prova även så att det går att växla utan att det rasslar och hackar.

Och du, glöm inte hjälmen!

Hittar du något fel på cykel så lämna in den på service! Cykelverkstäderna har

händige herrn – eller frun – håller hojen i trim.

ofta servicepaket där vissa justeringarna ingår och möjligher att köpa enstaka justeringar för den som till exempel bara vill ha växlarna fixa de eller hjulen riktade.

I grundservicen brukar ingå att däcken pum pas och lysen och reflexer kontrolleras, kedja och växlar justeras. Kedjan smörjs också och alla skruvar och muttrar dras åt. Det finns även mer omfattande service där man även drar åt alla ekrar och kontrollerar vev, styrlager och nav. stål # 1.2013

9

10

notiser vI Frågar: "Hur påverkas ditt företag av rådande marknads läge och hur hanterar ni problematiken?"

Magnus g andersson, Inköpsdirektör. Toyota Material handling europe

– Vi har hittills inte känt av nedgången i våra egna orderböcker. Under 2013 förutspår vi ingen volym ökning men heller inga påtagliga nedgångar. För att stärka vår konkurrenskraft så jobbar vi hårt med att sänka interna kostnader.

sämre marknad.

Per hedberg, vd, nordperf i Töre

– En pålitlig konjunk­ turbarometer är fordonsindustrin, ett av våra viktigaste kundsegment. Det gör att vi påverkas mycket. Men när företagen ser över sina kostnader ser vi en möjlighet att komma in hos nya kunder och offerera. Det finns alltid plats för duktiga och kostnadseffektiva aktörer även på en färdigställa.

alf Johansson, inköpschef , lM Stålteknik ab i nossebro.

–Vi har lyckligtvis fått många projekt samtidigt, så vi har till och med kunnat nyanställa. Det är för mycket att hoppas på att det fortsätter, men just nu är det roligt och ganska stressigt. Kaninlandet på Liseberg till exempel, det invigs i april så det är mycket att

leif andersson, vD Sjölanders Mekanis ka ab i västerås

– Just nu har vi inte riktigt full beläggning till skillnad från förra året som var riktigt starkt. Jag upplever det inte som något problem och vi har inte tagit till några speciella åtgärder. Kunderna är aktiva och det börjar se ljusare ut.

greppet direkt

– ny säkrare durkplåt hos Stena Stål

Aluminiumdurkplåten AMAG TopGrip® har ett unikt mönster som passar för ytor som kräver mycket hög friktion, till exempel golv, maskiner, trappor, ramper och plattformar. Den saltvattensbeständiga durkplåten i EN AW 5754 H114 har ett asymmetriskt mönster som håller högre halkskyddsklass än traditionell ”Five Bar”. Det unika mönstret är utvecklat i samarbete med tyska TÜV och skapar mycket hög friktion även i oljebemängda miljöer. Stena Stål har som enda stålleverantör i Sverige AMAG TopGrip® på lager för omgående leverans.

Steela dig på all världens språk

Så säger man stål på...

Finska: teräs Grekiska: (atsali) Kinesiska: (Gäng) Spanska: acero Hindi: (Ispata) Sydsamiska: staelie

Stora ståljobb när Liseberg firar 90

Liseberg firar 90-årsjubileum 2013 och inviger det helt nya området Kaninlandet med nio nya attraktio ner. Farfars bilar får ta ett skutt till en ny plats och i januari gjöt Svensk Armering nya plattor som bilarna ska köra på.

stål # 1.2013

Foto: AMAG TopGrip®

notiser

Stålets röst i twitterflödet

Twitter, är det något för stålbranschen? Ja det kan man fråga sig, men Stena Stål har twittrat sedan 2011 och tycker att det är ett bra sätt att kommunicera.

– 140 tecken, det är det du har att röra dig med och efter lite övning räcker det långt, säger inköpschef Hans Svensson, förste tweetskrivare på Stena Stål. – Vi följer själva leverantörer och andra stålintresserade som har twitter konton och det är ett snabbt sätt att få information om branschen. I dag har vi själva en mindre skara följare, men det vore roligt att kunna fira ”hundragubbe jubileum” till påsk, avslutar Hans Svensson. twitter.com/stenastal

Gissa storsäljaren från Molkom – och tävla om fina priser

Detta är den stålkomponent som tillverkas mest frekvent på Stena Stål i Molkom. Men vad är det? Svara rätt och du kan vinna Stena Ståls ryggsäck och den nya t-shirten Made of Steel.

1. Ett handtag på en värmeväxlare.

X. En toppbalk som sitter på lyftstativet på Toyota BT truckar.

2. Ett redskapsfäste till en Bolinder Munktell 35.

Skicka in ditt svar till [email protected]

önskar dam- eller herrmodell.

s enast den 15 april 2013. Ange önskad tröjstorlek och om du

Grattis!

... Monica Franzén som sva­ rade att Black Friday infaller fredagen efter Thanksgiving. Vi skickar tio smedhanddukar till Husqvarna Manufacturing Sweden AB i Höör.

FRÅGAN: VILKEN äR dIN MEST MINNESVäRdA BILRESA?

Henry Jatala, inköpare på Hd Bil & Byggsmide, Bro

– En vinterfiskeresa till Grövelsjön för fem­ ton år sedan. Därifrån åkte vi skoter över fjäl­ let till norska sidan och bodde i en lappkåta och fiskade röding i en vecka. Kanonväder och gott om fisk. Det glömmer jag aldrig.

Stefan Johansson, Supply Chain Mana ger, SKF Sverige AB, Göteborg

– Har man en rolig slut­ destination att se fram emot, blir resan också rolig. I vår bär det av till Belgien med några arbetskamrater och redan nu vet jag att denna bilresa kommer bli rolig.

stål # 1.2013

Kim Ansbjerg, Exportchef Lemvigh Müller AS, Randers

– När min fru och jag var unga och barnen var små körde vi till Kroatien i en liten VW Polo. Vi både sov och åt i den där bilen. I dag är barnen vuxna, men just den resan minns de som en av deras bästa någonsin. 11

Posttidning B

RETuRAdRESS:

Stena Stål AB, Box 4088 400 40 Göteborg, Sverige

B SVERIGE PORTO BETALT PORT PAyé

Tuffare tag för stålbyggare

Vi är mitt inne i en övergångsperiod. Men nästa år blir den europeiska standarden EN 1090 tvingande för alla som bygger bärverk i stål eller aluminium.

– På tiden, säger Lars Andersson på SP.

Text: Thomas Drakenfors Det är inga

småsaker det handlar om. Den som vill klara allt inom EN 1090 har 287 olika standar­ der att leva upp till.

Vad som är viktigast att satsa på? Konstig fråga, tycker Lars Andersson på SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut).

– Här är det allt eller inget. Och du måste ha tredjepartscertifiering på bärverken.

En oinvigd kanske tycker att det verkar petigt? Men på Lars Andersson låter det snarare som om det är på tiden. Han tycker att det finns en stor förbättringspotential inom byggindustrin och näm­ ner flera exempel där byggnader rasat ihop. Bland annat en helt nybyggd offentlig byggnad.

– Den blev helt platt.

Som genom ett under var ingen där när det hände. Samma sak när tre nya balkonger på 12,5 ton styck rasade ner i Kortedala för ett par år sedan.

– Det var en himla tur att ingen dog. De hängde på en sytråd innan de föll.

Var det bättre förr? Absolut, enligt Lars Anders­ son som jobbat med att testa byggnader och material i decennier.

Bättre förr? Absolut. "I dag ska det vara så billigt och det ska gå så fort inom byggindustrin. "

– I dag ska det vara så billigt och det ska gå så fort inom byggindustrin. Jag blir förvånad och arg när jag ser helt nya hus där de får hänga upp presenningar på ytterväggarna för att det inte ska regna in.

Nu ska alla bärverk vara cE­märkta. Men om någon missar det?

– Då får man inte ta dem i bruk, säger Lars Andersson. n Läs mer om Stena Ståls certifiering på http://stenastal.se/cemarkning

EN 1090

 certifieringen EN 1090 kom redan 2009. Fram till den 1 juli 2014 pågår övergångsperioden, därefter är bestämmelserna tvingande. Lars Andersson  Ålder: 68 år.

  Familj: Gift.

Intressen: Fågelskådning, resor, seg­ ling och tennis.

  Läser: Peter Englund.

Kör: Volvo Xc 60 2012

Måste hålla. Idrottshallar som inte klarar att det lägger sig snö på taket, då går det inte att skylla på vädret. – Tillverkaren har gjort fel, säger lars andersson på SP som välkomnar den nya certifieringen en 1090.

Foto: Jeanette Larsson