Transcript TRANSFUZYON SURECİ
TRANSFÜZYON SÜRECİ & İSTEM FORMLARININ KULLANIMI
Uzm. Dr. Mehmet UYSAL Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı
1 Eğitim Birimi 2014
Bilinen ilk kan transfüzyonu 300 yıl kadar önce Jean-Baptiste Denys ve Emmeres tarafından koyundan insana yapıldı.
1900 yılında Landstainer ve arkadaşları kan grubu kavramını getirdiler. Aynı araştırmacılar sonraki yıllarda ABO gruplarını, 1939 yılında da Rh faktörünü ortaya çıkardılar.
2 2.Dünya savaşınında etkisiyle kan transfüzyonu bir tedavi yöntemi haline geldi.
Eğitim Birimi 2014
Tarihçe
KAN VE KAN ÜRÜNLERİ YÖNETMELİĞİ (Resmi Gazete 04.12.2008-27074)
Yönetmelik
3 Eğitim Birimi 2014
Tanım
Kan transfüzyonu özel bir doku
transplantasyonu olarak tanımlanabilir. Alıcıyı metabolik ve endokrin sorunlarla karşıkarşıya bırakır.
Çoğu kez hayat kurtarıcı iken bazen gereksiz yere uygulanarak öldürücü bir nitelik de kazanabilir.
4 Eğitim Birimi 2014
Amaç
Ana amaç kaybedilen kanın yerine konmasıdır. Küçük ve önemsiz kan kayıplarında sıklıkla transfüzyona başvurulduğu görülmektedir.
Araştırmacılar tüm transfüzyonların %1 kadarının hayat kurtarıcı olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Transfüzyon kararı verirken, sağlanacak yarar ve doğuracağı sorunlar iyice değerlendirilmelidir 5 Eğitim Birimi 2014
Endikasyonları
Kan hacmindeki eksikliğin giderilmesi Sağlıklı bir insan 400-500ml kanı, arteryel kan basıncında ve nabızda herhangi bir değişiklik olmadan kaybedebilir. Transfüzyon endikasyonu doğması için kan hacminin % 20-25’nin kaybı gerekmektedir.
Kanın O 2 taşıma kapasitesinin düzeltilmesi Bu görev eritrositlerindir, transfüzyon gereksinimi için Hb 10 gr ın altına inmesi ve nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik gibi belirtilerin ortaya çıkması şarttır.
Yetersiz pıhtılaşma faktörleri ve kan elemanlarının yerine konması 6 Eğitim Birimi 2014
Kan Bileşenleri
Tam Kan
Eritrosit Süspansiyonu Trombosit Süspansiyonu Taze Donmuş Plazma (TDP)
Kriyopresipitat 7 Eğitim Birimi 2014
Antikoagülan/Koruyucu Sıvılar
Sitrat (C): Pıhtılaşmayı önler Dekstroz (D) (Glukoz): Enerji kaynağıdır Adenin (A): Hücre canlılığı için gereken ATP düzeyini korur Fosfat (P): Hemoglobinin oksijen taşıma kapasitesini korur 8
CPDA (Sitrat+Fosfat+Dekstroz+Adenin) ACD (Adenin+Sitrat+Dekstroz) SAG-M (Salin+Adenin+Glukoz+Mannitol) DSOL (Adenin+Dekstroz+Mannitol+Sodyum Klorür)
Eğitim Birimi 2014
35 gün 21 gün 42 gün 47 gün
Tam Kan
Uygun bir bağışçıdan steril ve apirojen antikoagülan ve torba kullanılarak alınan kandır. Temelde kan bileşenlerinin hazırlanması için kaynak olarak kullanılır.
9 Eğitim Birimi 2014
10
Eritrosit Süspansiyonu
Plazmasının 3/4’ü alınmış kandır. Ortalama hacim 200 ml’dir.
Hematokrit ~ %70-80’dir. Hemoglobin ~ 45 gr’dır.
Enfeksiyon riski yüksek bir üründür.
+2 o C - +6 o C derece alarmlı, ısı kontrollü, onaylı bir dolapta saklanmalıdır.
Buzdolabından çıktıktan 30 dk sonra transfüzyona başlanmalıdır. Eritrosit süspansiyonlarda ABO ve RhD uygunluğu yanı sıra hasta ve bağışçı arasında cross match uyumu aranır.
Kan bileşeni uygun koşulda saklanmış ise 30 dk içinde TM gönderilebilir. 30 dk aşan kanlar TM tarafından alınmaz hastaya uygulanmış gibi gösterilir Eğitim Birimi 2014
Trombosit Süspansiyonu
Taze tam kandan hazırlanan, tam kanın trombosit içeriğini yüksek oranda ve etkin formda içeren bileşendir.
Kan grubu uyumu önerilirr. TM’den alınan trombosit, personel tarafında yavaş bir şekilde aşağı-yukarı şekilde hareketler ile çalkalanarak taşınmalı ve bozulması önlenmelidir. 10dk çalkalanmazsa bozulur. Hastaya EN HIZLI gidecek şekilde takılır. Çocuklarda 30 dk içinde transfüzyon yapılmalıdır.
11 +20 o C -24 o C 5 gün saklanabilir.
Eğitim Birimi 2014
TAZE DONMUŞ PLAZMA (TDP)
Tam kandan uzaklaştırılan taze plazmanın 6-8 saat içinde hızlı biçimde dondurulmasıyla elde edilir.
-18 o C / -25 o C 3 ay süreyle -25 o C altında 36 ay süreyle saklanır 12 Eğitim Birimi 2014
TAZE DONMUŞ PLAZMA (TDP)
Cross-match yapmaya gerek yoktur. Hasta ile aynı ABO grubu önerilir. Rh uyumu aranmaz (kadınlarda dikkat edilir).
Donmuş ürünler 37 o C’de su banyosunda 20 dk da çözünür o yüzden hastaya TDP takılmak istenildiğinde TM’ne 20 dk önce haber verilmeli. 6 saat içinde takılmalıdır.
TM den alınan TDP +2 hastada sepsis). o C-+6 o C derecede buzdolabı rafında 24 saat saklanabilir (bakteriyel çoğalma riski ve buna bağlı olarak Eritilmiş olan plazma tekrar dondurulmamalıdır. İmha edilmelidir. Eritilen TDP TM tarafından geri alınmaz.
13 Eğitim Birimi 2014
14
TAZE DONMUŞ PLAZMA (TDP)
Saklama ısısı ve süresi uygun olmazsa labil koagülasyon faktörleri (F V, FVIII gibi) denatüre olur Her bir ünite plazma ~ 200 ml’dir ve yaklaşık 1 saatte transfüze edilir (Çözüldükten sonra en kısa sürede kullanılması önerilir). TDP’nin çok hızlı verilmesi sitrat zehirlenmesine neden olur.
• Plazma transfüzyonu sırasında allerjik reaksiyonlar olabilir. Allerjik reaksiyon hafif bir kaşıntıdan anaflaksi ve ölüme kadar geniş bir yelpazede görülebilir Bazı multipar kadınlardan elde edilen plazmalar TRALI sendromuna (Transfusion-related acute lung injury) yol açabilir.
Eğitim Birimi 2014
TRANSFÜZYON MERKEZİNDEN KAN İSTEMİ
Hastaya kan takılması gerektiğinde; *TM ara, bildir TM’de kan var; hastadan hemogram tüpüne kan al ve gerekli formlarla birlikteTM birimine gönder TM’de kan yok; acil kan bileşeni istem formunu da diğer formlarla birlikte düzenle ve hasta kanı ile birlikte TM birimine gönder TM’de kan bileşeni yok ise TM birim çalışanı Kızılay’ı arar ve kanın olup-olmadığını sorgular ve internet üzerinde istemde bulunur. Bu bilgi doğrultusunda servis aranır ve kanın gelip gelmeyeceğini, gelirse ne kadar sürede geleceğini bildirir. Bu bilgiyi alan personel ilgili doktora bilgi verir. Eğer kan takılmasından vazgeçilirse TM’ne hemen haber verilmelidir. 15 Eğitim Birimi 2014
Hastada Kan Alma Ve Formların Doldurulması
Hemogram tüpüne kan alınır, Tetkik kâğıdına Kanı alan hemşirenin adı soyadı, Cross-match yazılır, Hastanın kan grubu bilinmiyorsa kan grubu da işaretlenmelidir. Kan bileşeni istek formu, bilgilendirilmiş onam formu , hasta izlem formu doldurulup, gerekli imzalar alınır.
16 Eğitim Birimi 2014
Hasta kanı ve formlar hasta yakını ile gönderilmemelidir. Meydana gelebilecek herhangi bir aksaklıkta o birim servisinde çalışan sağlık çalışanları sorumludur
EKSİK DOLDURULAN VE İMZASIZ FORMLAR
KABUL EDİLMEZ.
17 Eğitim Birimi 2014
Formların Doldurulması
Acil Kan ve Kan Bileşeni İstem Formu :
TM’de istenilen kan bileşeni olmadığı durumlarda; Bu form ile TM Kızılay’dan gerekli kanı acil isteme yetkisine sahip olur.
* Hasta bilgileri eksiksiz doldurulmalı * Teşhis ile acil kan istem gerekçesi belirtilmeli 18
MUTLAKA DOKTOR İMZASI ALINMALI
Eğitim Birimi 2014
Kan ve Kan Ürünleri İstem Formu
Hasta bilgileri eksiksiz yazılmalı İstenilen kan bileşeni ve kaç ünite istendiği belirtilmeli (Örn: ES 2 ünite) 19
ES TDP
Cross-Match ve kan grubu istenmeli (bilinmiyorsa) ABO uyumu önerilir. Hasta kadın ise Rh uyumu da aranmalıdır. Cross-Match uyumu aranmaz.
Trombositler
ABO uyumu önerilir. Rh uyumu aranır. Cross-Match uyumu aranmaz.
Eğitim Birimi 2014
Önemli Uyarılar
Kan bileşeni; istemi yapan servisteki sağlık personeli tarafından TM’den imza ile teslim alınır asla temizlik personeli bu iş için gönderilmemelidir.
Formlar eksiksiz ve imzaları tam olmalı TM de alınan kanların üzerinde hasta adı-soyadı, tarih ve cross match uygun olduğuna dair etiket olmalı yoksa kan bileşeni kullanılmamalıdır 20 Eğitim Birimi 2014
TM’den Kan Alındıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yetkilendirilmiş personel tarafından yapılan transport sırasında, eritrosit süspansiyonu 2-10 derecede korunmalıdır. Kan merkezi dolabından çıktıktan sonra kullanılmayan kan, 30 dk içinde kan merkezine geri dönmüş olmalıdır.
21 Kan ve komponentinin kliniğe transportu sırasında fizik travmadan sakınmalı, 30 dk’yı aşan mesafelere gidecekse buz aküsü içinde taşınmalı, plazma ise kuru buz kalıpları içerisinde taşınmalıdır.
Eğitim Birimi 2014
Bilgilendirilmiş Onam Formu:
Bilgiler eksiksiz doldurulmalı Hasta veya yakını «okudum, anladım ve kabul ediyorum» noktalı yerlere yazmalı ve hasta/hasta yakını adı-soyadı ve imzası alınmalı Tanık olarak imzayı alan hemşire de adı-soyadını yazar ve imzasını atar 22 Dr adı-soyadı ve imzası alınır Eğitim Birimi 2014
23 Eğitim Birimi 2014
Kan Ve Kan Bileşenleri Transfer Ve Transfüzyon İzlem Formu:
Her bir ünite kan için ayrı ayrı izlem formu doldurulmalı Hasta bilgileri yazılır Kan bileşen bilgileri TM personeli tarafında doldurulur.
Bu form ile hastaya hem doğru kan takıldığından emin olunur hem de hastanın ateş, tansiyon gibi değerleri kaydedilip bunlardaki değişikliklerle hastada reaksiyon gelişip gelişmediği izlenir.
24 Eğitim Birimi 2014
Transfüzyonu Başlatma “Kritik Son Fırsat”
• Transfüzyondan önce hastanın doğru hasta olduğundan emin olunmalı. Bilinci yerinde ise direk hastaya adı soyadı sorulur bilinci yerinde değil ise hasta bilekliğine bakılır. Transfüzyon hakkında hastaya bilgi verilmeli, soru sormasına fırsat tanınmalı, hastanın yeterince bilgilendirildiğinden emin olunmalıdır.
Hastanın ve transfüze edilecek kan ve kan komponentinin doğru olarak tanımlanması çok önemlidir. Bu basamak, kritik bir hatanın saptanabileceği son fırsattır. Bu nedenle tercihen 2 yetkili personel tarafından karşılıklı kontrol edilerek uygulanmalıdır.
25 Eğitim Birimi 2014
Bu iki personel ;
26 Her bir komponentin verilmesi sırasında; İzlem formundaki hasta bilgileri ile transfüzyon yapılacak hasta bilgilerini karşılaştırılmalıdır.
Hastanın kan grubu ile kan ünitesi üzerindeki etikette yazan kan grubunu karşılaştırılmalıdır.
Kan bileşeni uygunluk raporundaki kan ünite numarası ile kan ünitesi üzerindeki numara karşılaştırılmalıdır.
Kan ünitesi üzerinde “çapraz karşılaştırma uygundur” ifadesi görülmelidir.
Eğitim Birimi 2014
Uygunluk testleri tamamlanmadan verilmiş kan ünitesi üzerinde (acil transfüzyon) bu durum açık olarak belirtilmiş olmalıdır.
Kan ünitesi üzerindeki son kullanım tarihinin geçmemiş olduğu kontrol edilmelidir.
Doktorun hastaya verilecek kan bileşeni ve miktarı ile ilgili istemi, order görülmelidir.
Transfüzyon tarih ve saati, transfüzyon yapılacak komponentin torba numarası transfüzyon sırası ve transfüzyon sonrası klinik durum kaydedilmeli, transfüzyonun bitiş zamanı kaydedilmelidir.
27 Eğitim Birimi 2014
Hastanın Hazırlanması
28 Transfüzyon yapılacak damar yolu önceden açılmalıdır. ise damar yolu % 0.9 NaCI ile yıkandıktan sonra kullanılmalıdır.) (hastanın tedavi amaçlı açılan damar yolu dışında damar yolu açılmalı, mümkün değil Akım problemi olmayan geniş çaplı bir ven kullanılmalıdır. Geniş çaplı iğneler kullanılmalıdır. Erişkinler için 18 veya 19 gauge, çocuklar için minimum 22-23 gauge çelik iğne veya plastik kateter kullanılmalıdır.
Kan bileşeni, transfüzyon seti ve iğnesi, 4 saatten daha uzun süre kullanılmamalıdır. Çünkü oda ısısında uygulanan kandaki fibrin
ağları ve hücresel kalıntılar bakteriyel üreme için uygun bir ortam oluştururlar. Bu da SEPSİSE yol açar.
Eğitim Birimi 2014
29 Transfüzyon öncesi eritrositler ısıtılmalı mıdır? HAYIR! ANCAK; Soğuk ve fazla miktarda kanın çok hızlı verilmesi kardiak arreste neden olur.
Özel durumlar hariç;
Kan ısısı 42 derecenin üzerine çıkarılmamalıdır.
30 dakika süreyle 100 mL/dk hızında transfüzyon Yeni doğanda exchange transfüzyon Paroksismal soğuk hemoglobinüri Soğuk agglutinin hastalığı olanlar Erişkinde 50cc/kg/saat’ten, çocukta ise 15 cc/kg/saat’ten daha hızlı transfüzyonlarda ısıtılmalıdır.
Eğitim Birimi 2014
Neler yapılmamalıdır?
Komponent içine verilmesi düşünülen herhangi bir ilaç veya sıvı katılmamalıdır Eğer konsantre eritrosit akışını hızlandırmak için dilüsyon isteniyorsa sadece % 0.9 NaCl kullanılmalıdır. % 5 dekstroz ve hipotonik solüsyonlar hemoliz yapabilir. Ca içeren solüsyonlar (Ringer Laktat) pıhtı oluşturabilir Komponent diğer sıvılara “saplama” şeklinde verilmemelidir 30 Eğitim Birimi 2014
Transfüzyona Başlanması
Eğer hastada problem olmazsa infüzyon hızı arttırılır 31 Eğitim Birimi 2014
Akut kan transfüzyon reaksiyonu şüphesi
Akut hemolitik reaksiyonlarda klinik tablo, ölüme kadar giden durumdan, anemiye veya şans eseri saptanan asemptomatik olaylara kadar farklı şekillerde ortaya çıkabilir.
Ateş, üşüme, titreme Ağrı Solunum sıkıntısı Bulantı-kusma Hipertansiyon Hipotansiyon Ciltte kızarıklık veya ürtiker İdrarın kırmızılaşması
32 Eğitim Birimi 2014
Akut kan transfüzyon reaksiyonu şüphesi
Transfüzyon hemen durdurulur.
İntravenöz yol açılarak %0,9’luk NaCL solüsyonu verilir.
Doğru kan ünitesinin doğru hastaya verilip verilmediğinden emin olmak için: Hastanın kan grubu belgesinde bildirilen kan grubu ile kan ünitesi üzerindeki etikette yazan kan grubu karşılaştırılır.
Uygunluk raporu tekrar gözden geçirilir.
Hastanın adı soyadı, hasta numarası, doğum tarihi, TC ve başka kimlik bilgileri, hastanın kimliği ile karşılaştırılır.
Uygunluk raporundaki ürün numarası ile torba etiketindeki ürün numarası karşılaştırılır ve “çapraz karşılaştırma uygundur” ifadesi aranır .
33 Eğitim Birimi 2014
Kan Ve Kan Ürünleri Transfüzyon Reaksiyonu Bildirim Formu:
Hastada reaksiyon gelişirse; ilgili hekim tarafında doldurulur
* Akut hemolitik transfüzyon reaksiyonu, * Anaflaksi, * Transfüzyonla ilişkili sepsis, * TRALI (Transfusion-related acute lung injury) hızlı tıbbi yardım gerektiren reaksiyonlardır
34 Eğitim Birimi 2014
35 Eğitim Birimi 2014
İlgili reaksiyon tanımlanarak reaksiyon sonrası
* Setiyle birlikte kan torbası * Diğer koldan 2 tüp kan örneği (bir biyokimya-bir hemogram tüpü) * Hastanın ilk idrar örneği tahlil için TM’ne gönderilir.
* TM ve Hasta Güvenliği Ekibine bildirilir.
* Aynı damar yoluyla verilen diğer solüsyonlar, 36 * Bu transfüzyonla ilişkili tüm form ve etiketler, transfüzyon merkezine gönderilmelidir.
Eğitim Birimi 2014
37 Eğitim Birimi 2014