Transcript ANDROİD - Melih Hilmi Uludağ
« Bir tutkunun sonucu »
ANDROİD
Melih Hilmi Uludağ 11.08.2014
IÇINDEKILER
Android’ i Tanıyalım
Android Nedir?
Android’i Oluşturan Bölümler Android Özellikleri Yapıllan Eleştiri Android Sürümleri Android’ in araçlarla olan uyumu Android vs İOS yaklaşımı Soru
Android Geliştirme
Android Geliştirmeye Giriş Android İçin Gerekli Yazılımlar Android Yaşam Döngüsü Eclipse Arayüzü Örnek Uygulama (Eclipse üzerinden)
BÖLÜM 1
ANDROID’ I TANIYALIM
ANDROID NEDIR
?
Bilim kurgu’ dur. Zeki canlı varlıklar tarafından yapılmış insansı makinelere verilen addır. Android INC. Şirketi adını buradan ilham alarak 2003 yılındı kurulmuştur. O zamanlarda Nokia’ nın Symbian sistemli telefonları ve Windows Phone’ ler vardır. 2005 in Temmuz ayında Google’ in kendi bünyesine kattığı bu şirket, Google ve HTC ortaklığı ile Android teknolojisini birleştiren ilk Linux tabanlı Android telefon HTC Dream ise 2008′de satışa çıkardı. Daha sonraları Open Handset Alliance ve özgür yazılım topluluğu ile geliştirirerek olan Linux tabanlı açık kaynak kodlu bir mobil işletim sistemi yaparak günümüze kadar getirmiştir. Android, büyük hızla gelişmeye ve yenilenmeye devam ediyor.
Not:
Open Handset Alliance, mobil cihazlar için açık standartlara dayanan bir araya gelen 84 firmanın oluşturduğu bir uluslararası birliktir. Üye firmalar arasında Google'ın dışında HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm,Samsung Electronics, LG Electronics, Nvidia gibi firmalar bulunmaktadır.
Android, Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş bir mobil işletim sistemi olduğunu söyledik. Bu sistemin ara katman yazılımı, kütüphaneleri ve API’ si
C diliyle
yazılmıştır. Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu Java-uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışır. Android, derlenmiş Java kodunu çalıştırmak için dinamik çevirmeli (JIT) Dalvik sanal makinasını kullanır ve cihazların fonksiyonelliğini artıran uygulamaların geliştirilmesi için çalışan geniş bir programcı-geliştirici çevresine sahiptir.
ANDROID BÖLÜMLERI
Android işletim sistemi beş kısımdan oluşur.
Çekirdek:Linux kernelidir. Güvenlik, hafıza yönetimi, süreç yönetimi, ağ yığınları ve sürücü modellerini içerir.
Android Runtime: Sanal makinedir. Dalvik Sanal Makinesini de içerir.
Kütüphaneler: Veritabanı kütüphaneleri, web tarayıcı kütüphaneleri, grafik ve arayüz kütüphanelerini içerir.
Uygulama Çatısı: Uygulama geliştiricilere geniş bir platform sunan kısımdır.
Uygulama Katmanı: Doğrudan Java (programlama dili) yle geliştirilmiş uygulamaları içerir.
Uygulama Katmanı Çekirdek Uygulama Çatısı Kütüphaneler Android Runtime
ANDROID ÖZELLIKLERI
Android'in son sürümleri, çoklu-görev (multitasking), çoklu-dokunuş (multitouch) ve Adobe Flash desteğiyle beraber gelmektedir. Google Play Store ile uygulamalar yüklenebilmektedir.
Handset Çizimler
OpenGL ES 3.0 tabanlı 3D Grafik kütüphaneleriyle yazılım geliştiricilere son derece kolaylık sağlar.Cihazın donanım özellikleriyle 3D grafikler elde edebilrsiniz.
Depolama
Bilgi depolama amaçlı SQLite kullanılmaktadır.(En etkin)
Bağlanabilirlik
Android, GSM, Bluetooth, EDGE, 3G,LTE(4G) NFC ve Wi-Fi bağlantısını destekler.
Mesajlaşma
Hem SMS hem de MMS desteği vardır.
Web Tarayıcısı
Android'in web tarayıcısı açık kaynak kodlu WebKit application framework üzerine kuruludur.
Medya Destekleri
Android, MPEG-4, MP4, H.264, MP3, ve AAC, AMR, JPEG, PNG, GIF gibi ses/video/resim formatlarını desteklemektedir.
Ek Donanımları
Android, titreme önlemeli fotoğraf/video kameralarda, dokunmatik ekranda, GPS, pusulalar ve ivmeölçerlerde son derece yeteneklidir.
ANDROID’ IN TEK GEÇERLI ELEŞTIRISI
Android, Google tarafından tam olarak bedava olduğu duyurulmadığı için eleştirilmektedir. SDK'nın bazı bölümleri hâlâ patentli olup açık kaynak kodlu değildir. Bunun Google tarafından kontrollü olarak yapıldığına inanılmaktadır.
ANDROID SÜRÜMLERI
Sürüm 1.1
1.2
4.0
4.1
4.2
4.3
4.4
1.5
1.6
2.0/2.1
2.2
2.3
3.0/3.1/3.2 (sadece tablet bilgisayarlar için) L Kod adı Astro Bender Cupcake Donut Eclair Froyo Gingerbread Honeycomb Ice Cream Sandwich Jelly Bean Jelly Bean
Jelly Bean KitKat ®
Yayın tarihi 9 Şubat 2009 16 Mart 2009 30 Nisan 2009 15 Eylül 2009 26 Ekim 2009 20 Mayıs 2010 6 Aralık 2010 Şubat 2011 19 Ekim 2011 9 Temmuz 2012 29 Ekim 2012
24 Temmuz 2013 31 Ekim 2013
26 Haziran 2014 (önizleme)
ARTIK ARAÇLARDA ANDROID KULLANACAK
Basit, sezgisel arayüzü, entegre direksiyon kontrolleri ve güçlü, yeni sesli işlemleriyle, dikkatinizin dağılmasını
minimuma indirecek şekilde tasarlandığından her zaman yola odaklanmamızı amaçlayan bir yapı
geliyor. Çoğu otomobil markalarınında modellerine katacağı bu özellik dört gözle bekleniyor…
Artık yolları Google Haritalar gösterecek. Ücretsiz sesli navigasyon, canlı trafik bilgileri, şerit kılavuzu ve daha birçok özellikle gideceğiniz yere ulaşmak çok kolay.
ANDROİD ÖZGÜRLÜĞÜ MÜ
?
iOS AKICILIĞI MI
?
VS
Gün geçtikçe akıllı telefonların hayatımızda yeri ve önemi büyümeye devam ediyor. Android, iOS, Windows Phone ve BB Os'un en çok kullanılan işletim sistemleri olduğunu düşünürsek ve bunlar içerisinden Android ve İOS u ele alacak olursak seçiminiz ne olur?
Bu seçimi yapmak oldukça zordur. Kullanıcıların kendine özgü olduğunu hissettiren teknolojiye doğru yol aldığını söylemek gerekir. Konumuz Android olunca bu noktaya da değinmek istedim. İOS ve Android belirli ayrıcalıklarını ele alacak olursam, İOS'un appstore‘u Android markete(Google Play) göre çok daha geniştir. (iphone++;) Her birinin kendine özgü programları vardır. facetime, google goggles vs.
Android bir çok farklı markayla gelmektedir, Donanım olarak daha üstündür.İOS bir tek Iphone ile gelmektedir.
(android++;)
Buna bağlı olarak Android ile ilgili sorunlar cihaz kaynaklı olunca çözmek biraz daha zor olabilirken, İOS için böyle bir problem yoktur.
(iphone++;)
Android open source iken İOS değildir.
(android++;)
Android appleri İOS’ a göre daha ucuzdur genelde. (android++;) İOS'ta jailbreak yaparak elde edeceğiniz özellikleri, Android ile bir iki dokunuşla çözersiniz.
(android++;)
PEKİ, SİZCE
ANDROİD MASAÜSTÜNE ÇIKMALI MI
?
Evet Hayır Apple, telefonlarında 3,5 inç ekran kullanırken, bundan büyük boyutlara sıcak bakmıyordu. iPhone 5’e bakınca 4 inç eşiğini atladığını görüyoruz. Steve Jobs da 7 inçlik tabletlere ‘arada kalmışlar’ diyerek kötülüyordu. Endüstrinin deneysel girişimleri oluyor. Bu cihaza bir tablet olarak değil, isteğe bağlı klavye ve fare ekleyebileceğin, dokunmatik, hepsi bir arada bilgisayar olarak bakmak lazım. Uygulamaların çoğu ücretsiz, üreticiler ve kullanıcılar rağbet ettikçe uygulama geliştiricileri de trendleri takip ederek masaüstü için verimli kullanabileceğimiz uygulamalar yazacaklardır. Ayrıca bu cihazlar, çocuklar için de çok uygun olacaktır. Yaratıcılıklarını keşfedebilecekleri yüzlerce uygulama var.
Uygulama geliştiricileri yüzlerce çeşit çözünürlük, yüzlerce farklı donanım kombinasyonu olduğu için, hangi birine uyum sağlayacaklarını şaşırıyorlar. Örneğin, iOS te herhangi bir uygulama Google Play’de indirildiğinde Android’de problem çıkarabilir. Çünkü her tablette düzgün görüntülenemeyebilir. Yıllardır standartlaştırma adımı atılmayan sistemde olacak olası durumlar: X cihazda düzgün çalışan A uygulaması, Y cihazda çözünürlük yüzünden sorun çıkarıyor, bu cihazın işlemcisi, şu uygulamaların yapıldığı C platformunu desteklemiyor gibi tonla şeyle boğuşabiliriz.
BÖLÜM 2
ANDROİD GELİŞTİRME
SetContentView(new TextView (this) { Text = “ Merhaba Android!” });
ANDROİD GELİŞTİRMEYE GİRİŞ
…………Uygulama yazılımları ise, Apache harmony üzerine kurulu Java uyumlu kütüphaneleri içine alan uygulama iskeleti üzerinden çalışır demiştik önceki sayfalarda. Android, aslında birçok dilde geliştirilebilir. Örneğin C#, Python gibi. Sisteme entegre edilen bir arayüzle (c# için Mono For Android gibi) proje dosyaları önce bytecode a çevirilir daha sonra Android in Dalvik sanal makinası bu kodu işleyerek çözüm üretir.
ANDROID İÇİN GEREKLİ YAZILIMLAR JAVA DEVELOPMENT KIT (JDK) ANDROID SDK ECLİPSE SDK (VEYA BAŞKA BİR IDE)
indir indir indir Eclipse Juno İçerisine dahil edilmiş
ANDROID’ İN İÇ YAPISI / YAŞAM DÖNGÜSÜ
Android Geliştirmeye
Eclipse
üzerinden devam edelim…
Proje Dosyasını İndir .Apk Dosyasını İndir
KAYNAKLAR:
http://www.android.com/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Android_(i%C5%9Fletim_sistemi)
http://developer.android.com/index.html
http://www.andronova.net/
http://www.androiddeveloperdays.com/tr/
Android, « Bir tutkunun sonucu » Melih Hilmi Uludağ 11.08.2014