Piata Valutara - economieXICeconomictgmures

Download Report

Transcript Piata Valutara - economieXICeconomictgmures

Colegiul Economic “Transilvania” Profesor: Balan Sorina Ichim Adrian Clasa a XI-a B

            1.Introducere

2. Rolul pietei valutare 3. Istorie 4. Valutele si cotatiile acestora 5. Simbolurile valutelor 6. Motivatia operatiunilor pe piata valutara 7. Participantii la piata valutara 8. Formarea cursului valutar 9. Functiile relatiilor financiar-valutare 10. Operatiuni pe piata valutara 11.Piata valutara in Romania 12.Bibliografie

Piața valutară sau ForEx sau FX (prescurtat de la foreign exchange market din engleză) este o piață a tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a valutelor. Piețele valutare permit participanților să schimbe o anumită monedă contra altei monede. Una dintre părți cumpără o anumită monedă de la cealaltă parte, în schimbul unei alte monede.

2.Rolul pietei valutare

Rolul pietei valutare este determinat in primul rand de posibilitatile pe care le ofera participantilor la schimburile economice pt alegerea si obtinerea mijloacelor de creditare si de plati cele mai convenabile.

Spre sfârșitul celui de Al Doilea Război Mondial, guvernele aliate s-au întâlnit în cadrul Conferinței ONU pe probleme monetare și financiare. . În cadrul conferinței au fost înființate două organisme, Fondul Monetar Internațional și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Banca Mondială).

4.Valutele si cotatiile acestora

Cursul (de schimb), cotația, sau prețul valutelor este determinat de către piață, prin raportul dintre cererea și oferta de valută a unei țări. Cotația reflectă acea cantitate (volum) de valută națională, care trebuie plătită pentru o unitate de valută străină (cotatie directă), ori invers cantitatea (volumul) de valută străină, care trebuie plătită pentru o unitate de monedă națională (cotatie inversă).

Simboluri Principalelor Valute: USD - dolarul american EUR - euro JPY - yenul japonez GBP - lira sterlină CHF - francul elvețian CAD - dolarul canadian AUD - dolarul australian NZD - dolarul neozeelandez Pentru fiecare valută există o simbolizare standard, recunoscută în lumea întreagă și aprobată prin standardele de conformitate ISO 4217. Aceste valute sunt grupate in perechi. Cele mai mari si tranzactionate perechi valutare sunt: EUR/USD GBP/USD USD/CHF USD/JPY

Scopul principal al operatiunilor pe piata valutara este dat de necesitatea procurarii valutei in vederea asigurarii miscarii internationale de valoare.

Caracterul fluctuant al valutelor a impus operatiilor pe piata valutara si o motivatie de asigurare contra riscului valutar in realizarea operatiunilor de vanzare-cumparare.

7. Participantii la piata valutara

Piata valutara este ordonata de intermediari, ei au rolul de a forma piata punand in contact ofertantii cu solicitantii.

In postura de intermediari actioneaza: - bancile comerciale, - bursele de valori, - casele de schimb valutar, - persoane sau institutii pe post de brokeri si dealeri .

Datorită globalizarii piețelor internaționale de capital, cursul fiecărei valute este efectiv unic în toată lumea, în orice clipă, și se formează în baza cotatiei curente, propusă de către actorii majori de pe piață. Factorii de bază care conduc la formarea cursului pot fi: -schimbarea indicatorilor economici ai unei țări; -evenimentele politice importante, în țară și peste hotare; -efectuarea operatiilor de vânzare/cumpărare a valutei în volume mari; -evenimentele importante pe alte piețe de capital; -schimbarea deciziilor (pe baza analitică) vis-a-vis de cursul valutar de către majoritatea participiantilor pe piață; -zvonurile pe piață sau schimbarea în „psihologia pieței”.

1.Creditarea internationala- relatia de creditare internationala ; se constituie si se repartizeaza resursele financiare constituite fie in cadrul organismelor financiare internationale, fie in cadrul institutiilor financiare nationale, fie de la persoane fizice sau juridice. 2. Finantare sunt disponibilitati banesti ale bancilor, ale caselor de economii, resurse financiare ale altor organisme international 3. Contributia pe care o au acestea la constructia circuitului economic mondial. Aceasta constructie se bazeaza pe sistemul relatiilor financiar-valutare.

10.Operatiuni pe piata valutara

Tipurile de operatiuni posibile pe piata valutara sunt in functie de timp: - operatiuni la vedere -; spot, - operatiuni la termen -; forward.

Aceste operatiuni presupun reglementari specifice si utilizari in functie de scopul operatorilor de pe piata valutara.

Obiectivul fundamental al politicii valutare începând cu anul 1991 l-a constituit înfăptuirea convertibilităţii interne a leului, ca una din premisele esenţiale pentru realizarea pe termen mediu a convertibilităţii depline a monedei naţionale.

Banca Naţională a României, în colaborare cu Guvernul, a organizat şi deschis, în februarie 1991, piaţa valutară interbancară, unde s-a tranzacţionat partea de 50 la sută, rămasă la dispoziţia exportatorilor. Concomitent cu echivalentul în lei al sumei în valută virată la fondul valutar al statului, stabilit la cursul în vigoare din ziua efectuării operaţiunii, se credita contul în lei al agentului economic. Diferenţa de 50 la sută trebuia virată în contul curent în valută al agentului

     http://www.wikipedia.ro

http://www.google.ro

http://www.e-referate.ro

http://www.preferatele.ro

Economie clasa a XI-a, Ilie Gavrilă, Dan Nițescu, P. Tănase Ghiță, Constantin Popescu, editura Economică Preuniversitaria