06_Proiect PPPDEI_Bazinul hidrografic Buzau

Download Report

Transcript 06_Proiect PPPDEI_Bazinul hidrografic Buzau

PLANUL

DE PREVENIREA, PROTECTIA SI DIMINUAREA EFECTELOR INUNDATIILOR IN SPATIUL HIDROGRAFIC BUZAU IALOMITA

Proiectul “Plan pentru Prevenire, Protectia si Diminuarea Efectelor Inundatiilor in spatiul hidrografic Buzau Ialomita” este cofinantat din fonduri europene prin:

Programul Operational Sectorial Mediu”

“Axa Prioritară 5” - Implementarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc Domeniu major de intervenţie 1 – Protectia împotriva inundatiilor

Obiectivul GENERAL al POS Mediu Protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata in Romania, urmarindu-se conformarea cu prevederile acquis-ului de mediu.

Obiectiv SPECIFIC al Axei prioritare 5: Reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populatiei, prin implementarea măsurilor preventive în cele mai vulnerabile zone, până în 2015.

Obiectivele Axei prioritare 5: Prevenirea si reducerea riscului la inundatii Protectia impotriva eroziunii costiere Domeniul de interventie 1 - Protectia împotriva inundatiilor Domeniul de interventie 2 - Protectie impotriva eroziunii costiere,refacerea plajelor din zona sudică a Mării Negre si protectia acestora la eroziuni Domeniile pe care ANAR s-a axat in selectarea proiectelor au fost:

-Infrastructură pentru prevenirea inundatiilor si reducerea consecintelor distructive ale inundatiilor -Elaborarea hărtilor de inundabilitate, planuri si măsuri, inclusiv informare publică

În decembrie 2010, a fost semnat Contractul de finantare nr.103099 pentru proiectul „Plan pentru prevenirea, protectia si diminuarea efectelor

inundatiilor în spatiul hidrografic Buzău – Ialomita” .

Valoarea totala a proiectului este de : 12.878.224 lei, aproximativ 3.020.504 euro.

Durata proiectului : 24 luni Data de incepere – 23.12.2010

Data de finalizare – 30.11.2012

Beneficiarii directi ai acestui proiect sunt :

Administratia Natională „Apele Române”, respectiv Administratia Bazinală

de Apă Buzău-Ialomita care, la finalul proiectului, se vor conforma cerintelor Directivei 2007/60/CE privind evaluarea si gestionarea riscurilor de inundatii si ale Legii apei 107/1996 cu modificările si completările ulterioare, privind realizarea hărtilor de hazard la inundatii de pe cursurile de apă cuprinse în zonele de interes ale proiectului

.

Proiectul se va desfasura in cadrul a patru subbazine hidrografice, de-a lungul celor 4 rauri principale Buzau, Ialomita, Mostistea si Calmatui (afluenti ai Siretului si Dunarii) si se afla in intregime in administrarea Administratiei Bazinale de Apa Buzau-Ialomita.

• • • Suprafata totala administrata de ABA Buzau Ialomita este de 24699 kmp, Lungimea totala a retelei hidrografice este de 5505 Km.

Suprafata cumulata a lacurilor naturale din B.H. Buzau, B.H. Ialomita, B.H. Mostistea si B.H. Calmatui este de : 92.04 kmp .

Suprafata totala : 24699 km2 (9,4 % din teritoriul

ţă

rii) Infrastructura de aparare existenta in spatiul hidrografic administrat de Administratia Bazinala de Apa Buzau-Ialomita consta in 226 km de diguri de aparare, 678 km regularizari de rauri, 442 km de aparari-consolidari de maluri, 17 lacuri de acumulare principale.

Bazinul hidrografic Buzau • • •

Suprafata bazinului hidrografic Buzau=5505 Kmp Lungime curs principal=302 Km Principalii afluienti ai raului Buzau sunt : Bâsca Mare Bâsca Chiojdului, Slănic, Nişcov, Câlnău, Valea Boului, Buzoel şi Ciulniţa.

Bazinul hidrografic Ialomita • • • Suprafata bazinului hidrografic Ialomita=10350 km² Lungime curs principal=417 Km Principalii afluienti ai raului Ialomita sunt : Ialomicioara 1 ( L=14 km) ; Ialomicioara 2 (L=27 km) ; Bizdidel (L=26 km) ; Vulcana ( L=20 km) ; Cricovul Dulce (L=80 km) ; Snagov (L=47 km) ; Prahova (L=193 km) ; S

ă

rata (L=72 km) .

Bazinul hidrografic Mostistea • • • Suprafata bazin = 1758 kmp Lungime curs principal = 98km.

Principalii afluienti ai raului Mostistea sunt : Luica – 150 kmp, Belciugatele – 96 kmp, Vanata – 778 kmp si Argova – 305 kmp.

Bazinul hidrografic Calmatui • • • Suprafata bazin = 1668 kmp Lungime curs principal =152 km Principali afluienti : Rusavat, Negreasca, Trambul, Buzoel

Obiectivul general al proiectului

Reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populatiei prin implementarea masurilor preventive in cele mai vulnerabile zone pana in 2015.

Obiective specifice: Întocmirea hărtilor cu limitele zonelor inundabile, detalierea hărtii de hazard natural la nivelul localitătilor unde sunt promovate lucrari de investitii.

Revizuirea Planurilor de apărare împotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase si accidentelor la constructiile hidrotehnice din administrare, a celor locale, judetene si pe bazine hidrografice (functie de aria si importanta lucrarii), cu prezentare inclusiv in format electronic (baze de date, GIS, imagini raster, procesare texte, tehnologii web).

Stabilirea unui program pentru informarea si participarea publicului în procesul luării de decizii.

Instruire în domeniul reducerii riscurilor.

Proiectul raspunde la:

• • •

Protejarea calitatii mediului prin cunoasterea zonelor supuse riscului la inundatii la diverse probabilitati de producere a viiturilor, ca baza pentru realizarea de planuri si masuri privind managementul riscului la inundatii Cresterea sigurantei in zonele locuite, prin cunoasterea zonelor inundabile si planificarea realizării de constructii si a amenajarii corespunzătoare a teritoriului în zonele supuse riscului la inundatii.

Reducerea pagubelor produse de inundatii, prin luarea măsurilor de protectie ce se impun, în urma delimitării cât mai exacte a zonelor inundabile si stabilirii diferitelor scenarii de urmat in vederea atingerii acestui obiectiv.

In concluzie, proiectul raspunde obiectivului principal specific al Axei Prioritare 5 a POS Mediu, respectiv „Reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale cu efect asupra populatiei, prin implementarea masurilor preventive in cele mai vulnerabile zone pana in 2015”, cat si la obiectivul general al POS Mediu.

Principalele etape in indeplinirea obiectivelor proiectului sunt:

-

Întocmirea hartilor cu limitele zonelor inundabile, detalierea hărtii de hazard natural la nivelul localitătilor unde sunt promovate lucrari de investitii.

- Elaborarea planului de prevenire, protectie si diminuare a efectelor inundatiilor in spatiul hidrografic Buzau Ialomita; Imbunatatirea eficacitatii sistemului de aparare impotriva inundatiilor

-

Modernizarea sistemelor de supraveghere, avertizare si alarmare in perioada apelor mari generatoare de inundatii.

- Revizuirea Planurilor de apărare impotriva inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase si accidentelor la constructiile hidrotehnice din administrare, a celor locale judetene si pe bazine hidrografice (functie de aria si importanta lucrarii), cu prezentare inclusiv in format electronic (baze de date, GIS, imagini raster, procesare texte, tehnologii web).

Utilitatea publica a proiectului

Proiectul presupune realizarea hărtilor de hazard la inundatii pe tronsoane ale cursurilor de apă principale si ale afluentilor de gradul I si II. În cadrul acestui proiect, se foloseste metoda de scanare LIDAR (Light Intensity Detection and Ranging) care constă în efectuarea de zboruri aerospatiale, în urma cărora se va obtine modelul digital al cursului de apă si al zonei adiacente. Pe lângă zborurile aerospatiale, se vor efectua si lucrări de teren, respectiv ridicări topografice conventionale, care constau în realizarea bazei de date topografice si care au ca rezultat editarea de hărti în format GIS, precum si efectuarea de studii hidraulice, hidrologice si de management al bazinului hidrografic. La ora actuală, dispunem de planuri de apărare împotriva inundatiilor, la nivelul fiecarei localităti, la nivel de comună, sistem hidrotehnic, judet si bazin hidrografic. Aceste planuri au fost calculate după datele inundatiilor istorice, pe baza cărora s-au trasat benzile de inundabilitate. Aceste planuri arată zonele cele mai vulnerabile la inundatii indicate de inundatiile istorice.

Spre deosebire de planurile de apărare pe care le avem în prezent, hărtile de hazard la inundatii vor arăta cu precizie ridicată extinderea zonei inundate si, în anumite situatii, vor putea să ofere informatii referitoare la viteza apei, adâncimea apei la viituri, corespunzătoatoare unor debite cu diferite probabilităti de depăsire (0,1%; 1%; 5%; 10%), adică date referitoare la inundatii care se petrec odată la 1000 de ani, odată la 100 de ani, odată la 20 ani. respectiv odată la 10 ani”.

După elaborarea hărtilor de hazard, ele vor fi puse la dispozitia consiliilor judetene pentru a elabora hărtile de risc (hărti care vor indica nivelul pagubelor care se vor produce si zonele de evacuare a populatiei, în baza datelor obtinute din hărtile de hazard), conform prevederilor legislatiei incidente. Odată finalizate, hărtile vor fi puse ulterior la dispozitia autoritătilor locale, dar si a publicului larg.

CONCLUZII „

Planul pentru Prevenirea, Protectia si Diminuarea Efectelor Inundatilor în bazinul hidrografic Buzău - Ialomita, etapa -

Elaborarea hărtilor de hazard la inundatii ” face parte integrantă din politica natională în domeniul gospodăririi apelor, constituind un instrument absolut necesar pentru coordonarea la nivel national si corelarea la nivel bazinal a lucrărilor de investitii pentru prevenirea si combaterea inundatiilor.

Rezultatele proiectului reprezintă un instrument absolut necesar pentru coordonarea la nivelul bazinelor hidrografice Buzau, Ialomita, Mostistea si Calmatui a activitătii de management al riscului la inundatii.

Prin obiectivele pe care si le propune, acest proiect răspunde obligatiilor pe care statul român si le-a asumat cu privire la implementarea Directivei Inundatii.