Planul Inclinat

Download Report

Transcript Planul Inclinat

Planul Inclinat .

Generalitati.

Planul înclinat este în mecanică o suprafață plană care formează un anumit unghi cu orizontala. Acesta este utilizat la ridicarea maselor (obiectelor grele) la o anumită înălțime folosindu-se o forță mai mică decât în cazul ridicării lor pe direcție verticală. Totuși trebuie menționat, că lucrul mecanic efectuat nu devine mai mic, deci rămâne neschimbat.

Plan înclinat

N = Forţa normală care este perpendiculară pe plan m = masa obiectului g = accelerația gravitațională θ = Unghiul de înclinare față de orizontală f = Forța de frecare cu planul înclinat

Planul înclinat aparține în teoria mecanicii de categoria "mașini simple", tot așa cum scripetele sau șurubul. Aplicații curente ale planului înclinat sunt serpentinele de drumuri din munți pentru urcarea și coborârea vehiculelor, sau șurubul - ca un cilindru cu un plan înclinat prăguit și înfășurat elicoidal în jurul său.

Aplicatii practice ale PLANULUI INCLINAT:

In viata de zi cu zi, aplicatiile planului inclinat sunt des folosite fara ca oamenii sa isi dea seama.

Descompunearea fortelor pe PLANUL INCLINAT :

Fortelor care actioneazã pe directia planului înclinat li se mai adaugã si forta de frecare, care este îndreptatã în sens opus miscãrii.

Aplicatii :

Ecuatiile de echilibru: Pentru rezolvarea aplicatiilor este necesara proiectarea intr-un desen schematic al datelor problemelor. In desenul schematic, pentru usurarea ajungerii la rezultatul final, se cere reprzentarea sistemului de axe coordonate. Astfel, de ajunge la urmatorul sistem :

OX : -Ff-Gt+Ft=0 OY : N-Gn=0 Sin α = Gt/G=> Gt=G sin α => m*g*sin α=Gt Cos α=Gn/G=>Gn=G cos α => m*g*cos α

Pe planul inclinat este infatisat un corp tractat, actiunea fiind bazata pe caracteristicile unui dinamomentru:

Cu ajutorul vectorilor putem infatisa mai usor actiunile desfasurate pe un plan inclinat:

Mangnetismul.

Generalitati.

Magnetismul este unul dintre fenomenele care se manifestă prin forțe de atracție sau respingere între corpuri; forțele magnetice își au originea în mișcarea electronilor sau a altor particule cu sarcină electrică. Atunci c a nd magnetismul este produs de sarcini electrice libere, de exemplu în curentul electric, în plasmă sau în fluxuri de particule încărcate electric, fenomenul se numește electromagnetism.

E lectronii aflați în mișcare orbitală în atom produc magnetism; acesta este mai lesne de observat în magneții permanenți, de exemplu în mineralele naturale precum magnetitul (un oxid de fier, Fe3O4) sau în fier și unele aliaje ale sale (inclusiv o parte din oțeluri) care pot fi magnetizate. Magnetismul se manifestă și sub formă de lichide magnetice.

Aplicatii.

Pentru a intelege mai bine aceasta “Teorie a magnetismului”, aplicatiile sunt cea mai buna solutie.

 Un magnet are doi poli. Cand doi poli de acelasi fel apartinand unor magneti diferiti sunt asezati unul langa altul, acestia se resping, iar cand polii sunt diferiti, acestia se atrag.

Busola prezenta in aplicatie poate indica acest lucru :

De asemenea, Pamantul este cuprins de acest camp magnetic, fiind insusi o aplicatie a acestui fenomen.

 Acest proiect a fost relizat de :  Raducanu Cristina  Clasa a IX-a A Filologie