Burse Comenius - Şcoala cu clasele I

Download Report

Transcript Burse Comenius - Şcoala cu clasele I

PROJECT BASED SCHOOL MANAGEMENT PRO-SCHOOL Project Number: 142320-LLP-1-2008-1-TR-COMENIUS-CMP

ACTIVITATE DE DISEMINARE

În urma participării la stagiul de formare continuă din cadrul Programului Sectorial Comenius

PROJECT-BASED SCHOOL MANAGEMENT AND EFFECTIVE SCHOOL INDICATORS

Institu ț ia organizatoare: Menderes Town National Education Directorate Izmir, Turcia 26 septembrie – 2 octombrie 2010 prof. Mitru Alexandru Director adjunct Şcoala cu clasele I – VIII Dora Dalles Bucşani

DESFĂŞURAREA ACTIVITĂŢII DE FORMARE

    

1. ACTIVITĂŢI DE PREGĂTIRE

Pe toată perioada verii, am menţinut permanent contactul cu responsabilul de proiect Emin Bakay. Am studiat toate materialele şi documentele trimise de organizatorii stagiului de formare, precum Project Based School Management - In Service Training Curriculum sau Training Modules - for Managers and other Managerial Staff.

În conformitate cu cerinţele organizatorilor, am realizat două prezentari power-point. În primul material am prezentat organizarea sistemului educţional din România. În al doilea material am prezentat unitatea şcolară în care îmi desfăşor activitatea şi instrumentele utilizate în monitorizarea activităţii la nivelul şcolii. În scopul promovării ţării noastre şi a judeţului Dâmboviţa, am realizat o prezentare cu cele mai reprezentative obiective turistice. De asemenea, mi-am perfecţionat cunoştinţele de limbă engleză prin studiu individual, în special cu termeni specifici managementului educaţional.

2. CONŢINUTUL ACTIVITĂŢII DE FORMARE

 Stagiul de formare s-a desfășurat pe parcursul a 30 de ore de activități frontale formator - cursanți; activități în grupuri de lucru; activități în ateliere de lucru și vizite de documentare și informare la două unități școlare din zona Izmir. Activitățile desfășurate au fost bine structurate iar desfășurarea lor s-a realizat în condiții optime. Grupul, format din reprezentanți ai Turciei, Belgiei, Cehiei, Greciei, Italiei și României, a dat dovadă de punctualitate, disponibilitate de dialog și cooperare privind activitățile specifice, desfășurate în calitate de manager scolar.

       Subiectele urmărite în cadrul stagiului de formare au fost: 1. Indicatori școlari eficienți și formare profesională pentru managerii școlari în țările Uniunii Europene 2. Managementul ciclului de viață al proiectului 3. Etapele unui proiect 4. Abordarea managementului școlar pe bază de proiect 5. Cum să utilizați instrumentele managementului, bazat pe proiect, în managementul școlar 6. Indicatori de eficacitate școlară

   7. Teoriile de managent și stilurile de manager scolar 8. Resurse umane, conducerea unității, motivația și schimbările survenite într-o unitate școlară 9. Metode de management al calității într-o unitate școlară    Temele au fost abordate sub forma unor prezentări power-point, însoțite de materiale de lucru în echipă, care au încurajat discuțiile și schimbul de idei între formatori și cursanți. Comunicarea și colaborarea în cadrul grupului a fost foarte eficientă, realizîndu-se câteva modele de bună practică în activitatea managerială privind analiza de nevoi a unităților școlare.

Programul inițial, anunțat de organizatori, a fost respectat întocmai.

3. ACTIVITĂŢI DE CONTINUARE

  În perioada următoare voi urmări cu mare atenție site-ul proiectului Pro-School - http://w.w.w.pro-school.eu - pentru a fi la curent cu ultimele materiale realizate de instituțiile partenere în acest proiect.

În perioada stagiului de formare, am pus bazele unor viitoare colaborări cu ceilalți participanți, în privința perfecționării instrumentelor de monitorizare și evaluare în activitatea managerială.

EVALUAREA ACTIVITĂŢII DE FORMARE

     Organizatorii stagiului de pregătire au realizat o descriere publică a cursului, care a corespuns în totalitate cu ceea ce s-a realizat în timpul cursului.

Toţi formatorii au abordat subiectele prezentate din perspectiva pedagogică a acestora şi mai puţin din perspectiva tehnică.

Organizatorii au asigurat fiecărui cursant un suport de curs, care s-a dovedit un instrument foarte util în timpul cursului. Cele mai multe subiecte abordate au fost însoţite de materiale ajutătoare, care au falicitat dialogul între formatori şi cursanţi.

Condiţiile asigurate de organizatorul turc pentru desfăşurarea acestui stagiu au asigurat o atmosferă adecvată comunicării şi colaborării cursanţilor şi formatorilor din cele şase tări prezente.

Evaluarea activităţii de formare, a fost realizată de instituţiile cuprinse în acest proiect, după fiecare modul parcurs. La final, organizatorul a realizat o evaluare generală a cursului printr-un chestionar complex, la care au trebuit să răspundă atât cursanţii cât şi formatorii.

ETAPELE OBŢINERII UNEI FINANŢĂRI PENTRU PROGRAMUL SECTORIAL COMENIUS – MOBILITĂŢI INDIVIDUALE DE FORMARE CONTINUĂ

       1. Accesarea site-ului:

http://www.llp-ro.ro/?d=41

privire la programul sectorial Comenius; pentru citirea informaţiilor cu 2. Pentru a afla care sunt documentele care compun dosarul de candidatura, criteriile de eligibilitate, selectie, excludere si criteriile de acordare a finantarii -

Apelul European General pentru Propuneri de Proiecte 2010

se consulta la adresa:

http://www.llp-ro.ro/userfiles/apel_SEE_2010.pdf

3. Selectarea din catalogul de cursuri Comenius a celor care prezintă interes pentru candidat:

http://ec.europa.eu/education/trainingdatabase

4. Trimiterea unui mail persoanei de contact pentru cursul ales pentru a primi un preaccept de la organizator.

5. Descărcarea formularelor de candidatură de pe adresa:

ro.ro/userfiles/Apel_COM_2010.pdf

http://www.llp-

6. Pregatirea dosarului de candidatură, după precizările făcute în

General pentru Propuneri de Proiecte 2010

040205 si

Apelul European Apelul National pentru Propuneri de proiecte 20010

7. Trimiterea dosarului prin poştă, cu confirmare de primire, la adresa:

Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale Agenţia

, Bucureşti, Calea Şerban Vodă nr. 133, etaj 3, sector 4, cod postal

PROGRAMUL SECTORIAL COMENIUS - OBIECTIVE NATIONALE

 Sustinerea dezvoltarii conceptului de invatare pe tot parcursul vietii in invatamantul pre-primar, primar si secundar si promovarea performantelor, a inovatiilor si a dimensiunii europene in sistemul si practicile educationale;  Consolidarea importantei invatarii pe tot parcursul vietii pentru cresterea coeziunii sociale, a cetateniei active, a dialogului intercultural, a egalitatii de sanse si a dezvoltarii personale;  Promovarea creativitatii, competitivitatii si a educatiei antreprenoriale;  Promovarea invatarii limbilor straine si a diversitatii lingvistice;  Consolidarea rolului invatarii pe tot parcursul vietii in dezvoltarea cetateniei active europene, bazate pe intelegere, respect si toleranta pentru alte culturi;  Promovarea cooperarii intre scoli din Romania si institutii similare din alte tari europene in vederea asigurarii calitatii in educatie;  Incurajarea utilizarii rezultatelor, produselor finale si a schimbului de bune practici in activitatea didactica.

APELUL NAŢIONAL PENTRU PROPUNERI DE PROIECTE

Apelul National Pentru Propuneri De Proiecte 2010 este disponibil la adresa http://www.anpcdefp.ro/programe/llp/referinta/Apel_2010/Apel_2010.pdf 

PROGRAMUL SECTORIAL COMENIUS - PRIORITATI NATIONALE

:

1.

Cadre didactice cu dizabilitati/nevoi speciale (2 puncte);

2.

Cadre didactice care nu au mai beneficiat

niciodata

de grant Comenius-formare continua in LLP sau in programul anterior SOCRATES (2 puncte);

3.

Categorii de profesori mai putin reprezentate in activitatile de formare derulate pana in prezent: educatori, invatatori, consilieri psihopedagogici (2 puncte);

4.

Cadre didactice care lucreaza cu elevi de etnie rroma in procent semnificativ (minimum 25%), sau care lucreaza in scoli pentru elevi cu nevoi speciale. Se va mentiona concret in formularul de candidatura, la sectiunea D.3, cerinta 1, care este procentul acestor elevi din numarul total al elevilor cu care lucreaza candidatul (2 puncte);

5.

Cadre didactice din scoli situate in mediul rural sau in zone defavorizate

6.

Cursuri care abordeaza tema combaterii oricaror forme de discriminare: de sex, rasiala, etnica, religioasa, de varsta, a persoanelor cu dizabilitati sau apartinand unor minoritati sexuale si cursuri care combat inegalitatea intre barbati si femei (1 punct).

BENEFICII ALE ACTIVITĂŢII DE FORMARE

dezvoltarea pe plan profesional

prin îmbogăţirea cunoştinţelor despre utilizarea metodologiilor de management şcolar în activitatea managerială, necesare unui învăţământ de calitate, performant și eficient; 

stabilirea unor relaţii profesionale cu colegi din alte ţări europene

, cu care am realizat schimburi de experienţă pentru:  a promova toleranţa faţă de diferenţele culturale,  a promova diversitatea lingvistică  a promova multiculturalitatea ca valori educaţionale europeane 

cunoaşterea culturii altor state

DIMENSIUNEA EUROPEANĂ A STAGIULUI DE FORMARE

 Dimensiunea europeană în educaţie se asigură:     prin dezvoltarea profesională a personalului managerial, prin încurajarea cooperării transnaţionale dintre unită ț ile şcolare, prin favorizarea studierii limbilor comunitare, prin promovarea cunoaşterii diferitelor culturi.

5 MOTIVE PENTRU A ACCESA BURSE DE FORMARE CONTINUĂ

     1. Posibilitatea de a participa la un curs de formare într-un cadru european, alături de specialişti din alte ţări.

2. Familiarizarea cu noutăţi din domeniul de specialitate: metode de predare şi evaluare, direcţii de cercetare, practici manageriale.

3. Perfecţionarea unei limbi străine.

4. Identificarea de parteneri pentru derularea de proiecte cu finanţare europeană.

5. Vizitarea unei alte ţări, cunoaşterea unor culturi /civilizaţii diferite.

Conţinutul acestei prezentări reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care acest material va fi folosit Mulţumesc pentru atenţie!