CASE-HANDBOK

Download Report

Transcript CASE-HANDBOK

C

ASE

-

HANDBOK

G

ENERELL

C

ASELÖSNING

Ett case är en beskrivning av ett verkligt scenario, ofta ett problem förknippat med ett företag. Caselösning är ett kreativt sätt att träna och testa sin förmåga att snabbt ta till sig information, göra rimliga antaganden, problemlösning. När ett case ska lösas finns en uppsjö av olika metoder som kan användas. Vissa metoder lämpar sig bättre för vissa case än andra. Det finns dock metoder som är relativt generella och kan användas till olika typer av case. Den metod M-Case rekommenderar kallas SCR+A, vilket står för

Situation, Complication, Resolution plus Analysis.

Den använder sig av en så kallad top down approach till skillnad från en bottom-up approach. I skolans värld används oftast en bottom-up-metod där grundliga analyser görs innan slutsatserna dras. Top-down går istället ut på att formulera en hypotes som sedan skall verifieras via data. Om hypotesen inte håller är det bara att formulera en ny hypotes och försöka underbygga den istället. Anledningen till att denna metod används är att det helt enkelt inte går att analysera allting inom tidsramen för caset och att jobba hypotesdrivet sparar generellt sett en del tid. Nedan beskrivs SCR+A i allmänna drag och med ett illustrerande exempel. • S ITUATION I en situation skall given information organiseras. Läs snabbt igenom caset och försök urskilja vilka stycken och delar som är av större vikt samt vilka du kan lägga mindre tid på. Försök förstå företagets styrkor och svagheter och dess situation. I ett verkligt fall kan det t.ex. vara att företaget vinst är nedgående. • C OMPLICATION I komplikationen beskrivs vilka problem som finns till situationen. Försök här bryta ner problemet och koppla till företagets situation. Problemen kan vara av ekonomisk karaktär men kan också handla om lagar och regler. I fallet som började illustreras ovan kan det vara att företaget har ökade kostnader. • R ESOLUTION I denna del handlar det om att komma fram till en lösning. Vad ska göras? Varför? Hur? När? Lösningen grundar sig allt som oftast på en hypotes som sedan skall underbyggas så gott det går i analysen. I exemplet kan det vara att minska kostnaderna genom att byta till en annan underleverantör. • A NALYSIS Analysen syftar till att underbygga och motivera lösningen genom att hitta fördelar med förslaget men också genom att visa på hur nackdelarna kan tas om hand. Extra viktigt är det kvantifiera vilka ekonomiska följder som förslaget genererar. Genom alla steg kan man ta hjälp av olika metoder som t.ex. SWOT för att få en bättre bild av caset, se dokumentet ”Metoder”

P

RESENTATION OCH BEDÖMNING

Efter att du nått en bra lösning med ett rimligt förslag ska detta presenteras. I ett verkligt fall hade det varit en företagsledning eller investerare, vilket gör presentationen ytterst viktig för slutresultatet. Det är viktigt att dels göra tid för presentationen och inte lägga all tid på själva caselösningen och dels viktigt att sedan utnyttja presentationstiden för att underbygga sin lösning så bra som möjligt. Alla i gruppen förväntas delta i presentationen. För fler tips och trix kring presentationen, se dokumentet ”Presentationsteknik”. För att få ut så mycket som möjligt av casen gör M-Case sedan en bedömning. Här kontrolleras bl.a. om gruppen har förstått företaget och huvudproblemet, var fokus har lagts och hur analysen är genomförd. Sedan bedöms slutsatsen och om rekommendationerna är genomförbara. Även kostnadskalkyl och riskanalys är en fördel att inkludera.