Nyhetsbrev Forskning..

Download Report

Transcript Nyhetsbrev Forskning..

NYHETSBREV

6# 10/12-2012 FORSKNING & BEHANDLING VID PARKINSON LÄKEMEDELSJÄTTE KRÄVS PÅ SKADESTÅND

En fransk appellationsdomstol kräver att läkemedelsjätten Glaxo Smith Kline ska betala 197 000 euro (1 695 000 kronor till en man som hävdar att han blivit sex- och spelmissbrukare av att ha behandlats med bolagets medicin Requip mot parkinson. Domstolen i staden Rennes fastslår att den nu 52-årige mannen drabbades av biverkningar när han ordinerades Requip 2003. Mannen säger att han gjort åtta självmordsförsök, blivit besatt av att ha sex med män och exponerat sig som transvestit. Hans riskfyllda sexkontakter gjorde att han blev våldtagen. Spelmissbruket gjorde slut på familjens besparingar och han började stjäla för att ha råd med det. Allt detta upphörde när han slutade ta medicinen 2005. Det hade varit känt i åratal att Requip gav biverkningar, men bolaget började varna för dem först 2006.

Källa: TT

TRANSPLANTATION AV HJÄRNCELLER I BÖRJAN AV 2013

Inom ramen för europastudien TRANSEURO kommer fem Parkinsonsjuka patienter att genomgå transplantationer av hjärnceller på Skånes universitetssjukhus i Lund i början av 2013. Det är de första operationerna av sitt slag i Europa på över 10 år. Den aktuella europastudien TRANSEURO, som i Sverige leds från Lunds universitet, tar nu ett kritiskt grepp om cellterapins vara eller icke vara som en framtida behandling för Parkinsons sjukdom. Under neurologiprofessor Olle Lindvalls ledning utvecklade hjärnforskare i Lund metoden att transplantera nervceller redan på 1980-talet. 1987 opererade hjärnkirurgen Stig Rehncrona den allra första patienten. I början av 2000-talet visade två amerikanska studier på negativa resultat, vilket gjorde att celltransplantation för Parkinsons sjukdom hamnade i en återvändsgränd, säger professor Anders Björklund, som på 1980-talet stod för de banbrytande upptäckterna i laboratoriet.

Vi har nu hårdgranskat de misslyckade amerikanska studierna i ett försök att både optimera tekniken, ta fram ett bättre patienturval samt genomföra en mer individ anpassad uppföljning. Vi har gott hopp om att resultaten kommer att se annorlunda ut denna gång, menar Håkan Widner, ansvarig för patientrekryteringen i Lund.

Källa: Lunds universitet PROTEIN VAR ORSAK TILL PARKINSON HOS MÖSS

När en variant av proteinet alfa-synuklein injiceras i hjärnan utvecklas Parkinsons sjukdom, enligt en studie på möss i tidskriften Science. Fyndet kan bli en viktig pusselbit för att förstå hur sjukdomen uppstår. – Det här är en jättespännande studie. Den ger ytterligare belägg för att alfa-synuklein kan uppträda som ett sjukdomsalstrande protein, snarlikt en prion, och därmed spela en nyckelroll i patologin vid Parkinson, säger Patrik Brundin, professor i neurovetenskap vid Lunds universitet.

Ett kännetecken vid Parkinsons

PARKINSONFONDEN *

Hennes Majestät Drottning Silvia, beskyddare av ParkinsonFörbundets Forskningsfond Skeppargatan 52 nb, 114 58 Stockholm, Tel: 08-666 20 78, Pg: 90 07 94-9 Bg: 900-7949

www.parkinsonfonden.se

*Parkinsonfonden står under tillsyn av Svensk Insamlingskontroll.

NYHETSBREV

6# 10/12-2012 FORSKNING & BEHANDLING VID PARKINSON

sjukdom är att alfa-synuklein bildar klumpar, så kallade Lewykroppar, inuti nervceller i hjärnan. Huruvida de här Lewykropparna är en orsak eller verkan vid sjukdomen har debatterats av forskare. Men den nya studien, som är utförd av forskare vid University of Pennsylvania i Philadelphia, USA, pekar alltså på att det verkligen finns ett orsakssamband. Forskarna injicerade trådlika och potentiellt skadliga former av alfa-synuklein i hjärnan hos möss. Efter en månad hade Lewykropps liknande strukturer bildats i olika delar av hjärnan som står i kontakt med det injicerade området.

Källa: Dagens Medicin Kelvin Luk med flera. Pathological a Synuclein Transmission Initiates Parkinson like Neurodegeneration in Nontransgenic Mice. Science 2012; 338: 949–953. DOI: 10.1126/science.1227157 .

RÖSTANVÄNDNING OCH EFFEKT AV TAKTIL ÅTERKOPPLING

patienterna fick utöver taktil återkoppling även röstbehandling, i form av Lee Silverman Voice Treatment, i samband med långtidsregis treringarna. Den bärbara röstackumulatorn VoxLog användes för att ge taktil återkoppling samt genomföra långtidsregistreringar. Resultaten visade en signifikant ökning i röstintensitet under de dagar då taktil återkoppling var aktiverad. En slutsats var att taktil återkoppling kan underlätta för patienter med Parkinsons sjukdom att tala starkare i vardagssituationer.

Examensarbete i logopedi , Karolinska Institutet, av Frida Bulukin Wilén och Joakim Gustafsson, 2011

FÖRMÅGA ATT TUGGA KOPPLAS TILL MINSKAD RISK FÖR DEMENS

Ett av de mest framträdande dysartrisymtomen vid Parkinsons sjukdom är nedsatt röstintensitet. Ett av problemen med röstbehandling för denna patientgrupp är svårigheter att överföra förändringar i röstteknik från behandlingsrummet till vardagslivet. I denna studie undersöktes effekten av taktil återkoppling vad gäller röstintensitet hos åtta patienter med Parkinsons sjukdom. Två av Kan du sätta tänderna i ett äpple? Då har du större möjligheter att bevara dina hjärn funktioner, visar ny forskning från Karolinska Institutet. Med stigande ålder riskerar vi att få försämrade kognitiva funktioner såsom minne, beslutsfattande och problemlösning. Forskningen pekar på flera faktorer som kan bidra till denna utveckling. I ett flertal studier har tandlöshet visat sig höra ihop med bristande kognitiva funktioner och ökad risk för utveckling av demens. En bakomliggande orsak till detta kan vara att få eller inga tänder ger en bristande

PARKINSONFONDEN *

Hennes Majestät Drottning Silvia, beskyddare av ParkinsonFörbundets Forskningsfond Skeppargatan 52 nb, 114 58 Stockholm, Tel: 08-666 20 78, Pg: 90 07 94-9 Bg: 900-7949

www.parkinsonfonden.se

*Parkinsonfonden står under tillsyn av Svensk Insamlingskontroll.

NYHETSBREV

6# 10/12-2012 FORSKNING & BEHANDLING VID PARKINSON

tuggfunktion som bland annat leder till ett minskat blodflöde till hjärnan. Forskare vid Karolinska Institutet samt Karlstads universitet har nu tittat på tandförluster, tuggfunktion och kognitiva funktioner. Forskarna fann att de som hade svårt att tugga hård föda som exempelvis ett äpple uppvisade signifikant större risk för bristande kognitiva funktioner.

Duangjai Lexomboon, Mats Trulsson, Inger Wårdh & Marti G. Parker, Chewing Ability and Tooth Loss: Association with Cognitive Impairment in an Elderly Population Study, Journal of the American Geriatrics Society, online ahead of print 4 October 2012 Källa: Neurologi i Sverige

APATI

Apati brukar definieras som en förlust av motivation och emotionell reaktivitet. Apati är ett av de vanligaste icke-motoriska symtomen vid Parkinsons sjukdom. Hos patienter som utvecklat apati efter STN-DBS har man i en studie visat att 6 veckors behandling med ropinirol (dos: 1-18 mg/ dag) resulterade i en klar förbättring, både av apati och av depression. I en studie med noradrenalin återupptagshämmaren atomoxetin, visade man en klar förbättring av apati. Tianeptin, ett tricyklikum, har visat effekt på motivation i en grupp deprimerade Parkinsonpatienter. Metylfenidat har visat effekt i en fallrapport. Mycket talar för att en effektiv behandling av apati bör kombinera farmakologiska insatser med exempelvis psykoterapi och arbetsterapi.

Starkstein SE. Apathy in Parkinson’s disease: diagnostic and etiological dilemmas. Mov Disord 2012;27:174-8 Källa: Orion Pharma Neurologi ”I MIG” – NY BOK OM PARKINSON – BRA JULKLAPPSTIPS!

göra det på.

Det är en unik bok som med helt nya grepp försöker förstå Parkinsons sjukdom. Socialminister Göran Hägglund som medverkade vid bokreleasen betonade vikten av att föra ut information på olika sätt om Parkinson, som är en relativt vanlig sjukdom men som gemene man har lite kunskap kring. Boken I MIG är ett nytt och spännande sätt att Medverkar i boken gör: Kim Anderzon, Lill Lindfors, Michael Nyqvist, Nina Lekander, Caroline Krook, Ewa Fröling, Carolina Hemlin, Moa Silén, Louise Johansson, Pia Hansen, Stefan Branth, Susanna Lindvall, Oivvio Polite, Maya Wiehe, Tina Thörner, Ylva Maria Thompsson, Madeleine Pegel, Morgan Olofsson, Nasim Aghili, Ulla Josephson Åberg, Bobby Ljunggren, Olle Lindvall och Carl Kjellgren.

I MIG går att beställa på Bokus: http://www.bokus.com/bok/9789198027402/i mig/ Boken är på 196 sidor, rikt illustrerad.

PARKINSONFONDEN *

Hennes Majestät Drottning Silvia, beskyddare av ParkinsonFörbundets Forskningsfond Skeppargatan 52 nb, 114 58 Stockholm, Tel: 08-666 20 78, Pg: 90 07 94-9 Bg: 900-7949

www.parkinsonfonden.se

*Parkinsonfonden står under tillsyn av Svensk Insamlingskontroll.