Avis nr. 1 Prosjekt Gjenklang.pdf

Download Report

Transcript Avis nr. 1 Prosjekt Gjenklang.pdf

Prosjekt Gjenklang

LYDEN AV FORTIDEN

Prosjekt Gjenklang

ARKIV I NORDLAND

TELEFON

75 51 75 77

Postboks 1490 8049 Bodø ORG.NR.

12 34 56 79

Mai 2011 Utgave nr. 1

Venter å bli tatt vare på!

[email protected]

For over hundre år siden eksisterte bare levende musikk. Der var ingen opptak og ingen Cd-samlinger.

FORTIDENS LYD MÅ REDDES

GAMLE LYDOPPTAK

Rundt om i verden er gamle lydopptak i ferd med å forsvinne. Med avansert teknikk og nye metoder strever lydteknikere med å redde unike opptak av musikk, forsvunne språk og historiske taler. Men det er en kamp mot tiden.

THE EAGLES

I 1976 brukte rockebandet The Eagles over et halvt år i lydstudioer i Miami og Los Angeles på å skape albumet Hotel California.

Men nylig ble det oppdaget at resultatet av anstrengelsene til The Eagles var i ferd med å forsvinne for alltid. De originale masterbåndene, der hvert instrument er spilt inn på et eget spor, var i ferd med å gå i oppløsning, og dermed ville ikke bare et historisk klenodium bli borte, men også muligheten til gjenutgivelser av originalinnspillingene.

Hotel California-båndene er bare et av mange nye eksempler på at uerstattelige opptak står i fare for å gå tapt. I magasiner, skuffer og skap i plateselskaper og radiostasjoner rundt om i verden ligger lydopptak som er utført over mer enn 100 år, og forvitrer.

Det samme gjør lydbånd, kassetter og gamle filmer i skuffer og skap i de tusen hjem. Arkiv i Nordland er en institusjon som kan ta vare på gamle minner og unik kulturhistorie.

Derfor: Finn de gamle opptakene og lever dem inn til oppbevaring!

Roger Arnoff Studio 1973 Tascam Portastudio

Time is running out!

Tandberg lydbåndopptaker

Prosjekt Gjenklang, Postboks 1490 - 8049 Bodø | 75 51 75 77 | [email protected]

LYDEN AV FORTIDEN

!

SIDE

2

Scotch Magnetic Tape Radionette fra 50-tallet

100 ÅR MED LYDOPPTAK

Forskjellige tider har sett forskjellige lydmedier – og forskjellig holdbarhet.

Lydbånd

Introdusert 1947 Båndene ble populære i etterkrigsårene. I tidens løp har det vært utallige lydbåndformater: brede bånd til studiebruk, kassettbånd, flerlagsbånd og diktafonbånd for bare å nevne noen få.

Holdbarhet: 5 år (dårligste bånd), 50 år (beste bånd) Fonografvalse Introdusert 1890 Thomas Edison sto bak den første utviklingen i 1877, mens valsene kom på markedet rundt 1890. De var populære frem til 1920-årene, men med en pris på cirka 70 000 nåtidskroner var apparatet forferdelig dyrt. Fonografvalsene forsvant rundt 1930.

Holdbarhet: 50 år (dårligste valser), 120 år (beste valser) CD Introdusert 1982 CD-en er i dag det ledende lydmediet. Det er et kompakt format, som med en god spiller kan gjengi et støyfritt signal av høy kvalitet. I motsetning til tidligere medier er det mulig å lage en helt identisk kopi.

Holdbarhet: 20 år (dårligste CD-er), 100 år (beste CD-er) Vi må avfinne oss med at en stor del av den lyden som forteller vår historie, er i ferd med å forsvinne – på akkurat samme måte som hulemalerier, papyrusruller og bøker er gått tapt. Men med moderne teknikk vil vi trolig bevare mye mer for våre etterkommere enn de tidligere generasjonene bevarte for oss.

Grammofonplate Introdusert 1900 Platen er det lydmediet som har vært lengst i bruk. De første var acetatplater, og siden fulgte skjellakkplater, som var lagd av lakk og steinmel. Avløseren, vinylplater, blir fortsatt produsert, men er i dag trengt nesten helt ut av markedet av forskjellige digitale medier.

Holdbarhet: 80 år (dårligste plater), 200 år (beste plater) DVD Introdusert 2000 Fremtidens medier kommer trolig til å likne CD-en. En DVD (digital versatile disc) ser ut som en CD, men kan inneholde opptil 25 ganger så mye data. Holdbarheten menes også å være som en CD.

Holdbarhet: 20 år (dårligste DVD-er), 100 år (beste DVD-er) Prosjekt Gjenklang, Postboks 1490 - 8049 Bodø | 75 51 75 77 | [email protected]