γλωσσομαθεια - WordPress.com

Download Report

Transcript γλωσσομαθεια - WordPress.com

Εργασία των μαθητριών

:

Σταμούλη ευγενία , Ρέλλου Ειρήνη Τμήμα Α3΄ Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών Νεοελληνική γλώσσα

 Γλωσσομάθεια ονομάζεται η εκμάθηση απο ένα άτομο ξένων γλωσσών παράλληλα με την εκμάθηση της μητρικής γλώσσας του. Η εκμάθηση μιας ή περισσοτέρων γλωσσών προυποθέτει τη γνώση της γραμματικής,του συντακτικού,του λεξιλογίου,της ορθογραφίας, της φωνολογίας και των ιδιωματισμών μιας ξένης γλώσσας.

. Είναι απαραίτητη για την επικοινώνια και συνεννόηση μεταξί αλλοεθνών , η οποίοι είτε επισκέπτονται μια χώρα της αλλοδαπής ( ιδίως όταν οι χώρες αποτέλουν τουριστίκους προορισμούς) είτε θέλουν να ενημερωθούν για τις διεθνής εξελίξεις (πολιτίκες , οικονομίκες , κοινωνικές ,πολιτιστίκες, καλλιτεχνίκες κ.λπ.)είτε έχουν διαδικτυακές επαφές είτε διατηρούν αλληλογραφία με κατοίκους της αλλοδαπής .

  Θεωρείτε σημαντικό τυπικό εφόδιο σε ενα πλήθος εργασιών και προταρχικό προσόν σε ορισμενα επαγγέλματα(ξεναγοί,μεταφραστές,διερμηνείς κ.λπ.).

Κρίνεται αναγκαία στην διεκπεραίωση οικονομικών και εμπορικών συναλαγών με διακρατικό χαρακτήρα ( π.χ. Εταιρίες εισαγωγών – εξαγωγών , χρηματιστήρια κ.α) ή για την συμμετοχή επιχειρηματιών και παραγωγών σε διεθνής εκθέσεις και συνέδρια.

    Καθίσταται χρήσιμη σε πολιτίκες συνδιασκέψεις,συναντήσεις,συνόδους και διαπραγματεύσεις όπου ηγέτες κρατων,διπλομάτες και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν άμεσες επάφες για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Είναι επιβεβλημένη στο χώρο των επιστημών,ειδικά για όσους πραγματοποιούν πτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό,για όσους μελετούν τη διεθνή βιβλιογραφία ,για όσους συμμετέχουν σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και σεμινάρια και για όσους επιθυμούν να δημοσιεύσουν σε ξένα επιστημονικά τους πονήματα.

Επικράτηση του διεθνισμού και της παγκοσμιοποίησης.

• Η γλωσσομάθεια δίνει τη δυνατότητα στο μαθητή να χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα τον Η/Υ.

Θεωρείτε κεφαλέωδης για την γνωριμία και την κουλτούρα και το πολιτισμό άλλων λαών και τις επιμέρους εκφάνσεις τους ( τέχνη, επιστήμη ,παραδόσεις, ήθη ,έθιμα κ.λ.π.) γεγονός που συμβάλει στην αλλιλοκατανόηση μεταξύ ατόμων και λάων στην (συγ)κρίτηκη εξέταση των γνωρισμάτων και των επιτευγμάτων κάθε έθνους και στην επίτευξη της εθνικής αυτογνωσίας Συντελέι στην όξυνση των πνευματικών δεξιοτήτων και στην διέυρηνση των πνευματικών οριζόντων του ατόμου μεσα απο την τρίβή του με την γραμματική , το συντακτικό και το λεξιλόγειο ξένων γλωσσών αλλα και στην καλυτερη αντιληψη των ιδιεταιροτήτων της μητρικής του γλώσσας

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

:  • Επικράτηση του διεθνισμού και της παγκοσμιοποίησης.

• Διεύρυνση της δημοκρατίας και δημιουργία παγκόσμιων οργανισμών και κινημάτων πολιτικής πίεσης.

• Η ανάγκη υπεράσπισης και προβολής των εθνικών θεμάτων σε διεθνείς οργανισμούς και συνέδρια από τους πολιτικούς ηγέτες ή τους διπλωμά¬τες.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΊ

: • Ο σύγχρονος τρόπος επικοινωνίας και ενημέρωσης μέσω του Διαδικτύ-ου και της δορυφορικής τηλεόρασης.

• Η ανάγκη επαφής με την ιστορία και τον πολιτισμό των άλλων λαών. Σωρεύεται έτσι η σοφία και η σκέψη άλλων λαών.

• Η γνώση μιας γλώσσας σημαίνει νέο τρόπο σύλληψης, οργάνωσης και έκφρασης του κόσμου της πραγματικότητας, μέσα από τη δική του «ταξι¬νομία του κόσμου». • Η ψυχαγωγία διευρύνεται και γίνεται ποιοτικότερη (δυνατότητα ανάγνω¬σης ξένων κειμένων, κατανόησης στίχων ποίησης και μουσικής κλπ .).

ΗΘΙΚΟΙ

:  Η ηθικοποίηση του σύγχρονου ανθρώπου με τον εμπλουτισμό του από παγκόσμιες αξίες και ιδανικά.

• H ποιότητα και η ειλικρίνεια της συνάντησης ανθρώπου με άνθρωπο μέσα από τη μητρική ή την ξένη γλώσσα, «ηθική της γλώσσας» (Γ. Μπαμπινιώτης).

ΕΘΝΙΚΟΙ :

 • Αποφυγή της εθνικής απομόνωσης, προώθηση του Ελληνικού πνεύ¬ματος, αφού την ελληνική γλώσσα μιλούν μόνον οι αριθμητικά περιορισμένοι Έλληνες.

Η γλωσσική αλλοτρίωση μπορεί να οδηγήσει σε μιμητισμό στον ευρύτερο τρόπο ζωής και σε εθνική αλλοτρίωση και υποδούλωση ενός λαού.

Η νόθευση του γλωσσικού μας πλούτου με ξενόγλωσσους νεολογισμούς.

Απομάκρυνση από την παράδοση.

«…Γλώσσα και πατρίδα είναι το ίδιο. Να πολεμά κανείς για την πατρίδα του ή για την εθνική του γλώσσα, ένας είναι ο αγώνας. Πάντα αμύνεται περί πάτρης».Γ. Ψυχάρη

   Ο υπερβάλλων ζηλος για εκμάθηση ξένων γλωσσώ μπορει να οδιγησει τον άνθρωπο στην αδιαφορία για την πληρέστερη δυνατή εκμάθηση της μητρικής γλώσσας του ενω η καλή γνώση ξένων γλωσσών πρεπει να έπεται τησ καλής γνώσης της μητρικης γλωσσας Η υπερβολή ή η υπερτίμηση στην αξία της γλωσσομάθειας ενδεχεται να αποτελέσει τον προθάλαμο για μια γενικότερη απαξίωση του εθνικού πολιτισμού (του οποίου η γλώσσα αποτελεί θεμελιώδες και διακριτικό συστατικό) και συνακόλουθα να οδηγήσει σε μια μορφή πολιτιστικής ξενομανείας Η εκμάθηση ξενων γλωσσών οπου νεαρά άτομα που επιθυμούν να σπουδάζουν στο εξωτερικό συχνά καταλήγει στην υποτίμηση των μαθημάτων που διδάσκονται στην μητρική τους γλώσσα και έχει ως αποτέλεσμα να μην αποκτούν μια σφαιρική παιδια πανω σε θέματα της εθνικής ιστορίας τους

 Αρνητικα Αλλοίωση των εννοιών «παράδοση», «πατρίδα», «ελληνισμός», «ελληνικότητα», λόγω του ότι η γλωσσομάθεια συμβάλλει στη δουλική μίμηση της κουλτούρας των άλλων λαών.

 Συμπλέγματα κατωτερότητας, αφού, καθώς η ξένη γλώσσα εξελίσσεται σε μόδα, υποβιβάζεται η ελληνική γλώσσα και η κουλτούρα μας.

 Διευκόλυνση του πολιτιστικού επεκτατισμού και της ετεροκατεύθυνσης χειραγώγησης απόισχυρά κράτη. Η αλλοτρίωση ενός λαού πραγματοποιούνται και μέσ ω της γλωσσικήςαλλοτρίωσης, δηλαδή της αποξένωσης από την ίδια του τη γλώσσα.

 Κλονισμό και περιθωριοποίηση των παραδοσιακών ηθικών αξιών (σεβασμός, μέτρο, λιτότητα,σεμνότητα)

  Πόσο ακριβό, όμως, είναι να μάθει κάποιος μια ξένη γλώσσα; Σε γενικές γραμμές και με δεδομένο ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών ανήκει κατά κανόνα στη σφαίρα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι τιμές είναι υψηλές αλλά όχι απαγορευτικές, ενώ δεν υπόκεινται σε έλεγχο από την πολιτεία, όπως συμβαίνει με τις τιμές των ιδιωτικών σχολείων.

Ο Χ. Ζωγράφος υπολογίζει ότι μέχρι το επίπεδο της πιστοποιημένης επάρκειας, χρειάζονται 8 με 10 χιλιάδες ευρώ. Επιμεριζόμενο το ποσό σε περίπου 10 χρόνια διδασκαλίας κυμαίνεται από 500 ευρώ το χρόνο στις μικρές τάξεις μέχρι και 1.500 ευρώ λίγο πριν από το πτυχίο. «Δεν είναι ακριβές οι τιμές των φροντιστηρίων, ενώ ο σκληρός ανταγωνισμός τις πιέζει προς τα κάτω. Η αυτοματοποίηση της διδασκαλίας έχει οδηγήσει στον περιορισμό του κόστους ειδικά στις μεγάλες μονάδες, ενώ η χρήση των υπολογιστών επίσης είναι θετική, εφόσον υπηρετούν σωστά τη διαδικασία εκμάθησης. Τέλος, η κυριαρχία της αγγλικής γλώσσας και κουλτούρας, από τα μίντια μέχρι το συνολικό περιβάλλον βοηθάει, διότι το παιδί καταλαβαίνει αμέσως ότι αυτό που μαθαίνει έχει άμεση εφαρμογή και χρήση στην καθημερινότητά του», υποστηρίζει ο φροντιστής.

  Οι Έλληνες υστερούν αριθμητικά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Ελάχιστοι Ευρωπαίοι γνωρίζουν Ελληνικά• έτσι η επικοινωνία μαζί τους καθιστά απαραίτητη τη γλωσσομάθεια.

Η παρακολούθηση της εξέλιξης των επιστημών είναι αδύνατη στις μέρες μας χωρίς τη γνώση ξένων γλωσσών.

Η ανάγκη για συγγραφή και δημόσια παρουσίαση επιστημονικών εργα¬σιών.

Η χρήση του διαδικτύου, που η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα του διευρύνονται καθημερινά, απαιτεί τη γνώση τουλάχιστον της Αγγλικής γλώσσας.

 Αν η γλωσσομάθεια ήταν ένδειξη του πόσο κοντά στο πνεύμα τής Ευρώπης βρισκόμαστε, τότε η Ελλάδα θα ήταν

σίγουρα

μία από τις πλέον «Ευρωπαίες» χώρες. Ομως δεν είμαστε, μάλλον επειδή αυτό που πρυτανεύει είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών ως εργαλείο επαγγελματικής ανέλιξης και όχι ως σημείο επαφής με άλλους λαούς και πολιτισμούς.

 Η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά γλωσσομάθειας. Το 44,8% των Ελλήνων ηλικίας 25-64 ετών δηλώνει ότι μιλάει μια ξένη γλώσσα (35,7%, ο αντίστοιχος μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης), το 33,4% δήλωσε ότι δεν μιλάει καμία ξένη γλώσσα (36,2%, ο μέσος όρος στην ΕΕ) και το 21,9% δήλωσε ότι μιλάει δύο ή περισσότερες ξένες γλώσσες (28,1%, ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ). Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά μαθητών που διδάσκονται τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα καταγράφονται στην Ελλάδα (92%), στην Ιταλία (74%) και στην Ιρλανδία (73%).

Είναι γλωσσομαθείς οι Ελληνες,με ενδιαφέρον και μεγάλη επιτυχία στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.Υπάρχουν σπουδαστές στο Διδασκαλείο που παρακολουθούν ταυτόχρονα τέσσερις ξένες γλώσσες»

ανέφερε ο κ.

Ιωάννης Κογκετσίδης

μαθήματα ξένων γλωσσών από το 1931. , γραμματέας του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο παραδίδονται

 Ο Αντρέα Μόρο, καθηγητής Γενικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών της Παβίας (IUSS), διερευνώντας το φαινόμενο της πολυγλωσσίας, υποστηρίζει πως «μπορούμε να εξηγήσουμε με συγκεκριμένες και ακριβείς επιστημονικές διεργασίες πόσες γλώσσες μπορεί να κατακτήσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος, πόσες είναι αυτές που πραγματικά αφομοιώνει και πόσες απλώς, τρόπον τινά, σκαλώνουν στη μνήμη μας».  Ο ιταλός γλωσσολόγος κάνει λόγο για «όρια» της γλωσσομάθειας και αντί να διαβλέπει το τέλος της ανέγερσης αυτού του σύγχρονου πύργου της Βαβέλ, κυρίως επιδιώκει να προσδιορίσει τα όριά του: όλα αρχίζουν στην πρώιμη παιδική ηλικία και δυστυχώς τελειώνουν με την εφηβεία. Εως την εφηβεία, υπογραμμίζει ο Μόρο, οι γλώσσες μαθαίνονται αυθόρμητα αλλά ύστερα από το πέρασμά της ο εγκέφαλος χάνει την πλαστικότητά του και για αυτόν τον λόγο πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλα μέσα, όπως για παράδειγμα η μνήμη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως οι ενήλικοι δεν μπορούν να διδαχτούν μια ξένη γλώσσα, αλλά είναι δεδομένο πως τα νευρολογικά μονοπάτια διανύονται δυσκολότερα και όχι τόσο αυτόματα όσο πριν. Οι γραμματικές που μπορεί να αφομοιώσει ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να είναι αρκετές αλλά σίγουρα δεν είναι απεριόριστες. Με όσα υποστηρίζει ο ιταλός ερευνητής συμφωνεί (έμμεσα) και ο Εραρντ

΄΄Το ποτάμι που μας περιέχει είναι ορμητικό και κοσμοπολίτικο, με τρόπους καινούργιους. Αναμφίβολα. Η εγκατάλειψη της μητρικής γλώσσας όμως δεν είναι πρόοδος· είναι υποταγή και απώλεια ταυτότητας, είναι υπαρξιακή συρρίκνωση. Η γλώσσα δεν είναι μόνο εργαλείο, δεν είναι μόνο φόρμα, δεν είναι επικοινωνιακότητα· είναι νοητικό και αισθητικό συμβάν, είναι υλικότητα, είναι σχέση, κοινωνία. Πίσω από την κρεολική, τη θρυμματισμένη γλώσσα των στελεχών και των μοδάτων, των τεχνοκρατών, τώρα πια και των πολιτικών, αναπτύσσεται μια αναλόγως κρεολική, θρυμματισμένη σκέψη, ομοιόμορφη, ομοιόχρωμη, ομοιογενής, αδιάφορη, κολοβή, υποταγμένη. Υποταγμένη κυρίως

.΄΄

     http://apostolos1963.blogspot.gr/2010/04/blog post_01.html

http://www.vlioras.gr/Philologia/Composition/Gloss omathia.htm

http://spoudasterion.pblogs.gr/tags/glossomatheia gr.html

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subi d=2&pubid=2700842&tag=8784\ http://xenesglosses.eu/2012/06/yparxoun-oria-stin glossomatheia/