De werking van reguliere cao-onderhandelingen

Download Report

Transcript De werking van reguliere cao-onderhandelingen

De werking van reguliere cao-onderhandelingen

Naar aanleiding van vele vragen over de werking van reguliere cao-onderhandelingen en de inzet van de deelnemende partijen sturen we je onderstaand artikel.

"Een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd die overeen zijn gekomen tussen een werkgever en één of meer werknemersorganisaties. Het collectief onderhandelen moet de gelijkwaardigheid van de partijen verzekeren. Daarbij worden gewoonlijk van de kant van de werknemers en door de werkgevers voorstellen gedaan, waarover tussen de partijen wordt onderhandeld. Het recht op collectief onderhandelen en het recht op vereniging in werknemersorganisaties is onder meer vastgelegd in het Europees Sociaal Handvest." (bron: Wikipedia)

Het is geven en nemen

Bij onderhandelingen over een nieuwe CAO brengen beide partijen hun wensen ter tafel, stel je een gemeenschappelijk doel en wordt er (soms lang en hard) onderhandeld over de nieuwe afspraken. Het is geven en nemen: betere arbeidsvoorwaarden in ruil voor harder werken, versobering van pensioen in ruil voor een winstuitkering etc. Het uitgangspunt is natuurlijk geheel afhankelijk van de (financiële) situatie waarin een bedrijf zich bevindt: gaat het voor de wind dan is er meer ruimte voor beloning van werknemers, zijn de vooruitzichten slecht dan zal er door diezelfde werknemers meer ingeleverd moeten worden in het kader van bezuinigingen. De taak van werknemersorganisaties blijft daarbij te allen tijde de belangen van werknemers te behartigen en hun rechten te bewaken.

Afgelopen jaren veel gebracht bij KLM

Bij KLM was de situatie de afgelopen jaren dusdanig dat de bonden niet of nauwelijks eisen konden stellen: er viel weinig te halen en des te meer te brengen. Een dikwijls moeizaam proces, maar uiteindelijk namen de bonden hun verantwoordelijkheid en zijn we er altijd uit gekomen, we begonnen immers op basis van gelijkwaardigheid. Nu is dat uitgangspunt geheel verdwenen: KLM wil vóórdat de gesprekken over andere zaken binnen de nieuwe CAO überhaupt kunnen beginnen dat de bonden hun handtekening zetten onder een aantal maatregelen: de purser in de sterkte, op de airbus maar één leidinggevende, bindende afspraken over andere Cabine Bemanning Samenstelling. Om hun eisen kracht bij te zetten gijzelen ze pensioengeld en voeren ze eenzijdig maatregelen door die het cabinepersoneel hard treffen.

Ongelijkwaardige basis

Als 1 partij pas wil praten als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan dan begin je niet gelijkwaardig en valt er verder ook weinig meer te onderhandelen. De methode van KLM om pensioengeld terug te geven en de maatregelen terug te draaien MITS we aan hun eisen voldoen onderstreept die ongelijkwaardigheid. KLM probeert doelbewust het gebruikelijke en wettelijk vastgelegde CAO traject te ondermijnen, de bonden buitenspel te zetten en op deze manier hun 'visie' erdoor te drukken. De VNC en FNV cabine kunnen daar natuurlijk absoluut niet mee akkoord gaan: het druist in tegen alles waar werknemersorganisaties voor staan en als we hier nu niets tegen doen zijn we voor de toekomst verloren. En vele onvruchtbare pogingen om KLM op andere gedachten te brengen kunnen we niet anders dan naar een zwaar middel als werkonderbreking grijpen, hoezeer het ook indruist tegen onze principes.

Veel collega's vragen ons nu: maar wat zijn jullie alternatieven dan, jullie roepen steeds dat je de noodzaak tot reorganisatie begrijpt, wat zijn JULLIE dan bereid in te leveren en ter tafel te brengen als de Cao-onderhandelingen beginnen. Begrijpelijke vraag waarop het antwoord helaas niet zo eenvoudig is. Stel dat de VNC een aantal zaken die bespreekbaar zijn in het openbaar gaat noemen, dan is ze in één klap haar onderhandelingspositie kwijt. En KLM zal daar, in de wetenschap dat die bereidheid er is, dankbaar gebruik van maken. Dat is niet in het belang van een gebalanceerde uitkomst van de onderhandelingen. Dus hoe graag we ook openheid van zaken zouden willen geven, we laten ons liever niet bij voorbaat in de kaarten kijken. En als vertegenwoordigers van het cabinepersoneel telt jullie stem ook: wat zijn jouw wensen, op welk vlak zie jij mogelijkheden, hoe zou jij de zaken invullen. Blijf je ideeën en suggesties dus insturen naar [email protected]

, zoals vele leden dat doen. KLM sectiebestuur