t*tanyum ala*ımı dental *mplantları

Download Report

Transcript t*tanyum ala*ımı dental *mplantları

Şeyma KORKMAZ Mustafa YÖRÜDEN Rıza Deniz ÜTİNE

 Alüminyum ve magnezyum genelde hafif metaller olarak bilinseler de, titanyum da demir yoğunluğunun yaklaşık %60 kadarı bir yoğunluğuna sahiptir.

 Titanyum, hem mühendislik uygulamalarında hem de diş ve medikal uygulamalarda ilgi duyulan özel bir malzemedir.

 Titanyumun ilk alaşımları 1940’ların sonunda geliştirilmiştir. Ti-6Al-4V alaşımı piyasada bulunan titanyum alaşımları arasında en yaygın kullanılanıdır.

 Titanyumun kapsamlı ve tercih edilmesini sağlayan güçlü özellikleri vardır. Bu özelliklerden bazılarını söylemek gerekirse;

 Düşük yoğunluk (4,5 g/ 𝑐𝑚 3 )  Yüksek spesifik dayanım  Kırılma tokluğu  Yorulma dayanımı  Çatlak yayılımına karşı direnç  Düşük sıcaklıkta yüksek tokluk  Mükemmel korozyon direnci  Bazı titanyum alaşımlarının en yüksek çalışma sıcaklığı yaklaşık 550-700 o C arasındadır.

 Diş ve ortopedik alanlarında kullanılan en ideal metalik biyomalzeme olan titanyum ve titanyum alaşımların genel özellikleri şunlardır:  Makul düşük yoğunluk  Bileşiminde çok az ya da hiç olmayan zehirli madde  Yüksek dayanım ve uzun yorulma ömrü  Düşük elestikiyet modülü (kemiğin dış tabakası ile karşılaştırıldığında)  Oda sıcaklığında kolay şekillendirilebilirlik  Kusursuz bileşenlerle kalıplanabilirlik

 Ticari saflıktaki titanyum (Cp-Ti) yaygın olarak diş implantlarında kullanılır.

 Ti-6Al-4V ve Ti-6Al-7Nb gibi alaşımlarsa üstün mekanik özelliklerinden dolayı çeşitli ortopedik ve osteosentez sistemlerinin parçalarından olan kalça ve diz implantlarında kullanılır.

 Pasif oksit tabakası (öncelikle TiO2) biyouyumluluğa sahip olmasını sağlar.

titanyum ve alaşımlarının yüzeyini korur. Bu kararlı ve yapışık pasif oksit film tabakası titanyum alaşımlarını aşınma korozonu, taneler arası korozyona ve çatlak korozyonuna karşı da koruduğu için titanyum alaşımlarının mükemmel

 Günümüzde, saf titanyum ve Ti-6Al-4V ELI (extra low interstitial) biyomedikal alanında oldukça yaygın kullanılmaktadır.  Ti-6Al-4V’de vanadyumun toksik etkileri olduğu vurgulanmaktadır. Ayrıca, bu tür alaşımlar uzun süre zarfında Alzaimer, sinir ve kemik yumuşaması gibi sağlık problemlerine sebep olabilmektedir.

 Bundan dolayı biyomedikal uygulamalar için Ti-6Al-7Nb, Ti-5Al-2,5Fe gibi vanadyumsuz alaşımlar geliştirilmiştir.

 Sert doku yerine kullanılan implantın yerleştirildiği bölgede biyouyumluluk ve biyofonksiyonluluk açısından değerlendirilmesi en az üç kriter ile yapılmaktadır.

 Biyolojik uyumluluk (biyouyumluluk)  Mekanik uyumluluk  Morfolojik uyumluluk

 Diş ve ortopedik protezlerin, özellikle dokuyla olan yüzey bölgesi, yük aktarım fonksiyonuna cevap verebilmelidir.

 İmplantın konumlandırıldığı yer ve dokuların çevresi arasında özgün bir gerilim-gerinim alanı oluşturulmalıdır. Ayrıca aralarında bir ara yüzey tabakası olmalıdır.

 Ara yüzey gerliminin yanında eğer elastisite modülleri arasındaki fark çok fazlaysa, yerleştirilen implant büyük oranda başarısız olacaktır.  Bu nedenle, implantın yüzey bölgesinin ya da implantın malzemesinin mekanik özellikleri, yerleştirilen dokunun mekanik özelikleri ile uyumlu olmalıdır. Bu kriter «MEKANİK UYUMLULUK» olarak adlandırılır.

 Video

 yaklaşık üç aylık bir tedavi/ kontrol işlemi sonunda implant uygulaması tamamlanır.  Tek bir diş için, alt çene dişlerinin tamamının kaybında, üst çene dişlerinin kaybında yada her ikisinde de implant uygulaması yapılabilir.

Diş implantı uygulamalarında ki avantajlar;

 Daha iyi çiğneyebilme - Her istediğini yiyebilme  Daha iyi estetik görünüm  Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat  Her şeyi yiyebilmeye bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme

Diş implantı uygulamalarında ki dezavantajlar;

 Yüksek fiyat  Çok özenli ve zaman ayrılarak yapılması gereken ağız temizliği işlemi

İmplantların ömrü;

 implantların ağızda otuz yıl kadar sorunsuz kaldığı görülmüştür. Fakat implantlardan ortalama beklenti bundan kısadır. İmplantın ömrü bir çok etkene bağlıdır. Hastanın sağlığı ve implantların iyi bakımı bunların ikisidir.

 Ömürlerini etkileyen bir çok etkeni ve dişhekimleri yardımıyla tespit edilebilir.