Transcript PROFIL MEDIATOR SCOLAR
PROFIL MEDIATOR SCOLAR Unitatea coordonatoare:
ŞCOALA CU CLS.I-VIII, NR. 8 - DRĂGĂŞANI
Unitatea şcolară :
GRĂDINIŢA CU PROGRAM NORMAL NR. 8 - DRĂGĂŞANI
Efectiv elevi
:
I-IV
– 73 elevi;
V-VIII
– 65 elevi;
Prescolari
– 45 copii; Etnia: rudari nevorbitori de limba rromani; Şcoala cuprinde elevi numai de etnie – rudari.
Este arondata la Şcoala gimnazială “N. Balcescu” nr.1 - Drăgăşani
PROFIL MEDIATOR SCOLAR PREZENTAREA COMUNITĂŢII
Cartierul al Oltului “Sfantul Gheorghe”este aşezat pe malul drept şi aparţine administrativ- teritorial de Municipiul Drăgăşani. Acesta fiind aşezat la o distanţă de 4 km.
faţă de municipiu apare ca o aşezare izolată, fără mijloace de transport în comun, legătura cu oraşul făcându-se cu un drum, neasfaltat.
Comunitatea este însumând un formată din aproximativ 140 familii, număr de aproximativ 750 locuitori, în totalitate rudari. Astfel sunt familii există un număr de 5-6m membri, ajungând până la 9-10 membri. Majoritatea locuinţelor sunt insalubre, fără condiţii de încălzire ,cu camere insuficiente raportate la numărul de locuitori , lipsite în componenta cărora de confort şi cu dotări minime pentru a trecut la civilizaţia actuală.
După anul 1990, odată cu trecerea la economia de piaţă, când sectorul industrial al Municipiului Drăgăşani restructurări masive situaţia socială a devenit tot mai îngrijorătoare. Marea parte a populaţiei lucrează ocazional sau primeşte ajutor social. Aflaţi la limita sărăciei, recurg la activităţi extreme cu mare risc, aceştia rezumându-se la pescuitul ilegal, peştele devenind alimentul de bază precum şi principala sursă de venit.
În anul 1953 a fost construită o şcoală cu cls.I-IV care a funcţionat până în anul 1990, iar în prezent funcţionează ca grădiniţă şi capelă.
Elevii din clasele I-VIII cls.I-VIII, nr.8
km.
frecventează cursurile Şcolii cu Drăgăşani ce se află la o distanţă de 2,5 Problemele socio-economice ce mai multe abandonuri din comunitate au implicaţii şi în procesul de învăţământ apărând din ce în şcolare spre clasele terminale iar frecvenţa elevilor fiind tot mai redusă.
PROFIL MEDIATOR SCOLAR ROLUL MEDIATORULUI ŞCOLAR ÎN CREŞTEREA FRECVENŢEI Şl PARTICIPĂRII ELEVILOR RROMI IN PROCESUL EDUCATIONAL Frecvenţă şi participare
Dificultăţile sociale, emoţionale şi comportamentale pot constitui obstacole serioase în calea participării la educaţie.
Până nu demult, pentru frecvenţei, derulate în toată lumea, au pus accentul pe cuprinderea şcolară.
programele îmbunătăţirea Dar, mai recent, s-a constatat că înscrierea, chiar dacă este un pas important, este doar primul în procesul de intensificare a educaţia cuprinde trei paşi: înscrierea, menţinerea în sistemul de participării în educaţie. S-a mai constatat că învăţământ şi calitatea educaţiei (UNESCO 2003, Ahuja 2000 et al).
în această unitate vom analiza rolul mediatorilor aceşti paşi.
şcolari în rezolvarea problemelor legate de Mediatorii locale şcolari sunt reprezentanţi ai comunităţilor rrome şi au fost formaţi în diverse domenii legate de şcoală şi comunitate.
Ei au rolul de a lucra şcoala în vederea îmbunătăţirii oportunităţilor educaţionale pentru copiii rromi, în strânsă legătură cu comunitatea şi ajutând la înlăturarea barierelor care împiedică participarea romilor la educaţie.
PROFIL MEDIATOR SCOLAR Cuprinderea şcolară (înscrierea copiilor la şcoală)
Fiind membri ai comunităţii rrome locale, mediatorii şcolari cunosc şi înţeleg temerile multor familii şi sunt în măsură să le explice beneficiile şcolarizării, să le explice importanţa frecvenţei şcolare şi să-i sprijine în menţinerea unei frecvenţe ridicate a propriilor copii. Ca membri ai comunităţii şcolare, mediatorii cunosc şi înţeleg procesele şi practicile din şcoală.
In consecinţă, sunt în măsură să ajute şcoala să devină mai primitoare şi atractivă pentru elevii şi părinţii romi, să ofere şcolii sfaturi în privinţa problemelor de confrunta elevii de a sprijini înscriere şi frecvenţă cu care se pot şi să ajute şcoala în eforturile sale familiile să depăşească aceste probleme.
PROFIL MEDIATOR SCOLAR Menţinerea în sistem
Mediatorii şcolari monitorizează frecvenţa elevilor romi şi utilizează datele pentru a identifica discrepanţele dintre tiparele de frecvenţă ale elevilor romi şi majoritari. Dacă se constată vreo diferenţă, mediatorul şcolar va lucra cu elevul, familia şi şcoala pentru a identifica posibila cauză a absenteismului ameliorare a şi pentru a elabora şi monitoriza un plan de frecvenţei.
De exemplu, mediatorul, elevul şi familia sa pot stabili împreună obiective SMART pentru frecvenţă sau, împreună cu directorul şi profesorii şcolii, pot identifica modalităţi de îndepărtare a barierelor (cum ar fi intimidarea).
PROFIL MEDIATOR SCOLAR
Calitatea educaţiei
Calitatea educaţiei este un element cheie în ameliorarea frecvenţei romilor.
Mediatorii şcolari reprezintă o resursă valoroasă atât pentru şcoală, cât şi pentru comunitate, pentru că ei pot: Ajuta la dezvoltarea etosului şcolii şi comunităţii prin:o contribuţia pe care o aduc la îmbunătăţirea mediului, cu scopul de a promova diferite - de exemplu, înţelegerea dintre comunităţi diseminând informaţii în limbile comunităţilor respective; Ajuta la elaborarea unui curriculum relevant pentru toţi elevii prin: o faptul că sunt o sursă de cunoştinţe despre cultura romilor materialelor curriculare şi pot oferi sfaturi în privinţa şi activităţilor potrivite care vor atrage elevii romi; faptul că sunt o sursă de sfaturi în privinţa relevanţei curriculumului pentru elevii romi din anii mai mari şi că pot ajuta la proiectarea unor activităţi curriculare care să îi asigure pe elevii şi părinţii romi că merită să continue să înveţe.
PROFIL MEDIATOR SCOLAR Rolul mediatorului şcolar în dezvoltarea socială şi emoţională a elevilor
Calitatea educaţiei este asigurată şi de preocuparea constantă de dezvoltare emoţională şi socială a elevilor, factor esenţial în prevenirea tulburărilor de tip social, emoţional şi comportamental. în acest sens, mediatorul şcolar are roiul de a: monitoriza mediul clasei, monitoriza comportamentul copilului (mai ales în timpul pauzelor) organiza activităţi extracurriculare care să îi implice pe aceşti copii.
PROFIL MEDIATOR SCOLAR
PROGRAME DE DEZVOLTARE SOCIALĂ Şl EMOŢIONALĂ A ELEVILOR
Etosul pozitiv constituie condiţia de fond pentru aplicarea cu succes a unui program de dezvoltare la elevi comunitate, socială şi emoţională. Acesta asigură sentimentul de apartenenţă la o încrederea în colegi şi adulţi.
Elevii se simt mai capabili să îşi asume riscuri şi să caute ajutor atunci când nu înţeleg ceva.
Acest lucru răbdare.
implică ascultare, abilităţi de vorbire şi Eforturile pentru construirea unui etos pozitiv pot fi susţinute printr-o serie de activităţi întotdeauna prezente în cadrul unor programe de dezvoltare socială şi emoţională a elevilor:
PROFIL MEDIATOR SCOLAR PROGRAME DE DEZVOLTARE Şl EMOŢIONALĂ A ELEVILOR SOCIALĂ
Activităţi de intercunoaştere şi empatie. Prin intermediul acestora elevii devin capabili să-şi identifice sentimentele celorlalţi. Astfel, le pot controla mai bine şi pot să colaboreze mai bine cu ştiu sursa unor sentimente, tind să-i blameze pe ceilalţi pentru reacţiile lor. Răspunsurile adecvate solicită înţelegerea şi trăirile personale şi ale ceilalţi. Când oamenii nu sentimentelor şi trăirilor celorlalţi.
Activităţi de învăţare prin cooperare. Acestea asigură o productivitate mai mare şi, deci un sentiment ai succesului, relaţii interpersonale mai bune care duc la un mediu de învăţare mai confortabil, exersarea vedere diferite, acceptării unor puncte de învăţare mai rapidă, reţinere mai bună.
Activităţi de responsabilizare a elevilor prin asumarea de servicii comunitare sau programe de tutorat. Elevii sunt puşi în situaţia de a ajuta persoane aflate socio-economic sau de a lucra la proiecte pentru beneficiul în situaţii de risc sau defavorizate comunităţii. Pot vizita persoane în vârstă, pot colecta bani pentru alimente.
PROFIL MEDIATOR SCOLAR
Obiectiv final al mediatorului scolar
Principalul obiectiv educational este incluziunea sociala a copiilor de etnie rroma si integrarea lor in societate, acestia ajungand din stadiul de a fi ei insisi toleranti cu majoritarii.
Prin aceasta se urmareste schimbarea statutului de a fi etichetati ca persoane negative, nesociali, prin educatie fiind singura modalitate de a fi atins obiectivul final de integrare sociala.