Transcript Kurs-PM

Kurs-PM

Datorintroduktion för F och TM Läsåret 2013–2014

Datorintroduktionen är en delkurs på 1,5 hp, som ingår i kursen Matematisk programvara (MVE230) för TM, och som fristående moment 0113 i kursen Fysikingenjörens verktyg (TIF275) för F. Det som sägs här hänför sig en dast till Datorintroduktionen; för mer information om övriga kursmoment, se respektive kurs hemsida.

1 Kontakt

Kurshemsida:

http://www.ftek.chalmers.se/datorintro/

Föreläsare och delkursansvarig

Christian von Schultz 0706–98 23 69 [email protected]

Fysikingenjörens verktyg

Andreas Isacsson 031–772 31 87 [email protected]

Matematisk programvara

Jacques Huitfeldt 031–772 10 93 [email protected]

2 Kursupplägg

Kursen består av föreläsningar och laborationer, varav laborationerna är ob ligatoriska. Uppgifterna går att ladda ner, och i vissa fall utföra, direkt på kurshemsidan. För att bli godkänd på en laboration krävs det att du dels ut fört uppgifterna, dels fått en underskrift från en av kursens handledare, som finns tillgängliga under schemalagda datorövningar. Det är tillåtet att hjälpa varandra om hjälpen redovisas öppet. För att bli godkänd på en laboration måste du kunna svara på kompletterande frågor som handledaren ställer — grundläggande UNIX-frågor samt frågor som relaterar till det behandlade materialet i laborationen. Att ha gjort uppgifterna i laborationen räcker inte 1

i sig, om handledaren upptäcker för stora kunskapsluckor. Detta för att se till att alla uppnått lärandemålen.

Laborationerna ska göras och helst redovisas i par. Vid redovisningen ställer handledarna frågor till var och en i gruppen. Båda ska kunna redogöra för allt i laborationen, och klara handledarens demonstrationsuppgifter och frågor var för sig.

3 Innehåll

Datorintroduktionen behandlar: • UNIX: Skalet, filhantering, rättigheter, sökvägar, processhantering, text hantering, hjälpsystemet, och en gnutta programmering.

• Internet: E-post, webb, SSH, SCP, nätets arkitektur, protokoll.

• L A TEX: Textformatering, disposition, tabeller och figurer, matematik, listor, referenser, hjälpresurser, och vanliga fel.

4 Lärandemål

Efter fullgjord kurs ska studenten kunna: • Redogöra för och självständigt använda de viktigaste UNIX- och L kommandona, utan hjälp (utantill-kommandona).

TEX • Redogöra för de viktigaste begreppen och självständigt tillämpa de viktigaste koncepten (utantill-koncepten).

• Hitta kommandon och flaggor till kommandon med hjälp av (i fallet UNIX) det inbyggda hjälpsystemet eller (i fallet L länkat från kurshemsidan — även kommandon och flaggor som inte tidigare omnämnts.

TEX) material in • Lösa mer komplexa problem som kräver att man kombinerar flera UNIX-kommandon eller använder mer avancerad funktionalitet i ska let, med tillgång till de hjälpresurser som finns.

• Skicka och ta emot e-post, även med fristående mailläsare, och resonera kring säkerhet och kryptering — både vad gäller Internet i allmänhet och vad gäller e-post och webb i synnerhet.

• Skriva labbrapporter med L korrigera vanliga L A TEX-fel.

TEX, inklusive att känna till och vid behov

• Använda SSH (även för att starta grafiska program) och SCP, oavsett om den lokala datorn kör Linux, OS X eller Windows.

5 Examination

För godkänt på delkursen krävs att samtliga laborationer gjorts och god känts av handledare (efter att handledarens frågor besvarats). På Datorin troduktionen ges ej överbetyg (endast godkänd/underkänd). Frågor om hur delkursen påverkar betyg på Fysikingenjörens verktyg eller Matematisk pro gramvara hänvisas till examinator för respektive kurs (se kontaktinformation

på sida 1).

6 Tid och plats för examination

Laborationerna ska redovisas i datorsal för handledare, då datorövningar är inbokade i schemat. Vilken laboration som helst kan godkännas på vilket övningstillfälle som helst, men spara inte allt till slutet, för det hinner vi inte med. Försök ha det mesta klart och godkänt innan uppsamlingstillfällena.

Den som inte blir klar vid de inplanerade tillfällena, kan begära extra redovisningstillfällen i omtentaveckorna (kontakta Christian).

7 Kurslitteratur

• Introduction to the Command Line.

1

• The Not So Short Introduction to L TEX2 𝜀

.

2

• Ytterligare material läggs upp på kurshemsidan i anslutning till rele vanta laborationer.

1 http://en.flossmanuals.net/command-line/ 2 http://www.ctan.org/tex-archive/info/lshort/english/lshort.

pdf