här - Aktionsgruppen mot Brommaflyg

Download Report

Transcript här - Aktionsgruppen mot Brommaflyg

Medlemsbrev år 2014

Uppgraderingen av Bromma flygplats från 2C till 3C

Varje flygplats har en säkerhetscertifiering bestående av en siffra och en bokstav som beskriver vilken sorts flygplan som kan använda flygplatsen.

Luftfartsverket och Swedavia har länge låtit Bromma flygplats trafikeras av större trafikflygplan än vad flygplatsen var säkerhetscertifierad för. Transportstyrelsen gav år 2010 dispens att fortsätta med detta. Men eftersom Swedavia är mycket angeläget att efterkomma flygbolaget Braathens önskningar om att få flyga med nya, ännu större flygplan och själv bygga nya större terminaler för fyra miljoner resenärer, så måste något ur Swedavias synvinkel göras. Efter flera försök och ”goda råd” från Transportstyrelsen lyckades Swedavia få sin ansökan om uppgradering till 3C godkänd i slutet på förra året. Beslutet innebar en mängd undantag och dispenser från flygsäkerhetsbestämmelserna för klass 3C – flest i Europa ryktas det. Transportstyrelsens beslut kungjordes strax före julhelgen 2013 med fjorton dagars överklagandetid!

Trots detta lyckades vi och flera fastighetsägarföreningar runt Bromma flygplats få iväg ett överklagande till Förvaltningsdomstolen i Linköping, där man pekade på försämrad boendemiljö genom ökat buller, luftföroreningar samt trafikproblem på marken.

Förvaltningsdomstolen avvisade alla överklaganden av formella skäl – rätt att överklaga har bara miljöorganisationer med minst 5 000 medlemmar. Överinstansen Kammarrätten i Jönköping har likaså nyligen fastslagit beslutet. Solhems och Sundby fastighetsägarförening har med hjälp av Villaägarnas Riksförbund väckt talan i samma fråga hos Miljödomstolen.

Swedavias hänsynslösa agerande har väckt motstånd också i de kretsar som vill bevara Bromma men inom rimliga gränser. Tillsammans med bortkörda privat- och allmänflygare har de bildat en ny organisation: ”Mänskligt Brommaflyg”

Nya riktvärden för trafikbuller

Den borgerliga alliansen i stadshuset beställde från den gamla regeringen en ny förordning som skulle undanta Stockholm från begränsningar gällande flygtrafikbuller för att möjliggöra bostadsbyggande under Brommas bullermattor. Förslaget till ny förordning sågades av de flesta remissinstanser, t. ex. Karolinska institutet och Chalmers eftersom flygbuller skadar hälsan. Stockholms miljöförvaltning tyckte dock förslaget var utmärkt!

Bromma flygplats i valet

Till skillnad från valet 2010 har Brommafrågan denna gång varit en valfråga och livligt debatterats. Förtjänsten är främst Miljöpartiets vars företrädare varit mycket tydliga med att Bromma skall läggas ned efter en valseger för de rödgröna. Det skrämde upp ”brommakramarna” inom främst Moderaterna som lät det närstående Stockholms Handelskammare framföra de mest barocka påståenden i media, bl. a. att Brommas nedläggning skulle medföra att 24 000 jobb försvinner! En annan myt som tyvärr har bitit sig fast är att Arlanda inte har kapacitet nog för en överflyttning av inrikesflyget. Vänd

En del socialdemokratiska kommunalråd ute landet svalde desinformationen från Handelskammaren och protesterade mot att de skulle avskäras från flygförbindelser med omvärlden om Bromma lades ned!! Arlanda har samma inrikesflyglinjer som Bromma – undantaget Trollhättan/Vänersborg.

Överenskommelsen om Brommas framtid

I Stockholms stad kom den nya majoriteten med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ fram till en överenskommelse som innebär följande:

Uppgraderingen avbryts

(Avgörs av regeringen - Transportstyrelsen)

Bullerförordningens undantag för Stockholm tas bort

(Se ovan, avgörs av regeringen)

Successiv överflyttning till andra flygplatser påbörjas

(Avgörs av regeringen – Swedavia)

Inga investeringar i t. ex. nya terminaler görs

(Avgörs av regeringen – Swedavia)

Projektgrupp för bebyggelse på Bromma flp

(Stockholm stad – Stadsbyggnads- Trafikkontoret)

Kartläggning av ev. miljögifter i marken

(Stockholms stad – Miljöförvaltningen)

Mäta flygbuller

(Stockholms stad – Miljöförvaltningen)

Nya detaljplaner utan Bromma flp

(Stockholms stad – Stadsbyggnadskontoret)

Ev. markförsäljning till bostadsaktörer

(Stockholms stad – Exploateringskontoret)

Start- och passageraravgifter ska höjas

(Avgörs av regeringen – Swedavia) Som synes ligger beslut om Brommas framtid i första hand hos regeringen, inte hos Stockholms stad. Detta beroende på det 30-åriga hyresavtal som den borgerliga stadshusalliansen slöt år 2008 med Luftfartsverket och där Stockholms kommunpolitiker avtalade bort beslutanderätten över stadens Bromma-mark.

Framtidsscenarier

Genom åren har vi sett att socialdemokraterna har varit mycket obeslutsamma i brommafrågan. Man har t. ex. lagt in en brasklapp om att nedläggningen inte får skada utvecklingen. Lokalt i Stockholm finns en stark lokal gräsrotsopinion inom partiet för en nedläggning. Men nationellt däremot vill många socialdemokratiska politiker bevara flygplatsen eftersom man finner den smidig att använda vid sina resor till och från huvudstaden. Frågan står alltså och väger. Trots allt står vi ändå närmare målet än vad vi har gjort på många år.

Vägen till slutmålet – inga plan mitt i stan

Vi alla som är emot vansinnet med en flygplats mitt i bostadsbebyggelse, måste i alla möjliga sammanhang påminna Miljöpartiets företrädare om deras vallöften.

Likaså måste vi alla fortsätta att intensivt argumentera och övertyga socialdemokratiska politiker, med en infrastrukturminister från Göteborg i spetsen, via direktkontakter och via olika media. Argumenten hittar du på vår hemsida www.stoppabrommaflyget.nu eller skapar tillsammans på vår Facebooksida www.facebook.com/stoppabrommaflygetnu.

Hjälp till!

Styrelsen vädjar (som vanligt) om hjälp från hugade medlemmar. Du är välkommen att pröva på att delta i styrelsen – kontakta någon av oss i styrelsen.

E-post

Du som fortfarande får detta medlemsbrev som pappersbrev med posten, om du har Internet, var snäll och meddela vår kassör Birgit Lidman din e-postadress. Skriv till [email protected]. E-post sparar mycket jobb med kuvertering och det sparar portot.

Styrelsen