Med det kulturhistorisk ai centrum

Download Report

Transcript Med det kulturhistorisk ai centrum

Byggnadsstipendium

Nominerad byggnad nr 2: Magasinet på Eknäs

såg ut från början, har Lars och Kerstin tittat på gamla fotografi er och läst gamla försäkringsbrev. I dessa har det väldigt utförligt varit beskrivit hur byggnaderna på gården såg ut, vilket material de var byggda av och så vidare.

L

Lars och Kerstin har gett det gamla magasinet på gården Eknäs en rejäl ansiktslyftning. Renoveringen har kostat en hel del, men paret prioriterar mer än bara pengar. Dess utom tycker de om att arbeta med sina hus.

Av Per-Ola Olsson

ars Miller har alltid pysslat med sina hus. Till exempel växte en av villorna han bodde i som ung från 60 till 300 kvadrat meter – under hans tid som ägare. Nu har han dock fått sitt lystmäte på Eknäs gård utanför Södertälje. Eknäs har gått i släkten sedan 1872. Lars är egentligen inte bonde i ordets rätta bemärkelse, så han arrenderar ut marken. Han har istället arbetat i bland annat

Lars Miller och Kerstin Samrell har under året som gått renoverat magasinet på Eknäs utanför Södertälje.

Schweiz och USA – för att sedan åter vända till Sverige och Södertälje. Där arbetade han som chassiekonstruktör på Scania under 30 år. Till Eknäs fl yttade han 2000. Då hade boningshuset stått tomt några år, efter att hans mor fl yttat till ett lite mindre hus på gården.

PÅLÄSTA INNAN RENOVERING

Under de tre sista åren som huset stod tomt renoverade Lars hela byggnaden. I samband med fl ytten till Eknäs, skiljde sig Lars och hans dåvarande hustru. År 2006 träff ade han så Kerstin Samrell.

”Jag och Kerstin har ett stort g emensamt intresse i att renovera hus”, berättar Lars.

Planen är att renovera alla byggnaderna på Eknäs. De är i stort sett färdigt med renoveringen av gårdens magasin – byggt på 1890-talet. Det är bara lite el- och målerijobb kvar. Ambitionen har varit att återställa fasaden till originalskick – samt varmbona hela byggnaden. För att bli kloka på hur magasinet

BORSTAT TRÄ

Enligt Lars är det guld värt att ha egen skog när gamla hus ska renoveras. Tack vare skogen har de kunnat såga eget virke och få ut samma dimensioner – som på originalvirket på byggnaden. Vissa detaljer har förbättrats, men gjorts så lika original som möjligt. Dörrarna sitter till exempel med originalbeslagen och de är exakta kopior av originaldörrarna. De nya dörrarna är dock bättre isolerade och då aningen tjockare.

Väl innanför magasinet har de byggt tre nya toaletter, varav en är handi kappanpassad. I och med att cirka två tredjedelar av loftgolvet tagits bort, har de även kunnat anlägga en festvåning. Nytt trä, såsom fönsterkarmar har målas. Originalträet har istället blivit rengjort och putsat. Det tog två av gårdens snickare omkring tre veckor, att polera allt trä med stålborste. ”Det tog tid och gick åt många borstar, men det blev riktigt fi nt”, konstaterar Lars.

UTHYRNING

Lars gör ritningarna och Kerstin står för färgvalen. Idéerna diskuterar de fram och bestämmer gemensamt. Vad de däremot inte bestämt än är vad magasi net ska användas till, bortsett från den årliga midsommarfesten. De har tankar på att eventuellt hyra ut det till mindre utbildningar – eller om någon exempel vis vill ha en konstutställning där. ”Ur ett företagsekonomiskt perspektiv får jag erkänna att renoveringen inte alls är bra, men vi har priorierat andra värden. För oss är det kulturhistoriska väldigt viktigt”, säger Lars.

LANTBRUKETS AFFÄRER nr 8 • 2013

På ena sidan lidret har paret byggt en liten bar, på andra sidan finns toaletter och förråd. Ovanpå lidret finns en festvåning.

Magasinet på Eknäs

Längd:

25 meter

Bredd:

10 meter

Höjd:

9 meter

Ritningar:

Lars Miller

Färgval:

Kerstin Samrell

Idéer:

Lars och Kerstin tillsammans

Arbete:

Gårdens fyra snickare

Pris:

Svåruppskattat. Lars sammanfattar det hela med ”dyrt”. Enbart arbetet handlar om fyra heltider under ett års tid

Nytt trä möter gammalt.

Tak med infällda spotlights över dörrarna. Förvisso inte original, men Lars och Kerstin är ändå nöjda med hur taken smälter in i omgivningen. Enkupigt lertegel – ett måste enligt Lars och Kerstin.

Utsidan på dörrarna är exakta kopior av originaldörrarna. Hundraåriga bjälkar och i hörnet finns ett DJ-bås.

Hela magasinet är nu vinterisolerat. Det finns många fönster med vy ut över sjön Vällingen.

Ungefär två tredjedelar av loftgolvet är borttaget och magasinet hyser numera en festvåning.

LANTBRUKETS AFFÄRER nr 8 • 2013

Helt nya gasfyllda fönster från Qvesarum.

3

Det tog två man cirka tre veckor att borsta allt trä med stålborste. Taket är sprutisolerat mellan inner- och yttertak.

Magasinet som nu rymmer en festvåning.

Även detaljerna har varit viktiga vid renoveringen.

Magasinet på Eknäs har ovanligt nog två vällingklockor. Den ena av dem kommer från gården Kerstin bodde på – innan hon fl yttade till Eknäs.

Gammal byggnadsteknik och ny elteknik.

Allt gammalt trä inomhus är borstat med stålborste.

De nya dörrarna är bättre isolerade och således tjockare än originaldörrarna. Det är dock inget som syns förrän dörren öppnas.

Magasinet ligger med utsikt över sjön Vällingens östra del.

Originalbeslagen tillför ett kulturhistoriskt värde. Det är Kerstin som avgjort färgvalen när magasinet renoverades.

Det nya vita träet lyfter fram det gamla obe handlade.

LANTBRUKETS AFFÄRER nr 8 • 2013