Transcript 2MAGASINET

N 2

MAGASINET

Lördag den 8 januari 2011

Tongivande ANDERS EKBORGS NACKA HETA HANTVERK TRÄDGÅRDSFRÅGOR

SvD lördag 8 januari 2011

4

MAGASINET

Svea i finklänning från Aya Naya och flätade träskor, Swedish Hasbeens.

Handfat och kranar från Boffi. Stor vas från Kahler Omaggio.

iPod-stereo från Geneva Sound Lab. Målning av Lars Karlsson Frost.

Tavla av svenske konstnären Daniel Fyffe och soffgrupp från Moroso.

Rex i läder/valnöt, från danska Frede ricia. Tavlor av Lars Karlsson Frost.

Dubbla Oscar ger guldkant

UTVANDRARE

Sol, vind och vida vyer. Högt ovanför Stillahavs kusten i Malibu svävar ljudexperten och dubbla Oscarsvinnaren Per Hallbergs drömvilla mellan himmel och hav.

Per Hallberg har alltid

varit intresserad av arkitektur och design. Redan som liten spa rade han pengar till en heltäckningsmatta i pojkrummet. Det bästa han visste när han kom hem från skolan var att läsa huskatalo ger, inte serietidningar, och i stället för en bil köpte han en äkta Le Corbusier-vilstol som än i dag pryder sovrummet. Men att Per kom att arbeta med ljud var en ren tillfällighet.

Allt började med att Per för en 25 år sedan hälsade på sin dåvarande flickvän i Los Ange les och en dag besökte firman Soundelux. Efter en skidsäsong i Utah var Per tillbaka i stan och fick jobb som oavlönad praktikant i företaget. Efter några månader fick han chan sen att lägga ljud på en film och han har job bat på Soundelux sen dess. Han ser vissa lik heter mellan arbetet med ljud och hans inredningsintresse.

– Saker och ting måste se bra ut, låta bra och samtidigt vara organiserade och funktio nella. Det gäller även huset man bor i. Det ska vara enkelt, vänligt och hemtrevligt. Jag gil lar raka, rena linjer med värme i träet.

I hektiska Los Angeles

är hemmet extra vik tigt. Att kunna se himmel och horisont ger en känsla av trivsel. Per är präglad av öppna landskap från barndomens Öland.

När han och hans fru Holly Hallberg först såg fastigheten som nu är deras hem tyckte de att tomten var fin men huset fult.

Det var från tidigt 1960-tal och låg en bit upp på en lugn gata nära havet i Malibu. Till talande var att de karga kullarna på andra sidan ravinen är statlig mark och aldrig får be byggas. Ingen får heller bygga på höjden och på så sätt skymma utsikten för grannarna.

Innan renoveringen

påbörjades bodde famil jen i huset i fyra år. Under tiden skissade de på drömvillan och lät sedan arkitekten Joey Shimoda göra de officiella ritningarna. Det visade sig bli alldeles för dyrt att bygga och för att kunna behålla alla designdetaljer an litades enskilda hantverkare i stället för en byggfirma. Holly blev byggmästare och Per hade själv snickarbältet på sig helger och kvällar. Det tog längre tid än beräknat, men huset blev precis som de vill ha det.

Pers vision var att huset skulle se helt van ligt ut från gatan. Väl innanför dörren skulle man kunna se rakt genom det, ut mot bergen och havet nedanför. Lika viktigt var att poo len gick i samma linje och var i bredd med den ljusa hallen, där nu ett stort takfönster får den färgglada konsten att spraka.

I stort sett hela huset utom Sveas rum revs och återskapades på samma yta, lite drygt 250 kvm. Från början dol des utsikten av en fönsterlös vägg med öppen spis. Nu har eldstaden i stället place rats mot grannens trista hus och blir med den inbuktade väggen ett intressant design element.

Familjen bodde

i bygget i två års tid, utan ytterdörr, med bara ett plastskynke som och man får inte ha bråttom.

Jag vill känna mig som om jag är på semester när jag kommer hem från jobbet.

Per häftade fast på kvällarna, tills Holly fick nog och ingången doldes av en plywoodskiva. Dörren blev en så viktig del av designen att de ville avsluta allt annat först. Den skulle vara av stål och glas i Pers favoritfärg, koboltblått. Svårigheten var att hitta glas man inte såg igenom, men som ändå såg intressant ut. – Jag tror att jag ett tag höll på att ta livet av dörrkillen, men man får inte ge upp m M

SvD lördag 8 januari 2011

MAGASINET

5 Sovrummet med utsikt mot väst och solnedgången. Le Corbusier-vilstolen köpte Per samtidigt som hans kompisar skaffade sina första bilar. Den används fortfarande flitigt.

FOTO: KATARINA MALMSTRÖM BROWN

6

MAGASINET

SvD lördag 8 januari 2011 Det milda klimatet tillåter glasväggar som skjuts helt in i väggen. Bakom panelen i körsbärsträ döljs tv och förvaring.

Läckra designstolar i miniatyr.

Sveas sagorum med handmålade scener från Elsa Beskows värld. Bakom de utsågade träden finns belysning som lyser upp dem bakifrån på kvällen.

Specialritat Bulthauptkök med bänkytor av tålig caesarstone, golv och skåp i körsbärsträ. Mat bord med Wegnerstolar och fårskinn från Gotland. I bakgrunden skymtar uteplatsen.

mig.

Om man gör saker själv och tar tid på sig kan man komma på nya saker under arbetets

Lite Öland måste jag jämt ha med

M gång. Det blir kul och spän nande då, säger Per. En av grundidéerna var att hela huset skulle kunna öppnas upp. Familjen är ut omhus mer än de är inne och vill kunna röra sig fritt, utan några gränser. Alla golv är därför i samma nivå och fåglar flyger ibland rakt genom huset. Någon luftkonditionering behövs inte med havsbrisen svepande genom rummen.

– Jag vill känna mig som om jag är på semester när jag kommer hem från jobbet, säger Per.

En minidjungel

med bananträd sträcker sig längs köksväggen mot norr. I kontrast susar den 30 meter höga tallen intill. Varje år klätt rar Per själv upp med julbelysningen som sedan tindrar över grannskapet.

Han är en sådan som aldrig blir riktigt klar med sina projekt och njuter till fullo av själva processen. Sommarhuset på släktgården från 1700-talet är till exempel ett evighetsjobb. Det passar alldeles utmärkt för Per som inte kan sitta still. Runt halsen hänger Tors hammare och andra silverkopior av vikingafynd hem ifrån ön. – Lite Öland måste jag jämt ha med mig.

Holly, som växte upp i surfarparadiset Newport Beach, talar perfekt svenska och äls kar Sverige, inte minst somrarna på Öland.

– Det är nåt speciellt med den ön, kanske är det naturen eller platsen vi bor på. Jag skulle kunna bosätta mig där, men det vill inte Per, säger Holly med ett skratt.

ANNA JÖNSSON CONNELL

[email protected]

Vi blandar gärna 1950- och 1960-tal med ultramodernt

Namn:

Per Hallberg.

Ålder:

51 år.

Familj: Bor: Gör:

Makan Holly, dött rarna Ruby, 20 år och Svea 7 år, samt hunden Frida.

I villa i Malibu, Kalifornien.

Per är ljudtekniker på Soundelux i Hollywood och tvåfaldig Oscarsvinnare. Holly driver inredningsföre taget Huset som säljer skandinavisk design och mode.

Viktigt i ett hem:

Ett fungerande kök, helst mitt i huset.

Pers och Hollys fem inredningsidéer:

1 Leta inte efter speciella inredningsprylar, låt tingen hitta dig i stället.

2 Besök gallerier och låt konsten tala till dig innan du köper en tavla.

3 Designstolar gör rum met intressant, bara det inte blir för många.

4 Ha inte bråttom, låt stilen växa fram undan för undan.

5 Vi blandar gärna 1950- och 1960-talsmodernt med ultramodernt, det fungerar perfekt.