Transcript April 2014

Räddsam Skåne och Räddningsfullmäktige Bjärsjölagård slott 10-11 april 2014 Räddsam och Räddningsfullmäktige genomfördes under två dagar med information från bland annat Polisen angående bildandet av polisregion syd, Försvarsmaktens nya inriktning, MSB:s utbildningar och kampanjer samt Region Skåne och då främst IVPA avtalet. Avtackning av Göran Orup, Kommunförbundet Skåne samt Claes Jansson, Räddningstjänsten Kristianstad som sakkunnig.

SOS Alarm

Vi inledde Räddsam med Hans Reschke från SOS Alarm som berättade om senaste nytt från deras verksamhet. Numera två tydliga verksamhetsområden, ”Alarmering och beredskap” samt ”Säkerhet och jourtele” samt en målbild över hur de ska vara spridna över landet.

Genom den här nya uppdelningen ska SOS Alarm på ett bättre sätt kunna säkerställa kvalitet och leveransförmåga samt utveckla sin organisation och göra den mindre sårbar.

Som en del i detta arbete har SOS Alarm inrättat en ny tjänst, Kvalitetsutvecklare, vars uppgift är just att arbeta med lyfta kvaliteten genom att följa upp bland annat avvikelser.

Dynamiskt resurshantering, ett nytt sätt att arbeta för snabbare respons vid olycksplats. ”DRH” bygger på att larmet går direkt till reursen som är närmst platsen istället för till stationen som är närmst. På så vis utgår man från förmåga snarare än enhet vilket gör att värdefull tid kan sparas.

Se mer om DHR i videon som du hittar här: http://youtu.be/meRchs6qfXc

Länsstyrelsen Skåne

Johan Ekermann berättade om en ny skrift, Områdesbaserad risk- och sårbarhetsanalys som går att hämta här: ORSA Vidare har avdelningen fått två nya medarbetare, Amanda Eldeland som kommer att arbeta med sociala risker och Vilhelm Ekström vars ansvarsområde blir civil-militär samverkan.

Det kommer att vara fokus på uppföljning av LEH i kommunerna Bromölla, Höör, Osby, Skurup, Lomma, Malmö, Höganäs samt Svedala.

Länsledningsplatsen har blivit uppgraderad med ny teknik i videokonferensrum, stabsrum och teknikrum och står nu fullt rustade för att hantera eventuella kriser.

Region Skåne

Rolf Ohrlander redovisade antalet uppdrag som räddningstjänsterna rapporterat in och att man där kan se en ökning mot föregående år. Största ökningen var gällande bärhjälp medan dörrforcering hade gått ner. Vidare informerades om vikten av tystnadsplikt och sekretess inom vården. Mer information finns på www.skane.se/rspe/ivpa

Räddsam Skåne och Räddningsfullmäktige Bjärsjölagård slott 10-11 april 2014

Polisen

Åsa Palmqvist var på plats och berättade om resan mot att bli en polismyndighet till 2015. Från 119 myndigheter 1965 blir det nu alltså en myndighet med sju regioner där Skåne tillhör Region Syd tillsammans med Kronoberg, Kalmar och Blekinge.

”Supervalåret” är ett speciellt år även för polisen, både EU-valet och riksdagsvalet för mycket medial uppmärksamhet och polisens insatser förväntas för att värna de demokratiska rättigheterna. Särskilda omständigheter leder till prövningar och ibland kan det leda till att polisen får stå mellan två sidor och skydda de ena mot de andra beroende på vilka som sökt tillstånd.

”Vi tar ställning till de demokratiska fri- och rättigheterna - ingenting annat” säger Åsa.

Samma typ av problematik, i form av idrottsrelaterad brottslighet får mycket uppmärksamhet och är även det en prioriterad verksamhet för polisen. Riskerna ser olika ut inför olika matcher, ibland är man medveten om att det kommer att hända något medan det i andra fall kan komma helt utan förvarning.

Polisens planeringsarbete påverkar hotbilden.

Problembild Skåne: • Ordningsstörningar och rusningar • Kast av skadevållande föremål • Skadegörelse • Våldsbrott • Narkotikabrott • Brott mot brandskyddslagstiftningen • Övriga brott mot ordningslagen

Försvarsmakten

Johan Silfverstolpe inledde med att berätta om Ukraina konflikten, hur den har uppmärksammats och olika sätt att se på den. Vidare redogjorde han för hur Sveriges försvar, som är ett så kallat insatsförsvar, ser ut idag och vilka funktioner som finns. Mer info om detta finns i presentationen som ni hittar HÄR .

Försvarsmakten ska kunne ge stöd åt civil verksamhet både självständihgt men även i samverkan med andra myndigheter, länder och organisationer. Enligt LSO är detta en skyldighet men Försvarsmakten kan även enligt Stödförordningen bistå med hjälp i vissa situationer, även om de inte har någon skyldighet att göra det. Under 2013 kallades Försvarsmakten enligt LSO in 16 gånger i Militärregion Syd och enligt Stödförordningen 22 gånger, flertalet gånger för amunitionsröjning.

Under vecka 19 kommer Försvarsmakten att genomföra en större övning i Skåne med närmre 1 500 soldater som kommer samträna i ett lite större sammanhang och över stora ytor.

Kontaktuppgifter oförändrade och enligt nedan: Daglig verksamhet 046 - 36 80 00, [email protected]

Vid akut behov av stöd 046 - 36 88 00, [email protected]

Räddsam Skåne och Räddningsfullmäktige Bjärsjölagård slott 10-11 april 2014

Myndigheten för säkerhet och beredskap

MSB fanns representerad genom Elna Johansson och Noomi Egan från Revinge, där fokus låg på just utbildningen och SMO. Utbildningen måste möta dagens och framtidens behov. Utbildningen bygger på tematiskt lärande där varje delkurs är en viktig pusselbit och fokus ligger på tillämpning och analys. Till det här följde en diskussion för att klargöra vad räddningstjänsterna efterfrågar för kunskaper både under LIA men även efter. Diskussionen kommer att fortlöpa med målet att hålla utbildningen aktuell och attraktiv.

Brandskyddsföreningen

Andreas Bengtsson presenterade prioriterade områden enligt verksamhetsplanen samt aktuella kampanjer under året. De prioriterade områdena var: • Färre bostadsbränder • Färre anlagda bränder • Bättre brandskydd hos företag och organisationer Kampanjer under 2014 är: • Brandskyddsveckan (v37) • Peppar peppar (1 oktober) • Brandvarnardagen - Hela Norden piper (1 december) • Jul- och nyårskampanj (december-januari)

”Regional strategi för stärkt brandskydd till den enskilde” Stab Skåne

Den nya organisationen för Stab Skåne är driftsatt och har blivit testad en gång, vid sockerbranden i Svedala, med goda resultat. Just nu revideras dokument samt en översyn av utbildningsplaner, instruktioner och checklistor. Lovisa Hoff är ny sammankallande i Stab Skåne.

RAKEL

Vid senaste Räddningsfullmäktige informerades att Roger Ekström kommer att arbeta (50%) som förvaltare av RAKEL. På grund av att Roger Ekström är sjukskriven har Erling Johansson fått förfrågan av AU att tillsvidare fortsätta arbeta som förvaltare. Erling har accepterat detta.

SKL:s sakkunnignätverk

Från Skånes räddningstjänster finns två representanter i nätverket, sakkunninge Claes Jansson samt Göran Orup. Claes har avsagt sig uppdraget som sakkunnig, som han haft sedan 1992, med ett avbrott under 2000-talet då Claes var verksam på Räddningsverket och Göran går i pension. Båda behöver därför ersättas. Räddningscheferna rekommenderar enhälligt Kommunförbundet Skånes styrelse att utse Tom Setterwall till ny sakkunnig samt Bo Persson som efterträdare till Göran.

Samverkan vid suicidinsatser

I Skåne har vi, enligt statistiken, ett bra samarbete inom blåljusorganisationerna vid suicidpåbud. Rutinerna kommer att fortsätta att arbetas med för att vi ska kunna arbeta säkert och effektivt på olycksplatsen. Vid ett möte med Trafikverkets nationella operativa ledning har Skånes blåljusorganisationer påtalat vikten av att införa RAKEL på järnvägssidan för att en så snabb, säker och effektiv insats som möjligt ska kunna genomföras. Under 2013 agerade Polisen vid 261 tillfällen och då oftast ihop med Räddningstjänsten och ambulansen på spårområden. 110 personer har gripits och vid 39 av dessa tillfällen har Polisen beslutat att omhänderta personen med stöd av Polislagen § 11 för vidare transport till vårdinrättning. Dock har vi fortfarande 19 dödsfall där samtliga kan identifieras som suicid. Klicka på bilden för att hämta.

Monica Bengtsson informerar om att Lotta Vylund, som varit projektanställd för att arbeta med den regionala strategin, slutat sin anställning vid Landskrona räddningstjänst och flyttat norrut. Räddnings-AU har beslutat att bemanna projektanställningen from den 1 april 2014 tom den 31 december 2014 med David Jutendahl, Trelleborg.

Kommunikatörstjänsten kommer under samma period att bemannas med Malin Ekbladh som också arbetar i Trelleborg.

Vi passar på att tacka Lotta för ett mycket väl utfört arbete och önskar samtidigt David och Malin lycka till.

Räddsam Skåne och Räddningsfullmäktige Bjärsjölagård slott 10-11 april 2014

Jämställda Räddningstjänster

Per Widlund informerade om det nystartade nätverket ”Jämställa Räddningstjänster” och visade upp delar av informationsmaterialet och på vilket sätt nätverket är tänkt att fungera. Läs mer på www.njr.nu

Tack Göran Orup

Det här var ett väldigt speciellt Räddningsfullmäktige, nämligen Göran Orups sista som ansvarig. Det 35:e i ordningen sedan starten 1997. Från Kommunförbundet Skåne kommer nu Bo Persson att ta över räddningstjänstfrågorna. Göran Orup avtackades med blommor och vänliga ord och det är tydligt att det engagemang och arbete Göran lagt ner under åren har skapat förutsättningar för ett unikt samarbete som förhoppningsvis kommer att leva kvar länge.

Vi tackar Göran Orup för ovärderligt och utomordentligt

arbete genom åren. Nästa Räddningsfullmäktigemöte och Räddsam Skåne konferens äger rum den 19-20 november på Spångens Gästgivaregård