Dagens Industri 20121005

Download Report

Transcript Dagens Industri 20121005

DAGENS INDUSTRI

FREDAG 5 OKTOBER 2012 10

NYHETER

DYRGRIP. ”Orm tjusare” såldes för 440 000 kronor, 340 procent över utrop.

Endre Nemes satte rekord

Auktionssäsongen star tar med nya rekordpriser. Specialauktionen med över 400 verk av Endre Nemes på Stockholms Auktionsverk sålde 13 procent över utrop. Konstnärens dotter Lena Nemes är nu en förmögen kvinna. I många fall klubbades målningarna hundratals procent över utrop.

Resultatet var ett styrke­ besked för konstmarknaden inför höstens stora kvalitets­ auktioner i oktober, novem­ ber och december. Trots alla svarta rubriker om krisen i Europa är aptiten uppen­ barligen stor hos konstsam­ larna.

Sju gånger utropet

Det samlade utropet på Nemes­auktionen var 12,5 miljoner kronor och slut­ resultatet blev 14,1 Mkr. Åter­ ropen stannade på 22 pro­ cent. Mätt i pengar såldes 70 procent av auktionen till utländska köpare – främst då kunder i Tjeckien och Slova­ kien – men även samlare och handlare i Paris var aktiva.

Auktionen innebär också en ny prisbild för Endre Nemes. Det sattes nya rekordnoteringar under auktionen. Dyrast blev ett kubistiskt stilleben från 1936 som klubbades för 575 000 kronor, mer än sju gånger utropet på 80 000 kronor. ”Orm tjusare”, en annan kubistisk målning från samma år, bytte ägare för 440  000 kronor, eller 340 procent över utrop.

Mångmiljonär

”Vi har höjt prisnivån för Nemes ett varv till med den här auktionen, alla gånger. Det är klart att fler vaknat, inte minst internationellt”, säger Andreas Rydén, chef för konstavdelningen på Stockholms Auktionsverk.

Lena Nemes blev i ett slag dollarmiljonär två gånger om. Bedömare i auktions­ branschen som Di har talat med säger att hon sannolikt får behålla drygt 14 miljo­ ner, lika mycket som det klubbade beloppet.

GUSTAF TAPPER

[email protected]

08-573 652 53 GLOBALA VÅRDARE. I dag driver Aga Linde 27 kliniker, men inom åtta år vill bolaget driva och äga totalt 200 Remeokliniker världen över. Här med verksamhetschefen och läkaren Kajsa Giesecke tillsammans med Louise Claesson, Mikael Fjällid och Lena Swedberg. FOTO: CLAES-GÖRAN FLINCK

Aga öppnar sjukhus

Linde, i Sverige känt som Aga Linde, öppnar en klinik i Stockholm. Verksamhetschefen och läkaren Kajsa Giesecke hoppas kunna dra i gång i början av 2013.

Gasföretaget Linde, som 2000 köpte den svenska industri­ koncernen Aga, expanderar inom affärsområdet sjukvård. Sverige blir först i Norden med att få en Linde ägd klinik för patienter i behov av and­ ningsstöd, som går under namnet Remeo. Inom åtta år vill Linde driva och äga totalt 200 Remeokli­ niker världen över, där företa­ gets egentillverkade läkeme­ delsgaser kan ingå i behand­ lingen. I dag driver företaget 27 kliniker.

I Stockholm har Linde tagit hjälp av vårdhygienexperter och arkitekten Fanny Sachs för att bygga om ett ålder­ domshem i Stora Sköndal, i södra Stockholm, för 30 mil­ joner kronor.

Högre löner

Kliniken kan ta emot upp till 16 patienter i enkelrum. Verk­ samhetschefen och läkaren Kajsa Giesecke har hittills rekryterat 23 personer av pla­ nerade på omkring 45 med­ arbetare. Personalen får inget delä­ garskap i kliniken, men något högre löner än i landstinget. I januari 2013 hoppas hon kunna ta emot de första patienterna med andnings­ svårigheter orsakade av exem­ pelvis neurologiska sjuk­ domar, som ALS, eller lung­ sjukdomar som Kol.

Specialistvård

”Vi vill vara bryggan mellan den resurskrävande intensiv­ vården och den vanliga vård­ avdelningen. Patienterna vi tar oss an kräver specialistkun­ skaper men behöver inte belasta intensivvården”, säger Kajsa Giesecke, som senast var chef för anestesi­ och intensiv­ vårdskliniken på Södertälje sjukhus. Tanken är att kliniken också ska utbilda dem som sedan tar hand om patienten i hemmet. En som väger tungt i utfor­ mandet av kliniken är aneste­ siologen docent Hans Selldén. Han sitter i svenska Remeos rådgivningsgrupp och är själv drabbad av ALS.

Men än så länge är den svenska satsningen något av ett risktagande. Linde har ännu inga färdiga avtal med Stockholms läns landsting för att ta emot offentligt finansie­ rade patienter.

Inga snabba klipp

”I övriga länder har Linde köpt och utvecklat befintliga kliniker. Det är svårt att få avtal för ett nytt vårdkoncept innan man kan visa en fun­ gerande verksamhet. Vi för­ handlar med några sjukhus om ett tids begränsat samar­ bete”, säger Kajsa Giesecke.

Hur ser du på att Linde med sin sjukvårdssatsning indi rekt marknadsför och säljer sina egna gastuber? Kan inte det leda till felprioriteringar i vården?

”Självklart kan Remeo köpa medicinska gaser från andra än Linde. Och vårdpersona­ lens prioritering är alltid patientens bästa”, säger hon.

”Vi är långsiktiga ägare. Det är klart att verksamheten bör gå med vinst men Linde är inte ute efter snabba klipp.” Filippa Reinfeldt, sjuk­ vårdslandstingsråd (M), vill inte uttala sig specifikt om Remeo men låter hälsa att Stockholms läns landsting all­ tid tittar på idéer som kan för­ bättra sjukvården.

KARIN GRUNDBERG WOLODARSKI

[email protected], 08-573 650 00

Plantagon prisas av kungen i New York

PRISAD IDÉ. Plantagons ägare Hans Hassle fick i veckan pris av Kung Carl XVI Gustaf på Royal Gala Award Dinner i New York. I mitten står Svenska handelskammarens ordförande Renée Lundholm.

FOTO: JESSICA GOW Di den 13 februari i år.

NEW YORK

Växthusförnyaren Planta gon prisas i New York för sina planer på effektivare odling i storstäder. Bolagets grundare Hans Hassle fick motta han delskammarens pris av kungaparet, som är på besök i New York.

”Vi är överraskade. Tydligen kom vi tvåa förra året, så vi räknade inte med att vara aktuella i år”, berättar Hans Hassle. I februari berättade Di om Plantagons planer på att bygga ett vertikalt växthus i Linköping, tillsammans med det östgötska kraftbolaget Tekniska verken. Under nat­ ten till torsdagen belönades bolaget av den svenska han­ delskammaren i New York vid en påkostad galatillställning. Förutom kungaparet med­ verkade prinsessan Made­ leine och näringslivsprofilen Michael Treschow.

Indianhövding storägare

Hans Hassle hade också fint sällskap, i form av indianhöv­ dingen Oren Lyons som är medgrundare av och stor­ ägare i bolaget. Affärsidén är att ge licenser till att bygga växthus på höj­ den. Intresset för den effektiva odlingsformen är stort, bland annat hos stadsplanerare i Kina. Plantagon är finansierat av riskkapital, och har än så länge en begränsad omsätt­ ning. Under nästa år räknar Hans Hassle med att omsätta 15 miljoner kronor. ”Innan vi börjar tjäna pengar på allvar är vi nog inne i 2015”, säger han.

Eftersom bolagets verk­ samhet handlar om matför­ sörjning till storstäder, är New York förstås intressant.

”Här händer mycket små­ skaligt, bland annat i form av takodlingar av olika slag”, säger Hans Hassle.

GABRIEL MELLQVIST

[email protected]

+1 203 434 50 68