Årsrapport 2012 - Luostejok Kraftlag SA

Download Report

Transcript Årsrapport 2012 - Luostejok Kraftlag SA

Årsrapport 2012

57. driftsår

Driftsass. Kjell Åge Wilhelmsen.

Styret i Luostejok Bredbånd (innfusjonert i Luostejok Kraftlag i 2012).

Fra venstre: Kjell H. Sæther, Ragny Helander, Sverre Pedersen og Svein Sjøveian.

Adresse:

Pb 104, 9711 Lakselv

Tlf:

78 46 06 00

Web:

www.lksa.no

Foretak:

938 260 494

E-post:

[email protected]

Innhold

Årsmøte ...............................................................................side 4 Styret ...................................................................................side 5 Organisasjonsplan ................................................................side 6 Styrets årsberetning .............................................................side 7 Resultatregnskap .................................................................side 11 Balanse ................................................................................side 12 Regnskapsprinsipper ............................................................side 13 Noteopplysninger .................................................................side 15 Kontantstrømoppstilling .......................................................side 20 Nøkkeltall ............................................................................side 21 Samisk sammendrag ............................................................side 22 Revisjonsberetning ...............................................................side 23

Virksomhetens art og lokalisering

Luostejok Kraftlag ble stiftet som et AL den 21. november i 1949, og omdannet til SA i 2010.

Luostejok Kraftlag SA er et nettselskap som gjennom eget distribu­ sjonsnett leverer elektrisk energi innenfor konsesjonsområdet i Karasjok, Porsanger og Lebesby kommune. Selskapet leverer videre bredbåndstjenester gjennom eget nett i Karasjok og Porsanger.

Selskapets administrasjon er lokalisert til Lakselv. Herfra drives selska­ pets bredbåndsavdeling.

I Karasjok har selskapet egen montørstasjon.

3

Organisasjon Årsmøte

Årsmøte er kraftlagets øverste organ fra 22.11.10 og hadde følgende sammensetning i 2012:

Utsendinger valgt av Porsanger kommune: Ordinære utsendinger: Varamedlem:

Torgeir Thomassen Jo Inge Hesjevik Tom Robert Hansen Liv­Hildur Karlsen Eirin Sætrum Marita Solheim Eli Rognmo Knut Roger Hanssen

Utsendinger valgt av Karasjok kommune: Ordinære utsendinger: Varamedlem:

Frode Tangen Olav Sara Nikkinen Kirsten Appfjell­Eira Emily Pope Bjørsmo Issat Ande Jovnna Eira Leif Anders Somby

Valgkomité:

Tom Robert Hansen, Torgeir Thomassen og Olav Sara Nikkinen.

Årsmøte har avholdt 1 møte og behandlet totalt 8 saker i 2012.

Styret deltar på Årsmøte uten stemmerett.

4

Noen av våre fast ansatte, lærlinger og sommervikarer.

Luostejok Kraftlag SA

Styret

Luostejok Kraftlags styre hadde ved utgangen av 2012 følgende sammensetning:

Porsanger kommune: Ordinære medlemmer:

Åge Amundsen Hilde Skanke

Varamedlem:

Sven Erik Samuelsen

Karasjok kommune Ordinære medlemmer:

Gudrun Kåven John Nystad

Ansatte representant: Ordinært medlem:

Geir Arne Hestnes

Varamedlem:

Elen Maria G. Eriksen

Varamedlem:

Bjørn Klaussen Styrets leder har vært Åge Amundsen med John Nystad som nestleder.

Styret har avholdt 10 møter og behandlet 58 saker.

Administrerende direktør og administrasjonssjef deltar i styrets møter uten stemmerett.

Årsrapport 2012

Styret i 2012 med direktør Sverre Pedersen.

Fra venstre: Sverre Pedersen, Hilde Skanke, Gudrun Kåven, Kjell Åge Wilhelmsen, Åge Amundsen og John Nystad.

5

6

Organisasjonsplan

Luostejok Kraftlag SA er organisert som følger: Årsmøtet Styret Adm. direktør Ole G. Thomassen Nettservice Administrasjon Karl Martin Stueng Ragny Helander Drift Birger Johansen Bredbånd Nils R. Pettersen Planlegging DLE nettdok Økonomi, personal, lønn og IT Måling, avreg, fakturering, kundeservice Bygging, vedlikehold, drift produksjon Planlegging, bygging, drift salg, IK/HMS/ROS

Luostejok Kraftlag har i 2012 innfusjonert det heleide datterselska pet Luostejok Bredbånd. Det er opprettet en selvstendig avdeling som ivaretar utbygging og salg av fiber.

Administrasjonsavdelingen

har ansvaret for kundeservice, økonomi, måling/kommunikasjon og personalfunksjon.

Nettserviceavdelingen

innehar DLE­funksjon og har ansvar for planlegging av nettet.

Drift og montasjeavdelingen

har ansvar for vedlikehold og drift av nettet, samt produksjon.

Bredbåndsavdelingen

har ansvar for bygging og drift av fiber, samt salg av fiber.

Luostejok Kraftlag ledes av adm. direktør Ole G. Thomassen og ved utgangen av året hadde kraftlaget 26 fast ansatte og 3 lærlinger.

Arbeidsgivertilslutning – KS­bedrift.

Medlemskap i DEFO.

Arbeidstakerorganisasjoner: EL & IT, og NITO.

Medeier i andre organisasjoner:

• Kvænangen Kraftverk AS • Ishavskraft AS • Eltele AS • Ishavslink AS • North Energy AS • Finnmark Kraft AS Luostejok Kraftlag SA

Styrets årsberetning

Styrets arbeide, representantskapet, personale og likestilling, og HMS

Vi hadde 3 lærlinger i energimontørfaget og 1 lærling i telekommunkasjon under utdanning.

Styret og representantskapet

Styret har i 2012 avholdt 10 styremøter, hvorav ett telefonmøte. Det har i løpet av året blitt behandlet totalt 58 saker.

Av de viktigste saker er: • Årsrapport og regnskap • Budsjett • Ansettelse av adm. dir.

Det er avholdt 1 ordinært årsmøte.

Av de viktigste sakene nevnes: • Årsmelding og regnskap • Valg av valgkomité

Forurensing og miljøtiltak

Luostejok Kraftlag produserer fornybar energi i eget vannkraftverk i Gagga. Kraftlaget er via medeierskap i Finnmark Kraft engasjert i etable­ ring og drift av vind­ og småkraftverk.

Eget avfall kildesorteres og leveres lokalt mot­ taksanlegg. Vi bestreber oss på at vår drift ikke skal forurense det ytre miljø, og at våre bygg og anlegg skal fremstå som positive både estetisk og miljømessig.

Personale og likestilling

Pr 31.12.2012 hadde Luostejok Kraftlag 26 fast ansatte. Herav 5 kvinner og 21 menn. Alle kvin­ nelige ansatte er tilknyttet administrasjonsavdelin­ gen. Luostejok Bredbånd ble i 2012 innfusjonert i Luostejok Kraftlag, og tilførte kraftlaget 2 ansatte.

Vårt personell er fordelt slik: Administrasjonsavdelingen: 6,5 årsverk Nettserviceavdelingen: 4 årsverk Driftslavdelingen: 11 årsverk Bredbåndsavdelingen: 3 årsverk Kraftlagets ledergruppe består av 4 avdelings­ ledere i tillegg til administrerende direktør. En av avdelingslederne er kvinne. Selskapets adm dir er mann. Av styrets 5 medlemmer er det 2 kvinner. Styrets leder og nestleder er menn.

Kvinneandelen er representativ for bransjen. Det er en målsetning å få kvinner inn i den mannsdo­ minerte delen av bedriften, og ved ledige stillin­ ger oppfordrer vi spesielt kvinner til å søke.

Gjennomsnittsalderen på de ansatte er 50 år. Kraftlaget har en god rekrutteringspolitikk, noe som har resultert i at vi har et nært samarbeide med Lakselv videregående skole. I tillegg til å bidra med lærekrefter, er vi svært imøtekommende når det gjelder å ta imot elever i forbindelse med «prosjekt til fordypning» og ved utplassering.

I tillegg inviteres alle elever fra avgangsklassene på grunnskolen i Lakselv og Karasjok til en pre­ sentasjon av kraftbransjen generelt, ­og kraftla­ get spesielt.

Seniorenes interesser blir ivaretatt ved at alle som skal gå av med pensjon, blir tilbud oppfølging og kurs.

Arbeidsmiljø HMS

Hvert år planlegges HMS arbeidet av en felles gruppe bestående av verneleder, verneombud og lederguppa. Planen setter mål for kraftlagets HMS­arbeide, og resultater rapporteres kvartals­ vis. Kraftlaget legger vekt på felles aktiviteter for å styrke samholdet, og på den måten bidra til et godt arbeidsmiljø og en god bedriftskultur.

Avvik rapporteres i henhold til regelverk.

Kraftlaget utfører ROS­analyser for alle relevante områder innenfor drift og administrasjon. Det er i 2012 rapportert om 2 mindre arbeids­ ulykker, hvorav den ene førte til sykemelding.

Sykefraværet i 2012 var på 5,8 %. Korttidsfravæ­ ret var på 2,4 %.

Luostejok Kraftlag er medlem av Hemis, (tidligere Finnmark Bedriftshelse) og tilbyr herigjennom sine ansatte årlige helsekontroller og ­oppføl­ ging. Avtalen med Hemis innebærer at LKSA kan nyttiggjøre seg deres kompetanse innenfor HMS­ området.

Årsrapport 2012 7

8

Selskapets virksomhet og økonomi Sponsorstøtte

Luostejok Kraftlag hadde pr 31.12.2012 3681 kunder, herav 3112 husholdnings­kunder.

Leveringskvaliteten var i 2012 på 99,94. Dvs 0,06 ikke levert energi på grunn av avbrudd. Andelen planlagte arbeider utgjorde 78,24%.

Totalt forbruk inklusive tap var i 2012 på 138 GWh mens samme tall i 2011 var 126 GWh. En økning 12 GWh. Overføringstapene var på 5,8 %.

Oppgavene innenfor vedlikehold og investering har i all hovedsak bestått av modernisering av nett. Vi har skiftet ut gamle papir­/oljeisolerte høyspentkabler til moderne kabler. Vi har skiftet ut tråd og traverser på linjen mellom Lakselv og Børselv i til­ legg til at vi har bygget en helt ny 15km lang trasé i samme område. I Karasjok har vi bygget om og moder­ nisert i alt 15 nettstasjoner i mast, og i Lakselv har vi skiftet ut 2 innvendig betjente nettstasjoner. Noen av lav­ spentkretsene er også modernisert ved at blank tråd er byttet ut til isolert EX­ledning. Videre er en del av gate­ lysnettet oppgradert til isolert luftled­ ning. Vi har bygget 4 helt nye nett­ stasjoner for å sikre tilfredsstillende spenningskvalitet til kundene våre. 3 i Karasjok og 1 i Børselv.

På fibersiden har vi i 2012 bygget ut 3 områder for FTTH; Bjerkland, Sko­ gende og Stangnes, samt at vi har drevet fortetning i allerede utbygde områder. Ved utgangen av 2012 hadde vi totalt 1258 fiberkunder til­ knyttet vår nett.

Produksjonen i Luostejok Kraftverk var på 9,8 GWh. Herav er 0,6 GWh konsesjonskraft til Porsanger kom­ mune.

Montørstasjonen i Karasjok ble i løpet av 2012 betydelig oppgradert, og framstår som moderne og veltil­ passet formålet.

Styret i Luostejok Kraftlag har i 2012 stilt kr 250 000 til disposisjon for støtte til ulike tiltak innenfor ung­ dom, kultur og idrett. Blant de som har vært støttet er: Porsanger Idretts­ lag, IL Nordlys, STIL, Røde Kors, VG1 El­energi Lakselv og Lions Club Por­ sanger.

I tillegg har styret bevilget midler til både Porsanger og Karasjok Kom­ mune, de såkalte Luostejokmidlene.

Økonomi

Årets resultat etter skatt ble på 1,2 mill kroner. Årets merinntekt er 10,5 mill kroner og balanseført mindreinn­ tekt pr. 31.12 er nå 1,5 mill kroner.

Driftsresultat

ble på 874 tusen kroner.

Avkastning på monopoldelen ble på 0,66%.

Driftsinntektene

mill kroner. ble totalt på 49,1 Monopolvirksomheten ­ ga oss en omsetning på 48 mill kroner, hvorav 10,5 mill var merinntekt og er balan­ seført.

Produksjon ­ prisen var lav i 2012 og vi oppnådde kun 2,4 mill kroner i omsetning. Bredbånd og annet sekundært ­ ga oss 9 mill kroner i omsetning.

Driftskostnadene

mill kroner.

Finans

totalt ble på 48,2 inntekter utgjør 3,7 mill kro­ ner. Her er det utbytte på 2,9 mill kroner, resten er div renteinntekter. Finanskostnader 2,8 mill kroner er i hovedsak rente på lån og et realisert tap på Finnmark Miljøvarme på 1,2 mill kroner.

Investeringer/reinvesteringer

Det ble ferdigstillet investeringer/ reinvesteringer på 15,3 mill kroner i 2012. 8,7 mill gikk til opprusting av distribusjonsnettet og 5,8 mill til fiberutbygging, 0,8 mill kroner til annet.

Luostejok Kraftlag SA

Finansiell risiko

Likviditetsbeholdning var pr. 31.12 på 1 mill kro­ ner. Dette er en økning på 0,2 fra foregående år. Kortsiktig gjeld var på 14,5 mill, omløpsmidler på 16,6 mill kroner. Langsiktig gjeld 23,5 mill kroner.

Totalkapitalen var ved utgangen av året på 191,9 mill kroner mot 206,3 mill kroner forrige år. Egen­ kapitalen var 150,2 mill kroner mot 153,9 mill kroner forrige år.

Egenkapitalrentabilitet: 0,56 % Egenkapitalprosent: 78,2 % risk kostnad og normkostnad for nettselskap. IR er beregnet å dekke kostnad for nettdrift med til­ strekkelig kvalitet på lang sikt. Luostejok Kraftlag har gjennom flere år hatt en nettariff som ikke har benyttet den muligheten som inntektsram­ men har gitt, og har derav opparbeidet en min­ dreinntekt på 12 161 mill kroner pr 31.12.11. Pr. 31.12.12 er mindreinntekten redusert til 1,5 mill kroner. LKSA er inne i en periode med relativt stor aktivitet med renovering av distribusjonsnettet. For å opprettholde en rimelig balanse mellom inn­ tekt og kostnader i kommende år er det påkrevet at vi henter inn den årlige IR. IR er nå på høyde med nettinntektene og vil derfor forbli uendret fremover.

Av årets resultat på 1,155 mill kroner foreslås 1 mill kroner avsatt til allmennyttige formål som til­ deles Karasjok og Porsanger kommuner for bruk til idrett og kultur. 155 tusen kroner overføres sel­ skapets egenkapital.

Kvalitetsjustert inntektsramme ved ikke levert energi (KILE)

NVE regulerer inntekten til nettselskapene slik at leveringskvaliteten påvirker nettinntekten. For 2012 utgjorde avbruddskostnadene 2,4 mill kroner.

Strategiske utfordringer

Vi har fortsatt mye

distribusjonsnett

som må restaureres for å opprettholde ønsket leverings­ kvalitet. I løpet av 2014 vil arbeidet med å gjøre alle nettstasjoner bakkebetjent være sluttført. Framdeles gjenstår rehabilitering av 22kV linje­ nettet innenfor Karasjok Kommune. Innenfor lavspent distribusjonsnettet gjenstår en god del utskifting av uisolert linjenett.

Fortsatt drift

Selskapets finansielle stilling er god og forutset­ ning for fortsatt drift er lagt til grunn ved utarbei­ delse av årsregnskapet. Årsoppgjøret er gjort opp etter aksjelovens regler og god norsk regnskaps­ skikk. Styret mener at årsregnskapet gir et rettvi­ sende bilde av Luostejok Kraftlag sine eiendeler og gjeld, finansielle stilling og resultat.

Framtidsutsikter

NVE fastsetter årlig inntektsrammen for nettsel­ skapene. Inntektsrammen (IR) er basert på histo­

Utbygging av fibernettet

kapasitet til fortetning.

vil i stor grad være styrt av etterspørsel. De mest befolkningsrike områdene er bygget ut med stamnett som har

Øvrige oppgaver

som vil kreve oppmerksomhet og kapital: Overtakelse av 22 og 66kV apparat­ anlegg ved Lakselv Trafo i 2015. LKSA’s engasje­ ment i Finnmark Kraft. Utrulling av AMS/Smart­ grid (Smarte elmålere som kan brukes til styring av forbruk, differensiering av tariffer, overvåking av strømnett mm). AMS skal være sluttført 1. januar 2019.

Lakselv 31. desember 2012 / 14. mai 2013 9

Montør Robin Thomassen og montør Frank Thomassen.

Lærling Mads Myrskog.

Montør Nils A. Lund.

10

Bjørn Klaussen med lærling Mads Myrskog.

Luostejok Kraftlag SA

Resultatregnskap

DRIFTSINNTEKTER OG DRIFTSKOSTNADER Note Driftsinntekter

Overføringsinntekter Produksjon Fiberinntekter Annen driftsinntekter

Sum driftsinntekter Driftskostnader

Varekjøp bredbåndstjenester Sentralnettskostnader og nettap Lønnskostnader Avskrivning på varige driftsmidler Varekjøp, arbeid for andre Annen driftskostnader

Sum driftskostnader DRIFTSRESULTAT

4,5 6 4 9

FINANSINNTEKTER OG FINANSKOSTNADER Finansinntekter

Utbytte Verdiendring av markedsb. finansielle oml.m Renteinntekter Andre finansinntekter

Sum finansinntekter Finanskostnader

Verdiendr. av markedsb. finansielle oml.m Annen rentekostnad Rente og gebyrkostnader

Sum finanskostnader NETTO FINANSPOSTER ORDINÆRT RES. FØR SKATTEKOSTNAD

Skattekostnad på ordinært resultat

ORDINÆRT RESULTAT ÅRSRESULTAT OVERFØRINGER

Overføring til almennyttig formål Overføringer til annen egenkapital

SUM OVERFØRINGER

7

2012 2011

37 564 962 2 445 701 5 215 513 3 936 290

49 162 466

44 217 811 3 808 860 0 5 197 887

53 224 557

2 275 085 4 565 809 16 746 177 9 743 088 823 589 14 134 137

48 287 885 874 581

0 6 345 358 14 505 966 10 496 295 968 591 13 995 726

46 311 935 6 912 622

2 965 224 0 409 653 323 110

3 697 987

424 400 1 074 430 1 346 445

2 845 275 852 711 1 727 292

571 449

1 155 843 1 155 843

1 000 000 155 843

1 155 843

3 152 991 85 200 713 853 199 119

4 151 163

1 134 000 868 678 201 984

2 204 663 1 946 500 8 859 122

2 404 583

6 454 539 6 454 539

1 000 000 5 454 539

6 454 539

Årsrapport 2012 11

12

Balanse

EIENDELER Anleggsmidler

Utsatt skattefordel Varige driftsmidler Investeringer i datterselskap Lån til foretak i samme konsern Lån til tilknyttet selskap Investeringer i aksjer og andeler Andre fordringer

Sum anleggsmidler Note 2012 2011

7 6 252 225 0 142 353 116 133 661 260 12 8 0 0 2 937 500 29 302 624 457 500 4 310 000 1 587 750 1 875 000 30 938 024 200 000

175 302 965 172 572 034 Omløpsmidler

Materiellbeholdning Kundefordringer Andre kortsiktige fordringer Mindreinntekt nettvirksomhet Markedsbaserte obligasjoner Likvide midler

Sum omløpsmidler SUM EIENDELER EGENKAPITAL OG GJELD Egenkapital Innskutt egenkapital

Andelskapital

Sum innskutt egenkapital Opptjent egenkapital

Annen egenkapital

Sum opptjent egenkapital Sum egenkapital Gjeld Avsetning for forpliktelser

Pensjonsforpliktelser Utsatt skatt

Sum avsetning for forpliktelser Annen langsiktig gjeld

Gjeld til kredittinstitusjoner

Sum annen langsiktig gjeld Kortsiktig gjeld

Gjeld til kredittinstitusjoner Leverandørgjeld Betalbar skatt Skyldig offentlige avgifter Utbytte Annen kortsiktig gjeld

Sum kortsiktig gjeld SUM EGENKAPITAL OG GJELD

Lakselv, den 31. desember 2012 / 14. mai 2013 5 7 10 7 1 1 2 3 7 9 1 063 069 11 527 891 1 496 914 1 568 000 932 110 15 474 472 1 249 997 12 424 000 0 1 035 567 2 895 000 756 793

16 691 441 33 732 372 191 994 406 206 304 406

1 711 596

1 711 596

1 717 516

1 717 516

148 497 195 152 269 222

148 497 195 152 269 222 150 208 790 153 986 737

3 663 241 0

3 663 241

23 566 664

23 566 664

3 272 333 436 156

3 708 489

25 250 000

25 250 000

3 741 508 4 502 539 559 892 1 636 036 1 000 000 5 487 252 10 967 831 2 799 032 792 623 1 000 000 3 115 736

14 555 710

2 312 441

23 359 180 191 994 406 206 304 406

Regnskapsprinsipper

Generelt

Selskapets årsregnskap er avlagt etter gjeldende regnskapsregler for små foretak.

Klassifisering av eiendeler og gjeld

Eiendeler bestemt til varig eie og bruk er klassifisert som anleggsmidler. Andre eiendeler er klassifisert som omløpsmidler. Ved klassifisering av kortsiktig og langsiktig gjeld er analoge kriterier lagt til grunn.

Prinsipper for inntekts- og kostnadsføring

Driftsinntekter representerer opptjent verdi knyttet til overføring av energi, salg av kraft og arbeid for andre. Kostnadsføring av varer og tjenester foretas ved levering. For prosjekter som løper over balanse­ dagen er det benyttet løpende avregning uten fortjeneste.

Anleggsmidler

Anleggsmidler vurderes til anskaffelseskost, men nedskrives til virke­ lig verdi når verdifallet ikke forventes å være forbigående. Nye anlegg og reinvesteringer av komponenter som øker driftsmidlets levetid eller på annen måte øker den fremtidige inntjeningsevnen aktiveres. Øvrige aktiviteter klassifiseres som drift/vedlikehold og kostnadsføres. Vedlikehold av driftsmidler for 2012 er gjennomført i henhold til sel­ skapets vedlikeholdsplaner. Vedlikeholdsaktiviteter kostnadsføres ved gjennomføringen. Egentilvirkning av driftsmidler, dvs utvidelser og reinvesteringer i regionaltnett og i distribusjonsnettet vurderes til til variabel tilvirkningskost og aktivieres på vedkommende driftsmiddel.

Pensjonsforpliktelser

Selskapet har pensjonsforpliktelser som er sikret gjennom livforsi­ kringsselskaper og forpliktelser som er usikret og dekkes over selska­ pets drift. Pensjonsforpliktelser som er sikret og forpliktelser knyttet til avtalefestet pensjon balanseføres ikke. Andre pensjonsforpliktelser som er usikret er vurdert til nåverdi og opptatt i selskapets balanse.

Magasinbeholdning

Det foreligger ingen kostpris på tilsig av vann. Oppmagasinert vann­ beholdning opptas derfor ikke i balansen.

Årsrapport 2012 13

14

Materielbeholdning

Beholdningen består av driftsmateriell til bruk ved vedlikehold og reinvesteringsaktiviteter samt reservedeler. Beholdningen er vurdert til anskaffelseskost.

Aksjer og andeler i andre selskaper

Aksjer og andeler i andre selskaper er innarbeidet etter kostmetoden og vurdert til laveste verdi av anskaffelseskost og virkelig verdi.

Selskapets eneste datterselskap, Luostejok Bredbånd AS, ble innfusjo­ nert i morselskapet Luostejok Kraftlag SA med virkningsdato 01.01.12. Fusjonen er utført som en vertikal fusjon uten vederlag (selskapskonti­ nuitet jf NRS 9.6.3.). Sammenligningstall er ikke omarbeidet ihht. NRS 9.8.

Kompensasjon for ikke levert energi

Tildelt inntektsramme overstiger beregnet kompensasjon. Da det er beheftet med usikkerhet hvorvidt selskapet som følge av innføringen av kompensasjonsordningen vil øke nettleien tilsvarende, er deler av denne mindreinntekten ikke inntektsført.

Skatter

Ved ikraftsettelse av lov om samvirkeforetak 01.01.2008 vil kraftlaget beskattes som et samvirkeforetak. Skatt på alminneliginntekt bereg­ nes til 28 %. Utsatt skatt beregnes etter gjeldsmetoden på midler­ tidige forskjeller mellom skattemessig og regnskapsmessig verdi av eiendeler og gjeld. Utsatt skattefordel er målt til nominell verdi og opptas i balansen dersom det er sannsynlig at skattefordelen i fremti­ den kan utnyttes. Produksjonsanleggets påstemplede merkeytelse er under 5500 kvA. Det foreligger således ikke plikt til å svare skatte på grunnrenteinntekt eller naturressursskatt.

Kontantstrømsoppstilling

Kontantstrømsoppstilling er oppsatt etter den indirekte modellen i henhold til foreløpig norsk regnskapsstandard.

Luostejok Kraftlag SA

Noteopplysninger 2012

(Beløp i hele tusen) Note 1 Egenkapital Andelskapital

Egenkapital 01.01. Innbetaling av andeler Årets resultat Overføring til almennyttige formål Overføring andeler Porsanger Tilført EK ifm. mor/datter fusjon Egenkapital 31.12. 1 717 ­ ­6 1 711

Annen egenkapital

152 269 1 156 ­1 000 ­3 928 148 497

Sum

153 986 0 1 156 ­1 000 ­6 ­3 928 150 208 Luostejok Kraftlag SA har innfusjonert det heleide datterselskapet Luostejok Bredbånd AS med virkning 01.01.12. Fusjonen er utført som en vertikal fusjon uten vederlag (selskaps­ kontinuitet jf NRS 9.6.3.).

Note 2 Likvide midler

Posten likvide midler består av kontanter og bankinnskudd. Bundne bankinnskudd for oppbevaring av skattetrekksmidler utgjør kr 556 i 2012 og kr 556 i 2011. Selskapet hadde ikke tilstrekkelig innestående på skattetrekskonto pr. 31.12.12 ihht. skattebetalingsloven §5­12. Det ble overført kr 200 ekstra 04.04.13, og forholdet er nå brakt i orden.

Note 3 Kundefordringer

Kundefordringer er vurdert til antatt virkelig verdi. For å møte forventede tap har selska­ pet en avsetning på kr 249 i 2012 og kr 230 i 2011. Konstaterte tap i 2012 er kr 91 mot kr 86 i 2011.

Note 4 Ansatte, godtgjørelser, lån til ansatte

Selskapet har 26 fast ansatte ved årets slutt, mot 25 i 2011. Ansatte har lån i selskapet på til sammen kr 458. Lånet renteberegnes og betales ned etter statens satser og regler.

Lønnskostnader består av følgende poster:

Antall årsverk Lønn og vaktgodtgjørelser Refunderte sykepenger og lærlingstilskudd Pensjonspremier og avsetning til dekning av pensjonsforplikt. Sosiale kostnader Aktiverte lønnskostnader knyttet til investeringsaktiviteter Sum

2012

15 181 ­335 3 676 1 146 ­2 922 16 746 27,50

2011

12 982 ­231 2 982 887 ­2 115 14 505 25,00 Selskapets pensjonsordning tilfredstillerer kravene i lov om obligatorisk tjenestepensjon.

Godtgjørelser

Lønn Annen godtgjørelse Honorar Konsulent bistand Sum

Adm.dir Styret

852 ­ 107 ­ ­ 286 ­ ­ 959 286 Årsrapport 2012 15

16

Kostnadsført godtgjørelse til revisor 2012 2011

Revisjon 110 50 Teknisk bistand ved utarbeidelse av årsregnskap og skattepapirer 40 23 Annen bistand fra revisor 36 34 Sum 186 107

Note 5 Pensjonsforpliktelser

Selskapet har en kollektiv pensjonsordning som er sikret i et livforsikringsselskap hvor samtlige av selskapets ansatte inngår. I tillegg inngår samtlige av selskapets ansatte i ordn­ ing om avtalefestet pensjon. Pensjonsforpliktelser knyttet til disse ordningene balanseføres ikke. Årets premie er kostnadsført og utgjør kr 3001 i 2012 mot kr 2109 i 2011.

Avsatt pensjon for adm. direktør er belastet drift og utgjør kr 155 mot kr 873 i 2011. Pr 31.12 har tre persjoner inngått særskilt pensjonsavtale til sammenligning med èn person i 2011. Pensjonsforpliktelsen totalt er estimert til kr 3663 i 2012 og kr 3272 i 2011. Pensjonsforpliktelsen er bokført som langsiktig gjeld.

Note 6 Varige driftsmidler 2012

Anskaffelseskost 01.01

Kraft stasjon

Tilgang til kostpris Anskaffelseskost 31.12

Akk.nedskrivninger

Anskaffelseskost 31.12 Akkumulerte avskrivninger

stasjon

3 873 7 632

Fordelings nett

161 996

Bygninger

2 354 170 735 0 -1 689 18 565 6 561 12 004

Bredbånd

40 767 11 775 46 569 11 775 3 174 5 802

Kjøretøyer

17 194 171 9 709 17 194 17 194 579

Inventar, målere etc

27 848 6 339 1 420 194 28 042 Bokført verdi 31.12 Nedskrivninger Nedskrivninger Årets avskrivninger 2 672 338 128 69 630 5 265 3 183 664 8 601 241 0 1 825 0 2 774 815 1 210 739 836 1,3 ­ 4,0

Anlegg u/utførelse

3 305

Sum Sum

174 754 8 225 20 356 9 143 1 548 289 477 0 91 255 0 9 743 8 614 Aktivering av eget arbeid utgjør samlet kr. 2.921.857,00

Note 7 Skattekostnad Midlertidige forskjeller

Skattøkende og skattereduserende forskjeller som revererserer eller kan reversere i samme periode er utlignet. Midlertidige skattereduserende forskjeller er knyttet til: Driftsmidler Kundefordringer Pensjonsforpliktelser Andre forskjeller Gevist og tapskonto Midlertidige forskjeller Akkumulert fremførbart underskudd Grunnlag utsatt skatt/utsatt skattefordel(­)

2012 2011 Endring

10 355 4 387 ­5 969 ­249 ­234 15 ­3 663 1 568 568 ­3 272 476 391 ­1 568 ­92 8 580 ­9 481 ­901 1 356 ­2 728 ­1 372 ­7 223 6 753 ­470 Inngående balanseverdi av midlertidige forskjeller er slått sammen med de inngående verdi­ ene fra det innfusjonerte datterselskapet Luostejok Bredbånd AS.

Utsatt skattefordel(+)/utsatt skatt(­) 252 384 ­131

Betalbar skatt

Resultat før skattekostnad Mottatt utbytte (eksl. 3%) Urealisert gevinst aksjer Urealisert tap aksjer Andre forskjeller Midertidige forskjeller Grunnlag betalbar skatt Anvendt tidligere års underskudd Avgitt konsernbidrag Resterende skattemessig underskudd til framføring Skatt på alminnelig inntekt (28%) Avsatt ikke utlignet skatt Formueskatt (0,3%) Betalbar skatt på alminnnelig inntekt

Årets skattekostnad på ordinært resultat

Betalbar skatt Beregnet og avsatt formuesskatt Avsatt for mye/for lite bet. bar skatt tidligere år Endring i utsatt skatt Årets skattekostnad

2012

1 727 ­2 876 ­105 1 211 513 ­7 223 ­6 752 0 0 ­6 752 0 0 436 436 0 436 4 131 571

Note 8 Investeringer i aksjer og andeler Selskap

Ishavskraft AS Kvænangen AS Eltele AS Ishavslink AS North Energy AS Finnmark Kraft AS Elinor Sum aksjer og andeler

Forretningskontor Eierandel Ansk.kost Bokf.verdi

Alta Sørstaumen Alta Alta 7,3 % 3,6 % 6,7 % 10,5 % 15 294 1 457 1 020 4 000 15 294 1 457 1 020 4 000 Alta Alta 12,5 % Mosjøen 3 000 7 250 266 7 250 16 16 32 037 29 303

2011

8 859 ­3 153 0 1 049 98 937 7 790 0 0 7 790 2 181 124 494 2 799 2 181 494 ­8 ­263 2 405 Årsrapport 2012 17

18

Note 9 Virksomhetsområder

I tillegg til at selskapet driver nettvirksomhet har selskapet en mindre egenproduksjon av kraft. Videre utfører selskapet montørtjenester ol. for andre. Disse tjenestene er nedenfor definert som sekundærvirksomhet. Internfakturering er foretatt mellom virksomhetsom­ rådene. Driftsinntekter og driftskostnader er derfor ikke sammenlignbar med vedkom­ mende linjer i resultatregnskapet.

Driftsinntekter

Salgsinntekter Årets merinntekt Andre inntekter Div. korr

Sum driftsinntekter Driftskostnader

Varekjøp Overføringskostnader Nettap Personalkostnader Ordinære avskrivninger Andre driftskostnader Fordeling felleskostn.

Sum driftskostnader Driftsresultat Produksjon Regionalt- Distrib.- Sekundær-

2 446 2 446 391 385 1 332 324 2 432 14

nett

4 496 53 4 549 2 718 158 107 1 355 264 4 602

nett virksomhet

47 063 ­10 648 1 004 ­592 36 827 4 496 1 690 8 795 6 178 5 222 10 293 36 674 ­53 153

Sum

54 005 ­10 595 9 087 10 091 ­592 9 087 52 909 2 352 2 352 7 214 1 848 1 293 10 586 1 825 9 743 1 729 8 283 1 128 12 009 8 327 52 035 760 874

Årets merinntekt

Fastsatte inntektsrammer fra NVE Overføringskostnader Eiendomsskatt Kilekostnader Tillatt inntekt av monopolvirksomhet Nettinntekt Andre inntekter

Regionalt- nett

2 667 2 718 5 385 4 496

Distrib.- nett

35 006 4 496 144 144 ­2 450 ­2 450 37 196 47 463 604

Sum

37 673 7 214 42 581 47 463 5 100 Sum inntekter Avvik.avskr Årets merinntekt Sum merinntekt som opptas i selskapets balanse Renter mer/mindreinntekt 1,55% 4 496 ­836 48 067 52 563 223 ­613 53 ­6 ­10 648 8 ­10 595 2 Saldo mindreinntekt i balansen Pr. 31.12.12 1 568 Pr. 31.12.11 12 161 ­6 1 574 1 568 Luostejok Kraftlag SA

Avkastning av investert nettkapital

Nettkapital 01.01. Nettkapital 31.12 Gjennomsnittlig nettkapital 1% påslag netto arbeidskapital Avkastningsgrunnlag Avkastning av investert nettkapital (driftsresultat i % av gj.kapital)

Regionalt- Distrib.- Sum nett nett

33 993 30 711 32 352 324 32 676 68 781 72 823 70 802 708 71 510 102 774 103 534 103 154 1 032 104 186 0,16% 1,04% 0,66%

Note 10 Langsiktig gjeld

Langsiktig gjeld nedbetales lineært med kr 1 683 pr år over 15 år. Saldo pr 31.12.12. utgjør kr 23 567 mot kr 25 250 pr 31.12.11. Det er inngått en avtale med flytende rente­p.t. 3 mnd Nibor + 0,75% margin. Det er ikke stilt sikkerhet for lånet, men sel­ skapet avgir årlig negativ pantsettelseserklæring som bekrefter forpliktelsen i hen­ hold til låneavtale med lånegiver.

Note 11 Markedsbaserte aksjer

Obligasjoner Sum

Ansk kostnad Bokført verdi

0 0 0 0

Note 12 Langsiktige investeringer i andre selskaper

Luostejok Kraftlag SA har innfusjonert det heleide datterselskapet Luostejok Bredbånd AS med virkning 01.01.12. Fusjonen er utført som en vertikal fusjon uten vederlag (selskaps­ kontinuitet jf NRS 9.6.3.). Sammenligningstall er ikke omarbeidet ihht. NRS 9.8 Det vises til note 1 for innvirkning på annen egenkapital. Selskapet har følgelig ingen mellomværende med selskap i samme konsern.

Årsrapport 2012 19

20

Kontantstrømoppstilling 2012

- Den indirekte modell (Beløp i hele tusen) 2012 2011 Kontantstrømmer fra operasjonell aktiviteter

Resultat før skattekostnad Periodens betalte skatt Tap/gevinst ved salg av anleggsmidler Urealisert bevegelse markedsbaserte obligasjoner Avskrivninger Nedskrivning anleggsmidler/finansielle anleggsmidler Endring i varelager Endring i kundefordringer Endring i leverandørgjeld 1 727 ­2 675 ­615 0 9 743 1 635 ­131 3 947 ­6 465 8 859 ­1 423 ­37 ­85 10 496 1 134 561 4 598 ­3 450 Forskjell mellom kostnadsført pensjon og inn­/utbet. i pensj.ord. Endringer mindreinntekt nettvirksomhet Poster klassifisert som investerings­ eller finansieringsaktiviteter Endring i andre tidsavgrensningsposter Utbetalinger ved kjøp av aksjer og andeler i andre foretak Utbet lånefordring(korts./langs) Utbetalinger andre lånefordringer 391 10 856 ­105 1 396 873 1 986 0 ­1 180

Netto kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter Kontantstrøm fra investeringsaktiviteter

Innbetalinger ved salg av varige driftsmidler

19 705 22 332

2 250 37 Utbetalinger ved kjøp av varige driftsmidler Innbetalinger ved salg av aksjer og andeler i andre foretak ­20 124 3 000 ­18 552 0 0 ­1 063 ­258 ­18 934 ­1 934 ­119

Netto kontantstrøm fra investeringsaktiviteter Kontantstrømmer fra finansieringsaktiviteter

Innbetalinger ved opptak av ny langsiktig gjeld

-16 194 -39 502

0 12 500 Utbetalinger ved nedbetaling av langsiktig gjeld ­1 683 0 Netto endring i kasskreditt Tilbakebetalinger av egenkapital ­1 746 0 5 487 ­675 Utbetalinger av utbytte Utbetalinger av konsernbidrag

Netto kontantstrøm fra finansieringsaktiviteter Effekt av valutakursendringer på kontanter og kontantekvivalenter

Netto endring i kontanter og kontantekvivalenter Tilført likvider/gjeld ifm. fusjon av datter Beholdning av kontanter og kontantekvivalenter ved periodens begynnelse

Beholdning av kontanter og kontantekvivalenter ved periodens slutt

­1 000 0

-4 429

­918 1 196 757

1 035

­1 000 ­2 500

13 812

­3 358 0 4 115

757

Luostejok Kraftlag SA

Nøkkeltall 2012

Likviditet

Likviditetsgrad 1 Likviditetsgrad 2

Soliditet

Egenkapitalprosent Rentedekningsgrad

Rentabilitet

Egenkapital rentabiliteten Overskuddsgrad totalt Overskuddsgrad drift (tot.om:kg) (mest likvide om:kg)

2012 2011

1,15 0,07 1,45 0,03 (ekx100:tot.k) (tot.res+rentek.:rentek.) (res.før.ek.o.p.x100:i.b.) (dritsres.+finansx100:oms) (driftsres.x100:oms) 78,24 1,41 0,56 3,51 1,78 74,69 8,43 3,42 16,64 12,99

Totalt overført kwh

Nettap 6 % Næring 49 % 45 % 28 % 20 % 5 % 7 %

Overføringskostnader

49 % 6 % Lønnskostnader 45 % 39 % 28 % 20 % 5 % 7 % Avskrivninger Nettap Overføringskostnader Andre Årsrapport 2012 21

22

Min lohkkiide geat máhttet sámegiela

– oanehis diehtu Luostejok Kraftlag SA:s vássán jagi birra.

Luostejok Kraftlag SA’ váldodoaibma lea elrávnnji distribušuvdna. Konsešuvdnaguovlu lea Kárášjoga gielda, Porsáŋggu gieldda nuorttabealli ja Čiesti Davvisiidda gielddas. Fitnodagas ledje juovlamánu 31.b. 26 fásta bargi. Min váldokantuvra lea Leavnnjas, ja mis lea montevrastašuvdna Kárášjogas. Min buvttadandoibmii gullá Luostejok Kraftverk, mii buvttada su. 10 GWh ja oamasta 4,6 % Kvænangen Kraftverkas. Fápmobuvttadeami fuolaha Ishavskraft A/S, mas mii oamastit 3,7 % ossosiin. Dasa lassin lea fápmolágádus mieleaiggát Elteles AS:s, Ishavslink AS:s, North Energys ja Finnmark Kraft AS:s. Eaiggátoassi Finnmark Kraft AS:s lea 12,5 %. Fápmolágádus mearridii 2009:s huksegoahtit fibergovdafierpmádaga Kárášjoga ja Leavnnja dáluide. 2012 loahpageahčen ledje 1258 dálu čadnon fiberfierpmádahkii, ja ulbmil lea 1600 kundara 2015 loahpageahčen. Nieidafitnodat Luostejok Bredbånd AS, mii fállá Interneahta, TV ja telefovnna kundariidda, ovttastahttui sierra ossodahkan Luostejok Kraftlag SA:i 2012:s.

2010:s rievdaduvvui fápmolágádus ovttasgávpesearvin. Gávpesearvvi bajimuš orgána lea jahkečoahkkin. Jahkečoahkkimis leat 7 áirasa maid gielddat leat válljen ovddastit searvvi miellahtuid (kundariid). Fápmolágádusa bargiid gaskamearálaš ahki lea allat. Danne mii leat erenoamážit bargan bestemiin maŋimuš jagiid. Mis ledje 2012:s 3 báikkálaš bestejuvvon fidnooahppi energiijamontevrafágas ja okta fidnooahppi telegulahallanfágas. Dasa lassin ovttasbargat mii Leavnnja joatkkaskuvllain, elfága-oahpuin.

Luostejok Kraftlag virgádii 2012’ borgemánus Ole G. Thomassena ođđa hálddahusdirektevran go Sverre Pedersen manai ealáhahkii.

Distribušuvdnafierpmádaga divvun- ja investerenbarggut joatkašuvve. Divvut distribušuvdnafierpmádaga, mii huksejuvvui 50–60-logus, lea stuorra ja guhkesáigásaš bargu mii ferte dahkkot doalahan dihtii elrávdnjelágideami.

Luostejok Kraftlag lea birasdiđolaš ja buvttada ođasmuvvi energiija iežas čáhcefápmorusttegis. Finnmark Kraft mieleaiggádin mii bargat dan ovdii ahte lasihit ođasmuvvi energiija buvttadeami biegga- ja smávvafápmorusttegiid huksema bokte.

Searvvi 2012’ jahkegávpejohtu lei 49,1 milj. kruvnna, 4,1 milj. unnit go ovddit jagi. Guovllu kundariidda sirdojuvvui su. 138 GWh (miljovnna kWh), juoga mii lea 12 GWh eanet go ovddit jagi. Dánjagáš boađus čájeha 1,2 milj. kruvdnasaš badjebáhcaga maŋŋá vearu. Luostejok Kraftlag SA’ stivra bidjá ovdan 2012’ jahkeraportta dainna vissisvuođain ahte searvi duste hástalusaid ovddas guvlui ja lea nana fitnodat mii lea kundariidda buoremussan.

Ole G. Thomassen Hálddahusdirektevra Luostejok Kraftlag SA

Luostejok Kraftlag SA

Adr: Pb 104, 9711 LAKSELV Foretak: NO 938 260 494 MVA Tlf: 78 46 06 00