Transcript 0312 aktuell sikkerhet.indb
38
trygghetsvaktene møter skepsis
Øystein Knudsen, Murat Motevalli og 70 medlemmer i trygghetsvaktene er klare for dugnadsinnsats i Oslos sentrum. Men både sikkerhetsbransjen og politiet er kritiske, og mener virksomheten kan være underlagt krav om tillatelse etter vaktvirksomhetsloven.
T eksT og foTo : e ven R ise [email protected]
– Vi vil se nærmere på denne problemstillingen. Hvis det viser seg at denne typen virksomhet innholdsmessig må defineres som vaktvirksomhet, men av andre grunner faller utenfor vaktvirksomhetsloven, er dette noe vi vil vurdere å spille inn for Politidirektoratet og lovgiver, sier seniorkonsulent Thomas Kveen ved Oslo politidistrikt.
– Trygghetsvaktene baserer seg på frivillig het fra vektere, ordensvakter og andre personer med sikkerhetsfaglig kompetanse. Målet er å forebygge vold og voldtekter i Oslo. Vi brenner for å gjøre en samfunns dugnad i kampen mot denne type krimi nalitet. Inntil politiet kommer med et klart svar, vil vi fortsette som før. Vi var ute åtte helger i fjor høst, og skal starte sesongen igjen nå i juni, sier daglig leder Øystein Knudsen og nestleder Murat Motevalli. Det ligger i kortene at politiet oppfatter virksomheten deres til å være i en gråsone som loven ikke tar høyde for. Dersom poli tiet konkluderer med at de er underlagt vak tvirksomhetsloven og dens forskrifter, må de søke om godkjenning på lik linje med andre selskaper. Da vil det i så fall også bli krav om full vekteropplæring for alle som deltar. Knudsen og Motevalli mener helt klart at de ikke omfattes av loven. Årsaken er at de ikke tar seg betalt.
Håndjern
Virksomheten minner mye om innsatsen natteravnene legger ned i Oslo sentrum. Øystein Knudsen og Murat Motevalli kan ikke forstå at de er underlagt vaktvirksomhetsloven, all den tid Trygghetsvaktene ikke driver kommersielt.
Knudsen og Motevalli mener imidlertid at deres erfaring fra sikkerhetsbransjen gjør dem mer kompetente til å oppdage kon- flikter før disse utvikler seg, samt at de har bedre forutsetning enn natteravnene til å ”prate ned” situasjoner. På www.trygghetsvaktene.net står det også blant annet at Trygghetsvaktene i ekstraordinære situasjoner er kompetente til å gripe inn fysisk. Knudsen understreker at dette i størst mulig grad skal unngås. I organisasjonens instruks heter det at det ikke er tillatt å kle seg i vekteruniform eller å bære klær med ordet ”vekter” på. Det er også et eget punkt som tilsier at en trygghetsvakt kan bruke håndjern.
– Ut fra informasjonen på hjemmesiden deres, assosierer jeg Trygghetsvaktenes aktivi tet med ordinær vaktvirksomhet. Bransjens oppfordring til dem som er med, er å heller melde seg som natteravn, sier fagsjef Runar Karlsen i NHO Service. – Mange av de godkjente vaktselskapene har en klausul i ansettelsesavtalene om at ansatte ikke har lov til å ta bierverv uten at det er klarert. De lederne jeg har snakket med, sier at Trygghetsvaktene kan være en virksomhet som strider mot denne klausulen, legger Karlsen til.
Undrende
Knudsen er overrasket over holdningen til ledere i sikkerhetsselskapene. – Vi er ingen konkurrent, men en dugnadsorganisasjon som vil gjøre en innsats for samfunnet. Min arbeidsgiver har godkjent engasjementet mitt i Trygghetsvaktene. Det har jeg svart på hvitt, sier Knudsen, og viser protokollen som er signert av hans overordnede i vakt selskapet han jobber.
Knudsen hevder også at Motevallis arbeidsgiver har gitt ham tilsvarende godkjenning.
–Vi hadde også en dialog med politiet i fjor høst. De fikk rapporteringer fra oss, og vi posisjonerte oss etter deres ønske. Dette samarbeidet ga et klart inntrykk av at de satte pris på arbeidet vi gjorde. Derfor stiller jeg meg undrende til at de nå er kritiske, sier Knudsen.
– Er Trygghetsvaktene forsikret slik som
natteravnene er dersom de blir skadet under dugnaden?
– Vi har ikke arbeidsgiveransvar, og er derfor ikke pålagt å forsikre de som deltar. Målet vårt er imidlertid å få et forsikrings selskap til å sponse forsikring som ivaretar alle som deltar i dugnaden, sier Knudsen.
Aktuell Sikkerhet 3–12 0312 aktuell sikkerhet.indb 38 15.05.12 10:49