7.trinns nettavis, Åset skole

Download Report

Transcript 7.trinns nettavis, Åset skole

7.trinns nettavis, Åset skole

Nr. 3 - 7. desember 12 Redaksjon 3 : Ane Sofie Dolmseth, , Johan Martin Rånes, Joakim Kiran Sagmyr , Jonas Bjelde, Mariann N. Stjern og og Marianne Aaknes

Vi på mellomtrinnet har spilleøkt for å bli bedre kjent med de på mellomtrinnet og vi spiller mange forskjellige spill, og vi snakker sammen og diskuterer sammen, og de i 7. kl skal velge spill og forklare det spillet vi har valgt til de i 5. og 6. kl. Og vi har intervjuet Åge A, Oda og Daniel.

Skrevet av: Mariann N Stjern. Foto: Mariann N. Stjern og Marianne Aaknes. Hva synes dere om spilløkta på mellomtrinnet? Åge A:

Jeg synes spilleøkta er bra.

Oda:

Jeg synes den er bra jeg også.

Daniel:

Jeg synes den er bra jeg også.

Liker du gruppen din? Åge A:

Jeg synes det var en fin gruppe.

Oda:

Det var en fin gruppe.

Daniel:

Det var en fin og bra gruppe.

Hva synes du var det beste? Åge A:

Det beste var å spille.

Daniel:

Det beste var at jeg vant.

FEM PÅ GATA

Hva synes du om at Mega skal gjøres om til Coop Prix?

Tekst og foto: Ane Sofie Dolmseth, Mariann N. Stjern og Marianne Aaknes

Line:

Det er veldig greit men ferskvaredisken kommer bort.

Nina:

Det er mest bra fordi det blir mindre priser på varene.

Hanne:

Det er bra fordi det blir et bedre bygg.

Emma:

Det blir greit .

Eivind:

Det blir bra med et nytt bygg.

Gåter

1.

En slakter er 1,66 m høy. Hva veier han? 2.

Hvorfor brakk svensken foten da han rakte løv? 3.

Du har 11 og legger til 2, svaret blir 1. Hvordan kan dette ha seg? 4.

En gutt falt ned fra en 20 meter høy stige. Hvorfor skadet han seg ikke?

Besøk på Mørre kraftverk

Vi i 7.trinn har vært på besøk på Mørre kraftverk, der fikk vi se hvordan kraftverket funker. Generator, turbin og arbeidstimer får du vite om.

Tekst: Johan Martin B. Rånes Foto: Joakim Kiran Sagmyr Trønderenergi eies av alle kommunene i Sør-Trøndelag, unntatt Rennebu. Det er fordi kommunene ønsker å eie dem for å tjene penger. Trønderenergi har 19 vannkraftverk, Mørre kraftverk er ett av dem, de har også et kraftverk i Uganda. Trønderenergi har hovedkvarter på Lerkendal i Trondheim. Trønderenergi har 130 000 nettkunder, 28 000 brebåndskunder og 30 000 kraftkunder. Mørre kraftverk er bygd i 1977 og kostet 49 millioner kroner. De valgte å bygge vannkraftverk i stedet for vindkraft fordi det var mer lønnsomt og det var ikke noe annet alternativ da det ble bygd. De valgte å bygge der fordi de ville utnytte Storvatnet. Strømmen som produseres på Mørre kraftverk går til nærmiljøet. Arbeiderne kommer annenhver uke til kraftverket for sikkerhet, men kommer også noen flere ganger. Generatoren kan bli veldig varm, og kan holde varmen i over en dag, og den veier 79 tonn. I generatoren har de magneter og spoler for å lage strømmen. Fra generatoren kommer det strømledninger som går til nærmiljøet, men før det kommer til det må strømmen dempes ned. I maskinsalen kan de se meldinger, se over turbinen og generatoren. For å lage vannet til energi må vi ha en turbin. Vannet treffer rotoren til turbinen som driver den rundt, som igjen driver generatoren. Strøm kan også være farlig, det kan begynne å brenne, det er mest vanlig at komfyren begynner å brenne.

Torsdagskafè

Tekst: Jonas Bjelde I fire uker har jeg hatt kafè hver torsdag på 7.trinn. Da har jeg laget forskjellige godsaker sammen med en fra klassen. Første gangen laget vi muffins med melisglasur. Andre gangen laget vi brownies. Tredje gangen laget vi hveteboller. Siste gangen laget vi kanelsnurrer og kringle. Alle bakevarene smakte kjempegodt. Muffins Hveteboller Brownies Kanelsnurrer

Her er oppskriftene:

Muffins med melisglasur

Slik gjør du:

Ingredienser til 50 stk

1. Rør smør og sukker hvitt.  500 g smør  750 g sukker  15 stk egg  750 g hvetemel  5 ts bakepulver  2 ½ dl appelsinjuice eller melk 2. Rør inn ett og ett egg. 3. Sikt hvetemel og bakepulver og tilsett vekselvis med appelsinjuice eller melk. 4. Fyll muffinsformene 3/4 fulle ved hjelp av spiseskjeer. 5. Stek muffinsene på midterste rille i stekeovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter. Muffinsformer Melis Nonstop 6. Avkjøl muffinsene og pynt med melisglasur (1 ss kaldt vann til 1 1/2 dl melis), sjokoladeglasur (melisglasur med litt kakaopulver) og marsipanfigurer, non-stop eller lignende. Foto: Annbjørg Rømma Kristian Hårstad var med og bakte muffins. Muffinsene smakte kjempegodt.

Brownies

Ingredienser 6 egg 9 dl sukker 6 dl hvetemel 9 ss kakao 1 ss vanilje sukker 300 gram smør Melis til pynt Slik gjør du: 1. Vispe eggene og sukker sammen til eggedosis. 2. Blande alt det tørre i lag 3. Smelt smøret 4. Det tørre skal oppi eggedosisen og blandes godt 5. Til slutt ha smøret også oppi 6. Smør langepannen og hell røren oppi. Ovn på 200 grader. 15-20 min. Kaken er ferdig når toppen er litt sprø, men i midten skal være litt deigaktig. Strø på siktet melis. Foto: Jonas Bjelde Runa B. Rømma var med og bakte brownies. 7.trinn syntes at brownies var godt.

Hveteboller

Ingredienser til 20 boller: 500 ghvetemel 100 gsukker 1/2 tssalt 1/2 ts kardemomme 1/2 tsbakepulver 100 gsmør 3 1/2 dlmelk 50 gfersk gjær Slik gjør du: 1. Bland halvparten av melet med sukker, salt, kardemomme og bakepulver. 2. Smuldre smøret i melblandingen. 3. Rør gjæren ut i lunken melk og tilsett melblandingen. 4. Rør inn mer mel til deigen slipper bakebollen og er passe fast.. 5. Dekk med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted, ca. 45-60 minutter. 6. Del deigen opp i like emner og trill ut boller. Plasser på stekebrett, smurt eller med bakepapir. 7. Etterhev under plast 20-30 minutter. 8. Pensle med sammenvispet egg og stek bollene i stekeovnen ved 250 grader i ca. 10 minutter Joachim Forfot var med og bakte boller. De ble store og gode! Foto: Jonas Bjelde Foto: A. Rømma

Kanelsnurrer

Ingredienser: Slik gjør du: 1/2 l melk 1. Smelt margarin og tilsett melken i smøret. La dette bli ca. 35 grader. 75 g gjær 200 g sukker 2. Rør gjæren ut i væsken. 225 g smør 3. Vei opp alt det tørre og tilsett væsken og eggene. 2 egg 1 ts kardemomme 4. La deigen elte i en kjøkkenmaskin til en glatt og jevn deig. 1/2 ts salt 5. La deigen etterheve i ca. 40 minutter. 1100 g hvetemel Mykt smør blandet med sukker og kanel til fyll. 6. Kjevle deigen ut til en rektangulær flate. Smør på med mykt smør og strø på sukker og kanel. 7. Rull deigen sammen til en jevn rull. 8. Skjær rullen opp i skiver etter ønsket tykkelse.9. Sett ovnen på 230 grader. 10. Pensle med egg og sett til etterheving i ca. 40 minutter. 11. Stek snurrene i forvarmet ovn i ca. 8-10 minutter Jørgen Morkemo var med og bakte gode kanelsnurrer! Foto: A.Rømma Foto: Jonas Bjelde

Her er noen vitser!

Samlet av Jonas Bjelde

Dårlig

Lille Ole: - Mamma, mamma kan jeg slippe å gå på skolen i dag? Jeg er så dårlig. Mor: - Hvor er du dårlig? Lille Ole: - På skolen

Restaurant

Det var en gang en amerikaner, franskmann og en svenske som var på restaurant. Alle hadde med seg konene sine. Så sa amerikaneren til kona si: «Kan du sende meg honningen, honey?» Franskmannen tenkte at han kunne ikke si noe verre til kona si, så han sa: «Kan du sende meg sukkeret, sukkertopp?» Da sa svensken: «Kan du sende melken, din ku?»

Dame og baby

En dame går på bussen med babyen sin, da bussjåføren utbryter: «Det er den styggeste babyen jeg noen gang har sett. Æsj!» Damen går bak i bussen, setter seg ned og er rasende. «Sjåføren fornærmet meg!» sa hun til mannen ved siden av henne. Mannen svarer: «Gå rett opp til han og kjeft han huden full!! Gå du, så skal jeg holde apekatten for deg».

Leonardo da Vinci

Vi har nå holdt på med renessansen på skolen, og lært om berømte personer fra den tiden, og Leonardo da Vinci var en av dem. Så nå skal jeg fortelle om noe av hans liv. Tekst :

Joakim Kiran Sagmyr Leonardo ble født i 1452 og døde i 1519. Leonardo var en nysgjerrig person som ble ca. 67 år, og han var et geni på mange områder. Leonardo Da Vinci var faktisk den første til å vite hvordan fosteret lå i livmoren.

Han holdt på med mange ting og han var en dyktig kunstmaler, vitenskapsmann, oppfinner, billedhogger og arkitekt . Og han skar opp lik i all hemmelighet, for å finne ut mer om menneskekroppen. Faren til Leonardo var en rik landeier som het Piero da Vinci og moren var en fattig kvinne som het Caterina, derfor giftet foreldrene hans seg aldri. Leonardo var også den første til å tegne en skisse av et helikopter. Han var en veldig dyktig kunstmaler og har malt de verdenskjente maleriene Mona Lisa, Nattverden, Madonnaen i grotten og Kvinne med hermelin. Leonardo har stor betydning i dag. Hadde det ikke vært for han hadde vi kanskje ikke fløyet helikopter, eller kunnet noe om hvordan menneskekroppen så ut inni.

Statue av Leonardo da Vinci i Milano.

Henta fra flickr.com