aydin.meb.gov.tr

Download Report

Transcript aydin.meb.gov.tr

AYDIN İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM DENETMENLERİ BAŞKANLIĞI

SORUŞTURMA TEKNİKLERİ KURSU PROGRAMI

1.GÜN ; Hukuki Kavramlar ve Tanımlar

Hak , Hukuk, Hukuk Devleti ve İlkesi

Anayasa , Kanun, KHK, Tüzük, Yönetmelik, Yönerge, Genelge vs.

İdari İşlem, Görev, Yetki, Sorumluluk

Görevi Kötüye Kullanma, Görevi İhmal

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 2 27.04.2020

Soruşturma ile İlgili Terimler

           

Memur Kamu Görevlisi Muhakkik Sanık Tanık Müşteki Siyasi Suçlu Terör Suçlusu Bilirkişi Tutanak Belge Dizi Pusulası

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 3 27.04.2020

2.GÜN Disiplin Cezaları

 Disiplin Cezalarının Amacı  Memurların Yerine Getirmek Zorunda Oldukları Görevler  Yasalara Göre Disiplin Cezaları  657 Sayılı Devlet memurları Kanunu   1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin terfi ve Tecziyeleri hakkında Kanun 4357 Sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına, Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu İçtimai Yardım Sandığı İle Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun  5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 4 27.04.2020

3.GÜN

-Özelliklerine Göre Suçlar

Cumhuriyet Başsavcılıklarınca Doğrudan Genel Hükümlere Göre İşlem yapılan Suçlar

Soruşturulması İzne Bağlı Suçlar

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 5 27.04.2020

Suçun Oluşması İçin Gerçekleşmesi Gereken Unsurlar

Maddi Unsurlar

Manevi Unsurlar

Kanunilik Unsurları

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 6 27.04.2020

İnceleme/Soruşturma raporu

İncelemenin tanımı

Soruşturmanın Tanımı

İnceleme/Soruşturma Emri Veren Makamlar

İnceleme/Soruşturma Kapsamındaki Memurlar

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 7 27.04.2020

4.GÜN İnceleme/Soruşturma Yazarken Dikkat Edilmesi gereken Hususlar

  

Şekil Yönünden Usul Yönünden Esas Yönünden

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 8 27.04.2020

İnceleme/Soruşturma Emri Verilen Haller

Soruşturma Emri Olur’u İsteme

Soruşturma Yapan Muhakkikin Çalışma Usulleri

     

İfade Tutanakları Tespit Tutanakları Tahlil – Münakaşa Soruşturma Raporu Hazırlama Sonuç Kanaat ve Teklif Tevdi Raporu

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 9 27.04.2020

 

5.GÜN Zaman Aşımı Süresi

Soruşturmaya Başlamada Zaman Aşımı Süresi

Ceza Vermede Zaman Aşımı Süresi

Örnek Bir Olayı İnceleme ve Rapor Yazma

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 10 27.04.2020

TANIMLAR

 İnceleme, soruşturma ve ön inceleme çalışmalarında bazı kavramlarla sıkça karşılaşılmakta ya da bu kavramlar düzenlenen raporlarda sıkça kullanılmaktadır. Hukuksal metinlerde (kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, genelge vb.) ve yargı kararlarında da yaygın bir şekilde kullanılan bazı kavramlar; idare hukuku, disiplin hukuku ve ceza hukuku çerçevesinde kalınarak, ayrıntıya girilmeden genel hatları itibariyle bu bölümde tanımlanmaktadır. Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 11 27.04.2020

TANIMLAR

Hukukî kavramların, içerdiği anlamlar itibariyle yerli yerinde kullanılması, aynı zamanda araştırma, inceleme, soruşturma ve ön inceleme çalışmaları sonucu düzenlenen raporlarda ve/veya suç duyurularında belirtilen görüş ve kanaatlerin anlaşılabilirliğini, yerindeliğini ve tutarlılığını da sağlayacaktır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 12 27.04.2020

HAK

Hukuk kuralları tarafından kişilere tanınan ve belirli bazı eylemlerin yapılmasına müsaadeyi gerektiren bir kudret, bir yetkidir. Kişiler bu yetkiye dayanarak bir talepte bulunabilme imkanına kavuşmakta ve bu yetkilerini belirli kimselere karşı kullanarak bazı menfaatler sağlayabilmekte veyahut da zaten elde etmiş oldukları menfaatleri sürdürebilmektedirler. İşte kişilere hukuk tarafından verilmiş olan bu çeşit yetkilere “hak” denir. Hak; hukuk düzeni tarafından kişilere tanınan yetkidir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 13 27.04.2020

HUKUK

Toplum hayatında kişilerin birbirleriyle ve toplumla olan ilişkilerini düzenleyen ve uyulması kamu gücü ile desteklenmiş bulunan sosyal kurallar bütünüdür. Hukuk , toplumun genel yararını veya bireylerin ve toplumun ortak iyiliği amacıyla yetkili makam tarafından konulmuş ve Devlet yaptırımıyla donatılmış sosyal kurallar bütünüdür.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 14 27.04.2020

HUKUK DEVLETİ

 

Yönetilenlerin değil, yönetenlerin de kurallara uyduğu devlettir.

Bir ülkede yerleşmiş hukuk düzenine yalnız bireylerin değil yönetimin de uymasını gerektiren bir ilkedir. Anayasa Mahkemesinin bir kararında belirtildiği gibi, hukuk devleti; insan haklarına saygı gösteren ve bu hakları koruyucu, adil bir hukuk düzeni kuran ve bunu devam ettirmeye kendini zorunlu sayan ve bu faaliyetlerinde hukuka, anayasaya uyan bir devlet olarak açıklanmıştır. Yurttaşlarının hukuki güvenlik içerisinde yaşadığı, hak ve özgürlüklerin anayasal güvence altında bulunduğu, devlet işlemlerinin bağımsız yargı organları tarafından hukuka uygunluk denetiminden geçirildiği devlettir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 15 27.04.2020

HUKUK DEVLETİ İLKESİ

Hukuk devleti ilkesinin gerekleri; temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmış olması, kanunların anayasaya uygunluğunun yargısal denetiminin, kanuni idari ilkesinin, idarenin yargısal denetiminin, Devlet faaliyetlerinin belirliliği ilkesinin, mahkemelerin bağımsızlığı ve yargıç güvencesi ilkelerinin ve idarenin mali sorumluluğunun sağlanmış olmasıdır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 16 27.04.2020

ANAYASA

Devletin temel yapısını, yani kuruluşunu, yönetim biçimini, Devletin temel organlarını, bunların birbirleriyle olan ilişkilerini, kişilerin Devlete karşı olan temel haklarını ve ödevlerini düzenleyen kanundur.

27.04.2020

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 17

KANUN

 

Yasama organı tarafından, belli şekil ve şartlara uygun olarak tanzim edilip, yürürlüğe girmesinden itibaren uyulması gerekli bulunan genel, soyut ve sürekli kuralları bir arada toplayan yazılı hukuksal metindir.

Kanunlar, Cumhurbaşkanının onayından sonra Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girer.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 18 27.04.2020

Kanun Hükmünde Kararname (KHK)

 

Yasama organının (TBMM) kanun ile, belli konularda Bakanlar Kuruluna verdiği kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi çerçevesinde çıkarılan, aynen kanunlar gibi yürürlüğe giren yazılı hukuksal metindir.

KHK’ler yayımlandıkları gün TBMM’ne sunulurlar.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 19 27.04.2020

TÜZÜK

Bakanlar Kurulunca, kanunun uygulanmasını göstermek veya kanunun emrettiği işleri belirtmek üzere, kanunlara aykırı olmamak şartıyla ve Danıştay’ ın incelemesinden geçirilerek çıkartılan, Cumhurbaşkanı tarafından imzalanarak kanunlar gibi (Resmi Gazete’de) yayımlanan düzenleyici işlemlerdir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 20 27.04.2020

YÖNETMELİK

 

Devlet örgütü içerisinde bulunan çeşitli kurum ve kuruluşların kendi iç bünyelerini ilgilendiren çalışma usullerini düzenleyen kurallar bütünüdür.

Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri, kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilirler.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 21 27.04.2020

YÖNERGE

Başbakanlık, bakanlıklar ve kamu tüzelkişilerinin, kendi görev alanlarını ilgilendiren konularda, kanun, tüzük ve yönetmeliklerde yer alan düzenlemeler dahilinde, bu düzenlemelerde ayrıntılı olarak düzenlenmemiş hususlarda yapılacak uygulamaları, yürütülecek iş ve işlemleri düzenleyen, açıklayan, kurum veya kuruluşun en üst yetkilisi/organı tarafından onayla/kararla yürürlüğe konulan kurallar bütünüdür.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 22 27.04.2020

GENELGE

Kanun, tüzük, yönetmelik ve yönerge hükümlerinin uygulanmasında düşülen duraksamaları gidermek için veya bu yasal ve idari düzenleyici metinlerde yer alan hususların daha kolay anlaşılabilmesi ve uygulanabilmesi için, yargı kararında yer alan bazı hususlarda yapılacak idari iş ve işlemleri açıklamak için, idarenin açıklanmasını gerekli gördüğü hususları teşkilat birimlerine ve çalışanlarına bildirmek için yayımladığı genel nitelikli yazılı emirler bütünüdür.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 23 27.04.2020

EMİR

Kamu görev ve hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimseye, yürütülmekte olan veya yürütülecek olan iş ve işlemlere, görevlere ilişkin konularda, amir konumunda olan üstleri tarafından mevzuata (genelge, yönerge, yönetmelik,tüzük, kanun veya Anay asa hükümlerine) uygun olarak verilen sözlü ve/veya yazılı irade beyanıdır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 24 27.04.2020

İDARİ İŞLEM

 

İdare hukuku alanında yönetimin tek yanlı irade açıklaması ile hukuksal sonuç yaratan başka bir deyişle hukuk düzeninde değişiklik yapan işlemlere idari işlem denir.

İlke olarak yönetsel işlemler yürürlüğe girdikleri andan başlayarak etkilerini gösterir. Bu etkilerin yürürlük öncesi döneme ilişkin olmamaları gerekir. Bu yasaların geriye yürümezliği ilkesinin yönetsel idari işlemlere yansımasıdır. Kısaca açıklamak gerekirse borçlandırıcı işlemlerde, disiplin cezalarında geriye yürümezlik kuralı katı bir biçimde uygulanır. Buna karşın affa ilişkin uygulamalar, ilgilinin yararına yapılan işlemler yasal dayanağı bulunmak koşulu ile geriye yürüyebilir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 25 27.04.2020

GÖREV

Bir kimsenin / kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan görevlilerin, konumları itibariyle, kanunlar ve diğer idari düzenlemeler gereğince yapmak durumunda oldukları iş ve işlemlerin bütünüdür.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 26 27.04.2020

YETKİ:

Bir işi veya görevi belli şartlar altında yapıp yapmama veya bir karara bağlama konusunda sahip olunan yasal haktır.

SORUMLULUK:

Bir kimsenin, kendi davranışları veya üzerine aldığı işlerin, kendisine verilen görev ve yetkilerin sonuçlarını üstlenmesi halidir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 27 27.04.2020

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA

(1

)

Bir kamu görevlisinin/memurun; kendisine verilen görevleri kanuna ve diğer kurallara, görevinin gereklerine aykırı olarak hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olması ya da kişilere haksız kazanç sağlaması halidir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 28 27.04.2020

(2) Bir kamu görevlisinin/memurun; kendisine verilen görevleri kanuna ve diğer kurallara uygun yapmak için, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden kendisine veya bir başkasına çıkar sağlaması halidir.

27.04.2020

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 29

GÖREVİ İHMAL

Hangi nedenle olursa olsun memuriyet görevinin yapılmasında savsama ve gecikme gösterilmesi veya üstünün yasaya göre verdiği buyrukların geçerli bir neden olmadan yapılmaması halidir. (5237 s. Kanunda “görevi ihmal” kavramı “görevi kötüye kullanma” kavramı içine alınmıştır. …)

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 30 27.04.2020

YETKİ DEVRİ

  Bir memura/kamu görevlisine veya organa ait yetkinin tamamen veya kısmen yetkili makamın onayı ile diğer bir memura/kamu görevlisine veya organa devredilmesi işlemidir.

İdare hukukunda idari organ ve makamlara verilen yetkiler kural olarak bu organ ve makamlarca kullanılır. Bilindiği gibi kamu hukukunda bir yere verilen yetki, tersine bir hüküm bulunmadıkça o yer tarafından kullanılır. Bu yerin yetkisini başka yere devredilebilmesi için yasal bir dayanağa gerek vardır. Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 31 27.04.2020

YETKİ DEVRİ

Yetki devri, belli konularda olabilir. Bir yer kendisine verilmiş olan yetkileri, bütünü ile başka bir yere devredemez. Bu koşullara uymadan yapılan yetki devri hukuka aykırı olur. Hukuka aykırı olarak yapılmış olan yetki devrine dayanılarak alınan kararlar da yetki yönünden sakat bir işlemdir. İptal edilmeleri gerekir. Yetki devrinin yayınlanması ve ilgililere duyurulması da gerekir. Çoğu kez bir “olur” ile yetki devredilmektedir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 32 27.04.2020

KANUNSUZ EMİR

 Kamu kurum ve kuruluşlarında yürütülmekte olan kamu görev ve hizmetleriyle ilgili olarak, amir konumunda olan üstler tarafından ast konumunda olan kamu çalışanlarına, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine aykırı olarak verilen emirdir.

 Kamu hizmetlerinde herhangi bir sıfat ve suretle çalışmakta olan kimse, üstünden aldığı emri, yönetmelik, tüzük, kanun veya Anayasa hükümlerine aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı o emri verene bildirir. Ancak, üstü emrinde ısrar eder ve bu emrini yazı ile yenilerse, emir yerine getirilir; bu halde, emri yerine getiren sorumlu olmaz. 27.04.2020

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 33

KANUNSUZ EMİR

Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir suretle yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan kurtulamaz.

Askeri hizmetlerin görülmesi ve acele hallerde kamu düzeni ve kamu güvenliğinin korunması için kanunla gösterilen istisnalar saklıdır. (Anayasa md: 137)

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 34 27.04.2020

SORUŞTURMA İLE İLGİLİ TERİMLER

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 35 27.04.2020

MEMUR

 

Mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlerini ifa ile görevlendirilen kamu çalışanlarıdır. Memurlar; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olan ve bu Kanunun 4/A maddesinde sayılan nitelikte işleri yürütmekle görevlendirilen gerçek kişilerdir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 36 27.04.2020

KAMU GÖREVLİSİ

Kamusal faaliyetin yürütülmesine atama veya seçilme yoluyla ya da herhangi bir surette sürekli, süreli veya geçici olarak katılan kişidir. (TCK m:6/c)

27.04.2020

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 37

MUHAKKİK

Memurların görevlerini yürütürken mevzuata uygun olmayan 657 sayılı DMK’nın 125.maddesi ile 1702 ve 4357 sayılı kanunlarda yer alan kusur niteliğindeki eylemlerinin soruşturulması amacıyla yetkili disiplin amirlerince verilen onay üzerine görevlendirilen kimse 1. Gerçeği araştıran. 2 Soruşturucu, soruşturmacı (TDK Türkçe Sözlük)

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 38 27.04.2020

SANIK

Kovuşturmanın başlamasından itibaren hükmün kesinleşmesine kadar, suç şüphesi altında bulunan kişidir. (CMK md:2)

Hakkında ceza davası açılan kişidir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 39 27.04.2020

TANIK

 Ceza ve/veya hukuk davasında bilgisine, görgüsüne başvurulan üçüncü şahıstır. Davanın tarafları tanık olamaz.  Gördüğünü ve bildiğini anlatan, bilgi veren kimsedir.

 Tanıklık (şahadet) eden kimse; yargılamada bir olay hakkında görgüsüne veya bilgisine başvurulan kimse; bir olayın vuku bulduğunu (olduğunu) gören kimse; olay veya işlem sırasında hazır bulunan kimse.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 40 27.04.2020

TANIK

Gerek disiplin soruşturması gerekse ön inceleme çalışmaları sırasında onayda yer alan iddialarla ilgili olarak görüp duyduklarını görevlilere anlatan kimse

1. Gördüğünü ve bildiğini anlatan, bilgi veren kimse, şahit 2. (hukuk) Duruşmada bilgisine, görgüsüne başvurulan kimse, şahit (TDK Türkçe Sözlük)

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 41 27.04.2020

MÜŞTEKİ (Şikayetçi, Yakınıcı)

  

Bir suçtan zarar görmesine rağmen, zarar ve ziyan tazminini istemeden durumu ilgili makam ve mercilere bildiren kimsedir.

Herhangi bir eylem ve işlemden fiziksel, mali ya da manevi zarar gördüğü iddiasıyla yetkili makam ve mercilere yazılı olarak şikâyette bulunan kimse Yakınan, sızlanan, şikâyetçi (TDK Türkçe Sözlük)

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 42 27.04.2020

SİYASAL SUÇ

  

Siyasal suç, devletin siyasal düzenine karşı işlenen suç. Başka bir ülkeye kaçan siyasal suçlular kural olarak geri verilmez. Bazı ülkelerde siyasal suçlar için özel mahkemeler kurma yoluna gidilir. Bir siyasal suçtan dolayı verilen mahkûmiyet kararı başka bir ülkede infaz edilemez.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 43 27.04.2020

TERÖR SUÇLUSU

 

Terör; cebir ve şiddet kullanarak, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemlerdir.

Örgüt adına suç işleyenler terör suçlusu sayılır

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 44 27.04.2020

BİLİRKİŞİ

Çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hâllerde, oy ve görüşünün alınmasına karar verilen kişidir. (CMK md:63)

27.04.2020

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 45

TUTANAK

 

Herhangi bir olay ya da iş sonucunda yapılan şeylerin, elde edilen bilgiler, belgeler ve düşüncelerin belirli bir düzen dahilinde yazılı olarak tanzim edilmesine tutanak ( = zabıt, tutulga, zabıtname, mazbata) denir. Tutanak yazısı (zabıt varakası) basit, anlaşılır ve akıcı bir ifade tarzı ile hazırlanır.

Tespit tutanağı olay ya da suçun çeşit ve niteliğine göre genel olarak aşağıdaki unsurların tümü veya bir kısmını içerecek şekillerde hazırlanır:

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 46 27.04.2020

Tutanaklarda bulunması gereken özellikler nedir?

   

İçeriği özetleyen bir başlık kısmı bulunmalıdır.

Tutanağa konu olan olay veya işlemin tespit (öğrenilme) biçimi belirtilmelidir.

Olayın meydana geldiği ya da işlemin yapıldığı yer hakkında adres bilgileri belirtilmelidir.

Şüpheli, tanık, şikayetçi ve mağdurların açık kimlikleri yazılmalıdır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 47 27.04.2020

Tutanaklarda bulunması gereken özellikler nedir?

 

Belgenin sonuna yapılan işin tutanak olduğu belirtilip, düzenleme tarihi ve bitiş saati yazılmalıdır.

Tutanağı tutanlar, şahitler, şüpheli, mağdur-müştekilerin adı soyadı ve unvanları ile birlikte imzaları da bulunmalıdır. (İmza atmaktan kaçınan olur ise, imzadan imtina etti şeklinde not düşülür).

tutanak.docx

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 48 27.04.2020

BELGE

  

Belge, eski dilimizdeki “evrak” kelimesi karşılığında kullanılmakta olup, yazılı kağıt anlamına gelmektedir. Bu bakımdan, yazılı kağıt niteliğinde olmayan şey, ispat kuvveti ne olursa olsun, belge niteliği taşımamaktadır. Kağıt üzerindeki yazının, anlaşılabilir bir içeriğe sahip olması ve ayrıca, bir irade beyanını ihtiva etmesi gerekir. Bir belgeden söz edebilmek için, kağıt üzerindeki yazının içeriğinin hukukî bir kıymet taşıması, hukukî bir hüküm ifade eylemesi, hukukî bir sonuç doğurmaya elverişli olması gerekir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 49 27.04.2020

Resmi belge , bir kamu görevlisi tarafından görevi gereği olarak düzenlenen yazıyı ifade etmektedir. Bu itibarla, düzenlenen belge ile kamu görevlisinin ifa ettiği görev arasında bir irtibatın bulunması gerekir. Bu itibarla, bir kamu kurumu ile akdedilen sözleşme dolayısıyla özel hukuk hükümlerinin uygulama kabiliyetinin olması hâlinde dahi, resmi belge vardır. Çünkü sözleşme, kamu kurumu adına kamu görevlisi tarafından imzalanmaktadır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 50 27.04.2020

DİZİ PUSULASI

  İddialara yönelik olmak üzere alınan belgelerle ifadelerin kime ve neye ait olduğunu gösteren bir tablo demektir. Alınan ifade ve belgelere tahlil sırasında ek numaraları da verilerek sık sık atıf yapılacağı ve gereken durumlarda bakılacağı için belgelerin dosya ekinde kolay bulunmasını sağlamak amacını taşıyan bu tablo aynı zamanda rapora eklenen belgelerin sayısını da göstermesi bakımından son derece önemlidir.

Dizi Pusulası.docx

1.gün sonu

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 51 27.04.2020

2.GÜN

DİSİPLİN CEZALARI

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 52 27.04.2020

DİSİPLİN CEZALARININ AMACI

Disiplin cezaları, Devlet Memurları Kanununun 124. maddesinde,

“Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacıyla, kanun, tüzük ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara, durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre verilecek cezalar…”

tanımlanmaktadır.

olarak

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 53 27.04.2020

Disiplin cezaları, kamu görev ve hizmetlerinin sağlıklı, düzenli, zamanında ve gereği gibi yürütülüp yerine getirilmesini sağlamak için; 1.

Kanun, tüzük ve yönetmeliklerin kamu görevlileri ve hizmetlilerine emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere,

2.

Uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara,

3.

Yasakladığı işleri yapanlara, Durumun niteliğine ve ağırlığına göre uygulanan idarî yaptırımlar olup, kamu kurumlarında çalışan görevlilerin;

a)

Görevlerini yetki ve sorumlulukları dahilinde yerine getirmelerini sağlamak,

b)

Bu görevlilerin çalışma düzeni için sağlanan şartları ve çalışma ortamını bozucu eylemlerde bulunmalarını önlemek,

c)

Diğer kamu görevlilerine örnek teşkil etmek,

d)

İbret almalarını sağlamak,

e)

Kamu görev ve hizmetlerinin yasalarla belirlenen usul ve esaslar dahilinde gereği gibi yerine getirilmesi ve yürütülmesi amacını taşır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 54 27.04.2020

  

Başka bir ifadeyle amaç kısaca,

657 sayılı DMK’ya göre, kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamaktır.

Sistemin iki ana amacı, 1- Kamu kurumunda iç çalışma düzenini; memurun ihmal, kusur, kasıt yoluyla yaptığı eylemleri cezalandırarak korumak, 2-Görev ve yetkinin özel çıkar amacıyla kullanılmasını önlemek, şeklinde özetlenebilir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 55 27.04.2020

DİSİPLİN CEZALARININ ÖZELLİKLERİ

    

a) Sadece kamu görevlileri ile belli meslek mensuplarına uygulanır.

b) Kişiseldir.

c) Memurun özlük hak ve meslek statüsüne yönelik etkileri vardır. d) Savunma hakkı tanınmadan verilemez.

e) Takdiri cezalar olup, takdir yetkisi belli makam ve kurullara aittir. Ancak bu takdir hakkı sınırsız olmayıp, belirli usul ve esaslarla kamu görevlilerini sübjektif etkilenmelerden korur.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 56 27.04.2020

DİSİPLİN CEZALARININ ÖZELLİKLERİ

f) Uygulamada eşitlik ilkesi esas olup, aynı eylemde bulunanların aynı nitelikteki cezalara tabi tutulması temel alınır.

g) Yargı kararı aranmaz ve verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder.

h) Ertelenmeleri mümkün değildir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 57 27.04.2020

YASALARA GÖRE DİSİPLİN CEZALARI

657 SAYILI DMK

  

Disiplin cezalarının çeşitleri ile ceza uygulanacak fiil ve haller: Madde 125 – (Değişik: 12/5/1982 2670/31 md.) Devlet memurlarına verilecek disiplin cezaları ile her bir disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 58 27.04.2020

A-UYARMA

Memura, görevinde ve davranışlarında daha dikkatli olması gerektiğinin yazı ile bildirilmesidir. Uyarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

a) Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık göstermek veya düzensiz davranmak,

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 59 27.04.2020

      

b) Özürsüz veya izinsiz olarak göreve geç gelmek, erken ayrılmak, görev mahallini terketmek, c) Kurumca belirlenen tasarruf tedbirlerine riayet etmemek, d) Usulsüz müracaat veya şikayette bulunmak, e) Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, f) Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, g) Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, h) Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 60 27.04.2020

B-KINAMA

  

Memura, görevinde ve davranışlarında kusurlu olduğunun yazı ile bildirilmesidir. a) Verilen emir ve görevlerin tam ve zamanında yapılmasında, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasların yerine getirilmesinde, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kusurlu davranmak, b) Eşlerinin, reşit olmayan veya mahcur olan çocuklarının kazanç getiren sürekli faaliyetlerini belirlenen sürede kurumuna bildirmemek, c) Görev sırasında amire hal ve hareketi ile saygısız davranmak,

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 61 27.04.2020

    

d) Hizmet dışında Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak, e) Devlete ait resmi araç, gereç ve benzeri eşyayı özel işlerinde kullanmak, f) Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzeri eşyayı kaybetmek, g) İş arkadaşlarına, maiyetindeki personele ve iş sahiplerine kötü muamelede bulunmak, h) İş arkadaşlarına ve iş sahiplerine söz veya hareketle sataşmak,

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 62 27.04.2020

    

ı) Görev mahallinde genel ahlak ve edep dışı davranışlarda bulunmak ve bu tür yazı yazmak, işaret, resim ve benzeri şekiller çizmek ve yapmak, j) Verilen emirlere itiraz etmek, k) Borçlarını kasten ödemeyerek hakkında yasal yollara başvurulmasına neden olmak, l) Kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak. m) (Ek:17/9/2004-5234/1 md.)Yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına veya radyo ve televizyon kurumlarına bilgi veya demeç vermek.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 63 27.04.2020

C - AYLIKTAN KESME

Memurun, brüt aylığından 1/30 - 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.

  Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır: 

a)

Kasıtlı olarak; verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak,

b) c)

Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek, Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanmak, Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 64 27.04.2020

   

d)

Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak,   e) Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek,

f)

Görev yeri sınırları içerisinde her hangi bir yerin toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz olarak kullanılmasına yardımcı olmak,

g) h) ı)

(Mülga: 25/2/2011-6111/111 md.) (Mülga: 25/2/2011-6111/111 md.) Hizmet içinde Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak, Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 65 27.04.2020

D - Kademe ilerlemesinin durdurulması

Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 - 3 yıl durdurulmasıdır.

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:   

a) b) c)

Göreve sarhoş gelmek, görev yerinde alkollü içki içmek, Özürsüz ve kesintisiz 3 - 9 gün göreve gelmemek, Görevi ile ilgili olarak her ne şekilde olursa olsun çıkar sağlamak, 

d)

Amirine veya maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yapmak, Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 66 27.04.2020

     

e) Görev yeri sınırları içinde herhangi bir yeri toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz kullanmak veya kullandırmak, f) Gerçeğe aykırı rapor ve belge düzenlemek, g) (Mülga:17/9/2004-5234/33 md.) h) Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak, ı) Görevin yerine getirilmesinde dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep ayrımı yapmak, kişilerin yarar veya zararını hedef tutan davranışlarda bulunmak, j) Belirlenen durum ve sürelerde mal bildiriminde bulunmamak,

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 67 27.04.2020

    

k) Açıklanması yasaklanan bilgileri açıklamak, l) Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek, m) Diplomatik statüsünden yararlanmak suretiyle yurt dışında, haklı bir sebep göstermeksizin ödeme kabiliyetinin üstünde borçlanmak ve borçlarını ödemedeki tutum ve davranışlarıyla Devlet itibarını zedelemek veya zorunlu bir sebebe dayanmaksızın borcunu ödemeden yurda dönmek, n) Verilen görev ve emirleri kasten yapmamak, o) Herhangi bir siyasi parti yararına veya zararına fiilen faaliyette bulunmak.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 68 27.04.2020

E - Devlet memurluğundan çıkarma

Bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır. Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır: a) İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak,

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 69 27.04.2020

    

b) Yasaklanmış her türlü yayını veya siyasi veya ideolojik amaçlı bildiri, afiş, pankart, bant ve benzerlerini basmak, çoğaltmak, dağıtmak veya bunları kurumların herhangi bir yerine asmak veya teşhir etmek, c) Siyasi partiye girmek, d) Özürsüz olarak (...) bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek, e) Savaş, olağanüstü hal veya genel afetlere ilişkin konularda amirlerin verdiği görev veya emirleri yapmamak, f) (Değişik: 25/2/2011-6111/111 md.) Amirlerine, maiyetindekilere ve iş sahiplerine fiili tecavüzde bulunmak,

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 70 27.04.2020

    

g) Memurluk sıfatı ile bağdaşmayacak nitelik ve derecede yüz kızartıcı ve utanç verici hareketlerde bulunmak, h) Yetki almadan gizli bilgileri açıklamak, ı) Siyasi ve ideolojik eylemlerden arananları görev mahallinde gizlemek, j) Yurt dışında Devletin itibarını düşürecek veya görev haysiyetini zedeleyecek tutum ve davranışlarda bulunmak, k) 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna aykırı fiilleri işlemek.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 71 27.04.2020

Disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya halin cezaların özlük dosyasından silinmesine ilişkin süre içinde tekerrüründe bir derece ağır ceza uygulanır. Aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü uygulamasında bir derece ağır ceza verilir. Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan ve ödül veya başarı belgesi alan memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir. Yukarıda sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara da aynı neviden disiplin cezaları verilir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 72 27.04.2020

Öğrenim durumları nedeniyle yükselebilecekleri kadroların son kademelerinde bulunan Devlet memurlarının, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilmesini gerektiren hallerde, brüt aylıklarının ¼’ü – ½’si kesilir ve tekerrüründe görevlerine son verilir. Özel kanunların disiplin suçları ve cezalarına ilişkin hükümleri saklıdır. Yukarıda yazılı disiplin kovuşturmasının yapılmış olması, fiilin genel hükümler kapsamına girmesi halinde, sanık hakkında ayrıca ceza kovuşturması açılmasına engel teşkil etmez.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 73 27.04.2020

1702 Sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun Muallimler hakkında tatbik edilecek cezalar Cezalar ve suçlar

       verilir:  

Madde 19

1) İhtar 2) Tevbih

– (Değişik: 25/7/1931 - 1880/4 md.)

Müdür, başmuallim ve muallimlere ve ilk tedrisat müfettişlerine işledikleri suçların mahiyetine ve derecesine göre aşağıdaki cezalar (Paylama, azarlama)  3) Ders ücretlerinin kesilmesi 4) Maaş kesilmesi 5) Kıdem indirilmesi 6) Derece indirilmesi 7) İstifa etmiş sayılmak 8) Vekalet emrine alınmak 9) Meslekten çıkarılmak 10) Devlet memurluğundan çıkarılmak.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 74 27.04.2020

Madde 20 –

İhtar ve tevbih cezaları şu hareketlere karşı verilir

1 -

Talimatname ve emirler mucibince yapılması lazım olan vazifelerin ifasında kusur etmek (bu halin neticesinde bir şahıs veya müessese zarar görürse zararın mahiyet ve derecesine göre daha ağır ceza verilebilir); 

2 -

Mektep dahil ve haricinde muallimlik vakarına uymayacak hareketlerde bulunmak; 

3 -

Arkadaşlarına ve talebesine karşı kaba muamelede bulunmak ve kaba lisan kullanmak; Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 75 27.04.2020

   

4 - Amirlerine karşı hürmetsiz tavır göstermek; 5 - Talebenin vazifelerini tashih etmemek; 6 - Yoklama ve imtihan evrakını idareye vaktinde teslim etmemek; 7 - Vazifeye geç gelmek veya vazifeden erken çıkmak.

Yukarıdaki hallerin ilk defasında ihtar. Tekrarında tevbih cezası verilir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 76 27.04.2020

Madde 21 – Ders ücretlerinin kesilmesi cezası şu hallerde verilir.

 1 Kabule şayan mazereti olmadan derse girmemek veyahut girdiği halde dersten başka bir şeyle meşgul olmak;  2 İnzibat ve muallimler meclisi ve mubayaat komisyonu içtimalarına mazeretsiz olarak devam etmemek (bu son halin ilkinde ihtar, ikinci defasında ücret kesilmek cezası verilir);  3 Bir ay zarfında iki defadan ziyade derse geç gelmek; Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 77 27.04.2020

  Derse gelmeyen veya dershanede dersten başka bir işle meşgul olan muallimin maaşından kesilecek miktarı tayin için dört hafta bir ay itibar olunarak muallimin maaş yekunu bir ay zarfında girmeğe mecbur olduğu ders adedine taksim olunur ve boş geçen her ders saati için muallimin maaşından bu miktarı ilk alacağı aylığından kesilir.

Uhdesinde fazla ders olan muallimin fazla aldığı ücret; asıl maaşına zammedilerek ders ücreti bu yekuna göre hesap olunur.

 Mazeret sebebi ile derse girmeyen muallimin mazeretini en çok üç gün zarfında ihbar ve bir hafta içinde de ispat etmesi lazımdır.

 Yoksa ceza tatbik olunur.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 78 27.04.2020

Madde 22 – Maaş kesilmesi cezası şu hallerde verilir.

    

1 - Arkadaşlarına ve iş için gelenlere fena muamele etmek; 2 - Mektebin binasının ve eşyanın muhafazasına ihtimam etmemek; 3 - Talimatname ile uhdesine verilen işleri kasten yapmamak; 4 - Talebeyi dövmek; 5 - Aynı suçtan dolayı iki defa tevbih aldığı halde o fiili tekrar etmek;

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 79 27.04.2020

 

6 - Arkadaşlarını ve maiyetini başkası yanında tahkir etmek; 7 - Gizlenmesi ve belli edilmemesi kabil olmayacak derecede sarhoş olarak gezmek.

Maaş, fiilin derecesine göre bir günlükten on beş günlüğe kadar kesilir. Daha ziyade kesilmez.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 80 27.04.2020

Madde 23 –

Kıdem indirilmesi cezası şu hallerde verilir.

1 - İmtihanlarda not takdirinde bitaraflıktan ayrılmak;

2 - Amirine karşı harekette bulunmak.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 81 27.04.2020

Madde 24 –

Derece indirilmesi cezası şu hallerde tatbik olunur.

  

1 - Sarhoş olarak mektebe gelmek.

2 - Kumar oynamayı itiyat etmek veya umumi yerlerde kumar mahiyetinde oyunlarla vakit geçirmek.

3 - Bir tarafı korumak veya mağdur etmek kast ile memur olduğu tahkikatı esaslı bir surette yapmamak.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 82 27.04.2020

Madde 25 – Bir orta tedrisat mualliminin, orta derecede mekteplerde ders vermekten aciz olduğu iki talim sicilli ile sabit olduğu takdirde muallim ilk mektep muallimliğine nakledilir.

27.04.2020

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 83

Madde 26 –

İstifa etmiş sayılmak

   

1 - Yeni tayin edildiği vazifeye, mazeretsiz olarak on beş gün zarfında başlamayan.

2 - Ders senesi başında vazifesine mazereti olmadan vaktinde gelmeyen; 3 - Ders senesi içinde mazereti olmadan bir hafta fasılasız mektebe gelmeyen, 4 - Bir sene zarfında dört defa ders ücreti kesilme cezasına uğrayan müdür, başmuallim ve muallim veya ilk tedrisat müfettişi istifa etmiş sayılır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 84 27.04.2020

Madde 27 –

Meslekten çıkarılmak aşağıdaki hallerde tatbik olunur.

  

1 - Gerek talebeye karşı ve gerek hariçte muallimlik sıfat ile telif edilmeyen iffetsizliği sabit olan, 2 - Talebeyi Vekaletin ve mektebin amirleri ve muallim ve memurları aleyhine itaatsızlığe teşvik eden, 3 - Müdür başmuallim ve muallimlerle ilk tedrisat müfettişlerinden talebesine kopya verenler,

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 85 27.04.2020

  

Madde 28 – (Değişik: 25/7/1931 - 1880/5 md.) Devlet memurluğundan ihraç ve vekalet emrine alınmak cezaları Memurin Kanununun ahkamına tabidir.

Madde 29 – İlk mektebe muallimlik etmekte aczi üç teftiş rapor ile sabit olan ilk mektep muallimi tekaüde sevkedilir.Kezalik bir mektep ve sınıfta inzibatı muhafaza edemediği için iki defa başka mektebe tahvil edilen orta tedrisat muallimi en son nakledildiği mektepte de idaresizliği ve aczi tahakkuk ettiği takdirde tekaüde sevkolunur. (1)

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 86 27.04.2020

     

Madde 30 – Bir terfi müddeti zarfında iki defa ihtardan gayri bir cezayı mucip fiili yapmış olanlara İnzibat Komisyonu ikinci fiili için bir derece ağır ceza verebilir.

Madde 31 – Arkadaşlarına, iftirada bulunan müdür, muallim, başmuallimlerle ilk tedrisat müfettişleri, iftiraları hangi nevi cezayı icap ettirecek suç ise o suçun cezasından bir derece ağırı ile cezalandırırlar.

Madde 32 – Bu kanunda tasrih edilmeyen ahval Memurun Kanunu ahkamına tabidir.

Ceza veren makamlar Madde 33 – (Değişik: 25/7/1931 - 1880/6 md.) 1702 Sayılı Kanun.docx

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 87 27.04.2020

4357 sayılı HUSUSİ İDARELERDEN MAAŞ ALAN İLKOKUL ÖĞRETMENLERİNİN KADROLARINA, TERFİ, TALTİF VE CEZALANDIRILMALARINA VE BU ÖĞRETMENLER İÇİN TEŞKİL EDİLECEK SAĞLIK VE İÇTİMAİ YARDIM SANDIĞI İLE YAPI SANDIĞINA VE ÖĞRETMENLERİN ALACAKLARINA DAİR KANUN

Madde 7 – (.........) (1) İlkokul öğretmenleri işledikleri disiplin suçlarının mahiyetine ve derecesine göre 1702 sayılı kanunun 36, 40,41 ve 43 üncü, 1880 sayılı kanunun 8 ve 9 uncu maddelerinde yazılı esaslar altında aşağıdaki inzibat cezalarına çarpılırlar:

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 88 27.04.2020

a) Vazifelerini yapmakta ihmali görülenler işlerinde kusurlu sayılırlar. Bu cezaya itiraz olunamaz.

Kusurlarının düzeltilmesi aşağıdaki makamlardan biri tarafından yazı ile bildirilir:

 1 Başöğretmen;  2 - Maarif memuru;  3 İlköğretim müfettişi;  4 Maarif müdürü.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 89 27.04.2020

b) Vazifelerini yapmadıkları ve yapanlara güçlük çıkardıkları, onların çalışma isteklerini sözleri ve hareketleriyle kırdıkları, okulu veya talebeyi herhangi bir şekilde zarara uğrattıkları sabit olanlara fiillerinin mahiyet ve derecesine göre birinci defasında bir günlükten üç günlüğe ve ikinci defasında üç günlükten on beş günlüğe kadar ücret veya maaş kesilmek cezası verilir. Üç günlüğe kadar olan cezaya itiraz olunamaz. Bu ceza hem maaş hem de ücret alanların yalnız maaşlarından kesilir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 90 27.04.2020

c) Kıdem indirmek:

Öğretmenlik şerefini ihlal edici hallerde bulundukları, meslektaşlarının veya talebenin haklarını kasten zarara uğrattıkları sabit olanlara suçlarının derecesine göre bir yıldan dört yıla kadar kıdem indirme cezası verilir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 91 27.04.2020

d) Vazifelerine son verilmek:

Talebesine, okul ve meslek mensuplarına iftira eden veya ettirenlerle bir kıdem müddeti içinde iki defadan fazla onbeş günlük ücret veya maaş kesilmek cezasını alan veya başkalarını vazifelerini yapmamağa teşvik ederek okulun çalışmasını aksattığı sabit olan öğretmenlerin altı aydan iki seneye kadar vazifelerine son verilir. Bu cezaya çarpılan öğretmenler ceza gördükleri tarihten itibaren ceza müddetlerinin sona ermesine kadar tekrar öğretmenliğe tayin edilemezler. Bu müddetin sonunda bunların yeniden öğretmenliğe tayinleri caizdir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 92 27.04.2020

e) Meslekten çıkarılmak:

 

Öğretmenlik mesleğiyle ilgili işler bakımından haysiyetsizliği, iffetsizliği ve vazifesinde bırakılmasına mani bir suiistimali sabit olan öğretmenler bir daha meslekte ve teşkillerinde kullanılmamak üzere meslekten çıkarılırlar.

Bu kanunda tasrih edilmeyen haller Memurin Kanunu hükümlerine tabidir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 93 27.04.2020

 

Madde 8 – Mazeretsiz olarak on beş gün içinde vazifeye başlamayan, tatil sonunda mazereti olmadan derse başlama tarihinden bir hafta evvel işleri başında bulunmayan ve ders yılı içinde mazereti olmadan aralıksız bir hafta vazifesine devam etmeyen öğretmenler inzibati muameleye lüzum kalmadan Maarif Vekilliğince istifa etmiş sayılırlar. Mazeretlerin üç gün içinde bildirilmesi ve bir hafta içinde usulüne göre tevsik edilmesi şarttır. Sıhhi lüzum, ölüm, doğum, yangın gibi zaruretler olmadıkça mazeretle ilgili izinlerin vazife mahallerinde kullanılması mecburidir.

Müstafi sayılanlar istifa etmiş sayılmalarını takip eden ders yılı başına kadar diğer bir öğretmenliğe tayin edilemezler.

4357 Sayılı Kanun.docx

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 94 27.04.2020

5580 sayılı

ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI KANUNU

Özlük hakları ve sorumluluklar MADDE 9 – Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 95 27.04.2020

   Okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmî okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemez.

Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmî okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez.

Kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, 8 inci madde uyarınca resmî okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmî okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 96 27.04.2020

   Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, bu Kanun hükümleri saklı kalmak üzere;

a)

Sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu,

b)

Yetki, sorumluluk, ödül ve cezalar ile bunların uygulanması bakımından; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 1702 sayılı İlk ve Orta Tedrisat Muallimlerinin Terfi ve Tecziyeleri Hakkında Kanun, 4357 sayılı Hususi İdarelerden Maaş Alan İlkokul Öğretmenlerinin Kadrolarına Terfi, Taltif ve Cezalandırılmalarına ve Bu Öğretmenler İçin Teşkil Edilecek Sağlık ve İçtimaî Yardım Sandığı ile Yapı Sandığına ve Öğretmenlerin Alacaklarına Dair Kanun ile 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun, hükümlerine tâbidir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 97 27.04.2020

    Ancak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiillerin işlenmesi halinde bu kişilere kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yerine brüt aylığından 1/ 4 'ü ile 1/ 2 'si arasında maaş kesim cezası, çalışma izni veren makam tarafından verilir. Tekrarı hâlinde ise göreve son verilir.

1702 sayılı Kanuna göre meslekten çıkarılma veya 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hâllerin işlenmesi hâlinde, Bakanlığın görüşü alınmak suretiyle personelin görevine, izni veren makam tarafından son verilir.

Yetki, sorumluluk, ödül, sicil, disiplin ve cezaların uygulanmasına ilişkin diğer esas ve usuller çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.

Kurumlarda görev yapan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler, görevleri sırasında suç işlemeleri veya görevleri nedeniyle kendilerine karşı işlenen suçlardan dolayı 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun uygulanması ve ceza kovuşturması bakımından kamu görevlisi sayılır Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 98 27.04.2020

Çalışma izninin iptali ve geçici görevlendirme

   

MADDE 10 –

İki defa teftiş raporuyla başarısızlığı tespit edilen yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticilerin çalışma izni, izni veren makam tarafından iptal edilir.

(Fıkra: İptal: Anayasa Mahkemesi’nin 22/5/2013 tarihli ve E.: 2013/39, K.: 2013/65 sayılı Kararı ile.)

Bu durum, ilgiliye tebliğ edilmek üzere kuruma bildirilir. Tebliğ, sözleşmenin feshine ve ilgilinin kurumla ilişiğinin kesilmesine yeter sebep teşkil eder.

Kurumların teftiş ve denetlenmesi sırasında valilik, lüzum görülen durumlarda kurumun yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticilerini görevden uzaklaştırabilir. Bu takdirde valilikçe, geçici görevlendirme yapılarak gerekli tedbirler alınır.

5580 Sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu.docx

2.GÜNÜN SONU Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 99 27.04.2020

3.GÜN

Özelliklerine Göre Suçlar

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 100 27.04.2020

Cumhuriyet Başsavcılıklarınca Doğrudan Genel Hükümlere Göre İşlem yapılan Suçlar

TCK’da yer alan memur suçlarından 4483’e tabi olmayanlar: 3628 sayılı Yasa kapsamındaki :  Zimmet (TCK :247)  İrtikap (TCK 250) (*)   Rüşvet (TCK:252) İhaleye fesat karıştırmak Bu suçlar, memur suçu olmakla birlikte ağırlıkları yani yüz kızartıcı özellikleri nedeniyle suçu işleyen memurun sıfatı dikkate alınmadan umumî hükümlere göre, yani doğrudan doğruya yargılamaya tabi tutulur.

__ (*) irtikâp : 1.Kötü iş yapma, kötülük etme. 2. Yiyicilik. 3.Yalan söyleme, hile yapma Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 101 27.04.2020

TCK ve ceza özlü bazı kanunlarda yer alan memur suçlarından 4483 sayılı Yasaya tabi olanlar; Resmi belgede sahtecilik (TCK

:

Denetim görevinin ihmali (TCK: ) 204) Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama (TCK:255) Görevi kötüye kullanma (TCK: 257) Göreve ilişkin sırrın açıklanması (TCK: 258) Kamu görevlisinin ticareti (TCK: 259) Kamu görevinin terki veya yapılmaması (TCK: 260) Kişilerin malları üzerinde usulsüz tasarruf (TCK: 261) Kamu görevinin usulsüz olarak üstlenilmesi (TCK: 262) Kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma ( TCK:266 ) Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi (TCK: 279) 237 sayılı Taşıt Kanununa muhalefet … ve ceza özlü diğer kanunlarda yazılı bazı suçlar gibi… Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 102 27.04.2020

c ) Memurların görev sebebiyle işledikleri suçlarla ilgili yargılama esasları

 

Memurlar, görevleri nedeniyle kendilerine verilen işleri yürütürken kanunlara aykırı işlem tesis ederek sade vatandaşların işleyemeyeceği bazı suçları işlerler. Bu suçlardan zimmet, irtikap, rüşvet gibi bazı suçlar ağırlıkları ve toplum dokusu bozma özellikleri nedeniyle memur suçu olmasına rağmen bu suçlardan birisini işleyen kişilerin memuriyet sıfatları dikkate alınmadan doğrudan mahkemelere sevk edilerek sivil vatandaşlar gibi yargılanırlar.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 103 27.04.2020

   

Yine görevleri nedeniyle sadece memurların işleyebileceği bazı suçların takibi 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun ile özel hükümlere bağlanmıştır.

Memurların görevlerinden kaynaklanan yani sadece görevleri sebebiyle işledikleri suçlar için getirilen bu özel yargılama yöntemi ile onların sürekli şekilde korku, endişe ve zan altında kalmadan güven ve esenlik içinde kamu hizmetlerini yürütmeleri HEDEFLENMİŞTİR Nitekim bir Anayasa Mahkemesi Kararında “ Kamu hizmetlerinin düzenli, verimli, etkili ve aksatılmadan yürütülmesi, bunların uygulayıcısı durumundaki memur ve diğer kamu görevlilerinin kendilerini güvende hissetmelerine bağlıdır.” şeklindedir.

Ancak, bilinmelidir ki özel yargılama usulü ile getirilen bu güvence, memurun şahsına değil, görevine ilişkindir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 104 27.04.2020

        

Hizmetin yürütülmesi sırasında bu suçlardan birisinin işlendiği ilgili ve yetkili mercie (*) intikal edince; 1. Ön inceleme onayı alınır.

2. Ön inceleme yaptırılır.

3. Ön inceleme raporu düzenlenir.

4. Soruşturma izni verilip verilmeme kararı alınır.

5. İstenirse itirazlar yapılır. (?) 6. İzin verilmiş ve itirazlar sonuçlanmışsa yargılamaya geçilir.

___________ (*) merci : Başvurulacak yer veya makam (TDK Türkçe Sözlük)

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 105 27.04.2020

Suçun Oluşması İçin Gerçekleşmesi Gereken Unsurlar

Suç, “

Hukuk nizamının veya ceza kanunlarının ihlali, ahlak düzenini ağır şekilde bozan ve bu sebeple Devletin hoş görmeyeceği bir fiil, her zaman ve her yerde ortalama dürüstlük ve merhamet duygularına tecavüzü ifade eden davranışlar, kanunda yazılı tipe uygun, hukuka aykırı ve müeyyide olarak bir cezanın uygulanmasını gerektiren fiil

şeklinde tanımlanmıştır.

 Hukuk düzeninde yasaklanmış fiil ve hareketler suçu oluşturmaktadır. Bu nedenle suç, hukuka aykırı bir davranış ifadesi olup, kişi hürriyetini de sınırlandırır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 106 27.04.2020

Suçun Oluşması İçin Gerçekleşmesi Gereken Unsurlar

 

Suçun oluşması için bir eylemin mevcut olması ve bu eylemin suç olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Kişinin bir eyleme niyet etmesi, düşüncesinden geçirmesi, sorumlu kişi tarafından işlenmemiş olması, fiilin yasal tanıma uygun düşmemesi hallerinde suç oluşmamış demektir. Ayrıca yasal tanıma uymayan bazı fiil ve haller, kıyas yoluyla suç olarak kabul edilemez.

SORUŞTURMA_REHBERİ 2006[1][1].doc

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 107 27.04.2020

SUÇUN UNSURLARI

   

Bir fiilin suç olabilmesi için bulunması gereken unsurlardır. üç grupta toplanabilirler: 1- Kanunilik Unsuru (yasal unsur) hukuka aykırılık 2- Maddi unsur, 3- Manevi unsur.

 

Kanunilik Unsuru; olmalıdır. Kanunda yazmayan bir suç olamaz ve işlenen fiil de kanunda yazan tanıma uygun Hukuka uygunluk nedenleri 1- Hakkın kullanılması 2-Kanunun hükmünü yerine getirme 3- Meşru savunma 4- İlgilinin rızası

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 108 27.04.2020

SUÇUN UNSURLARI

  

2-Maddi Unsur; maddi unsur ise dış dünyada icrai veya ihmali bir hareket (bir şeyi yapmak veya yapmamak anlamında) yapılmış olmasının gerekliliğidir. Ayrıca bu hareket bir sonuç yaratmış olmalıdır ve hareket ile sonuç arasında illiyet bağı olmalıdır. Suçun maddi unsurları; fiil, netice, nedensellik bağı, fail, konu, mağdurdur.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 109 27.04.2020

Maddi Unsur

örnekleyelim: suçumuz adam öldürmek olsun. maddi unsura bakarsak, elinize uygun bir alet alıp kişiyi öldürmek için harekete geçmeniz (bıçağı sallamanız, silahı nişan almanız), bu hareketin sonucu olarak (bıçağı saplayıp, kişiyi vurup) kişinin ölmesi (eğer siz ateş ederken kafasına tuğla düşer de ölürse adam öldürme suçu oluşmaz) durumunda adam öldürme suçunu işlemiş olursunuz. günümüzde hareket olmadan, düşünce ve kanaatlerden suç isnat edilemez. mesela "seni öldüreceğim" demek, cinayeti planlamak, bu planları deftere not tutmak vs adamı vurmak için harekete geçilmediği sürece adam öldürme suçu değildir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 110 27.04.2020

    

Manevi unsur

manevi unsuru ise eylemin iradi olması seklinde özetleyebiliriz. yani kişinin, sucun islendiği anda anlama ve isteme yeteneğine sahip olması gerekir. ayrıca bu iradenin de kusurlu olması gerekmektedir. bu kusur ise kast veya taksir olarak kendini gösterir Kast Taksir Kast – taksir kombinasyonu (yada kanuni ifadesiyle Netice sebebiyle ağırlaşmış suç) Amaç veya saik olarak dört tane manevi unsur vardır.

Suçun Unsurları.doc

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 111 27.04.2020

İNCELEME/SORUŞTURMA RAPORU

İnceleme; İnceleme emri; sıralı disiplin amirleri tarafından yürürlükteki kanun, tüzük, yönetmelik, karar ve genel tebliğlerin uygulamalarında görülen noksanlıklar ve bunların düzeltilmesi yolları ile yeniden konulması gerek hüküm ve usuller hakkında görüş ve tekliflerin; çeşitli konular hakkındaki düşüncelerin; şikâyet ve ihbarlar üzerine yapılan tetkik ve soruşturmalar sonucunda cezaî takibatı gerektirir hal görülmediği takdirde yapılacak işleme esas görüşlerin bildirilmesi amacıyla verilen emir olup, bu işlem sonucunda düzenlenen raporlar da “İnceleme Raporu” olarak adlandırılır. Bu raporlarda disiplin cezası teklifinde bulunulmaz.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 112 27.04.2020

SORUŞTURMA

Konuları itibariyle adlî nitelikte olmayan ve memurların görevlerini yürütürken mevzuata uygun düşmeyen 657 sayılı DMK’nın 125. maddesi ile 1702 ve 4357 sayılı kanunlarda yer alan kusur niteliğindeki eylemlerinin soruşturulması amacıyla yetkili disiplin amirlerince verilen onay üzerine görevlendirilen muhakkik/soruşturmacı tarafından düzenlenen gerektiğinde disiplin ve idare teklifler içeren raporlar

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 113 27.04.2020

İnceleme/Soruşturma Emri Veren Makamlar

   

a)-Bakanlıklarda: Bakan b)-Müstakil Genel Müdürlüklerde: Genel Müdür c)-İllerde: Vali d)-İlçelerde: Kaymakam

(*) Disiplin amirleri, disiplin amiri olduğu personel hakkında Memurlar ve 657 sayılı Kanuna tabi diğer kamu görevlilerinin, 657 sayılı Kanunun 125. maddesinde ve/veya ilgili özel kanunlarda belirtilen ve disiplin cezası yaptırımını gerektiren fiil ve hallerinin, ilgili disiplin amirlerince gerek doğrudan, gerekse bir ihbar ve/veya şikayet üzerine öğrenildiğinde, disiplin hukukunu oluşturan düzenlemeler gereğince bir inceleme-soruşturma başlatılması gerekmektedir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 114 27.04.2020

 

657 sayılı Kanunun 134. maddesine dayanılarak Bakanlar Kurulunca çıkarılan, Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmeliğin 16. maddesinde, kurum ve kuruluşların bu yönetmelik çerçevesinde hazırladıkları özel disiplin amirleri yönetmeliklerinde “disiplin amiri”, “üst disiplin amiri” ve “en üst disiplin amiri” olarak belirlenen amirler; memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında disiplin soruşturması başlatmaya ve yetkisi dahilinde olan gerekli cezaları vermeye/uygulamaya yetkilidirler.

SORUŞTURMA_REHBERİ-2006[1][1].doc

shf 59

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 115 27.04.2020

Milli Eğitim Bakanlığı teşkilatında ise; disiplin amiri ve atamaya yetkili amir sıfatıyla bakanlık teşkilatı ile bağlı kuruluşlarda ve okullarda görevli tüm memurların “disiplin amiri” ve “atamaya yetkili amiri” olarak Bakan; bakanlıkta “en üst disiplin amiri” olarak müsteşar; illerde “en üst disiplin amiri” olarak valiler; ilçelerde “en üst disiplin amiri” olarak kaymakamlar; hizmet birimlerinde birim amirleri; okul ve kurumlarda müdürler; “disiplin amiri” veya “üst disiplin amiri” sıfatıyla, buralarda görevli memurlar hakkında doğrudan inceleme-soruşturma yapmaya yetkilidirler. Bu amirler, emirleri altında bulunan ve hakkında inceleme-soruşturma yapılanın hiyerarşi yönünden dengi veya üstü konumunda bulunan memurları usulünce “muhakkik/soruşturmacı” olarak görevlendirmek/görevlendirilmesini sağlamak suretiyle de dolaylı olarak inceleme-soruşturma yaptırabilirler.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 116 27.04.2020

 

Soruşturma kapsamındaki memurlar kimlerdir

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/A maddesinde; mevcut kuruluş biçimine bakılmaksızın, Devlet ve diğer kamu tüzel kişiliklerince genel idare esaslarına göre yürütülen asli ve sürekli kamu hizmetlilerini ifa ile görevlendirilenler bu Kanunun uygulanmasında memur sayılır” denilerek, kimlerin memur olarak soruşturulacağı açıklanmış sayılır. 3.GÜN SONU

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 117 27.04.2020

4.GÜN; Disiplin soruşturmasının yürütülmesi ile ilgili iş ve işlemler (muhakkiklik) * Onayın değerlendirilmesi

Yetkili disiplin amirlerince verilen inceleme soruşturma onayları görevlendirilen muhakkik tarafından:

 

Soruşturma emri ve varsa ekleri ile toplanacak belgeler, dinlenecek şikâyetçi, tanık ve haklarında ithamda bulunulan görevlilerin ifadelerinin konulacağı bir dosya hazırlaması Onayın soruşturma zaman aşımına girip girmediğini belirlemesi

İddialara ilişkin yürürlükteki mevzuatın irdelenmesi

tespiti

Eylem tarihi bağlamında ceza zaman aşımına girip girmediğini Bilgisine başvurulacak kişilerin tespiti

kurumlardan alınacağının irdelenmesi

Konuyla ilgili alınacak belgelerin neler olduğu ve hangi Sübuta ermesi halinde iddiaların karşılığı olan yaptırımların irdelenmesi gibi hususlar değerlendirilerek bir çalışma planı yapılmalıdır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 118 27.04.2020

Belgelerin incelenmesi, alınması ve değerlendirilmesi

İddialara ilişkin konularda evrakın incelenmesi, delillerin toplanması ve ilgili mevzuat hükümlerinin dikkate alınarak değerlendirilmesi büyük önem taşır.

 İddiaya ilişkin olmak üzere incelenen belgelerden alınıp rapora ek yapılması gerekenlerin ilgili kuruma onaylatılarak alınması  Gereksiz ve ilgisiz belge toplanmaması  suretlerinin kuruma verilmesi  Aslı alınmak durumunda kalınanların muhakkik tarafından onaylanıp Belgeler üzerinde hiçbir şekilde silinti-kazıntı ve değişiklik yapılmaması  Olayı veya iddiaları açıklığa kavuşturabilecek her türlü delilin eksiksiz toplanmasına, şikâyetçi ya da itham edilenler tarafından verilen yada görülmesi istenilen kayıt ve belgelerin tamamının incelenip değerlendirilmesi gözetilmesi gereken hususlardandır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 119 27.04.2020

İfadelerin alınması (müşteki, tanık, itham edilen...)

İdarî soruşturmada, yukarıda sayılan etkinlikler yanında, olayın aydınlığa kavuşturulabilmesi bakımından alınacak ifadeler de büyük önem taşımaktadır.  Belli ise önce şikâyetçinin ifadesinin alınması    Şikâyetçi veya muhbir çağırıldığında onay ekinde şikâyet dilekçesi varsa dilekçe ile altındaki imzanın kendisine ait olup olmadığının sorulup ifadeye geçirilmesi Şikâyetçinin ileri sürdüğü iddialara ilişkin yer, zaman ve varsa belge ve tanıklarının somutlaştırılmasının sağlanması Müştekinin gösterdiği tanıkların dinlenmesi  tanığı olabileceğinin tespiti  Şikâyetçi belli değilse iddia konularında kimlerin görgü ve duygu Şikâyetçiden sonra tanıkların dinlenilmesine geçilmesi, İfadelerin soruların sözlü olarak sorulup cevabın hemen yazılmasıyla ‘ifade tutanağı’ şeklinde alınabileceği gibi, soruların yazılı olarak verilmesiyle, ` yazılı ifade’ şeklinde de alınabileceği Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 120 27.04.2020

 Yazılı ifadede soruların önceden yazılarak verilmesi, ifade tutanağı düzenlenmesi halinde de hüviyet tespitinden isim ve unvan açılarak imzalanması, sonra, sorular yazılmadan ve alınacak cevapların satır atlanmaksızın, paragraf yapmaksızın yazılması, ifadenin birkaç sayfa sürmesi halinde her sayfanın altının ilgililerce parafe edilmesi, son sayfanın  Müşteki ifadesinin “başka bir diyeceğinin bulunmadığı” ibaresi ile kapatılması,    Tanıklara sadece iddia konularında soru yöneltilmesi, Varsa iddia çerçevesinde kalmak kaydıyla bilgelerinin alınması, İfadeler sırasında kişilere süre verilmesinde yasal bir zorunluluk bulunmadığı,

(Devlet Personel Dairesinin 11973/1023 , Danıştay 3.Dairesinin 1973/169 sayılı kararları)

zira ifadenin savunma değil sadece bilgi toplama işi olduğunun gözetilmesi,  Şikâyetçi veya itham edilen kişinin gösterdiği tanıkların çok fazla olması ve tamamının dinlenememesi halinde bu durumun nedeni, düzenlenecek raporda açıklanmalıdır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 121 27.04.2020

Ortaya çıkabilecek yeni durumlarda, daha önce dinlenilmiş bulunan tanığın buna bağlı olarak gerektiğinde itham edilenin de ifadelerine tekrar başvurulması,

Şikâyetçi, tanık ve haklarında ithamda bulunulanlarla iddia konularında sınırlı olmak kaydıyla önce sözlü olarak görüşülerek daha sonra ifadelerinin alınmasına geçilmesi,

İlgililere sorulacak soruların çok iyi değerlendirilmesi,

Kullanılacak kelimelerin titizlikle seçilmesi,

Açık ve anlaşılır olmasına özen gösterilmesi,

Şikâyetçi ve itham edilenlerce gösterilen yeteri kadar tanığın dinlenilmesine çalışılması,

Gerekli görülmesi halinde, kurum, ilçe ve il yöneticilerinin de sözlü veya yazılı görüşleri istenmesi,

Şikâyetçi, tanık ve itham edilenlerin ifadeleri ayrı ayrı alınması, birbirleri ile karşılaşmalarına meydan verilmemesi,

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 122 27.04.2020

İtham edilene hakkındaki iddiaların;

Madde madde sorularak cevaplandırmasının istenilmesi,

 

İfade veren kişiye müdahale edilmemesi, Kullandığı kelime ve cümleler yanlış da olsa aynen yazılması,

  

Söyleyeceklerinin verilmesi, tamamını belirtmesine imkân Yazacağını veya söyleyeceğini tamamladıktan sonra cevaplandırılması istenilen hususlardan eksik kalan varsa hatırlatılması, Başka bir diyeceğinin bulunup bulunmadığı mutlaka sorulması ve bu hususun soru-cevap olarak tutanağa geçirildikten sonra ifadesinin imzalatılması, gereken hususlardandır

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 123 27.04.2020

İnceleme/Soruşturma Yazarken Dikkat Edilmesi gereken Hususlar

Şekil Yönünden

Yazılı hukukumuzda ve yürürlükteki mevzuatımızda disiplin raporlarının şekil unsurları konusunda emredici bir hüküm bulunmamakla birlikte tüm kamu kuruluşlarında usul ve teamül haline gelmiş yaygın uygulamalar söz konusudur. Bu teamüllere göre bir disiplin raporunda:  Kapak     İnceleme/soruşturmanın konusu Yapılan inceleme-soruşturma Değerlendirme/tahlil-münakaşa Sonuç, kanaat ve teklif  Dizi pusulası gibi başlıklardan oluşması benimsenen bir unsur olmuştur Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 124 27.04.2020

T. C.

AYDIN VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü Sayı: İNCELEME / SORUŞTURMA RAPORU KAPAĞI Tarih

             

İnceleme/Soruşturma Emrini Veren Makam Onay Tarih ve Sayısı Görevlendirme Emri Tarih ve Sayısı Soruşturmanın Konusu Fiilin İşlendiği Tarih Fiilin İşlendiğinin Öğrenildiği Tarih İncelemenin/Soruşturmanın Yapıldığı Yer İncelemeci/Soruşturmacının İşe Başladığı Tarih İncelemeci/Soruşturmacının İşi Bitirdiği Tarih İtham Edilenlerin Adları ve Görevleri: İtham Edilenler Hakkında Yapılan Teklifler: DİSİPLİN YÖNÜNDEN : ...Lisesi Öğretmeni ....... ..hakkında : ……sayılı Kanunun ….. maddesi uyarınca ........; İDARI YONDEN : Hakkında işlem tayinine gerek bulunmadığı Bu işten dolayı başka rapor düzenlenmişse, tarih ve sayısı :

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 125 27.04.2020

İnceleme-Soruşturmanın Konusu

Bu bölümde yetkili birim tarafından verilen inceleme ya da soruşturma onayında yer alan iddia/iddialar;

Soruşturmanın konusu, ... tarih ve ... sayılı onayda: “...Öğretmeni ....’nın ...yaptığı, ...ettiği, ...yediği, ...içtiği” şeklinde ifadelendirilen hususlardan ibarettir.

denilerek iddialar onaya sadık kalınarak aynen yazılmalıdır. Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 126 27.04.2020

Yapılan İnceleme/Soruşturma

Görev emrinin alınmasından sonra yapılan çalışmaların safahatı kısaca anlatılmalı,  Kimlerle görüşme yapıldığı,  Hangi kurumdan ne gibi belgelerin alındığı,  Kimlerin müşteki, tanık ve sanık sıfatıyla ifadelerinin alındığı,  Bilirkişi görevlendirilmişse konusu,  Memurun eylemlerinden birisinin TCK kapsamında ise yapılan işlem,  Yeniden onay talebinde bulunulmuşsa kısaca gerekçesi, gibi hususlar dile getirilerek muhakkikin işlemle ilgili yaptığı çalışmalar ayrıntıya kaçılmadan belirtilir. İlgililerden alınan ifadeler raporun değerlendirme bölümünde her iddiayla ilgili olarak yer alacağından ve ifadenin aslı rapora ek yapılacağından bu bölüme kişilerin ifadelerinin “özetle” denilerek alınmasının, raporu gereksiz yere uzatmaktan başka bir getirisi bulunmamaktadır. Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 127 27.04.2020

Bilgi, Belge ve İfadelerin Değerlendirilmesi/Tahlil-Münakaşa

Bu bölüm sağlıklı ve tutarlı bir sonuca ulaşabilmek adına raporun en önemli kısmı olup, iddiaların irdelenip, değerlendirildiği ve tahlil edilerek sonuçlandırıldığı bölümdür.

Bu cümleden olmak üzere,

 

Bu bölümde her iddia teker teker ele alınır ve; İddiayla ilgili müşteki, tanık ve sanığın verdiği bilgiler irdelenir, değerlendirilir,

 

Beyanlar arasında örtüşen ve ayrışan noktaları belirtilir, Varsa konuya ilişkin belgelerle bu bilgiler test edilir,

Sağlanan bilgi ve belgeler birlikte değerlendirilerek olay tahlil edilir,

Sanığın lehindeki ve aleyhindeki bütün kanıtların toplanması, gösterilmesi ve değerlendirilmesi sonucunda iddianın kesinlik kazanıp kazanmadığı belirtilir;

İfade ve belgelerden değerlendirmeye alınanların ek numaraları da gösterilir,

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 128 27.04.2020

İddia kesinlik kazanmışsa fiil ve durumların yasal unsurlarının açık ve ayrıntılı bir şekilde belirlenmesi ve bunun hangi kanunda belirtilen hangi kusurlu davranış olduğu gösterilerek (ilgilinin böylece, kurumlarca

belirlenen usul ve esaslara uymayarak 657 sayılı Kanunun 125/A-a maddesine

ve her iddia aykırı davrandığı kesinlik kazanmıştır gibi) ikinci iddiaya geçilir aynı şekilde sonuçlandırılır.

Sonucu etkilemeyecek gereksiz esas ayrıntı ve açıklamalara girilerek kusurun, kanıt ve bulguların ikinci plana düşürülmemesi,

Raporun eksiksiz bütün soruşturma konularını kapsayacak şekilde doğru ve olması,

Konulara duygu, etki ve isabetsiz yorumlardan uzak bir değilinilmesi, yaklaşımla

Sebep ve sonuçların açıkça belirtilmesi,

Raporun bölümleri arasında herhangi bir çelişkiye meydan verilmeyerek gerekli dengenin sağlanması, ve böylece sağlıklı bir sonuca ulaşılması gereklidir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 129 27.04.2020

Sonuç, Kanaat ve Teklif

 

Her iddianın teker teker kesinlik kazanıp kazanmama durumları ile ihlal edilen yasa maddesi ve yasal karşılığı gösterilerek “...sonuç ve kanaatine ulaşıldığından...” denilerek teklif alt başlığı açılır.

Teklif alt başlığında ise hakkında işlem yapılan ve teklif getirilecek kişi sayı birden fazla ise her biri için ayrı ayrı olmak üzere; a) Disiplin Yönünden: b) İdari Yönden: c) Mali Yönden:

alt başlıkları açılarak ihlal edildiği kesinlik kazanan eylemlerin yasal karşılıkları teklif olarak önerilir.

Şayet idari bir öneri getirilmeyecekse ve mali bir tazmin söz konusu değilse idari ve mali yönden alt başlıklarının açılmasına gerek duyulmaz.

Sonuç-kanaat ve teklif başlığı açılmadan da bu bölüm tahlil bölümünün altında da sonuçlandırılabilir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 130 27.04.2020

Dizi Pusulası

İddialara yönelik olmak üzere alınan belgelerle ifadelerin kime ve neye ait olduğunu gösteren bir tablo demektir. Alınan ifade ve belgelere tahlil sırasında ek numaraları da verilerek sık sık atıf yapılacağı ve gereken durumlarda bakılacağı için belgelerin dosya ekinde kolay bulunmasını sağlamak amacını taşıyan bu tablo aynı zamanda rapora eklenen belgelerin sayısını da göstermesi bakımından son derece önemlidir.

Dizi pusulasının kesin ve bağlayıcı bir formatı olmamakla birlikte aşağıdaki örnek daha yaygın biçimde kullanılır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 131 27.04.2020

Dizi Pusulasına eklenen belgelerin tasnifi

Soruşturma kapsamında bulunan tüm iddialarla ilgili olarak: * Gereken inceleme ve soruşturmanın tamamlandığına, * İddiaların doğruluğunu ya da yanlışlığını ortaya koyabilecek tüm belge ve kanıtların toplandığına, kanaat getirilmesi üzerine soruşturma ile ilgili belgeler tasniflenerek bir dosya düzenlenir. Belgeler, * Görevlendirme ve soruşturma emirleri ile varsa ekleri, * Şikâyetçi veya muhbire ait ifade, tanıkların ifadeleri, * Toplanan ve değerlendirilen evrak ve doküman veya bunların onaylı örnekleri, şeklinde sıralandıktan sonra, dizi pusulasındaki sıra numaraları doğrultusunda numaralandırılarak sağ üst köşeleri mühürlenip paraflanmalıdır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 132 27.04.2020

Disiplin soruşturması ile ilgili raporun yazımı

Disiplin diğer adıyla idari soruşturmaların yazımında yukarıda belirtilen şekil unsurlarına uygun olarak:        Soruşturma onayını veren makama hitaben yazılması Açık ve anlaşılır bir anlatım kullanılması Noktalama ve imla kurallarına uyulması itham edilen kişinin yarar ve zararına olan tüm kanıtların değerlendirilmesi, Soruşturma onayında yer alan iddia/iddiaların kesinlik kazanıp kazanmadığının somut biçimde anlatılması Onay kapsamı dışına çıkılmaması ve konulara, yanlış yorumlamalara yol açmayacak bir şekilde ve objektif bir tutumla yaklaşılması, Şüpheli ve muğlak ifadelere yer verilmemesi Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 133 27.04.2020

Disiplin hukuku terminolojisine uygun davranılması Türk Ceza Kanununda suç olarak nitelendirilen terimlere yer verilmemesi

Kesinlik kazanan eylemlerin yasal karşılıklarının öncelikle özel kanunlarından, orada yoksa 657 sayılı DMK’ya göre yasalarda yazılı şekliyle önerilmesi

Alınan belge ve ifadelere ayrı ayrı ek numarası verilerek tahlil bölümünde bunlara atıf yapılması durumunda gösterilmesi

İdari teklif getirilecekse bunun disiplin teklifi ile orantılı olmasına dikkat edilmesi

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 134 27.04.2020

Bir sonraki bölümün bir önceki bölümü açıklayıcı ve geliştirici nitelikte olmasına, bölümler arasında denge bulunmasına dikkat edilmesi,

Tarih, sayı, imza eksiklerinin bırakılmaması,

Dizi pusulasındaki sıra numaraları ile rapor yazımındaki açıklamalar arasında bağlantı kurulması,

Rapor kapağı ile raporun tüm sayfalarının muhakkik tarafından parafe edilmesi,

Raporun ve dizi pusulasının son sayfalarında yer alan isim ve unvanların üstünün imzalanmış olması, gibi hususların gözetilmesi ile kaleme alınması gerekir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 135 27.04.2020

İtham edilenlerin görev tanımlarına göre getirilecek disiplin teklifleri

 Soruşturma onayında yer alan iddialardan biri veya birkaçı kesinleşen bir eleman hakkında getirilecek disiplin tekliflerinde öncelikle ilgili elemanın görev tanımına, yani bu elemanın özel bir yasaya tabi olup olmadığına bakmak gerekir. Örneklemek gerekirse;

göreve geç gelmek veya gelmemek

eylemini gerçekleştiren eleman hizmetli ya da memur ise, onların özel kanunu olmadığından doğrudan 657 sayılı DMK’ya göre teklif getirilirken; kişi ilköğretim öğretmeni ise, aynı eylemi ihlal etmesine rağmen önce onun tabi olduğu özel kanuna yanı 4357’ye göre; ilgili kişi ortaöğretim kurumu elemanı ise, onların özel kanunu niteliğindeki 1702 sayılı Kanuna göre teklif getirilmelidir. Genelge. tevhiden cezalandırma pdf.pdf

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 136 27.04.2020

Şayet özel kanunlarda ihlal edilen eylemin yasal karşılığı tam olarak yoksa bu durumda 657 sayılı Yasaya göre teklif getirilmelidir.

Disiplin teklifleri, cezalandırılmasının” ifadelendirilmelidir.

“... Öğretmeni ...’nın 657 sayılı DMK’nın 125/C-a maddesi uyarınca 1/30 oranında AYLIKTAN KESME cezası ile şeklinde somut ve yasada yer aldığı şekilde

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 137 27.04.2020

Amir olarak verdiğimiz ya da memur olarak aldığımız bir ceza ile ilgili prosedür:      1 . Ceza ilgiliye tebliğ edilir, itiraz etmez ise siciline işlenir, işlem biter.

2. Ceza ilgiliye tebliğ edilir ve ilgili itiraz ederse, bu durumda yeni bir hukuksal süreç başlar.

Memurlara belli usul ve esaslar dahilinde verilen disiplin cezalarına kişilerin itiraz hakkı, yine yasa ile teminat altına alınmıştır. Nitekim; Anayasamızın 129.maddesi

,“

Memurlar ve diğer kamu görevlileri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemez.

(Değişik: 12/9/2010-5982/13 md.) Disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamaz.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 138 27.04.2020

     Ayrıca 657 sayılı D.M.K.’nın 135. maddesinde

;“Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezalarına karşı itiraz, disiplin kuruluna, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı Yüksek Disiplin Kuruluna yapılır.”

denilmek suretiyle itirazın yasal düzenlemesi de ortaya konulmuştur. Bununla birlikte; bir memur ya da kamu görevlisi, disiplin amirleri veya disiplin kurulları tarafından verilen disiplin cezalarına karşı, kararın kendisine yazılı olarak tebliğinden sonra hakkına sahiptir.

7 gün

içinde bir üst disiplin amiri, yoksa disiplin kurulu nezdinde itirazda bulunma İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren

otuz gün

içinde kararlarını vermek zorundadır.

Belirtilen süreler içinde itiraz edilmeyen disiplin cezalarının kesinlik kazanacağı; itiraz halinde, yetkili itiraz mercilerinin kararı gözden geçirerek verilen cezayı aynen kabul edebilecekleri gibi cezayı hafifletebilecekleri ya da tamamen kaldırabilecekleri, Disiplin cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 139 27.04.2020

  

Aynı zamanda disiplin amiri olan okul müdürlerimizin dikkat etmeleri gereken bir husus da astlarına disiplin cezası verirlerken tekerrür hükmünü de gözetmeleridir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125. maddesinde: “Disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya halin cezaların sicilden silinmesine ilişkin süre içinde tekerrüründe bir derece ağır ceza uygulanır. Aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü uygulamasında bir derece ağır ceza verilir.” şeklinde yer alan hüküm, konunun esasını oluşturmaktadır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 140 27.04.2020

Tekerrür durumunun oluşabilmesi için, önceden aynı fiilden dolayı disiplin cezası alınmış ve kesinleşmiş bulunması ve aynı eylemin , disiplin cezalarının sicilden silinmesini gerektiren süre içinde tekrar işlenmiş olması gerekmektedir.

Tekerrür, bir cezanın kesinleşmesinden itibaren uyarma-kınama cezaları için 5 , diğer cezalar için 10 yıllık kanunî unsurdur.

süre içinde, aynı eylemin ikinci ya da önceki fiiller ile aynı derecede cezayı gerektiren üçüncü bir fiilin işlenmiş olması durumunda dikkate alınması gereken

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 141 27.04.2020

Örneğin:

125/A-d maddesinde yazılı olan ve karşılığı uyarma olan “Usulsüz müracaat veya şikayette bulunmak” aynı eylemini gerçekleştiren bir memur, bu cezanın sicilden silinme süresi olan 5 yıl içinde 125/A-d’yi ihlal ederse TEKERRÜR hükmü gündeme gelecek ve disiplin amiri tarafından bu kez uyarma değil onun bir üstü olan kınama cezası verilecektir.

eylemi gerçekleştirir yani Bir memurun 125/A-d’yi ilk yine ihlâlinde uyarma, ikinci ihlâlinde tekerrürden kınama, aynı fiili üçüncü kez ihlâlinde yine tekerrürden aylıktan ortaya çıkacaktır.

kesme şeklinde sürekli ceza artırılarak bir uygulama yapıldığı takdirde; uyarmalık bir eylemden dolayı kamu personelinin memurluktan ihracı gibi bir sonuç

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 142 27.04.2020

Bu durumda memurun aynı eylemin sicilden silinme süresi içinde üçüncü kez ihlalinde eylem tabanı değişmekte, karşımıza ısrarla ve verilen cezalara rağmen eylemin kasıtla sürdürülmesi çıkmaktadır. Eylemin 3.kez ihlalinde memurun bu davranışı usulsüz müracaat ve şikayetten çıkarak kasıtlı olarak kurumlarca belirlenen usul ve esaslara aykırı davranışa dönüşmekte ve bunun karşılığı da tekerrür nedeniyle değil eylemin yasal karşılığı olan aylıktan kesme gündeme gelmektedir.

Ayrıca, sicilden silinme süresi içinde aynı derecede üç farklı eylemi ihlal eden memura da üçüncü ihlalde tekerrürden bir ağız ceza verilebilecektir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 143 27.04.2020

Okul müdürlerimizin gerek disiplin amiri, gerekse de muhakkik olarak dikkatte bulundurmaları gereken bir husus da disiplin cezalarını ortadan kaldıran durumlardır. Bilinmelidir ki kusurlu davranışlarından dolayı memurlara uygulanan disiplin cezaları;

Ceza tebliğinden önce memurun ölmesi,

Lehte yeni bir kuralın konması,

Cezanın değişmesi ve fiilin disiplin kusuru olmaktan çıkması,

 

Zamanaşımı, Disiplinle ilgili af kanunları ile ortadan kalkar

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 144 27.04.2020

Zamanaşımı: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu madde: 127

  657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren; Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına, Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin soruşturmasına, başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.

Disiplin uğrar.

cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde, ceza verme yetkisi zaman aşımına Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 145 27.04.2020

Soruşturmaya başlamada zamanaşımı

: Fiilin işlendiğinin öğrenildiği tarihtir. (süre yönünden başlangıç tarihi evrakın ilgili birimin evrak kaydına giriş tarihidir.) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde, memuriyetten çıkarma cezasında ise altı ay içinde soruşturmaya başlanmalıdır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 146 27.04.2020

Ceza vermede zamanaşımı

Disiplin fiilinin işlendiği tarihten itibaren en geç iki yıl içerisinde soruşturmanın bitirilip ilgili memura gerekli disiplin cezasının uygulanmış olmasını gerektiren zamanaşımıdır.

Ceza vermede zamanaşımı, fiilin işlendiği tarihin ertesi gününden itibaren işlemeye başladığından, raporların başlangıç kısmında disiplin fiillerinin işlendiği ve öğrenildiği tarihlerin yıl, ay ve gün olarak açıkça belirtilmesi çok önemli ve gereklidir.

147 27.04.2020

Tevdi Raporu

 

olduğunun anlaşılması ya da genel hükümlere göre soruşturulacak farklı

raporlardır. sayılı Kanun kapsamında olmadığının

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 148 27.04.2020

  

Bu hususla ilgili olarak ayrıca ön inceleme raporu düzenlenmez. Ancak, ön inceleme onayı alan birim tarafından ön inceleme talebinde bulunan Cumhuriyet başsavcılığına veya ilgili kuruma bu tevdi raporunun bir örneği üst yazı ekinde gönderilir. Vali ve kaymakamlar tarafından ön inceleme yapmakla görevlendirilenler düzenleyecekleri tevdi raporunu ekleri ile birlikte görevlendiren mercie sunarlar.

Vali ve kaymakamlar bu tevdi raporlarını ilgili Cumhuriyet başsavcılığına gönderirler.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 149 27.04.2020

DİSİPLİN AMİRLERİNİN (İlçe Milli Eğitim Müdürü, Okul Müdürü vb.) RES’EN SORUŞTURMA YAPMASI

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 150 27.04.2020

Disiplin Amirlerinin Res’en (onay olmadan) Soruşturma Yapması

Disiplin amirinin yetkisi dahilinde olan (uyarma, kınama, aylıktan kesme) bir fiil söz konusu ise; 1) 657 Sayılı D.M.K’nun 126. maddesi, 2) Disiplin Kuruluları ve Disiplin Amirleri Yönetmeliğinin Disiplin Amirlerinin yetkileri başlıklı 18. maddesine, ( * ) Disiplin amirlerinin sorumlulukları başlıklı 19. maddesine, 3) MEB Disiplin Amirleri Yönetmeliği, ( * ) Hükümlerine göre disiplin amiri olarak derhal re’sen soruşturma başlatılmalıdır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 151 27.04.2020

Önemli Not: Aylıktan Kesme cezası verilmesinde; “Davacının hakkında herhangi bir disiplin soruşturması açılmaksızın doğrudan disiplin amirince savunması alınarak Aylık Kesme cezası ile cezalandırılmasında isabet bulunmadığı” belirtilmiştir. Danıştay 10. Dairesi Karar No: 1989/2239

Buna göre; Uyarma, Kınama, Aylıktan Kesme cezası verilmesinde, disiplin amirleri tarafından re’sen soruşturma açılarak yapılacak soruşturmalarda, soruşturma dosyasına dayalı olarak disiplin cezası verilmesi uygun olacaktır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 152 27.04.2020

Disiplin amirini tarafından re’sen yürütülen soruşturmada sınırı aşan farklı durumlar ortaya çıkarsa ya da olaya taraf olursa; elde ettiği bilgi ve belgeleri üst makamlara en seri biçimde bildirmelidir.

Disiplin amirleri , disiplin cezalarının uygulanmasında; zaman aşımları ile disiplin cezası verme yetkisi hususlarını dikkate almalıdır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 153 27.04.2020

     

Durum tutanakla tespit edilmelidir. Yazılı belgeler toplanmalıdır. Şikayetçi, tanık ve itham edilenlerin ifadesi alınmalıdır. Soruşturma raporu hazırlanmalıdır. Savunma alınmalıdır. (657 – 130.madde) (savunma istem yazılarına iddia yazılmalı, rapor gönderilmemelidir.) 657 Sayılı DMK’nın 125/E maddesinin son paragrafı hükmüne göre, m emurun mevcut çalışmaları, ödül ve başarı belgeleri değerlendirilir. Bir alt cezanın şartları tutuyorsa bir alt ceza uygulanabilir, tutmuyorsa karara sebepleri yazılır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 154 27.04.2020

Usulüne uygun bir ceza yazısı yazılır. (Tevhid uygulaması dikkate alınmalı Genelge 2012-28) a) CEZA yazısı, b) ALT CEZA yazısı (657 – 125 E: olumlu sicil), c) BİR ÜST CEZA yazısı (657 – 125 E: tekerrür),

 

7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerince memura tebliğ edilir. Cezalar verildiği tarihten itibaren hüküm ifade eder ve hemen uygulanır. (657 – 132)

atanamazlar.

(Değişik dördüncü fıkra: 13/2/2011-6111/112 md.) Aylıktan kesme cezası ile

tecziye edilenler 5 yıl, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası ile tecziye edilenler 10 yıl boyunca daire başkanı kadrolarına, daire başkanı kadrosunun dengi ve daha üstü kadrolara, bölge ve il teşkilatlarının en üst yönetici kadrolarına, düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanlık ve üyeliklerine, vali ve büyükelçi kadrolarına

Aylıktan Kesme ve Maaş Kesimi cezaları cezanın veriliş tarihini takip eden aybaşında uygulanır.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 155 27.04.2020

   

Verilen ceza ilsis modülüne işlenir (ilçeye yazılır).

Varsa mali yapılır. tekliflerin uygulanması için yazışmalar Bu hususta yapılacak tespit ve tekliflerde, “Devlete ve Kişilere, Memurlarca verilen zararların Nev’i, Miktarının Tespiti, Takibi, Yapılacak Diğer İşlemler Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerine göre hareket edilmelidir.

Varsa idari tekliflerin uygulanması için İl Milli Eğitim Müdürlüğüne dosya gönderilmelidir.

Yapılan işlemin sonucu hakkında (varsa) dilekçe sahibine bilgi verilir. (Daha önce de dilekçenin işleme alındığına ilişkin bilgi verilmelidir).

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 156 27.04.2020

    

ÖRNEK OLAY İNCELEME

ifade tutanaklar: …..Lisesi\İfade-Şİkayetçi ……..doc

, ….. Lisesi\İfade-Tanık Öğretmen …….doc

Rapor Kapağı, ….. - Ana dosya\Rapor_Kap...doc

, …….Lisesi\Rapor Kapağı.doc

Soruşturma ve İnceleme raporları ….. - Ana dosya\Rapor.doc

, …..Lisesi\Rapor-….Lisesi.doc

Dizi pusulası, …… - Ana dosya\Dizi Pusulası.doc

, ….. Lisesi\Dizi Pusulası.doc

Soruşturma Oluru, ……. - Ana dosya\Soruşturma Oluru.doc

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 157 27.04.2020

Memur Suçları Görevle ilgili olmayan suçlar Görev sebebiyle işlenen suçlar Disiplin Suçları 657 4357 1702 125 -7 -19 İNCELEME © DİSİPLİN SOR. © a) Disiplin b) İdari c) Mali İzzet ÖZDEMİR 4483 Sayılı Kanun kapsamına girmeyen 4483 sayılı Kanun kapsamına giren © 4483 Sayılı Kanun kapsamına girmeyen © 1) Takibi şikayete b.s.

5237 s. Türk C.K. © Cinsel saldırı 102 Tehdit 106 Kasten Yaralama 86 Hakaret 125 Ö.hayatın giz.ihlal 134 Hırsızlık ve dolan. 144 2) S.izne bağlı suç.

© 3) Diğer kanunlar © SAVCILIĞA YAZI, SUÇ DUYURUSU 5237 s. Türk C.K.

Belgede sahtecilik 204 Denetim gör. ihm. 251 Görevi kötüye kul. 257 G.İlişkin sırrı açık. 258 Kamu görevlisi. tic.259

Görevin terki 260 Suçu bildirmeme 279 237 s.Taşıt Kanunu 1)3628 Mal B.B.R.Y.M.

17,18,19 Mal Bil.bulunmama 10 Türk Ceza K Zimmet 247, İrtikap 250, Rüşvet 252, İhaleye fesat kar. 235,Devlet sırlarına karşı suç 326 ÖN İNCELEME © © © SUÇ DUYURUSU © a) Soruşturma izni verilmesi b) Soruşturma izni verilmemesi

İzzet ÖZDEMİR

SORUŞTURMA SONUNDA GETİRİLEN TEKLİFLERİN UYGULANMASI

159

Disiplin Cezası Vermeye Yetkili Amir ve Kurullar (657 – 126)

Yasa Verilecek Ceza

657 4357 1702 1702 657 657

Ceza Vermeye Yetkli Amir / Kurul

Uyarma,Kınama,Aylıktan kesme Kusurlu sayılmak, Maaş kesilmesi İhtar, Tevbih, Ders ücretinin kesilm.

Maaş Kesilmesi Kademe ilerlemesinin durdurulması Devlet Memurluğundan çıkarma Disiplin Amiri İl Milli Eğitim Disiplin K.

İl (M.E.) Disiplin Kurulu + Vali Merkez Disiplin Kur. + Atamaya Yetkili Amir Amirin isteği üzerine Yüksek Disiplin Kurulu İzzet ÖZDEMİR 160

Disiplin Kurulları:

Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında çalışan görevlileriyle ilgili disiplin kurulları: 1) İl Disiplin Kurulu 2) İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu 3) Merkez Disiplin Kurulu 4) Yüksek Disiplin Kurulu

Bu kurulların hiyerarşik bağlantıları olmadığından birbirine emir,talimat ve görüş veremezler.

İzzet ÖZDEMİR 161

Takdir Hakkı:

D.M.K.nun 126.maddesinde;

“Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder. Ret halinde atamaya yetkili amirler 15 gün içinde başka bir disiplin cezası vermekte serbesttirler.” hükmü yer almakta olup,bu hüküm karşısında yetkisinin sadece atamaya yetkili amire ait olduğu ortaya çıkmaktadır. takdir

Özel kanunların disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullarla ilgili hükümleri saklıdır.

İzzet ÖZDEMİR 162

Disiplin Cezalarının Tekerrürü MADDE 125: (Tekerrür)

Disiplin cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya halin cezaların (Değişik ibare: 25/02/2011 tarihli Mükerrer Resmi Gazete - 6111/111 md.) "özlük dosyasından" silinmesine ilişkin süre içinde tekerrüründe bir derece ağır ceza uygulanır.

Aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü uygulamasında bir derece ağır ceza verilir.

İzzet ÖZDEMİR 163

Bir alt cezanın verilmesi 

Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan " ve (Değişik ibare: 25/02/2011 tarihli Mükerrer Resmi Gazete - 6111/111 md.) ödül veya başarı belgesi alan" uygulanabilir.

memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı

Yukarıda sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara da aynı neviden disiplin cezaları verilir.

İzzet ÖZDEMİR 164

Disiplin cezası verilmesi (Kademe ilerlemesi)

Öğrenim durumları nedeniyle yükselebilecekleri kadroların son kademelerinde bulunan Devlet memurlarının, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının verilmesini gerektiren hallerde, brüt aylıklarının 1/4'ü - 1/2'si kesilir ve tekerrüründe görevlerine son verilir.

 

Özel kanunların disiplin suçları ve cezalarına ilişkin hükümleri saklıdır.

Yukarıda yazılı disiplin kovuşturmasının yapılmış olması, fiilin genel hükümler kapsamına girmesi halinde, sanık hakkında ayrıca ceza kovuşturması açılmasına engel teşkil etmez.

İzzet ÖZDEMİR 165

Cezaya itiraz ve itirazın değerlendirilmesi,  İtiraz işlemleri değerlendirilir. (657 – 135, 136) Uyarma , Kınama, Aylıktan Kesme Kademe İlerlemesinin durdurulması Disiplin Kuruluna 7 30 gün gün Yüksek Disiplin Kuruluna 7 30 gün gün

Not: 4357 ve 1702 Sayılı Kanunlarda yer alan cezalara karşı yapılan itirazlar, ilgili kanunlarda yer alan hükümler doğrultusunda disiplin amirleri tarafından değerlendirilir.

•İtiraz mercileri, itirazı kabul veya reddedebilir. • İtiraz edilmeyen ve itiraz üzerine verilen kararlar kesinleşir. Kaldırılan cezalar, sicilden silinir. İzzet ÖZDEMİR 166

CEZALARIN SİCİLDEN SİLİNMESİ:

  

Disiplin cezaları memurun (Değişik ibare: 25/02/2011 tarihli Mükerrer Resmi Gazete 6111/117 md.) "özlük dosyasına" işlenir. Devlet memurluğundan çıkarma cezasından başka bir disiplin cezasına çarptırılmış olan memur uyarma ve kınama cezalarının uygulanmasından 5 sene , diğer cezaların uygulanmasından 10 sene dosyasından" silinmesini isteyebilir.

sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının (Değişik ibare: 25/02/2011 tarihli Mükerrer Resmi Gazete - 6111/117 md.) "özlük

İzzet ÖZDEMİR 167

    

İl Disiplin Kurulu,

Bakanlar Kurulu veya ortak kararla atananlar hariç, Bakanlığın illerdeki teşkilatında çalışan ve cezalandırılmaları İl Milli Eğitim Disiplin Kurullarının görev ve yetki alanı dışında kalan görevlilerin “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezasına;

Valinin veya görevlendireceği Vali Muavininin Başkanlığında, a) İl Hukuk İşleri Müdürü, b) Defterdar, c) Millî Eğitim Müdürü, d) Sağlık Müdürü, e) Tarım ve Köyişleri Müdürü, f) Bayındırlık ve İskân Müdüründen.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 168 27.04.2020

İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu,

     

İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu,

Bakanlar Kurulu veya ortak kararla atananlar dışındaki, illerde Bakanlığa bağlı teşkilatta görevli yönetici, öğretmen, uzman ve uzman yardımcılarının 657 sayılı Kanuna göre teklif edilen “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezasına; 1702 sayılı Kanunda teklif edilen “Maaş Kesimi”,“kıdem indirilmesi” veya “derece indirilmesi” cezalarına; 4357 sayılı Kanuna göre teklif edilen “kıdem indirmek” cezasına; İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu, Valinin veya görevlendireceği bir Vali yardımcısının Başkanlığında aşağıda yazılı görevlilerden oluşur. a) İl Milli Eğitim Müdürü, b) İl Hukuk İşleri Müdürü, c) İl Eğitim Denetmenleri Başkanı, d) İl Merkez İlköğretim Müdürü, e) Valinin görevlendireceği: (1) Temel Eğitim I. Kademe Okul Müdürlerinden bir üye (2) Temel Eğitim II. Kademe Okul Müdürlerinden bir üye (3) Orta Öğretim Kurumları Müdürlerinden bir üye Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 169 27.04.2020

 

Merkez Disiplin Kurulu,

Bakanlık merkez teşkilatında çalışan, Bakanlar Kurulu veya ortak kararla yada başka surette atanan her türlü görevlinin “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezasına ilişkin teklifleri ve üst disiplin amiri bulunmaması durumunda, disiplin amirleri veya atamaya yapılan itirazları inceler ve karara bağlarlar.

yetkili amirler tarafından verilmiş olan uyarma ve kınama cezalarına karşı

Yüksek Disiplin Kurulu ise,

Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatında çalışan bütün görevlilerin 657 sayılı Kanuna göre teklif edilen “Devlet memurluğundan çıkarma” cezasına; illerde Bakanlığa bağlı teşkilatta görevli yönetici, öğretmen, uzman ve uzman yardımcılarının 1702 sayılı Kanuna göre teklif edilen “istifa etmiş sayılmak” ve “meslekten çıkarılmak” cezalarına; 4357 sayılı Kanuna göre teklif edilen “vazifelerine son vermek” ve “meslekten çıkarılmak” cezalarına ilişkin teklifleri inceler ve karara bağlar.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 170 27.04.2020

     “Disiplin Kurulları ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre; Ortak kararla atanan il milli uyarma ve eğitim müdürlerine valiler tarafından verilen kınama cezalarına karşı itirazın İl Disiplin Kuruluna yapılması,itirazın bu kurulca incelenmesi ve karara bağlanması gerekir.

1702 4357 sayılı Kanundaki kıdem indirilmesi ve derece indirilmesi cezaları ile sayılı Kanundaki kıdem indirmek cezasının İl Milli Eğitim Disiplin Kurulu kararına dayalı olarak vali tarafından; 1702 Devlet sayılı Kanundaki istifa etmiş sayılmak, meslekten çıkarılmak, memurluğundan çıkarılmak cezaları ile 4357 sayılı Kanundaki vazifelerine son verilmek ve meslekten çıkarılmak cezaları ise disiplin amirlerinin bu yöndeki isteği üzerine Yüksek Disiplin Kurulu kararı ile – usulunce inceleme soruşturma açılıp dosya düzenlemek ve savunma almak suretiyle - verilmesi gerekmektedir.

Cezanın uygulanması için kesinleşmesinin beklenmemesi ve verilen disiplin cezalarının sıralı sicil amirine, memurluktan çıkarma cezasının da ayrıca Devlet Personel Başkanlığına bildirmesi gerekmektedir.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 171 27.04.2020

DİSİPLİN CEZALARINA İTİRAZ:

 Anayasanın 129. maddesi 3. fıkrasında, “ disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamaz.”; 657 sayılı Devlet Memurlar Kanununun 135.

maddesinde, “Disiplin amirleri tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı itiraz, İl Milli Eğitim disiplin kurullarına yapılır. Aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve Devlet memurluğundan çıkarma cezalarına karşı idari yargı yoluna başvurulabilir.”; 657 DMK.pdf

  136. maddesinde de, verilen disiplin “Disiplin amirleri ve disiplin kurulları tarafından cezalarına karşı yapılacak itirazlarda süre, kararın ilgiliye tebliğinden itibaren 7 gündür. Bu süre içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir. İtiraz halinde,itiraz mercileri kararı gözden geçirerek verilen cezayı aynen kabul edebilecekleri gibi cezayı hafifletebilirler veya tamamen kaldırabilirler.

İtiraz edilmeyen kararlar aleyhine idari yargı yoluna başvurulamaz. İtiraz mercileri, itiraz dilekçesiyle karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren 30 gün içinde kararlarını vermek zorundadırlar. Kaldırılan cezalar sicilden silinir.

” denilmek suretiyle itiraz, süresi ve yapılacak işlemlerin yasal dayanağı ortaya konulmuştur.

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 172 27.04.2020

   Kendisine Devlet aylıktan kesme, kademe ilerlemesinin durdurulması ve memurluğundan çıkarma cezaları ile özel kanunlarda yer alan cezalardan birisi verilen memur, İdari Yargılama Usulu Kanununun 7. maddesi uyarınca 60 gün içerisinde idari yargıya başvurmak suretiyle kararın iptalini isteme hakkına sahiptir.

Nitekim Danıştay 8. Dairesinin Esas:1995/5283, Karar: 1999/3758 sayılı kararı; “… 657 sayılı Yasanın 125. maddesi ile özel yasalardaki disiplin kural suçları ve cezalarına ilişkin kurallar saklı tutulduğundan, 1702 sayılı Yasanın 43. maddesindeki bu yasa uyarınca verilen disiplin cezalarının (cezalar arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın) idari yargı denetimine tabi olduğuna ilişkin geçerliliğini korumaktadır.

Bu durumda 1702 uyarma(ihtar) yasa sayılı Yasa uyarınca verildiği anlaşılan cezasına ilişkin işleme karşı açılan davanın anılan kuralları uyarınca esastan karar bağlanması gerekirken, mahkemece incelenmeksizin reddedilmesinde hukuka bulunmamaktadır.” şeklindedir.

uyarlık Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 173 27.04.2020

CEZALARIN SİCİLDEN SİLİNMESİ:  

Memurun, yukarıda yazılan süreler içerisindeki davranışları, bu isteğini haklı kılacak nitelikte görülürse, isteğinin yerine getirilmesine karar verilerek bu karar (Değişik ibare: 25/02/2011 tarihli Mükerrer Resmi Gazete - 6111/117 md.) "özlük dosyasına" işlenir.

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının (Değişik ibare: 25/02/2011 tarihli Mükerrer Resmi Gazete - 6111/117 md.) "özlük dosyasından çıkarılmasına" disiplin kurulunun mütalaası alındıktan sonra yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.

İzzet ÖZDEMİR 174

AYDIN EĞİTİM DENETMENLERİ BAŞKANLIĞI TEŞEKKÜRLER

Aydın Eğitim Denetmenleri Başkanlığı 175 27.04.2020