Programul eTwinning

Download Report

Transcript Programul eTwinning

eTwinning - Parteneriate şcolare în Europa

G îlă Cristina-Iulia

Colegiul Naţional Pedagogic “

Constantin Brătescu

”Constanţa

Despre Acţiunea eTwinning

eTwinning este o iniţiativă a Comisiei Europene, lansată în 2005, cu scopul iniţial de a facilita parteneriatele între instituţii de învăţământ preuniversitar din Europa.

Începând din octombrie 2007, acţiunea eTwinning a fost implementată şi în România. Până în februarie 2012, peste 9.200 de cadre didactice din România din aproximativ 4.500 de instituţii de învăţământ s-au înscris pe platforma eTwinning.

eTwinning România

Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în parteneriat cu Centrul pentru Inovare în Educaţie, au fost desemnate de c ătre Ministerul Educaţiei, Cercet ării şi Tineretului să coordoneze implementarea programului eTwinning în România. Începând din septembrie 2007, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei a devenit centrul naţional de suport pentru acest program (National Support Services NSS), iar din 2010 colaboreaz ă cu Centrul pentru Inovare în Educaţie.

INFORMAŢII UTILE

Accesare la: http://www.etwinning.net

http://www.etwinning.ro

Se adresează tuturor şcolilor din învăţământul preuniversitar, tuturor profesorilor indiferent de disciplina predată.

PROIECT ÎNSEAMNĂ:

COLABORARE OBIECTIVE PRODUSE FINALE ACTIVITĂŢI / SARCINI DE LUCRU

Paşi în derularea unui proiect eTwinning

1. ÎNREGISTRAREA PE PLATFORMA 2. PREGĂTIREA Discuţii despre proiect şi stabilirea unui plan de acţiune cu : directorul, colegii, elevii, părinţii.

Totul va fi bine împreună, stabilind o echipă de lucru.

Diferite puncte de vedere noi căi de a realiza activităţi, experienţe unice.

Paşi în derularea unui proiect eTwinning

3. GĂSEŞTE PARTENERI Putem găsi parteneri: Accesând eTwinning Desktop, apoi eTwinning forums Participând la Conferinţele eTwinning Contactând parteneri din proiecte Comenius Construieşte echipe internaţionale

PARTENERI

De câţi parteneri avem nevoie

?

Putem începe un proiect 2 parteneri (twin), desigur ca membri de proiect pot participa mai mulţi parteneri Înainte de a începe primul eTwinning putem folosi : Projects kits(colecţie de exemple despre cum să implementezi un proiect european de colaborare).

CONTACTAREA PARTENERILOR

Se va realiza prin e-mail Trimiterea mesajelor prin intermediul eTwinning Desktop mail box Folosind programe precum:chat, Skype, Facebook chat, MSN, Google

CONTACTAREA ELEVILOR PROPRII SAU A CELOR DIN PROIECT Pe eTwinning mesaje – Pupils corner: se stabilesc doar între elevi Trimiterea de video mesaje, desene, fotografii ( doar cu acordul părinţilor) Trimiterea unor pachete cu dulciuri, obiecte de papetărie, jucării elevilor parteneri.

Paşi în derularea unui proiect eTwinning

4. Stabilirea titlului proiectului împreună cu partenerul / partenerii având în vedere vârsta elevilor, obiectivele stabilite, activităţile proiectului.

Paşi în derularea unui proiect eTwinning

5. Planificarea activităţilor Activităţile propuse Termene ICT folosite Responsa bili

Paşi în derularea unui proiect eTwinning

Diseminarea proiectului Colaborarea şi produse finale 6.

Diseminarea rezultatelor

Se vor folosi : eTwinning Board, realizarea unor panouri pe coridoarele şcolii, sau în clasa în care sunt elevii implicaţi, întâlniri cu colegii, părinţii elevilor, popularizarea în presa locală,folosirea Twinspace, crearea unui Blog.

7.

Închiderea proiectului

( Sărbătorirea )

PROBLEME CE POT APARE

Necunoaşterea/ cunoaşterea parţială a limbii engleze de către parteneri ICT- probleme cu partenerii care nu cunosc instrumentele digitale

RECUNOAŞTEREA EUROPEANĂ

Primirea Certificatului Naţional de Calitate, Certificatului European, participarea la premiile eTwinning pentru cel mai bun proiect.

Primirea diplomelor de către elevii eTwinneri.

BENEFICII

Pentru profesori

: eTwinning faciliteaz ă accesul profesorilor la un mediu virtual de colaborare şi de schimb de experien ţă, la parteneriate cu al ţi profesori şi la activităţi de formare profesional ă, alături de colegi din ţările europene.

BENEFICII

Pentru elevi

: Prin participarea la proiecte eTwinning (înfrăţire online între şcoli), elevii au posibilitatea s ă comunice cu alţi elevi din ţările participante, să afle elemente de specific cultural, s ă înveţe utilizând noile tehnologii şi să îşi perfecţioneze competen ţele de comunicare în limbi str ăine.

BENEFICII

Pentru comunitate

: Înfrăţirea online a şcolilor poate fi însoţită de înfrăţirea comunităţilor. Unele localit ăţi au decis să se “înfrăţească” şi să completeze comunicarea şi cooperarea online prin alte proiecte şi vizite, activităţi culturale pentru adul ţi etc.

PROIECTE DE SUCCES

Au obţinut Certificatul de Calitate Naţională şi Certificatul European 2011 proiectele:

M@pping of Jewish history You and Us means We : Fighting Stereotypes VOLUNTEER VOICES – a fost inclus în

Parteneriate şcolare europene. Colecţie de bune practici – eTwinning 2011

PROIECTUL A PRIMIT TITLUL DE PROIECTUL LUNII AUGUST ÎN ROMÂNIA Public link to this TwinSpace: http://new-twinspace.etwinning.net/web/p82738

CERTIFICATE DE CALITATE

Centrele naţionale de coordonare acordă “

Certificatul de calitate

” şcolilor care se înscriu în această competiţie. În România, există două sesiuni de acordare a certificatelor de calitate (

ianuarie februarie şi septembrie-octombrie).

Sesiuni de acordare a certificatului de calitate: - Sesiunea

februarie 2012

- termen limita pentru completarea formularelor de candidatura:

31 ianuarie 2012

.

Evaluarea se realizează pe parcursul lunii februarie.

- Sesiunea

septembrie 2012

– termen limită pentru primirea candidaturilor:

31 august 2012

. Evaluarea se realizează pe parcursul lunilor septembrie octombrie.

Certificatul european de calitate

Începând cu luna octombrie 2012, Certificatul European de Calitate va fi acordat de către Biroul Central de Asistenţă şcolilor dintr-un proiect care îndeplinesc următoarele condiţii: 1. au fost propuse pentru acordarea Certificatului European de Calitate de cel puţin un Birou Naţional de Asistenţă, în urma procesului de selecţie * 2. cel puţin doi parteneri au primit Certificatul Naţional de Calitate. Certificatul European de Calitate se acordă o singură dată pe an şi este prezentat pe portalul eTwinning. Lista proiectelor distinse cu acest certificat pentru anul 2012 va fi publicată în prima parte a lunii octombrie. ** Notă: * Fiecare Birou Național de Asistență are posibilitatea de a nominaliza un număr prestabilit de proiecte; * Pentru a participa la premiile eTwinning europene, trebuie să aveţi un Certificat European de Calitate. Aplicația pentru premiile europene va fi disponibilă în a doua jumatate a lunii octombrie. NSS România dorește mult succes în noul an școlar tuturor eTwinnerilor!

Căutaţi un partener pentru un proiect etwinning?

Accesaţi: http://www.etwinning.net/ro/pub/n ews/news/looking_for_a_project_partner.ht

m În cadrul Săptămânilor eTwinning, va fi organizat un Târg online de căutare parteneri. Acesta va avea loc în perioada 2 – 10 octombrie. Manifestarea se adresează cadrelor didactice care predau elevilor cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani şi vă oferă ocazia să vă prezentaţi şi să faceţi cunoştinţă cu alţi eTwinneri.

Săptămânile eTwinning 2012

Ca in fiecare an, la inceput de octombrie, pe platforma scolilor din Europa, se desfasoara campania

“Saptamanile eTwinning”

.

La nivel european

, intre 24 septembrie si 10 octombrie, campania incurajeaza cadrele didactice din toata Europa sa se alature unei comunitati active de scoli unde pot intra in contact cu colegii europeni, pot face schimb de idei si pot planifica impreuna activitati de colaborare scolara.

Cu ocazia acestei campanii, eTwinnerii pot gasi pe platforma europeana recomandari, un poate cel mai important, o noua interfata a spatiului virtual eTwinning exemple practice de activitati si kituri de proiecte,

targ online de cautare de parteneri

si, – TwinSpace-ul – mai prietenoasa si mai usor de folosit.

Săptămânile eTwinning 2012

NSS România propune activităţile:

1. Cursul online “Introducere in eTwinning” – Cursul se adreseaza cadrelor didactice inscrise pe portalul european

www.etwinning.net

, care au experienta redusa in valorificarea Actiunii eTwinning pentru activitatile didactice sau de dezvoltare profesionala. Cursul urmareste sa-i familiarizeze pe participanti cu scopurile si cu misiunea eTwinning, precum si sa le dezvolte capacitatile de baza pentru utilizarea instrumentelor oferite de acest program european.

Cursul poate fi accesat pe platforma online iTeach .

Săptămânile eTwinning 2012

2. Competitia “Spot publicitar eTwinning” **

Competitia se adreseaza elevilor de toate varstele si consta in realizarea unui spot publicitar care sa ilustreze cel mai frumos aspect al experientei lor in proiectele eTwinning. Videoclipul va avea o durata maxima de 3 minute, va fi interpretat de elevi si incarcat de cadrul didactic coordonator intr-un spatiu online (YouTube, Vimeo, blogul/ pagina web a proiectului etc), linkul urmand a fi trimis catre echipa NSS Romania pe adresa [email protected]

pana la data de 21 octombrie. Mesajul va avea ca subiect: “Spot publicitar eTwinning”, si va contine datele de contact ale echipei care a realizat videoclipul (scoala, clasa, numarul de elevi si numele cadrului didactic coordonator).

Vor fi premiate cele mai creative 2 videoclipuri, premiile* constand in materiale promotionale.

Săptămânile eTwinning 2012

3. Campania “eTwinning Mentor Junior”

– Campania isi propune sa sprijine extinderea Actiunii eTwinning in mediul rural.

NSS Romania ii invita pe elevii din

mediul rural

sa promoveze beneficiile actiunii si colaborarii scolare online catre colegii care nu au participat inca la un proiect eTwinning.

Pentru a participa la competitie, echipele de elevi mentori vor realiza pentru colegii fara experienta eTwinning din alte clase sau alta scoala prezentari ale proiectelor derulate. Fiecare echipa care a beneficiat de mentorat va trimite pe adresa [email protected]

un email care va contine o scurta descriere a unei idei de proiect, precum si o fotografie din timpul prezentarii. Mesajul va avea ca subiect

“eTwinning Mentor Junior”

si va contine atat datele echipei de mentori (scoala, clasa, numarul de elevi si numele cadrului didactic coordonator), cat si cele ale echipei formate (scoala, clasa, numarul de elevi si numele cadrului didactic coordonator).

Activitatile de promovare vor fi derulate in perioada 1-14 octombrie, iar expedierea mesajelor se poate face pana la data de 21 octombrie.

Vor fi acordate 2 premii* constand in materiale promotionale pentru ambele echipe de elevi si cadrele didactice coordonatoare.

PREMII

-certificate de participare; -camere web; -materiale promo ţionale eTwinning; -participare gratuit ă la conferinţa eTwinning şi la atelierele de formare profesional ă desfăşurate în afara ţării.

Vă doresc