Transcript INTEMEIEREA BISERICII CRESTINE
PROF. IONELA BABA SC.”G.E.PALADE”, BUZAU
ÎNĂLŢAREA DOMNULUI
Mântuitorul a făgăduit adeseori Apostolilor că va fi mereu alături de ei. La Înălţarea Sa la ceruri, le-a mărturisit că nu peste mult timp Dumnezeu Tatăl le va trimite pe Duhul Sfânt.
POGORÂREA SFÂNTULUI DUH După zece zile de la acest eveniment, Apostolii stăteau împreună când,deodată, “s-a
făcut vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat împărţite limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul
a grăi” (Fapte 2, 2-4)
Cum era acest dar al vorbirii în limbi?
Fiecare Apostol vorbea o singură dată, în limba pe care o ştia, dar cei care îi ascultau, deşi erau din popoare diferite, înţelegea pe limba lui.
cu limbi diferite, fiecare îl
După primirea Duhului Sfânt în chip de limbi de foc, Sfântul Apostol Petru, care era cel mai în vârstă şi căruia îi revenea deseori sarcina de a vorbi cel dintâi mulţimilor, plin de curaj, a început să predice iudeilor şi prozeliţilor aflaţi în Ierusalim cu ocazia praznicului Cincizecimii.
prozelit=păgân convertit la iudaism
El le-a vorbit despre puterile, minunile şi înţelepciunea lui Iisus, Cel care a fost omorât, dar Care a Înviat, S-a Înălţat la ceruri şi a împlinit făgăduinţa de a revărsa deasupra lor pe Duhul Sfant.
Invăţăturile sale, pe care le primise de la Domnul Iisus Hristos, au făcut ca atunci, imediat după predică, oameni să se boteze în numele în
trei mii Sfintei Treimi
să intre astfel cei dintâi Biserica, lui Dumnezeu.
cea
de
şi care crede în Hristos ca Fiu al
De atunci şi până azi, Sfântul Botez a rămas calea de intrare în Biserica în adevărată, după cuvintele lui Iisus Hristos, Care a spus: “De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea intra împărăţia lui Dumnezeu” (Ioan 3, 5)
ORASUL IERUSALIM Astfel, cei trei mii de oameni botezati atunci la Ierusalim, au format prima comunitate creştină, miezul Bisericii creştine.
Lor li s-au adăugat mai târziu mii şi mii de alţi creştini, căci aceştia au plecat apoi în locurile de unde erau, ducând cu ei cuvântul Evangheliei lui Hristos şi vestindu-l şi altora.
In Ierusalim, numărul celor ce credeau în Hristos era tot mai mare, aşa că la un moment dat, Apostolii nu au mai putut face faţa comunitătii mari de creştini.
De aceea, au hirotonit şapte diaconi, ca ajutători. Sfinţirea lor ca diaconi a fost făcuta prin punerea mâinilor Apostolilor peste capetele lor şi prin rugăciune. La scurt timp după aceste alegeri, mai-marii evreilor şi cei necredincioşi au început să-i prigoneasca, Sfântul Ştefan fiind chiar ucis cu pietre pentru credinţa lui.
Diaconi
Apostolii Mântuitorului, prin tragerea la sorţi, au plecat în multe părţi ale lumii pentru a răspândi învătătura Măntuitorului.
Harul Preo ţ iei s-a transmis ne î ntrerupt de la Sfin ţ ii Apostoli, prin episcopi, p â n ă la preo ţ ii din zilele noastre.
Totalitatea celor ce cred în Iisus Hristos (ca Dumnezeu şi Om adevărat), într-o indiferent de naţionalitate, care sunt botezaţi în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh şi care sunt continuă legătură cu Dumnezeu prin harul Sfântului Duh împărtăşit prin Sfintele Taine şi celelalte lucrări sfinte, săvârşite de preoţi, începând din timpul Apostolilor şi până la sfârşitul veacurilor, formează instituţia divino-umană numită Biserica.
Creştinismul românesc a adoptat pentru sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, două denumiri: Cincizecime, de la sărbătoarea evreiască ce a coincis cu acest moment creştin. Evreii comemorau atunci primirea Tablelor Legii de către Moise pe Muntele Sinai, printr-un praznic festiv la Ierusalim, la care participau evrei din toate părţile lumii.
Rusalii, de la sărbătoarea romană “Rosalia”, ziua pomenirii morţilor prăznuită în timpul când înfloreau trandafirii şi care avea loc cam în acelaşi timp cu a comemorării Pogorârii Sfântului Duh.
Creştinii pot primi harul Sf
â
ntului Duh prin cele
ş
apte Taine ale Bisericii, Sfinte Taine întemeiate de Mântuitorul Iisus Hristos: 1. BOTEZUL 2. MIRUNGEREA 3. SPOVEDANIA 4. EUHARISTIA 5. MASLUL 6. CUNUNIA 7. HIROTONIA
Biserica lui Hristos se îngrijeşte de toţi creştinii, îi întăreşte sufleteşte în această viată şi îi pregăteşte pentru viaţa veşnică în Împărăţia lui Dumnezeu, trimiţând asupra lor putere de la Duhul Sfânt: Prin Botez ne naştem spre viaţa veşnică, din apă şi din Duh, împărtăşind deplin adevărul credinţei.
După botez,
Mirungere,
prin suntem întăriţi în credinţa creştină prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir.
Prin (Mărturisire) Spovedanie ne împăcăm cu Dumnezeu şi ne curăţim de păcate.
Prin
Sfânta Impărtăşanie
(Euharistie), ne unim cu Hristos primind Trupul şi Sângele Său, “spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci”.
Prin primim
Sfântul
uşurare
Maslu
şi vindecare de suferinţele trupeşti şi sufleteşti.
Prin Cununie primim binecuvântarea lui Dumnezeu pentru întemeierea unei familii creştine.
Prin
Hirotonie
unii creştini devin apărătorii dreptei iconomi credinţe ai dumnezeiesc.
şi harului
Retineti!
Pogorârea Duhului Sfânt este comemorată de Biserică la cincizeci de zile după Învierea Mântuitorului.
Cincizecimea este ziua de naştere a Bisericii Creştine.
Biserica este instituţia divino-umană formată din totalitatea celor care sunt botezaţi în numele Sfintei Treimi.
Prin lucrarea misionară a Sfinţilor Apostoli şi a urmaşilor acestora, episcopi, preoţi şi diaconi, creştinismul s-a răspândit în multe părti ale lumii.
SFÂNTUL ARHIDIACON ŞTEFAN PRIMUL MARTIR CREŞTIN
Când numărul primilor creştini a crescut, cei doisprezece Apostoli au hotărât să aleagă din muţimea ucenicilor şapte bărbaţi înţelepţi, care să-i ajute în misiunea pe care le-a încredinţat-o Domnul nostru Iisus Hristos. Aceştia au primit de la Dumnezeu, prin punerea mâinilor Sfinţilor Apostoli peste ei, darul diaconiei.
Primul diacon ales a fost Ştefan, un tânăr plin de credinţă, care le vorbea oamenilor cu multă dragoste despre Iisus Hristos. Prin cuvintele de învătătură pe care le rostea şi prin minunile ce le săvârşea, el a atras mulţi oameni la credinţa creştină. Duşmanii creştinilor au încercat să combată învăţătura plină de Duh Sfânt a lui Ştefan. Văzând că nu reuşesc, ei au plătit martori mincinoşi care să spună că Ştefan rosteşte cuvinte de hulă împotriva lui Dumnezeu şi a lui Moise. Ca urmare a acestei acuzaţii, arhidiaconul Ştefan a fost dus în faţa sinedriului pentru a fi judecat.
Aici, Ştefan a ţinut o cuvântare prin care a respins mărturiile mincinoase şi, cu mult curaj, i-a mustrat pe membrii sinedriului pentru necredinţa lor, acuzandu-i ca l-au omorat pe Iisus Hristos.
Vorbele lui Ştefan au stârnit mânia judecătorilor şi a celor care erau de faţă. Aceştia l-au târât pe Ştefan afară din cetate şi au început să-l bată cu pietre. In timp ce era lovit, Ştefan se ruga, zicând: “Doamne, Iisuse, primeşte duhul meu!” . Înainte de a muri, Ştefan a găsit puterea să se roage pentru cei ce-l ucideau: ”Doamne, nu le socoti
lor păcatul acesta!”
După moartea sa, câţiva creştini au ridicat trupul Sfântului şi l-au îngropat cu cinste, în apropiere de Ierusalim.
Sfântul Arhidiacon Ştefan este primul mucenic al Bisericii lui Hristos. El şi-a dat viaţa mărturisind credinţa cea adevărată.
Biserica ortodoxă îl sărbătoreşte pe Sfântul Ştefan în fiecare an, pe data de 27 decembrie.
RUGĂCIUNE CĂTRE DUMNEZEU DUHUL SFÂNT
Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le plineşti, Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţa, vino şi Te sălăşluieşte întru noi şi ne curăţeşte de toată întinarea şi mântuieşte, Bunule, sufletele noastre.