Osatyökykyiset työssä

Download Report

Transcript Osatyökykyiset työssä

Työkykykoordinaattorit työllistymisen ja työssä jatkamisen tueksi Työvoimaa kuntoutujista - ja kaikki voittaa 12.10.2013 Leila Partanen-Salosto

Osatyökykyiset työssä -ohjelma

 STM:n käynnistämä ohjelma, jossa on kaksi kokonaisuutta: • osatyökykyisten työssä jatkamista ja työllistymistä edistävä toimintakonsepti ja sen pilotointi.

• osatyökykyisten työllistymistä helpottavat lainsäädännölliset muutokset.  Ohjelma on käynnistynyt kesällä 2013, kesto vuoden 2015 loppuun.

 Toteutuksen tukena on ministeri Paula Risikon johtama asiantuntijaryhmä. Leila Partanen Salosto

Ohjelman taustaa

Miksi Osatyökykyiset työssä -ohjelma?

 Ikääntyvä yhteiskunta luo haasteita julkisen talouden kestävyydelle -> työuria on pidennettävä.

 Työkyvyn alenema ei saa johtaa kokonaan pois työmarkkinoilta.

 Oikeilla toimilla osatyökykyisen työssä jatkamista ja selviytymistä työelämässä voidaan merkittävästi tukea.  Huomio jäljellä olevaan työkykyyn työkyvyttömyyden sijaan.

 Jokaisella on oikeus tehdä työtä ja osallistua yhteiskunnan toimintaan tasa-arvoisesti.

 Asenteet ovat usein osatyökykyisten työllistymisen esteenä.

Leila Partanen-Salosto

Ohjelman tavoitteet

Parantaa osatyökykyisten mahdollisuuksia jatkaa työssä tai työllistyä.

Vähentää osatyökykyisyyteen liittyviä ennakkoluuloja.

Leila Partanen Salosto

Konsepti: kaikki keinot käyttöön

Osasairauspäiväraha Osatyökyvyttömyyseläke Eläkkeen lepäämään jättäminen Vammaistuki Kuntoutusraha Kuntoutuksesta aiheutuvien kustannusten korvaaminen Omaehtoisen opiskelun tuet Sosiaali turva Työpaikan keinot Esteettömyy s Työpaikan järjestely t Työyhteis ö Työjärjestelyt Työturvallisuus Työnvälitys Työnhaku- ja uravalmennus Koulutus- ja työkokeilut Työterveyshuolto Työvoimakoulutus Palkkatuki Starttiraha Työolosuht. järjestelytuki Työvoima palvelut Matkakulujen korvaus Ammatinvalinnanohjaus Työhönvalmennus Ammatillinen peruskoulutus tai tutkintoon johtava koulutus Työvoimakoulutus Työhönvalmentaja Koulutus Ammatillinen kuntoutus Koulutuskokeilu Oppisopimuskoulutus Työkokeilu Muu työpaikkakoulutus Terveyden huolto ja sosiaali palvelut Kuntoutus Perusterveyden huolto Erikoissairaanhoito Sosiaalipalvelut Lääkinnällinen kuntoutus Ammatillinen kuntoutus Sosiaalinen kuntoutus Vastuussa: Työnantaja tai TE-toimisto Keinovalikoiman suunnittelijana: Työkykykoordinaattori Ajantasaiset tiedot eri keinoista, palveluista ja etuuksista: Kaikille avoin verkkopalvelu

Mikä työkykykoordinaattori?

 Työkykykoordinaattori räätälöi (tailored solutions) yhdessä osatyökykyisen kanssa eri keinoista juuri hänelle sopivan kokonaisuuden, jonka avulla hän joko pystyy jatkamaan työelämässä tai pääsee mukaan työelämään.

• • TE-toimisto tai työnantaja nimeää osatyökykyisen tueksi työkykykoordinaattorin.

”Työkykykoordinaattori” voi työskennellä esim. työnantajan palveluksessa, työterveyshuollossa tai TE-toimistossa.

 Pilotoinnin avulla työkykykoordinaattorin tehtävänkuvaa ja toimintamalleja kehitetään eri organisaatioiden lähtökohdista.

 Hyödynnetään jo olemassa olevaa tietoa ja hyviä käytäntöjä; työluotsi, työkykykonsultti, työhönvalmentaja… Leila Partanen-Salosto

Peruslähtökohdat:  suunnittelee yhdessä osatyökykyisen kanssa eri keinoista yksilöllisen, toimivan kokonaisuuden.

  hankkii tarvittavan tiedon ja yhteistyötahot.

huolehtii siitä, että tehty suunnitelma etenee vaihe vaiheelta.

Tehtävänkuvaan ja rooliin vaikuttavat mm.:  organisaatio (työpaikka, työterveyshuolto, TE-toimisto)    perusvalmiudet (koulutus, työkokemus) muut työtehtävät (osa muuta toimenkuvaa, kokopäiväinen) organisaation koko työkykyasioissa  (esim. isossa työnantajaorganisaatiossa tehtävänkuvaan voi kuulua esimiesten tuki ja valmennus tieto ja tuki esimiehille)  Työkykykoordinaattorit tarvitsevat mm. hyvää palvelujärjestelmän osaamista, työelämän asiantuntemusta, hyviä ongelmanratkaisu- ja organisointitaitoja ja ihmissuhde ja vuorovaikutustaitoja.

Leila Partanen Salosto

Verkosta löytyy vastaus

Verkkopalvelu  on ajantasainen tietopankki eri keinoista, etuuksista ja palveluista ja niiden yhdistelmien käyttökelpoisuudesta eri tilanteissa.

  työkykykoordinaattorien ja muiden ammattilaisten työkalu.

suunnittelu käynnistynyt esiselvityksen tekemisellä Työterveyslaitoksella.

  suunnitellaan yhteistyössä asiantuntijoiden, pilottien ja viestinnän ammattilaisten kanssa.

suunnittelussa hyödynnetään pilotoinnista saatavia kokemuksia ja esiin nousevia tiedon tarpeita.

Leila Partanen Salosto

    

Toimintakonseptin pilotointi

Pilotoinnin tavoitteena on kehittää toimintakonseptia ja kokeilla työkykykoordinaattoritoimintaa erilaisissa organisaatioissa.

Pilottikohteiksi valitaan yhteensä noin 10-15 yritystä, kuntaa, työterveyshuoltoa, TE-toimistoa tai koulutusorganisaatiota.

Edustavat erityyppisiä organisaatiota, joihin työkykykoordinaattorit voidaan nimetä.

Alueina Uusimaa, Pirkanmaa, Etelä-Pohjanmaa.

• • • Pilotoinnin avulla kootaan tietoa työkykykoordinaattoritoiminnasta; mm. toimivista organisoinnin tavoista, hyvistä käytännöistä, hyödyistä, vaikuttavuudesta ja osaamisen vaatimuksista. tunnistetaan eri keinojen ja palveluiden saumakohtiin liittyviä haasteita ja haetaan ratkaisuja niihin.

saadaan tietoa lainsäädännön muutostarpeista.

Leila Partanen-Salosto

Ohjelman pilottiorganisaatiot

   Työnantajat: • • • Altia Oy RTK-palvelu Oy Suupohjan Peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä • • Tampereen kaupunki Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa • Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Työterveyshuollot: • Suomen Terveystalo Oy • Tullinkulman Työterveys TE-toimistot: • • • Uusimaa (Helsinki) Etelä-Pohjanmaa (Seinäjoki) Pirkanmaa Täydentyy vielä 1-2 pilotilla Leila Partanen-Salosto

Pilotoinnin lähtökohdat

 Piloteilta edellytetään omia resursseja ja motivaatiota. Organisaation johdon ja muiden avainhenkilöiden sitoutuminen tärkeää.

 Tarkemmat tavoitteet kullekin pilotille määritellään yhdessä pilottiorganisaation kanssa. Tavoitteiden tarkentaminen käynnissä parhaillaan.

 -

Työnantaja -pilotit

eri vaiheissa - osassa on jo toiminut ”työkykykoordinaattori”, osassa luodaan uutta toimintamallia pilottien odotuksena työkalujen saaminen erityisesti tilanteisiin, kun työpaikan omat keinot on käytetty, osaamisen lisääminen, verkostoituminen ja yhteistyökäytäntöjen kehittäminen Leila Partanen-Salosto

 -

Työterveyshuolto -pilotit

työkyvyn tukemisen malleja myös pienille ja keskisuurille yrityksille ”muun palvelujärjestelmän”; mm. ammatillisen kuntoutuksen ja sosiaalivakuutuksen osaaja työterveyshuoltoon 

TE-toimisto -pilotit

- työkykykoordinaattorin tehtävä TE-toimistossa: räätälöity asiakastyö ja prosessien koordinointi osatyökykyisten asiakkaiden työllistymisprosessien sujuvoittaminen; toimintamallien, roolien ja vastuiden selkiyttäminen eri TE-toimistot fokusoituvat eri kohderyhmiin; mm. nuoret osatyökykyiset ja mielenterveyskuntoutujat Leila Partanen-Salosto

Ohjelman tuki piloteille

 Yhteinen koulutus työkykykoordinaattoreille: tiedon, taitojen ja ammatillisen osaamisen lisääminen ja oman työn kehittäminen.

- maalis-lokakuu 2014, n. 8 lähipäivää     Työkykykoordinaattorien keskinäinen verkostoituminen ja vertaistuki.

Tiedon kokoaminen jo olemassa olevista hyvistä käytännöistä  työluotsi, työkykykonsultti, työvalmentaja … selvitys yhteistyössä Kuntoutussäätiön kanssa.

 olemassa olevan tiedon hyödyntäminen. Suunnitteilla aiheeseen liittyvä Työpajat alueellisten ja paikallisten yhteistyökäytäntöjen kehittämiseksi.

Yhdessä asiantuntijoiden ja pilottien kanssa rakennettava verkkopalvelu kokoaa eri keinot, palvelut ja etuudet  työkykykoordinaattorien työkalu.

Leila Partanen-Salosto

Toimintakonseptin/työkykykoordinaat toritoiminnan hyödyt

Osatyökykyiselle työnhakijalle/työntekijälle:  Nimetty vastuuhenkilö helpottaa eri vaihtoehtojen ja ratkaisujen miettimistä.

   Tukena myös silloin, kun asiat eivät etene suunnitelmien mukaan Tieto ja osaaminen ”suunnistamiseen palvelujärjestelmässä”, työllistymisen/työhön paluun ratkaisujen löytyminen Työnantajalle:  Osaaminen, tieto ja valmiudet eri keinojen hyödyntämiseen ja ratkaisujen hakemiseen helposti saatavilla ja lähellä työpaikkaa.   Työkyvyttömyydestä työnantajalle aiheutuvat kustannukset pienenevät (mm. työkyvyttömyysmaksuluokka, sairauskulut, menetetty työpanos).

Toimivat työkyvyn tukemisen käytännöt ja välittämisen kulttuuri vaikuttavat työilmapiiriin ja työhyvinvointiin yleisemminkin.

Leila Partanen Salosto

Pilotoinnin odotetut tulokset

     Käytännössä testattu ja edelleen kehitetty toimintakonsepti osatyökykyisen työssä pysymiseksi tai työllistymiseksi.

Hyviä käytäntöjä konseptin keinovalikoiman käyttämiseksi toimivalla tavalla kunkin osatyökykyisen yksilölliset tarpeet huomioiden.

Pysyvä ja ajantasainen verkkopalvelu osatyökykyisten, työkykykoordinaattorien, työnantajien ja muiden organisaatioiden käyttöön. Tietoa keinovalikoiman eri osien käyttöön ottoa estävistä tai haittaavista tekijöistä, jotka voivat vaatia erillisiä jatkotoimenpiteitä, kuten lakimuutoksia tai eri

hallinnonalojen välisen yhteistyön kehittämistä.

Tietoa osatyökykyisten työssä jatkamiseen ja työllistymiseen liittyvistä tutkimustarpeista. Päivi Mattila-Wiro 15

Viestintä on osa ohjelmaa

Viestinnän tavoitteena on  varmistaa, että ohjelma ja sen tavoitteet tulevat tutuksi työnantajille, yrityksille, sidosryhmille ja medialle.  osallistaa kansalaisia ja päättäjiä keskustelemaan aiheesta (muun muassa sosiaalisen median kautta).

 nostaa työkyvyttömyyteen ja osatyökykyisiin liittyvät asiat puheen- ja politiikanteon aiheiksi.

Leila Partanen Salosto

Lisätietoja

• • •

[email protected]

[email protected]

[email protected]

Leila Partanen-Salosto

Ratkaisut löytyvät yhteistyöllä!

Rauhallista joulun aikaa!

Leila Partanen-Salosto