Transcript 1ste Veel gestelde Vragen over de Europese Pluimvee
Sigrid van Dort - TuinVee Juni/Juli 2014
Veel gestelde vragen over de Europese hoenderstandaard
Hoewel het zeker niet de taak is van TuinVee om de fokkers te informeren hoe de Europa-standaard voor de kippen practisch in zijn werk gaat (dat moeten de pluimveeautoriteiten doen) en wat de gevolgen voor u als fokker zijn, toch een aantal vragen die ik kreeg en daarom voorgelegd heb ter beantwoording.
Wie gaat er bepalen hoe mijn kip eruit ziet? Het is een Hollandse Kriel.
Hollandse kriel is nationaal ras van Nederland, dus Nederland bepaalt hoe de Hollandse Kriel eruitziet in Europa. Zorg dus dat er één lijn is binnen de speciaalclub want de SC (standaardcommisie) rapporteert naar de ESK-G (Europese standaardcommissie). Een wijziging in/bij de Hollandse Krielen heeft dan Europawijde gevolgen. Speciaalclubs worden nu meer dan ooit gedwongen goed na te denken.
NL en de ESK-G zoeken samen naar de perfecte internationale verwoording van wat NL wil. Uiteraard is NL standaardbepaling. De projectgroep van de EE kan evt. suggesties doen i.v.m. vorm of woordgebruik in de standaard of zelfs inhoudelijk. Pas als NL akkoord is, wordt die versie EE-standaard.
ESC Nieuwsbrief 2e jaar, 2e nummer: juni 2010 Eindelijk een echte ‘Europa standaard’ voor hoenders!
Wie gaat er bepalen hoe mijn kip eruit ziet? Ik heb een Hollands Hoen.
Een Hollands Hoen is in Duitsland en ook in de Angelsaksische landen een Hamburg. Dat is een plaats in Duitsland, hierover zal dus gesproken moeten worden. Laten we hopen dat de 'Hollandse Hamburg' en de 'Hamburg Hoen' al erg op elkaar lijken. Het bijelkaar komen is dan niet moeilijk. Dit soort rassen met een dubbel of driedubbel paspoort zijn de eerste jaren nog niet aan de orde zijn. De toekomst zal raad brengen.
Wie gaat er bepalen hoe mijn kip eruit ziet? Ik heb een Wyandotte en een Cochinkriel (verschil Cochin en Pekin gaat het om formaat, houding etc)
De rassen die van oorsprong buiten de EU zijn ontstaan worden als laatste behandeld want dat is er ervaring opgedaan. Je kunt namelijk een discussie aangaan over oorsprongsland. Is dat Amerika, Engeland? Daar zal de EE over gaan beslissen. Wyandotten worden onvermijdelijk 2 rassen, Peking (UK) en Cochinkriel (EE) zijn dit al.
Hoe weet ik of mijn kip volgens de nationale of de EU standaard gefokt/gekeurd wordt?
De 'vereuropeeste' rassen zullen t.z.t. op de website van de pluimveeautoriteiten vermeld worden. Tevens op de site van de EE. Via uw speciaalclub(s) zult u ook vernemen wat de (foktechnische) gevolgen zijn. Dat zal altijd volgens de nationale standaard zijn als het een nationaal ras betreft. In het ideale geval is dat ook de Europese. Het zou best zijn dat op elke standaard die reeds Europees goedgekeurd is een EE-logootje gezet wordt. Duitsland gaat dat alvast zo doen.
1 In de laatste editie van onze nieuwsbrief af gelopen maand was het nog een vraag die beantwoord moest worden. Nu zijn we vol trots dezelfde titel te kunnen gebruiken maar nu met een uitroepteken.
De ESC heeft een voorstel gepresenteerd voor de realisatie van een echte ‘Europa Standaard’. Over dit voorstel moest ge stemd worden op de EE-jaarvergadering van de hoendersectie. En vrijdag 30 mei 2014 werd een historische bijeenkomst om dat het voorstel unaniem aangenomen is, zelfs zonder enige verandering!
Dit historisch noemen is zeker geen over drijving omdat de EE al 76 jaar bestaat en verscheidene eerdere pogingen faalden om tot een Europa Standaard komen.
Sinds 1997 zitten we in een situatie dat we een ‘Standaard voor Europa’ hebben die slechts bindend is op de Europa Shows welke slechts om de drie jaar gehouden worden.
Wat nu besloten is gaat veel verder omdat we het nu niet meer hebben over een stan daard voor Europa Shows alleen, maar over de enige die gebruikt zal worden op elke kleine show tot in de verste uithoeken van
Ik heb een Wyandotte, wordt de Duitse Wyandotte (hoge poten, gebukt staand) nu de EU Wyandotte omdat er meer van zijn?
De Wyandotten worden 2 rassen. Discussie gaat nog over de naam. Meest logische lijkt 'Wyandotte' en 'Duitse Wyandotte'. Wat het wordt vernemen we t.z.t.
Hoe wordt er omgegaan met de vleesch noch visch fusiekippen? Hebben we wel de tijd naar een uniform europees type te fokken en hoeveel tijd is daarvoor?
Fokkers zullen altijd de tijd krijgen. Moeilijke gevallen worden nog even uitgesteld zodat er eerst ervaring opgedaan wordt met andere rassen.
Zijn er al Europese standaards voor bepaalde rassen?
Voorlopig zijn alleen de Serama, Jitokko, Minohiki, Shokoku en Pavlov EE-erkend dus EU-standaard. Tegen de volgende EE-show zullen het er hopelijk zo'n 50 zijn. Misschien zelfs meer, er is al veel klaar.
Europa, ongeacht of er nu 100 of 100.000 inzendingen zijn.
Door dit te besluiten, heeft de hoender sectie een enorme verplichting op zich genomen welke veel verder gaat dan bij de andere EE-secties die tot een gezamenlijke toekomst van de fokkers in Europa zal lei den.
Natuurlijk is dit besluit de eerste stap en er moet nog een enorme hoeveelheid werk gedaan worden, maar de ESC is zeer gemo tiveerd ermee te beginnen.
We hebben ook al plannen gemaakt hoe te beginnen en een groot deel van het werk moet al gedaan zijn voor de volgende Europa Show, november 2015 in Metz (Frankrijk).
Hoe weet ik als fokker, die geen lid is van een speciaalclub maar wel van een vereniging en de nationale pluimveeautoriteiten, wat er besloten gaat worden over mijn ras waarvan de oorsprong in mijn land ligt?
Pas zodra de nationale autoriteit u informeert weet u ervan. In principe zal daar niets wezenlijks aan veranderen. Het is allerminst de bedoeling om nationale rassen te gaan verbouwen onder internationale druk.
Hoe verloopt de communicatie voor mij als fokker? Waar kan ik de info vinden?
Altijd via de nationale pluimveeautoriteit, voor ieder land afzonderlijk. Dan is het pas bindend. Via de ESK-G nieuwsbrief zal er ook wel opvolging mogelijk zijn van de stand van zaken. Dat gaat we zien, het stadium is nog heel pril.
We realiseren ons dat niet elk land aanwe zig was en dat het waarschijnlijk voor som mige landen een complexe overgang zal zijn naar deze Europa Standaard.
Daarom zal elk land de vrije keuze krijgen volgend jaar mee te doen met het project.
De landen welke willen meedoen moe ten een overeenkomst tekenen waarin ze zichzelf verplichten het hele traject mee te blijven doen. De rest van de landen kunnen op hun eigen tempo aanhaken, maar we hopen van harte dat op een dag iedereen participeert.
De nieuwe EE-Standaard zal geen gedrukte vorm kennen in het Duits, Frans of Engels. Het zal een electronische database worden die de officiële teksten bevat in minstens twee officiële EE-talen. Elke keer als er een standaard voor een ras klaar is, zal deze toegevoegd worden. In het begin zullen er slechts een paar EE-standaarden zijn, maar hun aantal zal gestaag toenemen.
Elk land kan deze rasstandaarden, van de rassen die zij erkennen, aan hun nationale standaard toevoegen en publiceren in hun eigen taal.
De deelnemende landen verplichten zich om hun nationale standaarden te vervan gen voor de Europese welke reeds beschik baar zijn, bij elke mogelijke gelegenheid, en ten laatste binnen 5 jaar.
De ESC zal van nu af aan en zo spoedig mogelijk, intensief samenwerken met de nationale standaardcommissies met betrek king tot hun nationale rassen. De niet Europese rassen zullen in een later stadium volgen.
We danken de leden van de EE voor de goedkeuring van het voorstel en hun ver trouwen.
Het team van de Europese Standaardcom missie 2