Verksamhetsplan 2015 - Norrköpings kommun

Download Report

Transcript Verksamhetsplan 2015 - Norrköpings kommun

Verksamhetsplan för Regnbågens förskolor 2015

2015-04-07

MOAGÅRDEN, REGNBÅGEN, FRIDTUNATÄPPAN OCH PRISMAN

Verksamhetsplan för Regnbågens förskolor 2014-2015

Vision

: En förskola i tiden

Vår utgångspunkt är: Att se barnens vardag i förskolan som den naturliga platsen för lärande. Vår förskola är en mötesplats för barn, vårdnadshavare och pedagoger. För att nå vår vision måste vi arbeta utifrån: Att få

kunskap

:     om barns lärande om pedagogens roll om ny forskning och nya rön inom förskolan om samhällets struktur som påverkar barnet. Att se på

lärmiljö

utifrån:    Hur och när lär sig barn Hur man stimulerar möten mellan människor Hur man synliggör lärandet i förskolan Att få en

demokratisk

förskola där alla får vara med och påverka och känna sig delaktiga i förskolans verksamhet. Vi vill ha en förskola där allas lika värde är i fokus i vårt arbete. Där likabehandlingsplanen är ett levande dokument som ständigt är uppe för diskussion. Vår vision i Likabehandlingsplanen är: En förskola i tiden där alla möts med värdighet.

Våra prioriterade mål 2014/2015



Att utveckla det temainriktade arbetssättet

så att barnens lärande kan bli mångsidigt och sammanhängande. 

Att utveckla lek-och lärmiljön

Miljön ska inspirera till lek och utforskande. 

Att arbeta med pedagogisk dokumentation

som verktyg för kommunikation mellan barn, pedagoger och föräldrar samt som underlag för reflektion. 

Ett aktivt likabehandlingsarbete

Skapa ett förhållningssätt som kännetecknas av förtroende och ömsesidig respekt.

Arbetsplan Regnbågens förskolor 2014/2015

Årsplan är ett verktyg för att nå vår vision. Den ska leda till att vi bygger en hållbar organisation som underlättar och utvecklar det pedagogiska arbetet. Årsplanen ger en fördjupad förståelse kring uppdraget.

Kunskap

Skapa kompetensutveckling för förskolans pedagoger som ger en medvetenhet om barns lärande och pedagogens uppdrag, samt ny forskning och samhällets utveckling. Vi ska ha föreläsningar och workshops inom följande områden:  Pedagogisk dokumentation och barns lärande  Naturvetenskap inom förskolan  Inspiration genom

Kreativt centrum

 Råd och stöd från matematikcentrum

Silverdansen

Under läsåret samarbetar vi med Campus och tar emot studenter. Vi anser att detta gagnar vår verksamhet genom utbytet av erfarenhet och nya tankar kring förskolan. Vi ser att reflektion och diskussioner, både enskilt och i grupp ger medvetenhet. Därför ska vi ge tillfällen till möten i olika former så som husmöten, tvärgrupper mm. Detta för att analysera och dokumentera vidare utveckling av förskolan. Alla som arbetar inom förskolan har ett ansvar att delge varandra om de har fått till sig ny litteratur eller forskning. Vi måste arbeta aktivt med att föra diskussioner i våra möten ang. nya rön och forskning inom förskolan.

Lärmiljö

I årsplansarbetet ska vi arbeta med följande frågor:  Hur ser lärmiljön ut inne/ute? Vilka rumskoncept organiserar vi för? (t.ex. bygg och konsruktionsmiljö, språk, atelje och verkstadsmiljö, miljö för avskildhet, eftertanke, vila, läsa,…)  Hur uppmuntrar vår miljö till lärande och möten? Vilka kriterier ska gälla? (t.ex. tillgänglighet, valmöjlighet, variation, tydlighet, flexibilitet, estetik)  Hur konkretiserar vi vår dokumentation?

Vi kommer att göra observations besök hos varandra för att åskådliggöra våra lärmiljöer ur ett annat perspektiv. Frågor som besökande personal ska svara på:  Vad uppmuntrar miljön på förskolan till?  Hur ser man barns lärande på förskolan?  Vad ser du att man skulle kunna utveckla i lärmiljön?

Demokrati

I årsplansarbetet ska vi arbeta med följande frågor:  Pedagogens förhållningssätt  Hur är barnen delaktiga i förskolans utformning?  Hur kan barnen påverka sin förskola? Vi ser att likabehandlingsplanen måste utgå ifrån läroplanens värdegrund. Demokrati frågor måste alltid vara med som en utgångs punkt i alla våra möten.

Kvalitetssäkring av förskolans arbete

Vi ska arbeta utifrån en given modell för vårt arbete. Vi ska kartlägga barngruppens förmågor och intressen. Utifrån denna kartläggning och de styrdokument som förskolan har, ska vi sätta upp mål och göra en planering för verksamheten. Vi arbetar med vår pedagogiska dokumentation utifrån frågeställningen: Vad, Varför, Hur och för Vem? När arbetet pågår analyserar vi hur lärprocessen ser ut för att sedan följa upp och utvärdera. Under hela processen ska barnen och vårdnadshavaren ha möjlighet att delta. Detta arbete ska dokumenteras och finnas tillgängligt för såväl barn, vårdnadshavare och all personal på förskolan. För att på ett konkret sätt följa upp vårt arbete har utbildningskontoret i Norrköpings kommun valt att vi arbetar med kvalitetssäkringsmodellen Qualis. utvecklingsområden som vi måste arbeta vidare med.

”Dokumentation kan ske utan analys….. Men analys kan inte ske utan dokumentation!”

För att kvalitetssäkra vårt arbete gör vi självskattningar av vårt arbete samt enkäter för personal, barn och vårdnadshavare.