Arbetsplan - Kista grundskola

Download Report

Transcript Arbetsplan - Kista grundskola

UTBILDNINGSNÄMNDEN

ÄRVINGESKOLAN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR XDNRX SID 1 (10) 2013-10-21

Arbetsplan Inledning

Arbetsplan för Ärvingeskolan 2014

Skolan mitt i Kista - här byggs kunskaper för framtiden! I det dynamiska Kista växer höga landmärken fram, Science Tower och Victoria Tower. På Ärvingeskolan läggs grunden för Kistas ungdomar. Ärvingeskolan är en kommunal skola med grundskola och grundsärskola, samt en grupp med inriktning träningsskola i årskurserna 6-9. Skolan ligger centralt vid Kista Torg. Området är ett av Sveriges mest dynamiska med Europas ledande IT-utvecklingscentrum. In pendlar 30.000 mestadels högkvalificerad arbetskraft till IT-industrin och studenter till Stockholms universitet och KTH och även annan högskoleutbildning med IT-inriktning. Här finns också ett stort centrum med livlig handel och ett bibliotek. Ärvingeskolan har 330 elever fördelade på 14 klasser inom grundskolan och 3 klasser inom särskolan. Det är ett 60-tal medarbetare på skolan, lärare, elevassistenter, fritidsledare och administrativ personal. Inom elevhälsan arbetar kurator, skolsköterska, studie- och yrkesvägledare, skolpsykolog och skolledning. Skolledningen består av rektor och biträdande rektor. Skolan är indelad i 4 arbetslag och dessa leds av en lagsamordnare. Dessa bildar tillsammans med skolledningen skolans pedagogiska ledningsgrupp. Ärvingeskolan är en grundskola med en hög pedagogisk nivå, behöriga lärare samt en lång tradition att utbilda ungdomar i Kista med goda resultat. 93% av v åra elever i årskurs 9 var behöriga till gymnasiet förra läsåret. Ärvingeskolan satsar mycket medvetet på IT-utveckling i skolan och samtliga elever har iPads. Vår ambition är att via ett IT-baserat lärande hålla en hög måluppfyllelse samt ge underlag för en genomgripande pedagogisk förändring av undervisningen.

Vision

På Ärvingeskolan bidrar alla till ett kreativt lärande som skapar djup och bred förståelse i stort som smått. Undervisningen utvecklar uppgifter, aktiviteter och kommunikation utan begränsningar i tid och rum. Kommunikationen sker såväl inom som utanför skolan och utvecklas ständigt utifrån var och ens förutsättningar. Ärvingeskolan utbildar ansvariga, stolta, trygga och självständiga samhällsmedborgare. Eleverna ska utveckla sina förmågor och kunskaper så långt

det går. Kunskaperna byggs både på djupet i ämnena men också ämnesövergripande för förståelsen av omvärlden och vilka möjligheter varje individ har i samhället. Det gör vi med varierade, välutvecklade och evidensbaserade undervisningsmetoder samt med ett starkt IT-stöd.

En tydlig värdegrund

Vi arbetar i enlighet med våra 5 Ärvingeringar! Kunskap - Vi lär för framtiden Ansvar - Vi ansvarar för oss själva och hjälper även andra. Respekt - Vi respekterar varandra och följer skolans regler. Trygghet - Vi hjälps åt så att alla trivs och känner sig trygga. Demokrati - Vi arbetar enligt demokratiska regler

Omvärldsanalys

Vi ser språket och kommunikationen som grunden för all skolframgång och genom vår tydliga satsning på språkutveckling, så vill vi ge våra elever nyckeln till måluppfyllelse i skolarbetet. Ärvingeskolan har en hög målsättning och goda resultat genom åren men vår undervisning måste hela tiden uppgraderas och förändras. Vår tydliga IT-satsning som grund för pedagogisk utveckling ser vi som den förändring som ger ett mervärde för såväl individ som grupp. Andra framgångsfaktorer som vi arbetar med, är att utveckla formerna för elevernas ansvar och inflytande i och med att elever ges möjlighet att driva sina utvecklingssamtal enligt vår mall och därmed ta större ansvar för sina studier. Genom att ha god kontakt med hemmen och tydliga målbeskrivningar, så kan vi ha höga förväntningar på eleverna och deras studieresultat. Elever som inte når målen utan behöver hjälp och stöd ska via framtagna Åtgärdsprogram erhålla extra stöd såväl inom klassen, som i matteverkstadens eller inom ramen för språkverkstadens arbete.

Arbetet med arbetsplanen

Ärvingeskolans kvalitetsarbete ingår i vårt årshjul och där finns även formerna för framtagandet av en ny arbetsplan. Vi har arbetat med Pedagogisk dialog i arbetslagen och där görs tydliga åtaganden i varje lag. Den pedagogiska ledningsgruppen diskuterar sedan och tar fram grunder för utveckling som ska ingå i arbetsplanen, skolledningen skriver fram förslag, som diskuteras i arbetslag och i elevrådet.

Skolans systematiska kvalitetsarbete

Vi arbetar i enlighet med vårt årshjul. Det innebär att resultaten utvärderas i en resultatdialog på skolan under maj och juni. Utifrån utvärdering formuleras mål för det kommande året för att utveckla det vi inte lyckats så bra med och se till att gå vidare med det som fungerat bra. SID 2 (10)

Arbetslagen och ämnesgrupperna gör åtaganden och de åtaganden som är gemensamma skrivs in i arbetsplanen för hela skolan. Utifrån planen för utveckling av undervisningen med stöd av IT och åtaganden fastställs hur vi ska genomföra våra åtaganden. Arbetsplanen och arbetslagens åtagande utvärderas kontinuerligt under arbetets gång. I januari genomförs en delresultatdialog av skolledningen. Sedan är det dags för att börja om igen under maj-juni. Delaktiga i utvärderingarna är elever, lärare övrig personal och föräldrar. Själva resultatdialogen genomförs av skolledning - lärare och mellan skolledning och grundskolechef.

Åtgärder för utveckling

För att öka måluppfyllelsen ska vi: Utveckla arbetet med ämnesövergripande samarbete och ge möjligheter för elever att få ett helhetsperspektiv på lärandet i samtliga årskurser och ämnen och ämnesområden inom grundsärskolan. Utveckla samarbetet med Igelbäckskolan så att det skapas en tydlig F-9 enhet som kan erbjuda elever och föräldrar ett tryggt alternativ för hela grundskoletiden. Fortsätta att utveckla det sytematiska kvalitetsarbetet gnom att förbättra våra analyser om vad som ger bra resultat och varför. Även misstagen är viktiga i analysarbetet. Alla yrkeskategorier på skolan ska vara delaktiga i elevernas skolvardag, utbildning och därmed måluppfyllelsen. Vidareutveckla bedömningen, elevernas medverkan och påverkan av undervisningen både i de olika ämnena som mer övergripande. Alla elever ska veta vad de ska utveckla för förmågor och kunskaper och hur de ska nå dit. Ett medel är de elevledda utvecklingssamtalen. Fortsätta utvecklingen av undervisningen med stöd av IT enligt vår plan i samarbete med Stockholms universitet och KTH. Skapa ännu bättre förutsättningar för lugn och arbetsro genom en utvecklad likabehandlingsplan samt tydligare samsyn på hur skolan regler ska följas. Minska elevers frånvaro med stöd av extra resursperson i samarbete med socialtjänsten. Arbetslagen gör åtaganden för sina elever som är mer individanpassade. Utveckla tydliga åtgärder för elever i behov av särskilt stöd Fortsätta med utvecklingen av den formativa bedömningen med hjälp av matriser i de olika ämnena i grundskolan och grundsärskolans ämnen och ämnesområden. Fortsatt arbete med att genomföra Läroplanen LGR 11. Samtliga ämnen ska genomsyras av att träna följande förmågor: * Analysförmåga SID 3 (10)

* Kommunikativ förmåga * Förmåga att hantera information * Metakognitiv förmåga * Begreppslig förmåga

Mål/Åtaganden

Normer och värden

NÄMNDMÅL: 2.2.2 Samtliga elever i stadens kommunala skolor möter dagligen en god fysisk och psykosocial arbetsmiljö Indikator Årsmål Period

Ogiltig frånvaro i grundskolan 2,9 % 2014 Andel elever som enligt skolundersökningen åk 8 är nöjda med Jag kan arbeta i lugn och ro på lektionerna 90 % 2014 Andel elever som enligt skolundersökningen åk 8 är nöjda med Jag känner mig trygg i skolan 95 % 2014

ÅTAGANDE: Vi åtar oss att arbeta aktivt på Ärvingeskolan för att främja trygghet och trivsel för elever och personal samt motverka alla former av kränkande särbehandling.

Arbetssätt

På Ärvingeskolan ska råda arbetsro och eleverna ska kunna känna sig trygga under skoldagen. Vi ska arbeta för att skolan är lugn och trivsam och att eleverna ges goda förutsättningar att nå målen. Det förebyggande arbetet är mycket viktigt för att eleverna ska trivas i skolan. Skolans Likabehandlingsplan tillika plan mot kränkande behandling ska vara känd av alla och ligga till grund för arbetet. *Strukturen på lektionerna är sådan att alla elever vet vad som förväntas av dem, *Vi arbetar med ett tydligt program för inskolning, tidiga mentorssamtal, trivselskapande traditioner som Ärvingeloppet, föräldraredovisningar, skolshowen mm för att skapa en Ärvingeanda. * Skolans värdegrund- de 5 Ärvingeringarna och skolans regler diskuteras kontinuerligt. * Vi har utökat tiden för mentorerna. Detta innebär att tid finns för varje mentor och mentorsgrupp att noga gå igenom trygghets-och trivselfrågor samt konkret arbeta utifrån Likabehandlingsplanens mål. SID 4 (10)

* EHT följer regelbundet upp inrapporterade incidenter som hänt på skolan. * Elever inom grundsärskolan ska känna sig trygga på skolan och på raster. Elevassistenter följer med eleverna på rastaktiviteter.

Uppföljning

Varje år genomförs en Trivselenkät på skolan som noga analyseras och gås igenom i elevhälsoteamet Eht och i arbetslagen. Vi får även en god inblick i skolans värdegrundsresultat via stadens brukarundersökning där frågor kring trygghet/trivsel finns med och besvaras av samtliga i årskurs 8. Uppföljningen är också kontinuerligt en del av mentorernas arbete med eleverna. Samtliga incidenter om bråk och kränkningar som rapporteras in går vi noga igenom och de åtgärdas av Eht och sammanställs av kurator. Skolans Likabehandlingsplan följs upp varje läsår och en ny Likabehandlingsplan upprättas årligen.

Utveckling

Vi ska utveckla arbetet med Likabehandlingsplanen som grund. Likabehandlingsplanen ska genomgripande omarbetas för att öka tydligheten såväl i det förebyggande som i det främjande arbetet. Via diskussioner och utvärderingar i samband med den utökade mentorstiden vill vi kunna direkt och aktivt avläsa "trivsel/trygghetsläget" i klasserna. Vi kommer under läsåret att satsa på ett system med mer kuratorstid ute i klasserna med direkt uppdrag att arbeta gruppdynamiskt med trygghet/trivselfrågor och kontinuerligt förankra värdegrunden i det dagliga skolarbetet.

Kunskap/Bedömning och betyg

NÄMNDMÅL: 2.2.1 Samtliga elever i stadens kommunala skolor ska ges förutsättningar att utvecklas så långt som möjligt utifrån läroplansmålen Indikator Årsmål

Andel elever i år 9 med behörighet till de nationella programmen 90 %

Period

2014 Andel elever i år 9 som uppnått målen i alla ämnen, vid vårterminens slut.

75 % 2014 Andel elever som uppnått godkänd nivå på det nationella provet i matematik i år 6 85 % 2014 Andel elever som uppnått godkänd nivå på det nationella provet i svenska/svenska som andraspråk i årskurs 6 90 % 2014 Andel elever som uppnått kravnivån på det nationella provet i matematik i år 9 90 % 2014 SID 5 (10)

Indikator

Andel elever som uppnått kravnivån på det nationella provet i svenska i år 9 Meritvärde i årskurs 9

Årsmål

95 %

Period

2014 210 Poäng 2014

ÅTAGANDE: Vi åtar oss att skapa goda möjligheter för våra elever att nå målen i alla ämnen inom sin skolform genom att stödja och stimulera varje elev i dennes utveckling.

Arbetssätt

Vi arbetar utifrån modellen att ett språkutvecklande arbetssätt, som innefattar genrepedagogik, leder till ökad måluppfyllelse i samtliga ämnen. Vi prioriterar även skönlitteraturen som en del i detta lärande. Alla klasser läser skönlitteratur vid 3 tillfällen/vecka; "Läslust". Vi vill stimulera våra elever genom att uppmuntra kreativitet och delaktighet i det egna lärandet. Arbetssätten ska vara varierande så att elever tränas i eget arbete, pararbete och arbete i grupp. Att arbeta laborativt samt undersökande ingår i vår pedagogiska tanke. Genom att arbeta både konkret och kreativt såväl i klassrummet som i matteverkstan och skapa en god lärmiljö så erbjuder vi våra elever bra möjligheter att uppnå målen i matematik. I grundsärskolan arbetar vi för att alla elever, precis som i grundskolan ska se helheten i sitt lärande samt att få använda kultur, bild, drama kan vara grunden för att skapa mening och intresse för utveckling hos våra elever. I träningsskolan finns en tydlig koppling mellan lärarens planering, elevens arbete och kontinuerlig bedömning. IUP skriv tillsammans med elevens vårdnadshavare. Förälder besöker klassen minst en gång i månaden och träffar specialpedagogen. Tillsammans kommer de överens om var eleven befinner sig och vart eleven är på väg i sin utveckling. Bedömningen är en integrerad del av undervisningen. Elever i behov av särskilt stöd ges hjälp utifrån sina individuella behov dels inom ramen för klassen men också i skolans matte- och språkverkstäder. Alla elever ska utvecklas utifrån sin egen potential och elever inom särskolan ska utifrån dess kunskapskrav få arbeta systematiskt för att nå sina kunskapsmål. Eleverna ska ha god kännedom om de mål som ska uppnås och detta ska tydliggöras via det formativa bedömningsarbetet och elevledda utvecklingssamtal. Det är mot den bakgrunden viktigt att elever via omdömen och mentorssamtal får tydlig feedback på sina insatser och att de vet vad som förväntas av dem. SID 6 (10)

I skolans kvalitetsarbete ingår att ha god koll under hela året på elevernas måluppfyllelse. Våra lärare har höga förväntningar på eleverna och det sporrar till bra resultat. För att nå goda resultat så krävs det att eleverna trivs och känner sig trygga i skolan och det ger oss brukarundersökningen ett gott kvitto på, att så är fallet på Ärvingeskolan. För goda studieresultat så måste skola och hem samarbeta på ett konstruktivt och framåtsyftande sätt. Vi har goda resultat när det gäller föräldrarnas syn på kontakten med oss och vi fortsätter att utveckla denna särskilt med våra elevledda utvecklingssamtal som hittills fallit väl ut.

Uppföljning

Vi arbetar med: Att kontinuerligt följa upp resultatutvecklingen och följa vår resultatdialogsmodell enligt vårt års hjul. Vi ska under året utveckla analysen så att vi bättre kan identifiera framgångsfaktorer i undervisningen. Att regelbundet följa upp våra resultat från, nationella prov samt skolans betygsstatistik. Att tidigt fånga upp de elever som är i behov av åtgärder för att nå målen! Vi har mycket goda möjligheter att följa upp elevresultaten inom våra arbetslag och där diskutera elevernas lärande och lärarnas egna behov av fortbildning inom olika områden. Under året så sker stora fortbildningsinsatser inom IT-området samt inom läroplansgenomförande; LGR 11. Att kontinuerligt följa upp och ta reda på elevernas syn på undervisningen via direkta diskussioner lärare elev, enkäter och skolans elevråd.

Elevens ansvar och inflytande

NÄMNDMÅL: 2.2.3 Samtliga elever i stadens kommunala skolor ska ha ett reellt inflytande över, ansvar för och förståelse för sitt eget lärande Indikator Årsmål Period

Andel elever som enligt skolundersökningen åk 8 är nöjda med Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen i de olika ämnena 90 % 2014

ÅTAGANDE:

SID 7 (10)

Vi åtar oss att utveckla elevernas förmåga och möjlighet att ta ansvar och bedöma sitt eget lärande. Vi ska ge eleverna bra möjligheter till ansvar och inflytande under skoldagen.

Arbetssätt

Viktiga forum för eleverna där de kan föra fram sina åsikter samt träna demokratiska arbetsformer är klassråd, elevråd och skolans matråd. Vi håller på att utveckla mentorsarbetet i samtliga klasser, inom alla skolformer. Mer tid och en tydlig målsättning att ta upp frågor kring inflytande och samverkan ingår i detta. När det gäller inflytande och delaktighet i det egna lärandet så ger vårt arbete med formativ bedömning, tydlig planering och elevledda utvecklingssamtal på Ärvingeskolan eleverna stora möjligheter till delaktighet i planering och utförande av skolarbetet. Grunden för planen är att elever genom de omdömen som skrivs, själva blir delaktiga i de delmål som sätts upp och utvärderas, både på utvecklingssamtalen och i klassrummet. Att utveckla elevernas delaktighet har lett fram till elevledda utvecklingssamtal som metod. Vi ska också utveckla själv- och kamratutvärdering för att föra den utvecklingen vidare. Vi har kommit långt med användandet av skolwebben för att göra elever och föräldrar delaktiga i utvecklingssamtalet och planeringen. Grundsärskolan behöver tillgång till kunskapskrav för rätt skolform på skolwebben. Elever ska också delta regelbundet i upplägg och planering av undervisningen.

Uppföljning

En elevutvärdering görs varje läsår där dessa områden ges hög prioritet. Vi har tät kommunikation med föräldrarna för att förfina och utveckla IUP-arbetet både innan och under själva utvecklingssamtalet. Vi följer upp "Lokal pedagogisk planering" på utvecklingssamtalen.

Utveckling

Vi utvecklar vårt användande av Skolwebben i samband med omdömen, utvecklingssamtal. Plattformen Learnify blir ett viktigt verktyg för eleverna att delge varandra sina arbeten och utveckla förmågan till kamratbedömning och självutvärdering. Vi hoppas även att föräldrar ska kunna ta del av sina ungdomars arbeten i framtiden. De elevledda utvecklingssamtalen är nu etablerade och ska utvecklas så att eleverna ökar sina kunskaper om sitt eget lärande och därmed tar ett större ansvar för lärandet och måluppfyllelsen. De tränar också sina förmågor att kommunicera och analysera sitt skolarbete. SID 8 (10)

Elevrådets arbete i olika utskott ska vidareutvecklas för att utveckla kommunikation och praktisk demokratisk förmåga. Den utökade tiden för mentorer etableras nu så att möjligheten för fördjupande samtal kring inflytande, etik och lärande blir säkrad.

Samverkan

NÄMNDMÅL: 2.2.4 a Samverkan med andra aktörer ska öka såväl inom närområdet som internationellt ÅTAGANDE: Vi åtar oss att arbeta för en ökad samverkan mellan våra f-5 skolor samt med socialtjänst och polis i närområdet.

Arbetssätt

* Vi arbetar enligt vår "Plan för samverkan vid övergång-åk5" tillsammans med våra f-5 skolor i upptagningsområdet. Skolledning, lärare och elever samverkar och besöker skolorna i upptagningsområdet. Elever i åk.5 bjuds in till "Kemins dag", " Sexa för ett tag", elevredovisningar mm. * Vi samarbetar konkret kring implementering av LGR 11 med målsättning att ha "en röd tråd från F-9". För arbetet med Igelbäcksskolan gäller att vi ska utvecklas till en enhet under året. Gemensamma studiedagar genomförs. * Goda rutiner finns för samverkan vid övergång även inom grundsärskolan och överlämnande skolor. Inom grundsärskolan sker samverkan med habiliteringen, Autismcenter och övriga externa kontakter som berör våra elever och som ska ge dessa en bra och väl planerad skoldag. * Vi ska även utöka vår samverkan i arbetsgrupper som skapats i stadsdelen kring samarbete mellan skola-socialtjänst- polis. Temadagar och föreläsningar planeras. * Vi deltar även i den av stadsdelen initierade "Krisgrupp" som snabbt ska kunna agera vid akuta händelser. * Tillsammans med socialtjänsten bedriver vi under två år ett projekt för att minska den olovliga frånvaron.

Uppföljning

Att regelbundet utvärdera och följa upp detta arbete varje termin för att förbättra vår samverkan så att det gynnar våra elever.

NÄMNDMÅL: 2.2.4 b Samverkan med andra aktörer ska öka såväl inom närområdet som internationellt ÅTAGANDE:

SID 9 (10)

Vi åtar oss att utveckla kontakten mellan skola och arbetsliv.

Arbetssätt *

Att fortsätta samarbetet med " Mentor Sverige" för att främja elevers kontakt med vuxna personer utanför hem och skola. Det innefattar också mentorsarbete med företaget Connecta. *Skolan samarbetar med Stockholms universitet (SU) kring skolan plan för utveckling av undervisningen med stöd av IT. Följeforskning med workshops kommer att bedrivas under fyra års tid för att utveckla nya undervisningsformer. *Skolan deltar också i ett av EU stött projekt som handlar om elevers och föräldrars påverkansmöjligheter. Sveriges del i projektet handlar om skolan. *Vi är också med i den forskning om IT-baserat lärande som KTH och Stockholms universitet tillsammans med utbildningsförvaltningen initierat för at utveckla en IT-Strategi för skolorna i Kista, som sedan kan användas av andra. * Att utveckla våra kontakter med DAC- ett digitalt starthus för kontakter skola arbetsliv - högskola. * Att utveckla arbetet med " Skola - arbetsliv" med tydlig målsättning att besöka arbetsplatser men även att uppmuntra kreativt lärande och entreprenörsskap. * Skolans Syv arbetar med tydlig handledning i grupp och enskilt inför gymnasievalet. * Att utveckla kontakten och samarbetet med gymnasiesärskolan. * Läxläsningssamarbete genomförs med Matematikcentrum. Och ett IT-samarbete är under utveckling med företaget Huawei under läsåret.

Uppföljning

Uppföljning sker varje läsår i syfte att utveckla arbetet med våra externa kontakter. Kontinuerliga kontakter med Mentor Sverige tas av skolans kurator och SYV. Ärvingeskolan kommer att ingå i ett forskningsprojekt under ledning av KTH kring stödet med matematik på nätet och där ingår kontinuerlig kontakt mellan skolan och KTH.

Resursanvändning

Beskrivs i löpande text under varje avsnitt i det tidigare.

Bilagor

Skolans plan för utveckling av undervisningen med stöd av IT. SID 10 (10)