18 november 2011 - Livsmedelsakademin

Download Report

Transcript 18 november 2011 - Livsmedelsakademin

Minnesanteckningar Nätverksträff Skånsk Skolmatsakademi 18 november 2011 Skånehuset, Kristianstad

Deltagarlista

Josefin Malmqvist Wilhelm Eklund Jenni Sällberg Malin Folkesson Ulla Johansson Marie Mogensen Maria Klich Britt-Marie Alenius Lena Widarsson Sara Martinsson Kicki Fasth Anderlund Bosse Yngvesson Anita Broddesson Ann-Margret Rignér Inger Persson Ewa Kristensson Lena Norén Sandra Beletic Rune Andersson Michael Egly Marie Hansson Zorica Djordjevic Linda Biltmark Jenny Önnevik Kerstin Storck Magnus Malm Björn Svensson Maria Randau Pia Askman Markus Östling Ditte Sandström Gunilla Larsson Annika Ohlström Roland Renteria Lise-Lotte Lundin Petersson Måltidsutvecklare Kostchef Måltidschef Kostchef Rektor Kostsamordnare Enhetschef Kostenhet Kvalitetsutvecklare Bitr. Rektor Kock Kostchef Folkhälsostrateg Kostchef Skolchef Informationsansvarig Folkhälsosamordnare Måltidsservice Områdeschef Malmö Skolrestauranger Teamledare Kökschef Projektledare Folkhälsostrateg Kostchef Arbetsledare Verksamhetschef Folkhälsosamordnare Kökschef Kostchef Kostchef Enhetschef Kostsamordnare Kostchef Kostchef Kostchef Aspekta Aspekta ProPeople Bromölla Kommun Bromölla/Sölvesborg Båstad Kommun Burlövs Kommun Burlövs Kommun Hässleholms Kommun Hässleholms Kommun Hässleholms Kommun Höörs Kommun, Eden Höörs Kommun, Eden Klippans Kommun Klippans Kommun Kristianstad Kommun Kristianstad Kommun Kristianstad Kommun Landskrona Kommun Lunds Kommun Malmö Stad Malmö Stad Malmö Stad Region Skåne Region Skåne Staffanstorps Kommun Staffanstorps Kommun Svalövs Kommun Svalövs Kommun Svedala Kommun Svedala Kommun Åstorps Kommun Ängelholms Kommun Örkelljunga Kommun Örkelljunga Kommun Östra Göinge Kommun

Syftet med dagen:

• • • • Informera om dagsläget Samla synpunkter om hemsidan Synliggöra och diskutera det lokala arbetet Diskutera satsningar 2012

Välkomna…

Linda Biltmark, projektledare, hälsar välkomna till dagens nätverksträff i Kristianstad. En kortare presentation av deltagarna följde efter en genomgång av dagens program.

Regionalt uppdrag

Jenny Önnevik, folkhälsostrateg på Region Skåne, har ordet. Tillsammans med Ingela Sjöberg, Kommunförbundet Skåne, är Jenny en av initiativtagarna till Skånsk Skolmatsakademi. Med en Power Point bild av Region Skåne s samlade satsningar och styrdokument förklarade Jenny var Skånsk Skolmatsakademis har sin plats i det regionala arbetet. Jenny Önnevik är även involverad i arbetet Skåne Lyfter, som är en del i den nationella satsningen ”Ett friskare Sverige”. Under våren kommer Skåne Lyfter lansera en tävling riktat till skolan och skolrestaurangen. Vi återkommer med information om detta så snart vi vet mer, så håll ögon och öron öppna. Nyhetsbrev från Skåne Lyfter kommer att skickas ut till medlemmarna i vårt nätverk. Vill du läsa mer om Skåne Lyfter kan du göra det här: http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Skane-lyfter/

Hemsidan

Josefin Malmqvist och Wilhelm Ekelund från Aspekta visade det första förslaget på en hemsida för Skånsk Skolmatsakademi. Detta skapade livliga diskussioner och Aspekta fick med sig en hel del nyttiga synpunkter hem. Linda Biltmark förklarade vilka funktioner som är tänkta att finnas på hemsidan: Lokala goda exempel där kommunernas arbete lyftes fram Pedagogiska metoder så som ÄT SMART, Sapere Vår egen dokumentation så som minnesanteckningar, presentationer osv. Kontaktuppgifter till våra kommuner En receptbank Tips och idéer för att inspirera det lokala arbetet. All uppdatering på hemsidan sker genom projektledaren, och det är inte varje enskild kommuns ansvar att lägga in information. Uppdatering kommer ske ca 1 gång/månad.

Workshop Future Café

Linda Biltmark redovisade föregående träffs workshop, som genomfördes i form av Future Café.

Resultatet av workshopen ligger till grund för de aktiviteter som just nu genomförs inom nätverket så som framtagande av en hemsida som en samlad plats för information, inspiration, goda exempel, tips och idéer. Styrgruppen arbetar för att ta fram en överenskommelse som skall skrivas under av Region Skåne, Kommunförbundet Skåne och de medverkande Skånska Kommuner och stadsdelar som ett sätt att öka legitimiteten i arbetet med skolmåltiden. En sammanställning av uppstartsträffens workshop skickades ut med föregående minnesanteckningar samt till alla icke närvarande kostchefer och folkhälsosamordnare i regionen. Är det någon som är intresserad av att ta del av sammanställningen och som inte har fått den - kontakta Linda Biltmark.

Goda exempel och inspiration från Kristianstad

Från Kristianstads kommun kom kostchef Inger Persson och skolledare Ewa Kristensson och informerade om deras lokala arbete. Vi fick följa med på en tur i organisationen, struktur samt en beskrivning av kostenheten och deras arbete med projektet Fokus Matglädje. Fokus Matglädje är ett projekt som leds av Hushållningssällskapet, och som ett flertal andra kommuner i Skåne har varit eller är delaktiga i. Kristianstads kommun var dock först ut tack vare sitt arbete med politisk förankring. Tack vare arbetet med Fokus Matglädje, som upplevdes ge mer legitimitet åt kostenhetens arbete, har Kristianstad tagit fram en kostpolicy, och arbetar nu i en rad projekt, bland annat Lustfylld måltid samt Försvinn svinn. Ta gärna kontakt med dem om ni vill veta mer. Vi tackar än en gång Kristianstad för deras inspirerande föredrag!

Lunch

Vi intog lunchen i Skånehuset, restaurang BaraEttan. Runt borden hördes flera livliga och givande diskussioner.

Eftermiddagen

Eftermiddagen bestod av gruppdiskussioner där det lokala arbetet var en punkt. För att ge lite mer inspiration var Anita Broddesson, Klippans Kommun, samt Ulla Johansson, Båstads Kommun, tillfrågade att berätta lite om hur de har startat sitt lokala arbete sedan uppstartsträffen den 8 september. Anita Broddesson startade eftermiddagen med sitt inspirerande föredrag om Klippans lokala nätverk och efter gruppdiskussionerna berättade Ulla Johansson genom trevlig presentation om sitt arbete med att marknadsföra sig i kommunen. Tack för att ni ville dela med er av ert arbete!

Gruppdiskussioner

Deltagarna samlades i 4 mindre grupper och det hördes livliga diskussioner. Till grund för eftermiddagens diskussioner fanns ett par punkter: • Med utgångspunkt i den workshop som gjordes i september har vi tagit fram ett par förslag om utbildningssatsningar för VT 2012. - Lunchens betydelse för elevernas lärande – Maria Lennernäs, Dr och docent i näringslära samt professor i mat- och måltidskunskap med beteendevetenskaplig inriktning.

- Inspirationsdag med Annika Unt Widell från Skolmatens vänner. - Föreläsning om barn, kost och övervikt med Claude Marcus i samarbete med Hässleholms Kommun. - Ät SMART. SMART står för S= större andel vegetabilier, M= mindre andel tomma kalorier, A= andel ekologiskt ökar, R= rätt kött och grönsaker, T= transportsnålt. Detta material är framtaget av centrum för tillämpad näringslära vid samhällsmedicin, Stockholms Läns Landsting. Materialet revideras just tillsammans med statens Folkhälsoinstitut och beräknas vara klart dec 2012. • • Hur kan Skånsk Skolmatsakademi underlätta mitt lokala arbete? Vilka funktioner ser jag som mest användbara på hemsidan?

Sammanfattning gruppdiskussioner

Utbildningssatsningar 2012

Alla deltagare var överens om att ämnet lunch och lärande är oerhört viktigt. Flera av de medverkande poängterade att det är särskilt viktigt är det att få med pedagoger på en sådan utbildningssatsning. Vi arbetar gemensamt för att hitta vägar att nå ut till dem. Linda Biltmark har haft kontakt med Maria Lennernäs angående föreläsning och hon är positiv till detta. Hässleholms Kommun har tagit kontakt med projektledaren för Skånsk Skolmatsakademi för att diskutera en utbildningsdag med Claude Marcus som föreläsare. Skånsk Skolmatsakademi har beslutat att stå för föreläsaren om Hässleholm står för lokal och mat. Alla medverkande kommuner i nätverket kommer att få en inbjudan till dagen. Linda Biltmark kommer vara med på Hässleholms nästa lokala nätverksträff för att prata mer om upplägget. Ett jättetrevligt initiativ tycker vi och hoppas att fler kommuner vill göra samma sak! Materialet ÄT SMART revideras just nu och beräknas vara klart dec 2012. Deltagarna vill gärna ta del av det nya materialet. Linda Biltmark bevakar detta och återkommer med mer info senare. Annika Unt Widell är en välkänd och omtyckt profil i skolmatssammanhang, flera deltagare har haft kontakt med henne tidigare. Hon är intressant att ha med på någon av våra utbildningsdagar. Under eftermiddagen kom flera intressanta förslag på föreläsare och inspiratörer. Fortsätt gärna att dela med er av dessa, det är så vi får givande nätverksträffar och utbildningsdagar!

Hur kan Skånsk Skolmatsakademi underlätta mitt lokala arbete?

Deltagarna var överens om att nätverket Skånsk Skolmatsakademi fyller en funktion som gemensam mötesplats. Möjligheten till att utbyta erfarenheter och att få ta del av lokala exempel lyfts fram som positiva. Det efterfrågades tryckt material från flera håll. Förslag som kom fram var broschyrer om nätverket som deltagarna kan dela ut i skolor, pedagoger, elever och föräldrar, samt affischer till skolrestaurangen.

Deltagarna såg möjligheten att använda Skånsk Skolmatsakademi som en plats där vi kan samla information om olika metoder så som ÄT SMART eller Sapere, och inspireras till att använda dessa i sin verksamhet. Det framkom även önskemål om att få verktyg och förslag för matråd eller lokala nätverk.

Vilka funktioner ser jag som mest användbara på hemsidan?

Då vi tidigare under dagen berört ämnet hemsida i samband med att Aspekta presenterade det första förslaget, så hade mycket redan blivit sagt. Dock framkom en del synpunkter även på eftermiddagen. Det är inte säkert att vi skall ha en receptbank, vem säkerställer att recepten stämmer och finns det ett behov? Vi undersöker detta vidare innan vi lägger till funktionen. Deltagarna önskar användarvänlighet och tydlighet i hemsidan rent stilistiskt. Innehållsmässigt var vi överens om att Västra Götalands regionens Skolmatsakademi har bra ämnen på sin hemsida och att vi vill fylla vår hemsida med liknande innehåll. Tips om utbildningar och vad som är på gång i regionen är välkommet, likaså att få tips om bra föreläsare eller lokala inspiratörer. Öka samverkan genom länkar till de kommuner som är delaktiga i nätverket. En fråga om diskussionsforum kom upp, och om det var något som vi kunde ha på hemsidan? Linda Biltmark undersöker vilka möjligheter som finns för att ha den typ av funktion knutet till nätverket och återkommer.

Övrigt:

Deltagarna valde två representanter till styrgruppen för Skånsk Skolmatsakademi: • • Lise-Lotte Lundin, Kostchef, Östra Göinge Kommun Maria Klich, Skolledare, Burlövs Kommun Nästa styrgruppsmöte är den 16 dec. Utbildningssatsningarna 2012 är planerade till feb/mar och april/maj. Det framkom önskemål från deltagarna om att inte lägga utbildning på skollov. Vi återkommer med datum. Nästa nätverksträff planeras till april. Datum kommer inom snar framtid. Kontaktuppgifter till projektledaren efterlystes: Linda Biltmark E-post: [email protected]

Tfn: 044-309 30 83

TACK FÖR EN MYCKET TREVLIG DAG!!

Vid datorn: Linda Biltmark