Transcript Församlingsinstruktion
Sida
1
av
7
Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling
Innehållsförteckning
Sida
2
av
7
1. Vår omvärld
I Berga församling bor ca 14 000 människor, varav 9000 är tillhöriga Svenska kyrkan. Berga församling är uppdelad på följande områden: Garnisonen med Södra Ekkällan, Ramshäll, delar av Majelden, Berga och Vidingsjö. Det finns nio förskolor och fyra grundskolor från förskoleklass till klass 6. Det finns en högstadieskola, Atlas som har en internationell inriktning. Det finns fyra serviceboenden: Ramstorp, Bajonetten, Pionjärgatan och Ånestad. Det finns flera stora arbetsplatser förutom skolorna och då främst i området Garnisonen, bl a Polisen och SKL. Inom vissa områden pågår byggnation och det planeras att byggas på flera platser. En ny stadsdel, Djurgårdsstaden kommer delvis att vara placerad i Berga församling och delvis i Skeda Slaka församling. I församlingen finns en stor mångfald av människor, boenden och nationaliteter. Det hjälper oss att se att vi hör samman inte trots våra olikheter, utan just för att vi är olika. Det finns många olika slags boenden i församlingen: villor, äganderätt, hyresrätt. Det skapar segregation inom vissa områden i församlingen som vi har att förhålla oss till. Det finns en stor andel arbetslösa inom församlingen, i Berga ca 13 %. I vår församling finns också människor som är papperslösa. Av dem är flera gömda i församlingen och det är svårt att uppskatta antalet. Vi ser också att det finns många aktiva människor som har arbete och mår bra. Många av dem kommer redan till oss, men det finns också presumtiva ideella som behöver beredas plats till att bli medarbetare i församlingen. Vi är övertygade om att människor i församlingen längtar efter en gemenskap som berör. Vi får heller inte underskatta vår förmåga att i relation få en stor inhämtad kunskap om vad församlingsborna vill att vi som kyrka ska göra.
2. Relation – församlingens ledord
Vi vill vara en kyrka ”mitt i byn”, en samlingsplats för relation. Församlingen har en antagen vision som lyder:
Med söndagens mässa i centrum ser vi församlingen som relation och plats där vi delar liv och tro med varandra.
Vi ser på relation som något vi har till Gud, varandra och oss själva. Kyrka är vi tillsammans. Vi vill vara inkluderande i vårt tänkande och i utformningen av vår verksamhet. Vi vill undvika att hamna i ett vi och dom-perspektiv. Relation handlar också om hur vi ser på vår omvärld. Vi behöver söka nya vägar till samverkan med andra aktörer i samhället. För det krävs också goda relationer. Att vara kyrka är att vara kyrka nu, att vara på väg, att inte stå still. Vi har också en god och lång tradition att förvalta. Vi måste utgå från vår relation bakåt i historien. Kyrkan har ett ansvar för en ekologisk hållbar utveckling. Människans särskilda ansvar för skapelsen står redan i bibelns första bok. Gud har också gett oss uppgiften att förvalta jorden, såsom en god långsiktig förvaltare. Detta har vi som mänsklighet dock grovt missbrukat. Allt i vår omgivning hör samman. Vi utgör en del av skapelsen, som ständigt omskapas. Vi behöver aktualisera hur vårt ansvar ser ut, alltså hur vår relation ser ut till Guds skapelse som vi alla är beroende av och en del av. Sida
3
av
7
Relation handlar om hur vi ser på delaktighet och engagemang inom församlingen. Vi har alla olika erfarenheter av hur vi själva blev engagerade i kyrkans gemenskap. Många av oss har erfarenheter av att det började med en relation till en annan person. Den kunskapen betyder något för hur vi ser på andras väg in i församlingen.
3. Vår invärld
Vi är en församling bestående av två kyrkor med väldigt olika karaktär. Berga kyrka ligger i ett område med en stor mångfald av människor med olika bakgrund. Vi vill att Berga kyrka ska fortsätta vara en kyrka där många invandrare känner sig hemma. Vi arbetar mycket med att arabisktalande ska förstå gudstjänsten och att barn och vuxna ska få undervisning i svenska och i kristen tro. Vidingsjö kyrka är placerad i ett område med huvudsakligen villor och bostadsrätter. Kyrkan ligger naturskönt vid en gammal gård med en bäck och många gamla fruktträd, vilket gör den lämplig för t ex retreater. Att församlingen har två olika kyrkor i så olika miljöer bidrar till att de kompletterar varandra väldigt bra. Vi möter en stor del av våra församlingsbor varje vecka. Det kommer ungefär 1500 personer i veckan eller 10% av antalet boenden till våra kyrkor. Vi har ett rikt vardagsarbete där många barn och ungdomar kommer till våra grupper. Vi möter också många människor på våra serviceboenden där vi regelbundet firar gudstjänster och mässor. Vi vill vara noga med att i allt vi gör låta Kristus vara i centrum. Det märks i våra gudstjänster att det finns en stor liturgisk medvetenhet. Men samtidigt vill vi inte markera gränserna utåt. Vi har en välkomnande attityd och låga trösklar. Vi vill åstadkomma att människor känner tillhörighet och samhörighet med sin församlingskyrka. Vi strävar efter att få fler människor att hitta sin plats i vår gemenskap.
4. Det pastorala programmet (hur gudstjänst, diakoni, undervisning och mission hör ihop)
Allt det som vi gör i församlingens arbete gör vi för att vi i våra gudstjänster proklamerar att Jesus är Herre. I gudstjänsten möts vi i gemenskap med dopet som gemensam grund. Som döpta behöver vi både fira gudstjänst och få undervisning i kristen tro. Undervisning i församlingen består av dopundervisning och undervisning efter konfirmation. I dopet börjar något nytt och den nydöpta behöver kunskap om kristen tro alternativt behöver undervisning före dopet vid konfirmanddop/vuxendop. Från gudstjänsten sänds vi ut i världen. Vi får ta emot evangeliet som ger oss nytt hopp och Jesus själv i brödet och vinet som ger oss ny kraft. Vi sänds ut för att vara till för vår nästa. Gudstjänsten är en tolkningsgemenskap där vi får hjälp med att förstå vårt ursprung, vår roll och vår uppgift där vi lever våra liv. Detta är grunden för vårt diakonala tänkande. Att leva som kristen är att leva i mission. Det ska märkas att det betyder något att leva som kristen, i ord och handling. Mission handlar om att visa på att människan inte är ensam. Allt mänskligt liv bär på en värdefull skatt. Att Gud bor i varje människa. Detta vill vi att gudstjänsten ska förmedla. Vi får insikt om hur våra liv hör samman. Sida
4
av
7
5. Gudstjänst
Bibelord: ”Kom till mig alla ni som är tyngda av bördor, jag skall skänka er vila” Matt 11:28
Söndagens gudstjänst är vår utgångspunkt. Vi vill se söndagen som den första dagen i församlingens liv och låta gudstjänsten därmed prägla våra olika verksamheter. Fira gudstjänst är hela församlingens uppgift. Församlingen bär och blir buren av gudstjänsten. Se också vår gudstjänstpastoral från år 2011.
Utmaning: Skapa rum för barnen i gudstjänsten.
Kyrkliga handlingar
Kyrkliga handlingar är dop, konfirmation, vigsel och begravning. Dessa är viktiga mötesplatser som vi oupphörligt måste utveckla, informera om och anpassa efter hur behoven ser ut. Det är viktigt att som församling vara tillgänglig och öppen för församlingsbornas behov och förväntningar. Det ska vara enkelt att få information och att anmäla exempelvis dop. Vi tycker att konfirmandarbetet behöver prioriteras. Vi behöver möta församlingens ungdomar i församlingens liv och i församlingens gudstjänst. Ungdomar i konfirmandålder är i ett viktigt skeende. Många existentiella frågor aktualiseras i den åldern. Därför har vi en viktig uppgift att finnas med som ett stöd i den processen. Vi vet också att det finns ett nära samband mellan vilka som konfirmeras och vilka som väljer att döpa sina barn. Alltså är konfirmandarbetet också viktigt för att kunna behålla våra tillhöriga. Vi har doppastoral och handlingsplan för konfirmandarbetet. Vi har också en begravningspastoral som vi delar med Domprosteriets kontrakt. (se bilagor)
Utmaning: Få många människor att välja dopet och rekrytera flera konfirmander.
6. Undervisning
Bibelord ”Emmausvandringen” Luk 24:13-35
I Berga församling vill vi betona att undervisning och lärande på ett sätt pågår hela tiden i allt som vi gör. Det innebär att det pedagogiska arbetet inte enbart kan knytas till vissa verksamheter utan det handlar snarare om ett förhållningssätt. Det handlar om vår syn på människa och kunskap, liksom det även handlar om Gudsbild och församlingssyn. Vi lär oss genom våra relationer. I vårt integrationsarbete blir den processen särskilt tydlig. När vi firar gudstjänst, när vi samtalar, när vi äter tillsammans, och när vi ber växer vi som människor. När gränserna mellan oss som finns i församlingen suddas ut, framträder vårt centrum på ett tydligare sätt. Därför blir det viktigt för oss att skapa goda sammanhang där nya relationer skapas och underhålls. Men det handlar också om att hitta platser där människor på ett särskilt sätt får dela sin tro och sina erfarenheter med andra.
Utmaning: Nå fler ”mitt i livet människor”.
Sida
5
av
7
7. Diakoni
”Den barmhärtige samariern” Luk 10:25-37
Det finns många behövande människor i vår församling. Vi behöver satsa på sociala strukturer där människor kan möta varandra. Sopplunch, Öppet hus och Café är bra exempel på detta. Diakonin är evangelium i handling - den kristna tjänsten åt nästan och ett förhållningssätt som präglar församlingens liv. I allt vad församlingen företar sig ska det diakonala förhållningssättet finnas så att kyrkan kan verka för och med människor. Diakonin har sitt arbetsfält i gränslandet mellan det inre församlingsarbetet och samhället. (Vägledning för Församlingsinstruktionsarbete 2011) Vårt förhållningssätt inom diakoni är att vara hjälp till självhjälp. Vi vill finnas som ett stöd för de behövande i vår församling och få dem att växa. Det är också viktigt att få med vårt ledord relation i vårt diakonala arbete. Ibland är jag stark och kan hjälpa andra, ibland är jag svag och behöver hjälp.
Utmaning: Vara en profetisk röst för de behövande.
8. Mission
Åt mig har getts all makt i himmelen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar. Döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut. Matt 28:16-20
Mission handlar om hur vi lever våra liv och vad vi förmedlar. I varje möte, i varje relation finns mission med. Vår uppgift är att visa att Kristus redan finns hos varje människa. I vår gemenskap kan vi hjälpa varandra att upptäcka det. Mission finns i varje människas livsberättelse och i varje gudstjänst. Mission öppnar för det internationella perspektivet. Att leva som kristen handlar om att ta ansvar för de som bor långt borta, de av oss som är fattiga, drabbade av krig och katastrofer. För att skapa ett engagemang och för att arbeta med internationella frågor på ett effektivt sätt har vi en internationell grupp. Den är öppen för alla och leds av en mindre kärngrupp. I kärngruppen finns både frivilliga och anställda.
Utmaning: Hjälpa människan att upptäcka sin kallelse och rekrytera fler frivilliga.
9. Kommunikation
Vi har ett ansvar för att informera om vår verksamhet till våra församlingsbor. Vi behöver en strategi och riktlinjer över på vilket sätt vi vill informera på och vad vi ska informera om. Varje anställd är delaktig i församlingens kommunikation. Att bedriva verksamhet innebär att planera och att utvärdera, men också att ha en idé om hur man kan göra verksamheten känd och attraktiv för församlingsborna. Kommunikation handlar inte bara om att informera, utan också om att lyssna. Vi behöver vara lyhörda och noga med att fråga de som vi möter hur de upplever församlingens verksamhet och inriktning. Vi behöver samordna och besluta om hur informationsarbetet ska se ut för att tillgodose församlingsbornas behov. Det handlar om hur mycket vi ska informera och genom vilka kanaler. Informationen i församlingen har två huvudfunktioner. Den första funktionen handlar om att informera om kyrkans verksamhet till de av oss som vill vara med. De som tar emot den informationen är människor som vi redan känner eller känner till. Den andra funktionen som är minst lika viktig är att informera de av oss som inte är så aktiva. Genom bra information kan de känna att de fyller en viktig funktion. Sida
6
av
7
10. Verksamhet på andra språk
Vi möter många människor med arabiska som modersmål. Därför har vi vid varje huvudgudstjänst i Berga kyrka agendan projicerad på väggen med arabiska och svenska parallellt. Vi har också olika moment i gudstjänsten på arabiska eller assyriska.
11. Andra styrdokument (handlingsplaner, pastoraler och policydokument)
Verksamhetsplan och Verksamhetsuppföljning Handlingsplan för konfirmandarbetet (Dnr 2010-09) Kriskommunikationsplan 2009 (Dnr 2010-30) Doppastoral 2009 (Dnr 2009-30) Gudstjänstpastoral 2011(Dnr 2011-04) Riktlinjer för den Internationella gruppen (Dnr 2009-25) Informationspolicy 2011 (under arbete) Frivilligpastoral 2011 (under arbete) Statistikunderlag
12. Sammanställning av församlingens utmaningar
Församlingens utmaningar ska i det fortsatta arbetet konkretiseras i delmål och arbetas med vid verksamhetsplaneringar och uppföljningar inom församlingen.
Skapa rum för barnen i gudstjänsten Få många människor att välja dopet och rekrytera flera konfirmander Nå fler ”mitt i livet” människor Vara en profetisk röst för de behövande Hjälpa människan att upptäcka sin kallelse och rekrytera fler frivilliga
13. Utfärdande
För Linköpings Berga församling den 8 juni 2011 Susanna Normann Kyrkorådets ordförande Roger Fremred Kyrkoherde Sida
7
av
7